W pogoni za uciekającą młodością próbujemy różnych rozwiązań i specyfików, które mają pomóc zatrzymać czas. Nierzadko wydaje się na nie dużo pieniędzy - mowa tutaj przede wszystkim o drogich kremach przeciwzmarszczkowych czy zabiegach, które mają odwrócić efekty starzenia się.

Zapominamy jednak, że produkty o potężnym działaniu mamy cały czas w zasięgu ręki. Na przykład liście laurowe, które zwykle lądują w zupie lub gulaszu - sprawdźcie, jak działają na organizm i jak wykorzystać ich wspaniałe właściwości. 

Właściwości liści laurowych

Liście wawrzynu stosowane są w kuchni ze względu na ich szczególny aromat. Nie tylko podkreślają smak różnych dań, ale też wpływają pozytywnie na układ trawienny, co pozwala szybciej dojść do siebie po obfitym posiłku. Ale to nie jedyne zalety liści laurowych! 

Zobacz także:

Zawierają one drogocenne olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy i pektyny oraz witaminy - witaminę A, C i witaminy z grupy B. Znajduje się w nich też dużo żelaza, wapnia i potasu. 

Jak działa napar z liści laurowych? 

By skorzystać z działania liści wawrzynu, najprościej jest przygotować z nich napar. Działa on moczopędnie i pomaga usunąć toksyny z organizmu, a także wspomaga trawienie.

Napar z liści laurowych może działać łagodząco na reumatyzm i bóle stawów oraz obniżyć poziom cukru we krwi. Z kolei dzięki bogactwu przeciwutleniaczy, liście zwalczają wolne rodniki i tym samym spowalniają starzenie organizmu. 

Jak zrobić napar z liści laurowych?

Napar będzie nie tylko zdrowy, ale i smaczny, gdy poza liśćmi laurowymi dodacie do nich jeszcze jabłka i cynamon. Owoce dodadzą witamin, a laska cynamonu zadziała rozgrzewająco. 

Składniki:

  • 5 liści laurowych

  • 1 laska cynamonu

  • 1 jabłko

  • 4 szklanki wody 

Przygotowanie:

  1. Wlejcie do garnka 4 szklanki wody i zagotujcie. Kiedy woda będzie już wrzeć, wsypcie wszystkie liście laurowe i dodajcie laskę cynamonu. Zmniejszcie ogień i gotujcie przez kilka minut. 

  2. Po tym czasie od razu odstawcie garnek na bok. Pokrójcie jabłko na kawałki i dodajcie do naparu. Przykryjcie garnek pokrywką i odstawcie na 10-15 minut. 

  3. Następnie przelejcie napar przez sito. Możecie dodać do niego łyżkę miodu dla osłody i dodatkowego zastrzyku witamin.

Tak przygotowany napar należy pić raz dziennie - rano na czczo lub wieczorem przed położeniem się do łóżka. Czas kuracji nie powinien przekroczyć 2 tygodni.