
Ogórki dojrzewają w ogródkach aż miło. Jedni robią z nich mizerię, inni małosolne, ale możemy się zgodzić, że zdecydowana większość zużyje ogórki do kiszenia na zimę.
Nie ma w końcu nic lepszego, niż takie kiszone ogórki z własnych zbiorów na kanapki, do sałatki czy na zupę. Każdy ma swój własny przepis na kiszonki, często przekazywany w rodzinie od pokoleń. Istotne są przyprawy i ich proporcje oraz jeszcze jedna rzecz, o której wielu nie ma pojęcia. Słyszeliście choćby o odpowiedniej porze do kiszenia ogórków?
Kiedy należy kisić ogórki?
Najsmaczniejsze kiszone to oczywiście te sporządzone z niedawno zerwanych, dojrzałych ogórków. Jeśli robicie je z warzyw z własnej uprawy, to nie ma problemu - w końcu doskonale wiecie, kiedy je zebraliście. Sprawa się jednak komplikuje wtedy, gdy kupujecie ogórki w sklepie.
Aby mieć pewność, że są one odpowiednio świeże, jędrne i sprężyste, najlepiej jest brać się za kiszenie teraz, na początku sierpnia. Dlaczego? W przeciwieństwie do wczesnych ogórków, te zebrane na przełomie lipca i sierpnia są znacznie mniej wodniste. Dzięki temu po ukiszeniu będą odpowiednio kruche i jędrne - gdybyście użyli bardzo młodych ogórków, wówczas mogłyby wyjść sflaczałe i miękkie. A przecież nikomu na takim efekcie nie zależy.
Dlaczego czas kiszenia jest tak ważny? Drugi powód jest prozaiczny. Ogórki zrobione w połowie lata mogą wyjść smaczniejsze choćby dlatego, że mniej czasu spędzą w wysokich temperaturach. Przypomnijmy, że kiszonki dojrzewają w cieple znacznie szybciej, przez co takie ogórki mogą się „przekisić” i będą po prostu zbyt kwaśne.
Jakie są najlepsze ogórki do kiszenia?
Wybierając ogórki do kiszenia na zimę, trzeba zwrócić uwagę na kilka rzeczy:
-
Kształt - powinien być cylindryczny i wydłużony.
-
Wielkość - wybierajcie ogórki średniej wielkości i unikajcie wkładania do słoików sztuk, które różnią się od siebie rozmiarem. Efekt będzie taki, że małe ogórki się przekiszą i będą kwaśne, a duże mogą nie być odpowiednio ukiszone.
-
Skórka - najlepiej cienka, gęsto usiana brodawkami.
Pytajcie w warzywniakach o odmiany ogórków typu Julina, Octopus, Śremski, Śremianin, Borus lub Andrus. To są właśnie „kwaszeniaki”, czyli najlepsze odmiany do kiszenia.