Ogórki kiszone od zawsze były obecne na polskich stołach. Świetnie się sprawdzają jako dodatek do wielu dań, ale równie chętnie zjadamy je solo czy na kanapce. Wielokrotnie już pisaliśmy, jak przygotować idealne ogórki kiszone. To nie tylko kwestia wyboru dobrej jakości warzyw, ale także soli, odpowiedniej ilości wody, dobrze dobranych dodatków a nawet czasu kiszenia oraz miejsca przechowywania przetworów.

Ale czy słyszeliście kiedyś o smażonych ogórkach kiszonych w panierce? Przygotujcie je a przekonacie się, że naprawdę było warto. Jak zrobić takie ogórki?

Jak zrobić ogórki kiszone w panierce?

Mimo, że ogórki kiszone w panierce to na pierwszy rzut oka dosyć dziwaczna propozycja, tak naprawdę są bardzo smaczne i świetnie się nadają jako przekąska na przyjęcie. 

Składniki:

  • 5 dużych kiszonych ogórków
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • granulowany czosnek

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od pokrojenia ogórków w grube plastry.
  2. W misce wymieszajcie bułkę tartą z przyprawami: solą, pieprzem, słodką papryką i granulowanym czosnkiem.
  3. W drugiej misce rozbijcie jajko, dodajcie do niego mleko i całość dobrze wymieszajcie.
  4. Najpierw zanurzcie talarki w misce z jajkiem, a potem obtaczcie w bułce tartej z dodatkiem przypraw.
  5. Ogórki smażcie na rozgrzanym oleju aż nabiorą ładnego, złocistego koloru.
  6. Podawajcie z ulubionym sosem (keczup, majonez, sos czosnkowy itp.).

Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?

Ogórki kiszone nie tylko świetnie smakują, ale również oczyszczają organizm i wzmacniają go od środka. Są naturalnym probiotykiem, mają mało kalorii (tylko 11 kcal/100 g, a więc są mniej kaloryczne niż świeże ogórki) i dużą zawartość ważnych witamin i minerałów, takich jak: witamina B1, witamina B2, niacyna, witamina A, witamina C, foliany a także fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, oraz miedz.

Zobacz także:

Przetestujecie niezwykły pomysł na ogórki kiszone w panierce czy to nie wasza bajka?

Źródło: o2.pl