Ogórki małosolne Jakuba Kuronia. Przepis na czosnkowe i chrupkie ogórki do obiadu
gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron/Instagram, AdobeStock
Newsy

Ogórki małosolne Jakuba Kuronia. Przepis na czosnkowe i chrupkie ogórki do obiadu

Ogórki małosolne od Jakuba Kuronia to pyszna i bardzo zdrowa przekąska. Z dodatkiem czosnku mają ciekawy smak, wypróbujcie przepis.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 28, 2021

Chrupiące ogórki małosolne z przepisu Jakuba Kuronia to jedna z lepszych polskich przekąsek. Wspaniale smakują na kanapce ze smalcem, jako dodatek do obiadu lub po prostu jedzone prosto ze słoika. Ogórki z tego przepisu znikną w mgnieniu oka!

Zobacz także

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na ogórki małosolne Jakuba Kuronia

Do przygotowania ogórków małosolnych będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 1,5 kilograma ogórków gruntowych
  • 2 gałązki kopru
  • 2 kawałki chrzanu
  • 4 liście chrzanu
  • 1 pęczek koperku
  • 1 główka czosnku
  • 2,5 łyżki soli kamiennej
  • 2 litry wody

Przygotowanie:

  1. Zagotujcie w garnku wodę, wsypcie do niej 2,5 łyżki kamiennej soli, rozpuśćcie i ostudźcie.
  2. Umyjcie ogórki. Główkę czosnku przekrójcie na pół, ale nie obierajcie jej – nie ma takiej potrzeby.
  3. Na dnie dużego słoja ułóżcie połowę podanych składników, czyli kopru, czosnku, koperku, korzenia chrzanu i liści chrzanu. Na tym ułóżcie ciasno ogórki i na wierzchu połóżcie resztę składników.
  4. Do słoika wlejcie wodę z solą. Powinno być jej tyle, by przykryła całą zawartość.
  5. Przykryjcie słoik gazą lub czystą ściereczką i zawiążcie na słoiku sznurkiem, lub gumką recepturką.

I gotowe! Ogórki będą dobre po około 2-3 dniach od zakiszenia. Poznacie, że są już dobre po konsystencji wody – powinna być lekko mętna.

Jak zrobić dobre ogórki małosolne?

Przygotowanie ogórków małosolnych nie jest trudne. Warto przy ich przyrządzaniu stosować się do kilku rad, dzięki czemu ogórki wyjdą jeszcze lepsze!

Po pierwsze – odpowiednie ogórki. Do zrobienia małosolnych najlepiej nadają się świeże ogórki gruntowe średniej wielkości. Ważne, by wszystkie ogórki były podobnej wielkości, ponieważ wówczas ukiszą się równomiernie i będą doskonale smakowały.

Po drugie – naczynie. Koniecznie musi być to wyparzony słój lub kamionka.

Po trzecie – składniki. Ważna jest woda, którą zalewacie ogórki. Potrzebny będzie wam świeży koper, koperek, korzenie chrzanu, liście chrzanu oraz świeży czosnek. Niektórzy lubią dodać do ogórków także liść porzeczki, dębu albo wiśni, do czego bardzo zachęcamy. Przepis na ogórki z liściem porzeczki znajdziecie tutaj.

Czytaj także:

Komentarze