Domowe konserwy są bardzo zdrowe. Jednak nieumiejętne przyrządzanie może sprawić, że staną się trujące! Dotyczy to między innymi lubianych przez Polaków ogórków konserwowych. Sprawdźcie, dlaczego czasami ogórki mogą wyjść trujące i jak temu zapobiec.
Czym jest jad kiełbasiany?
W produktach spożywczych można znaleźć czasami jad kiełbasiany, czyli toksynę botulinową. To toksyna wytwarzana przez bakterie jadu kiełbasianego. Być może już kiedyś słyszeliście o nim w kontekście medycyny estetycznej, bo właśnie to tej toksyny używa się do usuwania zmarszczek! Zastrzyki z botoksu paraliżują mięśnie twarzy, dzięki czemu zmarszczki wygładzają się i cera wydaje się dużo młodsza.
Jad kiełbasiany w przetworach
Ale jad kiełbasiany nie znajduje się tylko w strzykawkach. Można się z nim spotkać również w jedzeniu! Pojawia się tam wówczas, gdy produkty spożywcze były niewłaściwie przechowywane lub zakonserwowane – do rozmnażania bakterii jadu kiełbasianego potrzebne są warunki beztlenowe, dlatego właśnie to konserwy są najczęstszym powodem zatrucia toksyną botulinową.
Słoik lub konserwa, w której znajduje się jad kiełbasiany, będzie miała wypukłe denko, a przy otwieraniu usłyszycie głośny syk. Toksyna botulinowa może się znaleźć nawet w miodzie!
Zobacz także:
By zminimalizować ryzyko pojawienia się jadu w konserwie, trzeba co najmniej 3 razy zagotować przyrządzane przetwory. Gotujcie je przez godzinę pierwszego i drugiego dnia, a na trzeci dzień gotujcie pół godziny.
Objawy zatrucia jadem kiełbasianym
W przypadku spożycia jedzenia zatrutego jadem kiełbasianym, objawy występują bardzo szybko. Zaliczają się do nich między innymi:
- Światłowstręt
- Zawroty głowy
- Zaburzenia wzroku
- Suchość w ustach
- Osłabienie mięśni
- Wzdęcia
- Zaparcia (porażone mięśnie w jelitach nie pracują prawidłowo)
Ostatecznie porażone zostają mięśnie układu oddechowego i w konsekwencji osoba zatruta toksyną botulinową umiera.
Co robić w przypadku zatrucia jadem kiełbasianym
Jeżeli podejrzewacie, że wy lub ktoś z waszych bliskich zjadł jedzenie zatrute jadem kiełbasianym, to należy niezwłocznie udać się w takim wypadku do szpitala. Tam lekarz podaje antytoksynę i przeprowadza płukanie żołądka, by jak najszybciej pozbyć się toksyny z organizmu. Bardzo ważny jest czas, ponieważ rokowania zależą od tego jak długo toksyna oddziaływała na ciało.
Czytaj także: