Ogórki kiszone to witaminowa bomba. Ale nie dla wszystkich! Unikajcie ich, jeśli macie te objawy
Flickr
Newsy

Ogórki kiszone to witaminowa bomba. Ale nie dla wszystkich! Unikajcie ich, jeśli macie te objawy

Sezon ogórkowy ruszył na dobre. Jak Polska długa i szeroka, wszyscy zajadają się pierwszymi ogórkami małosolnymi i tymi już ukiszonymi w pełnoprawny sposób. A czy wiedzieliście, że nie wszyscy powinni brać udział w tej uczcie?
Hubert Rój
lipiec 19, 2021

Zawierają sporo witaminy C, są niskokaloryczne, pomagają zachować odpowiednią florę bakteryjną jelit – to tylko niektóre z wielu zalet ogórków kiszonych. Sezon na kiszenie już się zaczął. Warto jednak przyjrzeć się ogórków kiszonym także z innej, mniej kolorowej strony…

Pisaliśmy już o tym, że ogórki małosolne pomimo swoich wszystkich zalet, nie są przeznaczone niestety dla wszystkich. Nie inaczej jest w przypadku ogórków kiszonych. Ich spożycie powinny ograniczać niektóre osoby.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kto powinien unikać spożywania ogórków kiszonych?

O kogo chodzi? W grupie ryzyka są osoby cierpiące na niektóre schorzenia, a także te, u których zaobserwowano tego rodzaju objawy, jak np.:

  • Nadciśnienie tętnicze – zbyt wysokie ciśnienie nie idzie w parze z jedzeniem dużej ilości kiszonych ogórków i z piciem soku po ogórkach. Wszystko to ze względu na dużą ilość zawartego w nich sodu
  • Kamica nerkowa – z tego samego powodu ogórki kiszone nie są najlepszym dietetycznym wyborem dla osób cierpiących na kłopoty z nerkami. Obciążenie nerek następuje ze względu na wypłukiwanie wapnia przez sód z organizmu
  • Refluks, zgaga i wrzody żołądka – takie objawy nadkwasowości w układzie pokarmowym również są przesłanką, by raczej unikać spożycia ogórków kiszonych. Dlaczego? Chodzi oczywiście o wysoki odczyn kwasowy samych sfermentowanych ogórków, jak i soku. Kwasowość ogórków bierze się z przemiany zawartych w nich cukrów w kwas mlekowych w procesie fermentacji
  • Ogórki kiszone nie powinny być także produktem, który podaje się zaczynającym przygodę z jedzeniem niemowlętom
  • Uczulenie, czyli alergia na histaminę – duża zawartość tego związku w ogórkach może przynieść nasilenie objawów alergicznych dla osób uczulonych na ten właśnie hormon tkankowy

Zobacz także

Przepisy na ogórki kiszone

Jeśli jednak nie występują u was tego typu objawy, śmiało powinniście cieszyć się smakiem kiszonych ogórków. Na przykład przyrządzonych z oryginalnego przepisu słynnej siostry Anastazji Pustelnik albo z tego pochodzącego z babcinego kajetu. Pycha!

Źródło: pomorska.pl

Kiszonki, ogórki kiszone
Flickr/lacegna
Newsy Co się stanie z waszym ciałem, gdy zaczniecie regularnie jeść kiszonki? 
Sezon jesienno-zimowy obfituje w podatność na infekcje i przeziębienia. Jeżeli nie odżywiacie się w odpowiedni sposób, trudno wam będzie uchronić się przed chorobą. Podpowiadamy, co w naturalny sposób pomoże odporności.
Aleksandra Jaworska
grudzień 27, 2020

Kiszonki to nie tylko witaminy, ale i naturalny probiotyk, zawierający cenne bakterie kwasu mlekowego. Warzywa poddane kiszeniu są znacznie zdrowsze niż surowe W chłodniejsze dni roku brakuje nam witamin, które znajdziemy w kiszonej kapuście czy ogórkach. Kiszone warzywa to źródło kwasu mlekowego, powstałego w czasie fermentacji substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc przed chorobami. Zalet kwasu mlekowego nie sposób zliczyć. Reguluje on florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Ponadto, bakterie kwasu mlekowego odgrywają znaczącą rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B. Kiszonki są małokaloryczne Jeśli przechodzicie na dietę, sięgnijcie po kiszonki. W trakcie kiszenia zmniejsza się zawartość cukru. Co więcej, kiszonki regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc nas przed anemią. Kiszonki warto jeść szczególnie o tej porze, w której odczuwamy naturalne braki witaminy C, A, E K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Sok z kiszonek jest równie wartościowy, jak same kiszonki. W miarę fermentacji cenne składniki przenikają do soku, stąd jego skład jest pełny i bogaty. Kiszone warzywa zawierają dużo błonnika Błonnik w codziennej diecie to także poczucie sytości. Błonnik sprzyja dodatkowo utrzymaniu prawidłowej wagi i pobudzeniu jelit do pracy. Dzięki kiszonkom nie będziemy mieli problemu z zaparciami. Właśnie one lekko zakwaszają organizm, więc wasz apetyt ostudzi się niemalże błyskawicznie! Czy wiecie, że średniej...

Przeczytaj
sok z kapusty zdrowie
AdobeStock
Newsy Oto najzdrowsza rzecz jaką możecie wypić. Ale nigdy nie pijcie więcej niż pół szklanki
W podnoszeniu odporności najlepsze są domowe sposoby - na przykład ręcznie wyciskane soki. Jednak nie zawsze są takie zdrowe!
Katarzyna Wyborska
grudzień 21, 2020

W trosce o zdrowie stale szuka się sposobów na jego polepszenie i wzmocnienie odporności. Szczególnie teraz, gdy pandemia koronawirusa szaleje w najlepsze i zdaje się nie zwalniać tempa. Można posiłkować się suplementami diety i lekami z apteki, jednak wiele osób im nie ufa i wolą stare, domowe i sprawdzone rozwiązania. Być może wychodzą z założenia, że skoro dawniej nie było takiego wyboru witamin w aptece co dziś, a ludzie musieli sobie inaczej radzić i im to wychodziło, to dlaczego nie kontynuować starych zwyczajów? Jest w tym sporo racji – w końcu domowe syropy czy bulion zawierają dokładnie te same witaminy i minerały, które można znaleźć w suplementach z apteki! Sok na odporność – na pewno zdrowy? Jednym z babcinych sposobów na poradzenie sobie ze spadkiem odporności i przeziębieniem jest stary, dobry sok z kiszonej kapusty. Niektórych pewnie nie trzeba nawet namawiać do picia – kapusta jest przepyszna! Sok otrzymuje się w procesie kiszenia i składa się on z wody oraz z naturalnych soków wydzielanych przez warzywo. Nie wylewa się go w trakcie przygotowywania dań z kapusty ze względu na jego wyjątkowy smak oraz właściwości zdrowotne. Ale okazuje się, że większość zalet soku z kapusty kiszonej to mity! Poniżej wyjaśniamy niektóre z nich: Źródło probiotyków – uważa się, że skoro kiszona kapusta pełna jest zdrowych bakterii wytworzonych podczas fermentacji, to będzie błogosławieństwem dla układu trawiennego. Nic bardziej mylnego! Owszem, w kapuście znajdują się takie bakterie, ale są neutralizowane przez kwas znajdujący się w żołądku. Żeby odczuć jakiekolwiek działanie, trzeba by wypić kilka litrów soku z kapusty – a to niechybnie skończy się ostrą biegunką, która jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Działanie antynowotworowe –...

Przeczytaj
sok z kapusty
Adobe Stock
Newsy Sok z tego uwielbianego przez wszystkich warzywa doskonale odchudza i oczyszcza wątrobę. Wypróbuj, a nie pożałujesz
Jesień i zima to sezon na kiszonki. Jemy wtedy głównie kiszone ogórki i kapustę. A może by tak zacząć pić kiszone soki? Efekty będą powalające.
Hubert Rój
grudzień 06, 2020

Jedni je uwielbiają, innym na sam ich widok kwaśnieją miny. Mowa oczywiście o kiszonkach. Kiszone ogórki i kiszona kapusta to świetny pomysł, by „przemycić” do naszej jesienno-zimowej diety nieco witamin. Na pewno znacie osoby, które lubią czasem „pociągnąć” kilka łyków ze słoika z ogórkami. Nieco rzadziej widuje się ludzi pijących sok z kiszonej kapusty. A szkoda, bo ten napój ma niesamowite właściwości zdrowotne! Dla pań i dla panów Na co wpływa picie soku z kiszonej kapusty? Spójrzcie na tę listę. Sok z kiszonej kapusty, podobnie jak i sama kiszona kapusta zawiera mnóstwo witaminy C i E. Układ odpornościowy i pokarmowy człowieka jest wspierany także przez działalność kapuścianych żywych kultur bakterii. Siarka, zawarta w soku z kapusty, korzystnie wpływa na stan naszych włosów, paznokci i cery Pomaga w walce z grzybicą Reguluje trawienie i wpływa na szybszy metabolizm, wspiera osoby walczące ze zbędnymi kilogramami. Ma właściwości alkalizujące, przez co pomaga w odkwaszaniu organizmu – i to pomimo tego, że sam w sobie jest bardzo kwaśny! Jakby tego było mało, picie soku z kiszonej kapusty ma jeszcze dwie zaskakujące zalety. Pomaga w walce zatruciem alkoholowym. Ze względu na zawartość wielu witamin, kwasów i kultur bakterii, taki sok będzie dobrym lekarstwem na tak zwanego kaca! A teraz coś specjalnie dla panów. Regularne picie soku z kiszonej kapusty pomoże mężczyznom cierpiącym na dolegliwości związane z potencją. Ten sok to naturalny afrodyzjak! Zgaga? Nic straconego Co tu dużo mówić. Jak widać, picie soku z kiszonej kapusty daje cały szereg pozytywnych efektów. Nie pozostaje nic innego jak zaczerpnąć nieco z beczki albo ze słoika. Zalecamy ostrożność jedynie osobom z problemami...

Przeczytaj
Granat, starzenie się
Brozova/Adobe Stock
Newsy Ten owoc jest pyszny i spowalnia procesy starzenia. Znajdziesz go w każdym supermarkecie
Maseczki, peelingi, ale i aktywny tryb życia i dieta – metod na „odmładzanie” jest wiele. W tym procesie pomóc może nam jeden owoc.
Hubert Rój
grudzień 02, 2020

Mowa tutaj o granacie. Ten egzotyczny dla nas owoc uprawiany jest przez ludzi od tysięcy lat. O tym, jak  długo popularny jest granat w ciepłych krajach, świadczy jeden ciekawy fakt. O tym owocu z czerwoną skórką na kartach Biblii wspomina się aż 30 razy! Najwięcej drzew granatowych rośnie właśnie na Bliskim Wschodzie, w Afryce i na Kaukazie. Owoc ten pochodzi jednak z terytorium leżącego dziś między Indiami a Iranem. Najczęstszą metodą spożywania granatu jest wytwarzanie z niego smacznego soku. Oczywiście poza jedzeniem go na surowo. Granat w obecnym stuleciu zawitał na dobre do Europy, ale jego cena w naszych sklepach wciąż pozostawia wiele do życzenia. A szkoda. Dlaczego? Ten niezbyt tani owoc ma  niesamowite właściwości. Według badań szwajcarskich naukowców, owoce granatu hamują proces zaniku mięśni. Utrata masy mięśniowej, która dokonuje się w ludzkim organizmie zwykle po 50. roku życia. Według badaczy to najwyraźniejsza oznaka starzenia. Jakby tego mało, granat zawiera kwas elagowy, który nie tylko hamuje te procesy, ale także pozwala na proces regeneracji komórek. Krótko mówiąc: granat odmładza! Jeść czy nie jeść? Niestety, nie wszystko złoto co się świeci. Szwajcarzy zastrzegają, że nie można przesadzać ze spożyciem granatu i soku z tego owocu. Po pierwsze - może uszkodzić szkliwo naszych zębów. Po drugie – nie jest polecany osobom z dolegliwościami żołądkowymi. To nam chyba jednak nie grozi – nawet jeśli dysponujemy sporym budżetem na owoce egzotyczne, nie zawsze możemy spotkać granaty w naszych lokalnych sklepach. Warto polować na nie także w sezonie. Jakie są więc jeszcze inne zalety granatu? Granat regeneruje komórki organizmu nie tylko wewnątrz, ale i na zewnątrz – chodzi tu o skórę. Działa...

Przeczytaj