Właśnie trwa sezon na ogórki małosolne. Przepis na takie ogórki jest dziecinnie prosty, a do ich wykonania wystarczy kilka składników, które każdy z was z pewnością ma w swojej kuchni.
W tradycyjnym przepisie na ogórki małosolne znajdziemy młode ogórki gruntowe, wodę, sól oraz przyprawy – gorczycę, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, korzeń chrzanu oraz liść czarnej porzeczki. A co powiecie na ogórki małosolne z dodatkiem... ostrej papryczki peperoni?
Przepis na ogórki małosolne z peperoni
Ogórki małosolne z dodatkiem ostrej papryczki peperoni to świetny pomysł na dodatek do kanapki czy obiadu, choć nie brakuje też takich, którzy lubią spożywać je solo – pamiętajcie, że nie wszyscy jednak mogą pałaszować ogórki małosolne do woli.
Jak przygotować ogórki małosolne z ostrą papryczką? Zdradzamy najprostszy przepis. Przetestujcie go, naprawdę warto!
Zobacz także:
Składniki:
- 3,6 kg ogórków gruntowych (niedużych, twardych)
- 4 litry wody
- 4 duże łyżki soli
- 1 ½ główki czosnku
- koper do kiszenia
- kawałek chrzanu (pokrojony w słupki albo plastry )
- 10 dużych czerwonych peperoni
Przygotowanie:
- Przygotowanie solanki - do wody dodajemy sól i dobrze mieszamy. żeby się rozpuściła.
- Do pojemnika z kamionki wkładamy warstwami koper, czosnek, chrzan pepperoni i ogórki, tak układamy 3 warstwy i zalewamy solanką, górę obciążamy, żeby ogórki znajdowały się pod wodą.
- Proces kiszenia trwa około 5 do 8 dni.
- Po zakiszeniu wyjmujemy ogórki a solankę przecedzamy (przez sitko).
- Do słoików wkładamy trochę kopru kilka ząbków czosnku, jeden pepperoni i ogórki, wszystko zalewamy solanką.
- Następnie wkładamy słoiki do dużego garnka i gotujemy na małym ogniu (pasteryzujemy) przez około 10 -15 min.
- Po pasteryzacji ustawiamy słoiki wieczkiem w dół i czekamy, żeby ostygły.
- Magazynujemy w ciemnym i chłodnym miejscu (np. piwnicy).
Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: