Po co do ogórków kiszonych dodaje się liście wiśni czy porzeczki? Czy kiszonki się bez nich obędą?
Adobe Stock
Newsy

Ogórki kiszone i konserwowe nie wyjdą, jeżeli będziecie je przechowywać w ten sposób

Winy za nieudane ogórki kiszone i konserwowe wcale nie musi ponosić przepis. Powodem może być niewłaściwe przechowywanie warzyw przed ukiszeniem.

Lato kojarzy się wielu paniom domu z kiszeniem ogórków na zimę, które doskonale uzupełnią smak zrazów i innych dań mięsnych, a także klasycznej pajdy chleba ze smalcem.

Okazuje się jednak, że wielką rolę w kiszeniu warzyw odgrywa nie tylko przepis, ale także sposób przechowywania ogórków przed kiszeniem. Mamy kilka wskazówek, które pozwolą wam przygotować idealne warzywne weki na długą zimę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przechowywać ogórki do ukiszenia?

  • Nie wolno zostawiać ich na blacie kuchennym. Ogórki nie powinny być wystawione na działanie promieni słonecznych, a w temperaturze pokojowej mogą przebywać zaledwie kilka godzin. Należą one do dość „wybrednych” warzyw, ponieważ nie przepadają też za lodówkowym chłodem poniżej 10 stopni.

    Należy więc umieścić je w chłodnym miejscu, w którym temperatura wynosi kilkanaście stopni – najlepiej w piwnicy lub w garażu. Jeśli nie posiadacie w domu takiego miejsca, włóżcie ogórki do lodówki. Najlepiej jednak będzie, jeśli maksymalnie zwiększycie temperaturę w niej, a warzywa umieścicie w szufladzie lub na drzwiach – z dala od lodowatej tylnej ścianki. Przed włożeniem do lodówki ogórki trzeba też opłukać i dobrze (!) wytrzeć).
Zobacz także
Co się stanie po dodaniu odrobiny octu do ogórków kiszonych? Efekty będą zdumiewające

Co się stanie po dodaniu odrobiny octu do ogórków kiszonych? Efekty będą zdumiewające

Wiele osób popełnia błąd i dodaje to do kiszonych ogórków. Stają się przez to niesmaczne i gorzkie

Wiele osób popełnia błąd i dodaje to do kiszonych ogórków. Stają się przez to gorzkie i niejadalne

  • Ogórki nie powinny być przechowywane w bliskim otoczeniu innych warzyw i owoców – zwłaszcza tych, które wytwarzają gaz etylenowy, czyli jabłek, pomidorów czy bananów. Przyspieszy to psucie się ogórków.
     
  • Owijanie ogórków w torebki foliowe nie jest konieczne, więc tworzenie kolejnych plastikowych śmieci staje się zbędne. Ogórki mogą być przechowywane luzem. Jeśli wekujecie pokrojone ogórki, przed ukiszeniem przechowujcie je w plastikowym pudełku z wodą, w której będą „pływać”. Zachowają swoją jędrność i chrupkość i zapobiegnie to ich „więdnięciu”.

 

Stosując się do tych porad i korzystając z dobrego przepisu, będziecie mogli mieć pewność, że wasze ogórki kiszone wyjdą odpowiednio smaczne, nie będą gorzkie, rozmaślone ani puste w środku.

Źródło: MSN

Pierogi
Pixabay/Hans Braxmeier
Newsy
Jak przechowywać ugotowane pierogi, żeby smakowały jak świeżo zrobione?
Czas i sposób przechowywania różnych potraw różni się w zależności od tego, z czym akurat mamy do czynienia. Mamy dla was kilka rad dotyczących sposobu przechowywania żywności. Mogą się przydać na święta.

Bardzo często zdarza się, że zostaje nam jedzenie. Mówimy o tym nadmiarowym, którego szkoda wyrzucać. Jest kilka zasad, które sprawią, że będziecie wiedzieć, jak je przechować bez szkody dla żywności. Nie powinno się wstawiać do lodówki ciepłych garnków To jedna z głównych zasad, które pomogą wam ocalić daną potrawę. Niektóre nawet lekko ciepłe składniki, stanowią idealną pożywkę dla bakterii. Dania zawierające dużą ilość skrobi, białko czy mleko, mogą być narażane na rozwój niechcianych procesów najbardziej.  Niektóre nie powinny też być wielokrotnie ogrzewane. Wystarczy zatem z lodówki wyjąc tylko taką porcję, jaka nas interesuje, przełożyć do osobnego garnka i odgrzać. Najlepsza wartość temperatury do podgrzewania potraw, wynosi minimum 70 stopni. Właśnie taka zabije większość bakterii. Naleśniki bez farszu i pieczarki Przechowywanie naleśników bez farszu nie powinno przekraczać czasu dwóch dni. Dodatkowo możecie je zabezpieczyć folią. Jeśli macie zamiar je zamrozić, możecie to robić na przestrzeni aż 4 miesięcy. Temperatura mrożenia powinna jednak wynosić -18 stopni.  Pieczarki składają się głównie z wody. To przyspiesza proces ich psucia. Potrawy z pieczarek powinny być spożyte najlepiej w dniu przygotowania potrawy lub dzień później. Ich nadmiar można przechowywać wyłącznie w lodówce schłodzonej do temperatury -4 stopnie, nie dłużej jak jeden dzień. Jak  przechowywać surowe pierogi? Ugotowane pierogi, jeśli nie macie na nie ochoty od razu, należy od razu zamrozić. Będzie im służyć temperatura powyżej -18 stopni. Okres ich trwałości w zamrażarce wynosi do 30 dni.  Pierogi uprzednio ugotowane wystarczy wyłożyć na talerz, wysmarować oliwą, przykryć folią i włożyć...

Sposób na pleśń na brokułach
Pixabay
Triki kulinarne
Co zrobić, gdy znajdziemy PLEŚŃ na brokułach? Wykorzystaj ten prosty trik!
Pleśń pojawiająca się na produktach spożywczych zdecydowanie nie zachęca do jedzenia. W wielu przypadkach nie musisz ich jednak wyrzucać!

Jednym z najzdrowszych warzyw na rynku są oczywiście brokuły. Niektórzy je kochają, inni nienawidzą. Jednak trzeba przyznać, że pod względem zdrowotnym nie mają sobie równych! Tym trudniej wyrzucić je do śmieci, kiedy zobaczymy na nich pleśń. Pleśń na brokułach Pleśń najczęściej występuje w produktach mających w sobie dużo wody . Problem ten dotyczy więc między innymi warzyw i owoców. Im są miększe, tym trudniej je uratować. Inaczej jest w przypadku twardszych źródeł witamin, takich jak marchew, pietruszka, dynia oraz wspomniany już brokuł. Nie trzeba ich wyrzucać! Prosty trik Przechowywane w lodówce brokuły mogą się zepsuć w ciągu 7 do 14 dni. Najlepiej więc zjadać je od razu po zrobieniu zakupów. Jeśli jednak tego nie zrobisz i po pewnym czasie zaobserwujesz białe, brązowe, a nawet czarne plamy oznacza to, że warzywo zaczęło się psuć. W takiej sytuacji najlepiej jest odciąć zgrzybiały fragment . Spleśniałą część możesz też zetrzeć na tarce (to zależy od rodzaju pleśni, która się pojawiła). Pamiętaj jednak, że dotyczy to sytuacji, w której większość warzywa jest zdatna do jedzenia! Kupuj z głową Brokuły mogą być skazane na zepsucie już w momencie ich kupowania. W sklepie zwróć uwagę na ich kolor. Powinny być intensywnie zielone. Nie wybieraj tych z żółtymi lub brązowymi główkami. Oznaczają one, że produkt już wcześniej był niewłaściwie przechowywany! Brokuł jest nieświeży również wtedy, gdy jego łodyga jest bardzo wysuszona i ma nietypowy kolor. Źródło: mashed.com

Przechowywanie żywności
Adobe Stock
Triki kulinarne
7 potraw, które przez całe życie przechowywaliście w niewłaściwy sposób
Komu choć raz nie zdarzyło się przechowywać jedzenia w niewłaściwy sposób niech pierwszy rzuci kamieniem. Prawda jest taka, że Polacy popełniają wiele błędów w tej kwestii, na przykład wkładając do lodówki wszystko, co tylko się da.

Jeśli nie chcesz mieć poczucia, że po raz kolejny połowa twoich zakupów spożywczych wylądowała w koszu, zmień sposób ich przechowywania! Te proste zasady sprawią, że twoje jedzenie dłużej zachowa świeżość i prawidłowy smak. Masło Zapewne przez większość swojego życia przechowywałaś masło w lodówce. Okazuje się jednak, że produkt ten wcale nie musi być stale chłodzony w aż tak niskiej temperaturze. Równie dobrze możesz go postawić na kuchennym blacie . W żaden sposób mu to nie zaszkodzi. Kawa Wbrew powszechnie panującemu przekonaniu miejsce kawy nie jest w lodówce. Powinna ona być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej. Trzymanie jej w tak chłodnym miejscu, wraz z innymi produktami spożywczymi, może bowiem skutkować całkowitą zmianą smaku. Kawa bardzo łatwo pochłania zapachy z otoczenia i nimi przechodzi. Chleb Miejsce chleba również nie jest w lodówce. Niska temperatura sprawia bowiem, że pieczywo po wyjęciu jest twarde i czerstwe. Chleb należy trzymać w chlebaku lub innym nienarażonym na promienie słoneczne miejscu. Banany Z pewnością przechowujesz je wraz z innymi owocami i warzywami w koszu na blacie kuchennym. To jednak nie wpływa na nie korzystnie. W ten sposób szybko przejrzeją, a ty będziesz musiała je wyrzucić do kosza. Najlepszym sposobem, aby dłużej cieszyć się ich smakiem jest odizolowanie ich od innych warzyw i owoców , a także odseparowanie każdego banana od kiści i owinięcie ich łodyg  folią spożywczą. Ciasteczka Świeżo upieczone ciasteczka powinny być przechowywane tylko i wyłącznie w szczelnie zamkniętych hermetycznych pojemnikach do żywności, z papierem do pieczenia pomiędzy warstwami i kawałkiem chleba. To sprawi, że twoje wypieki nie staną się wilgotne i dłużej...

Grejpfruty
Pixabay/JamesDeMers
Newsy
Została wam skórka z grejpfruta? Wykorzystajcie ją. O takim triku jeszcze nie słyszeliście
Jedzenie świeżych owoców to zdrowy i smaczny nawyk. Skórki zazwyczaj wyrzucamy, a niesłusznie. Mogą się przydać na kilka sprytnych sposobów.

Odpady po owocach można wykorzystać. Niektóre z ich zastosowań mogą cię zaskoczyć! Nie wyrzucam Odpady to prawdziwa zmora naszej planety. Śmiecimy za dużo. Poza tym nie wszyscy odpady segregujemy. To wcale nie sztuka! Warto też pamiętać, że z nie wszystkimi odpadami musimy się pożegnać na dobre. Odpady organiczne znajdują szerokie zastosowanie. Wykorzystaj, co masz Możesz użyć wielu rzeczy, które w pierwszym odruchu wylądowałyby w koszu. Nauka ograniczania odpadów może okazać się cenna lekcją. Nauka ponownego korzystania ze skórek i warzyw owocowych, tym bardziej. Zwolnij miejsce w szafkach i zostaw więcej pieniędzy w portfelu. Proponujemy kilka zaskakujących sposobów, dzięki którym spojrzysz na skórki w zupełnie inny sposób. Niezależnie od tego, czy szukasz nowego sposobu na czyszczenie, chcesz świeżego zapachu cytrusów w całym domu, czy pragniesz poznać świetny sposób na galaretę z resztek. Grejpfruty, pomarańcze i awokado są idealne do uprawy nasion i są przede wszystkim dzięki takiemu zastosowaniu maksymalnie ekologiczne. Jeśli kochasz własne guacamole i masz tendencję do zastanawiania się, co można zrobić z resztek owocu, wyobraź sobie własne biodegradowalne sadzonki. Wystarczy skórki wsypać do ziemi w doniczce i czekać do wiosny. Skórka z cytryny lub grejpfruta jest idealna do czyszczenia plam ze szklanych garnków do kawy lub karafek. Wystarczy dodać trochę soli, lodu i wrzucić resztki skórki z owoców. Przygotowanym roztworem nacieramy garnek i solidnie płuczemy. Naczynia będą lśniły jak nowe!  Zamiast wyrzucać skórki i wydawać pieniądze dekoracje zapachowe, spróbuj zrobić niewielkim kosztem własne. Wszelkie skórki cytrusowe, skórki granatu, skórki...