Oglądnęła truskawki pod mikroskopem i krzyknęła. Już nigdy ich nie zje
YouTube/Gloom
Newsy

Obejrzała truskawki pod mikroskopem i krzyknęła. Już nigdy ich nie zje!

Ta kobieta nabawiła się urazu na całe życie. Długo nie sięgnie po truskawki…

Obecność robaków w czereśniach lub wiśniach nikogo nie dziwi. Znacie pewnie sposoby na sprawdzenie czy w czereśniach są robaki, a może nawet wiecie  jak się ich pozbyć. Inaczej wygląda sprawa z truskawkami. To owoce, w których robaki raczej nie powinny się znaleźć. Możecie się mocno zdziwić…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Robaki w truskawkach

Okazuje się, że w truskawkach równie często znajdują się nieproszeni lokatorzy. Robaki z truskawek są jednak o wiele mniejsze niż robaki z innych owoców i warzyw. Boleśnie przekonała się o tym kobieta, która postanowiła sprawdzić, czy w jej truskawkach są robaki. Wyciągnęła truskawki z plastikowego pudełka w którym je kupiła.

Kobieta włożyła truskawki do wody ze słoną wodą. Po pewnym czasie z truskawek zaczęły wypełzać mikroskopijne owady. Kobieta umieściła nagranie z relacją z eksperymentu na TikToku. Film szybko zyskał ogromną popularność i obiegł dosłownie cały Internet. Wiele osób nie zdawało sobie sprawy z tego, że w truskawkach mogą znajdować się żyjątka. Niestety, obrzydziło to jedzenie truskawek wielu osobom.

Podobny eksperyment możecie wykonać też w domu. Musicie wlać wodę do miski, posolić ją kilkoma łyżkami soli i włożyć tam truskawki. Po kilku minutach wszystkie obecne w owocach robaki powinny wyjść na powierzchnię.

Zobacz także
Zachowajcie pestki po czereśniach i włóżcie je do piekarnika. Powstanie naturalne lekarstwo

Zachowajcie pestki po czereśniach i włóżcie je do piekarnika. Powstanie naturalne lekarstwo

Truskawki to... „kulinarna trucizna”? Św. Hildegarda przed laty ujawniła dlaczego mogą szkodzić

Truskawki to... „kulinarna trucizna”? Św. Hildegarda przed laty ujawniła dlaczego mogą szkodzić

Test z mikroskopem

Eksperyment kobiety z TikToka zapoczątkował nowy trend. Wiele innych YouTuberów, Instagramerów i osób działających prężnie w sieci, postanowiło sprawdzić działanie tej metody. Jedna kobieta poszła o krok dalej. Oprócz przetestowania truskawek za pomocą wody z solą, postanowiła obejrzeć je pod mikroskopem.

Młoda kobieta zrobiła relację z tego eksperymentu i opublikowała ją na swoim kanale na YouTube. Pod mikroskopem widać nawet więcej żyjątek! Niejednokrotnie była ona obrzydzona i bardzo zaskoczona obecnością robaków na owocach. Widać tam nie tylko białe larwy, ale też inne rodzaje robaków.

Szokuje was to, czy mieliście świadomość, że w truskawkach żyją robaki?

Czy w truskawkach też są robaki? Bardzo często! Wiemy jak to sprawdzić
YouTube
Newsy
Czy w truskawkach też są robaki? Bardzo często! Wiemy, jak to sprawdzić
Robaczywe truskawki zdarzają się równie często, co robaczywe czereśnie lub wiśnie. Sprawdzacie to?

Robaki w truskawkach to bardzo powszechny problem. Słyszy się o tym rzadziej niż o robakach w czereśniach czy wiśniach, ponieważ robaki obecne w truskawkach są znacznie mniejsze i dość filigranowe. Czasem ciężko zauważyć je gołym okiem. W przeciwieństwie do czereśni, w których łatwo do się sprawdzić obecność nieproszonych lokatorów na przykład za pomocą obserwacji skórki i wyszukania na niej czarnej plamki , w przypadku truskawek nie jest to tak proste. Robaczywe truskawki Nawet po przekrojeniu robaczywej truskawki, możecie nie zauważyć obecności robaczków. Nie zostawiają one bowiem widzialnych odchodów, jak ma to miejsce w przypadku czereśni lub innych sezonowych owoców. Robaki w truskawkach są zazwyczaj bardzo małe i ledwo widoczne gołym okiem. Najczęściej są to larwy muszek owocówek, ale zdarzają się też inne rodzaj robaków. Jak sprawdzić czy truskawki są robaczywe? O tym, że w truskawkach znajdują się robaki przekonała się na przykład ta kobieta . Opublikowała ona wideo na TikToku, które zdobyło ogromną popularność. Wiele osób było zaskoczonym widokiem robaków na z pozoru idealnych truskawkach . Żeby sprawdzić czy truskawki są robaczywe, wystarczy przygotować miskę z letnią wodą i wsypać do niej łyżeczkę soli. W takiej miksturze trzeba zamoczyć truskawki i odczekać, aż robaki wyjdą na powierzchnię. Podobny eksperyment został przeprowadzony i nagrany w tym wideo: Zobaczcie, że na powierzchnie truskawki wychodzą mikroskopijne larwy. Są białe i wiją się. Niektórzy są tym widokiem obrzydzeni. Czy robaki w truskawkach szkodzą? Larwy i robaki nie są wcale w truskawkach rzadkością. Ich zjedzenie jednak nie szkodzi. Jeśli nie czujecie się nimi obrzydzeni, nie przejmujcie się ich obecnością w owocach. Jeśli chcecie jednak pozbyć się...

Kupiła truskawki i po umyciu przeżyła prawdziwy szok. Ohyda?
Pixabay
Newsy
Kupiła truskawki i po umyciu przeżyła prawdziwy szok. Ohyda?
Pewna internautka przeraziła się znaleziskiem, które... wyszło z jej truskawki! Czy na pewno wiecie jak dokładnie myć swoje owoce?

Sezon na truskawki zbliża się wielkimi krokami. Są one dostępne już w coraz większej liczbie supermarketów – czasem nawet na targach. Szczyt sezonu przypada na początek wakacji i to właśnie wtedy Polacy sięgają po truskawki najczęściej – w formie samodzielnej, a także przerabiając je na koktajle, sosy do makaronu, ciasta czy dżemy.  Każdemu zdarza się sięgać po truskawki prosto z łubianki, a nawet z krzaka. Przeważnie jednak po przyjeździe do domu myjecie je pod bieżącą wodą. Okazuje się, że nie jest to wystarczające. Internauci posługujący się aplikacją TikTok byli przerażeni, kiedy zauważyli, co kryje się w truskawkach – nawet tych, które już umyli! Jak umyć truskawki? W truskawkach często mogą zdarzać się malutkie robaki. Nie są one szkodliwe dla zdrowia, jeśli zdarzy wam się któregoś zjeść. Niektórzy jednak są wyjątkowo obrzydzeni taką perspektywą. Jak więc umyć truskawki, aby na pewno pozbyć się z nich wszystkich żyjątek?  Zanurzcie je w wodzie z rozpuszczoną solą, a także odrobiną octu. Wszystkie robaczki zamieszkujące owoc natychmiast wyjdą na zewnątrz, a wy będziecie mieli gwarancję, że truskawka jest czysta i gotowa do spożycia. Niektórzy twierdzą, że truskawkom wystarczy zaledwie 5 minut takiej kąpieli. Użytkowniczka TikToka, która ujawniła, jak pozbyć się wszelkich robaków z owoców, moczyła je aż 30 minut. Sama też kupiła truskawki w plastikowym opakowaniu, które może nie dostarczać owocom wystarczająco dużej ilości tlenu i sprawiać, że łatwiej się gniotą i są bardziej podatne na małe owady oraz psucie.  Poniżej znajdziecie wideo, w którym zobaczycie, jak internautka oczyściła truskawki i… co w nich znalazła! @callmekristatorres WAIT FOR IT... Still trying to think happy thoughts today....

Truskawki mogą szkodzić? Ryzyko ostrego zatrucia jest poważne w jednym przypadku
Flickr
Newsy
Truskawki mogą szkodzić? Ryzyko ostrego zatrucia jest poważne w jednym przypadku
Zdecydowana większość Polaków wprost rozpływa się nad smakiem truskawek. Jedząc kilogramami te owoce, dobrze się im jednak przyglądajmy. Niektóre sztuki mogą wywołać więcej szkód dla organizmu niż pożytku.

Sezon na truskawki trwa. W czerwcu jemy ich naprawdę dużo nawet pomimo tego, że cena tych czerwonych, słodkich owoców dopiero teraz zaczyna spadać do poziomu ok. 10 zł za kilogram.  Biorąc czynny udział w truskawkowym szaleństwie, nie można jednak zapominać o podstawowych zasadach bezpieczeństwa. Jedzenie truskawek może być niebezpieczne. I to nie tylko dla osób uczulonych na nie. Jaka groźna substancja zawarta jest w podpsutych truskawkach? Patulina to nic innego toksyna wytworzona przez pleśń . W przypadku truskawek mówimy o tak zwanej pleśni sinej. Dopada ona te owoce dopiero po zerwaniu, w trakcie transportu, nieodpowiedniego przechowywania i po trafieniu do konsumenta. Powstawaniu pleśni na truskawkach sprzyjają warunki pogodowe charakterystyczne dla czerwca. W sezonie truskawkowym panuje spora wilgotność powietrza i stosunkowo wysoka temperatura. To prosta droga do wystąpienia pleśni na zebranych owocach. Jakie właściwości wykazuje toksyczna patulina zawarta w zepsutych truskawkach? Jest mutagenna – zmienia materiał genetyczny owocu Najprawdopodobniej działa rakotwórczo Odporna na działanie wysokich temperatur Czym grozi zjedzenie nieświeżych i podgniłych truskawek? Zwróćcie uwagę zwłaszcza na ostatni punkt. Odkrojenie spleśniałej, watowatej czy plamistej cząstki truskawki nie sprawi, że nada się ona do czegokolwiek innego poza wyrzuceniem jej do kosza na odpady bio. Odpada przeznaczanie podgniłych i podpsutych truskawek na dżemy . Niestety jednak wciąż wiele gospodyń domowych niemogących pogodzić się ze stratą sporej ilości owoców woli przeznaczyć „niepewne” owoce na przetwory. Oprócz tego, że patulina zawarta w psujących się truskawkach wykazuje działanie rakotwórcze, spożycie takich owoców może także poskutkować trudnymi do przewidzenia...

Truskawki to... „kulinarna trucizna”? Św. Hildegarda przed laty ujawniła dlaczego mogą szkodzić
Adobe Stock
Newsy
Truskawki to... „kulinarna trucizna”? Św. Hildegarda przed laty ujawniła dlaczego mogą szkodzić
Wszyscy uważaliśmy, że truskawki należą do wyjątkowo zdrowych owoców. Okazuje się, że niektórzy mają im sporo do zarzucenia...

O zdrowotnych właściwościach truskawek pisze się całe prace naukowe. Skąd więc informacja, że mogą być szkodliwe? Wielokrotnie podkreślaliśmy, że truskawki to źródło zdrowia. Niskokaloryczne owoce o niskiej zawartości cukru zawierają sporo minerałów i witamin. Są także jednym z filarów diety SIRT , na której Adele schudła aż 45 kg. Truskawki mają także niski indeks glikemiczny (IG 40) i sporą zawartość błonnika. Owoce te redukują także anemię oraz wspomagają serce czy zapobiegają rozwojowi miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych. Są jednak diety, które zupełnie nie dopuszczają tych owoców, a wręcz nazywają je „kulinarną trucizną”. Ten sposób odżywiania stosowała m.in. Małgorzata Kożuchowska ! Truskawki wykluczone z diety św. Hildegardy Dieta św. Hildegardy polega w dużej mierze na produktach orkiszowych. Dlaczego jednak średniowieczna ekspertka od żywienia postanowiła wyłączyć z niej truskawki? Być może była świadoma, że owoce te potrafią uczulać, a co za tym idzie – powodować ciężkie objawy, ale jedynie u osób z alergią. To prawda, że truskawki są silnie alergizujące , dlatego powinny być bardzo stopniowo wprowadzane do diety dzieci (nie wcześniej niż przed 1. rokiem życia). Nie powinny ich także jeść kobiety karmiące.  Dzisiejsze truskawki absorbują ponadto duże ilości substancji, którymi mogą być opryskiwane. Mogą także zawierać bakterie oraz grzyby, jednak czynniki te na pewno nie były znane w czasach św. Hildegardy. Warto jednak wspomnieć, że truskawki bardzo szybko pleśnieją, a ich przechowywanie w czasach średniowiecznych musiało być wyjątkowo ciężkie. Rosną nisko, więc często też ulegają zanieczyszczeniom bądź mogą być narażone na kontakt z odchodami zwierząt. Wszystkie te czynniki mogły wpłynąć na...