Ogórki kiszone to witaminowa bomba. Ale nie dla wszystkich! Unikajcie ich, jeśli macie te objawy
Flickr
Newsy

Ogórki kiszone to witaminowa bomba. Ale nie dla wszystkich! Unikajcie ich, jeśli macie te objawy

Sezon ogórkowy ruszył na dobre. Jak Polska długa i szeroka, wszyscy zajadają się pierwszymi ogórkami małosolnymi i tymi już ukiszonymi w pełnoprawny sposób. A czy wiedzieliście, że nie wszyscy powinni brać udział w tej uczcie?

Zawierają sporo witaminy C, są niskokaloryczne, pomagają zachować odpowiednią florę bakteryjną jelit – to tylko niektóre z wielu zalet ogórków kiszonych. Sezon na kiszenie już się zaczął. Warto jednak przyjrzeć się ogórków kiszonym także z innej, mniej kolorowej strony…

Pisaliśmy już o tym, że ogórki małosolne pomimo swoich wszystkich zalet, nie są przeznaczone niestety dla wszystkich. Nie inaczej jest w przypadku ogórków kiszonych. Ich spożycie powinny ograniczać niektóre osoby.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kto powinien unikać spożywania ogórków kiszonych?

O kogo chodzi? W grupie ryzyka są osoby cierpiące na niektóre schorzenia, a także te, u których zaobserwowano tego rodzaju objawy, jak np.:

  • Nadciśnienie tętnicze – zbyt wysokie ciśnienie nie idzie w parze z jedzeniem dużej ilości kiszonych ogórków i z piciem soku po ogórkach. Wszystko to ze względu na dużą ilość zawartego w nich sodu
  • Kamica nerkowa – z tego samego powodu ogórki kiszone nie są najlepszym dietetycznym wyborem dla osób cierpiących na kłopoty z nerkami. Obciążenie nerek następuje ze względu na wypłukiwanie wapnia przez sód z organizmu
  • Refluks, zgaga i wrzody żołądka – takie objawy nadkwasowości w układzie pokarmowym również są przesłanką, by raczej unikać spożycia ogórków kiszonych. Dlaczego? Chodzi oczywiście o wysoki odczyn kwasowy samych sfermentowanych ogórków, jak i soku. Kwasowość ogórków bierze się z przemiany zawartych w nich cukrów w kwas mlekowych w procesie fermentacji
  • Ogórki kiszone nie powinny być także produktem, który podaje się zaczynającym przygodę z jedzeniem niemowlętom
  • Uczulenie, czyli alergia na histaminę – duża zawartość tego związku w ogórkach może przynieść nasilenie objawów alergicznych dla osób uczulonych na ten właśnie hormon tkankowy
Zobacz także
Kiszone ogórki zna każdy. A co powiecie na kiszonego kalafiora? Ta przekąska to prawdziwy hit!

Kiszone ogórki zna każdy. A co powiecie na kiszonego kalafiora? Ta przekąska to prawdziwy hit!

Po co do ogórków kiszonych dodaje się liście wiśni czy porzeczki? Czy kiszonki się bez nich obędą?

Po co do ogórków kiszonych dodaje się liście wiśni czy porzeczki? Czy kiszonki się bez nich obędą?

Przepisy na ogórki kiszone

Jeśli jednak nie występują u was tego typu objawy, śmiało powinniście cieszyć się smakiem kiszonych ogórków. Na przykład przyrządzonych z oryginalnego przepisu słynnej siostry Anastazji Pustelnik albo z tego pochodzącego z babcinego kajetu. Pycha!

Źródło: pomorska.pl

Czy jedzenie ogórków kiszonych może mieć skutki uboczne? Mocno się zdziwicie
AdobeStock
Newsy
Czy jedzenie ogórków kiszonych może mieć skutki uboczne? Mocno się zdziwicie
Ogórki kiszone są smaczne i zdrowe – ale czy w każdym przypadku? Przekonajcie się.

W sezonie na świeże ogórki prosto z ogródka obowiązkowo trzeba przygotować przynajmniej kilka słoików z kiszonymi ogórkami. Są one w końcu bardzo zdrowe, smaczne i genialnie pasują do wielu dań zarówno jako ich baza (na przykład do zupy ogórkowej ), jak i przekąska do głównego dania. Jednak także ogórki kiszone, jak i wiele innych produktów, w niektórych przypadkach są niewskazane do spożycia, a nawet mogą szkodzić! Sprawdźcie, kto powinien uważać przy jedzeniu ogórków. Ogórki kiszone – kto nie powinien ich jeść? Pyszne ogórki kiszone nie są niestety dla każdego! Sfermentowane warzywa zawierające spore ilości soli są niewskazane w wielu schorzeniach. Jeśli cierpicie na poniższe choroby, lepiej ograniczcie spożycie ogórków kiszonych: Nadciśnienie tętnicze oraz kamica szczawianowo-wapniowa – osoby cierpiące na podwyższone ciśnienie powinny zdecydowanie zmniejszyć ilość sodu w swojej diecie. A tego znajduje się w ogórkach kiszonych bardzo dużo! Choroby wątroby – przy tych schorzeniach jedzenie kiszonek jest całkowicie zabronione. Choroba wrzodowa żołądka – u osób cierpiących na nadżerki w żołądku kiszonki mogą wywołać bolesne dolegliwości. Kiszonek nie powinny jadać także osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe. Zawarty w ogórkach kiszonych potas zmniejsza działanie tych leków. Zalety ogórków kiszonych Jeśli jednak nie cierpicie na żadne z powyższych chorób, możecie bez obaw jeść ogórki kiszone. Wspaniale działają one bowiem przede wszystkim na pracę waszych jelit. Zawierają zdrowe bakterie, które wspomagają układ pokarmowy. Szczególnie poleca się je osobom stosującym terapie antybiotykowe, by odbudować florę bakteryjną. Wodę po...

Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe? Nie otwierajcie słoików wcześniej
AdobeStock
Newsy
Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe? Nie otwierajcie słoików wcześniej
Jeśli jesteście tak wielkimi miłośnikami kiszonych ogórków, że nie możecie się doczekać aż będą dobre sprawdźcie, po jakim czasie ogórki są już ukiszone.

Kiszone ogórki mają szereg wspaniałych właściwości, dlatego warto jeść je jak najczęściej. A ukiszone ogórki będą dobre wiele miesięcy po włożeniu ich do słoików i pasteryzowaniu! Po jakim czasie ogórki są ukiszone? Ogórki nadają się do spożycia wiele miesięcy po ukiszeniu, jednak niektórzy są tak niecierpliwi, że chcieliby ich skosztować jak najszybciej. Wówczas przyda się wam wiedza na temat tego, po jakim czasie ogórki będą już ukiszone. Około 2-3 tygodnie po zakiszeniu ogórki będą już dobre, choć warto poczekać na nie nieco dłużej. Jeżeli otworzycie słoiki wcześniej, to wyjdą wam ogórki małosolne . Właściwości ogórków kiszonych Ogórki kiszone mają bardzo mało kalorii, dlatego poleca się je osobom stosującym diety odchudzające. W dodatku ich słony smak i przyjemna chrupkość sprawia, że pozwalają „oszukać” mózg i zaspokoić chęć zjedzenia czegoś chrupiącego i o ostrym, słonym smaku, jak na przykład solone orzeszki albo chipsy. Ponadto ogórki kiszone: Wzmacniają odporność Oczyszczają organizm z toksyn Usprawniają pracę układu pokarmowego Zawierają naturalne probiotyki Znajduje się w nich dużo błonnika, dlatego sycą na długo i zapewniają lepsze trawienie Obniżają poziom cholesterolu Zmniejszają ryzyko chorób serca Polecane dla osób z niedokrwistością Wzmacniają paznokcie, włosy i kondycję skóry Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny jednak pamiętać o tym, że w ich przypadku częste spożywanie ogórków kiszonych jest niewskazane ze względu na wysoką zawartość soli. Nie powinny ich też jeść osoby cierpiące na wrzody żołądka i inne choroby układu pokarmowego. Przyprawy do ogórków Przyprawami, które...

Ogórki kiszone
Flickr/Mandy Johnson
Newsy
Picie wody po ogórkach kiszonych jest zbawienne dla organizmu. Wystarczy kilka łyków dziennie
Kiszone ogórki są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Znacie nietypowe zastosowania wody po kiszonych ogórkach?

W Polsce kiszone ogórki to bardzo popularna przekąska. Większość z nas robi je samodzielnie w domu. Wodę z nich traktujemy jak zbędny odpad. Niesłusznie! Woda po kiszonych ogórkach ma wiele właściwości prozdrowotnych. Wpływa korzystnie m.in. na mikroflorę jelitową. Zdrowie w kiszonych ogórkach Ogórki kiszone to jedna ze zdrowszych przekąsek, na jakie można sobie pozwolić. Pasują do kanapek, surówek , sałatek, ale także w postaci przekąski solo. Są znane szczególnie jako dodatek do konsumpcji czystej wódki. Mało co smakuje tak, jak kieliszek alkoholu zagryziony kiszonym. To zielone warzywo znajduje zastosowanie w większości odchudzających diet . Ze względu na swoją niską kaloryczność ogórki można pałaszować bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Smakują, nie obciążając równocześnie żołądka. Ogórki to także dobry wpływ na układ odpornościowy, a nawet nastrój! Właściwości wody po ogórkach kiszonych Może być to dla was zaskoczeniem, ale woda po ogórkach kiszonych jest bardzo cenna. Sok, który powstaje w procesie kiszenia, wykazuje wiele prozdrowotnych i leczniczych właściwości, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ma silne właściwości prozdrowotne: na kaca. Najbardziej znanym zastosowaniem wody po ogórkach jest leczenie kaca . Może być najlepszym lekarstwem gdy przesadziliśmy z alkoholem. Na kacu zazwyczaj sięgamy po tłuste potrawy , które jedynie dodatkowo obciążają nasz system trawienny. Woda po ogórkach przyda się również przed kacem, jako dodatek do orzeźwiającego drinka. Wystarczy dodać do niej schłodzoną wódkę i kilka kostek lodu.  po wysiłku fizycznym. Jeśli jesteście zmęczeni po intensywnym treningu, macie zakwasy, sięgnijcie po...

Ogórki małosolne to samo zdrowie. Ale czy są zdrowsze od zwykłych „kiszonych”?
Adobe Stock
Newsy
Ogórki małosolne to samo zdrowie. Ale czy są zdrowsze od zwykłych „kiszonych”?
Sezon ogórkowy trwa. Które ogórki są najlepsze dla zdrowia? Świeże, małosolne, a może kiszone?

Ogórki to zdrowie i kropka. Tym niemniej w zależności od stopnia ich sfermentowania – czyli ukiszenia różnią się one odrobinę swoim składem i składnikami odżywczymi. Głównej różnicy upatruje się w zawartości witaminy C. W zależności od tego czy ogórki były kiszone przez 1 dzień, 2 dni, czy więcej – zmienia się stężenie witaminy w ich składzie. Tak czy siak, nie od dziś wiadomo, że jedzenie ogórków kiszonych w dowolnej postaci przynosi ludzkiemu organizmowi same korzyści. Ogórki kiszone: Są źródłem naturalnych probiotyków, czyli kultur bakterii pozytywnie oddziałujących na organizm w przewodzie pokarmowym Są małokaloryczne i lekkostrawne dzięki dużej zawartości błonnika Zawierają acetylocholinę, substancję pozytywnie wpływającą na perystaltykę jelit i właściwe ciśnienie krwi Zawierają sporo witamin z grupy B, a także witaminy C,E,A i K Zwiększają przyswajalność żelaza Które ogórki zawierają więcej witaminy C? Jak już wspomnieliśmy, przedmiotem dyskusji może być zawartość witaminy C w ogórkach kiszonych i ogórkach świeżych. Panują różne, często sprzeczne opinie na ten temat. Badania naukowe wykazały jednak, że świeże ogórki zawierają średnio 3,2 mg witaminy C na 100 g warzywa bez skórki. Tymczasem ogórki kiszone mogą „pochwalić się” nieco większą zawartością tej witaminy. Szacuje się tę wartość na ok. 4 mg na 100 g. Jak widać, przedstawione wartości są na tyle małe, że trudno mówić, o tym że jedne ogórki są znacznie zdrowsze od drugich – przynajmniej jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Czy ogórki małosolne są mniej zdrowe od ogórków kiszonych? Podobnie rzecz ma...