Odliczamy do świąt. Te 2 rzeczy trzeba zrobić już teraz
Adobe Stock
Newsy

Odliczacie dni do świąt Bożego Narodzenia? Te 2 rzeczy trzeba zrobić już teraz

Są takie przedświąteczne czynności, które trzeba zaplanować z wyprzedzeniem. Albo przygotujecie je właśnie teraz, albo zapomnijcie o dobrze przygotowanych świętach.

Niektórzy planują święta z wyprzedzeniem, inni podchodzą to tego czasu w roku bardziej żywiołowo. Nie zajmują się myśleniem o świętach tak długo, zanim te nie nadejdą.

I oczywiście jeśli nie macie na głowie dużej rodziny, która przyjeżdża z całego kraju i nie musicie przygotowywać dla niej całej wigilijnej wieczerzy, to możecie potraktować temat nieco lżej. Jednak i w tym przypadku może się zdarzyć, że brak planu podjętego z wyprzedzeniem spowoduje, że na pewne rzeczy już będzie za późno.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego planowanie świąt jest tak ważne?

Są takie przedświąteczne czynności, na które jest czas właśnie teraz. Jedną z nich jest zaplanowanie świątecznych dań i decyzja czy będziecie je przygotowywać sami, czy też kupicie gotowe. Dlaczego trzeba decydować już teraz?

Bo jeśli postanowicie, że wolicie zamówić świąteczny catering, zamówienie należy składać w ciągu najbliższych dni. Większość restauracji i firm cateringowych specjalizujących się w świątecznych przysmakach już z początkiem grudnia komunikuje klientom świąteczne menu, informuje do kiedy zbiera zamówienia, a czasem nawet zastrzega, że w przypadku dużej ilości zamówień, listy mogą być zamknięte wcześniej.

Jeśli więc nie zdążycie ze złożeniem zamówienia, może się okazać, że jedynym wyjściem będzie zakasanie rękawów, założenie kuchennego fartucha i samodzielne pieczenie czy gotowanie. Zamówienia z reguły przyjmowane są do 17 grudnia, a potrawy wydawane 22, 23 i 24 grudnia.

Druga czynność, która musi być poprzedzona planowaniem i wykonana właśnie teraz to nastawienie potraw, które wymagają czasu dojrzewania czy fermentowania. Jeśli nie nastawicie zakwasu na barszcz 3 tygodnie przed Wigilią, to wigilijny barszcz będziecie mogli zjeść dopiero na Nowy Rok. To samo dotyczy dojrzewającego piernika czy śledzi, które także warto zrobić z wyprzedzeniem.

Zobacz także
Jakie są ceny świątecznego cateringu

Kupić w garmażerce czy zrobić samemu? Sprawdzamy, ile kosztują gotowe dania na święta

Ewa Wachowicz podała przepis na świąteczny piernik. Trzeba go zrobić już teraz, żeby był na święta

Ewa Wachowicz podała przepis na świąteczny piernik. Zróbcie go teraz, by był gotowy na święta

Jakie potrawy jeszcze można przygotować wcześniej?

Jeśli tuż przed świętami, ilość potraw do przygotowania przez 1 osobę jest zbyt duża, także rozważcie rozciągnięcie w czasie pracy nad nimi i niekumulowanie gotowania w ciągu 1 czy 2 dni.

Wcześniej możecie przygotować te dania, które dobrze znoszą mrożenie. Są też takie, jak bigos, które nie tylko warto gotować przez parę dni, ale też zamrozić na kilka dni, bo ta potrawa, po rozmrożeniu jest jeszcze smaczniejsza.

Oto inne dania, które warto zrobić wcześniej i  zamrozić:

  • Pierogi
  • Uszka
  • Krokiety
  • Bigos

Źródło: ulapendula.pl,

AdobeStock
Newsy
Te dania możecie przygotować kilka dni przed świętami. Dzięki temu zyskają więcej smaku
Jeszcze się taki nie urodził, co by zdążył przyrządzić całą wigilijną kolację jednego dnia. 12 potraw to przecież nie lada wyzwanie. Na szczęście większość z nich, między innymi śledzie i bigos, możecie przygotować z wyprzedzeniem. Kilka dni w lodówce podkręci ich smak!

Jeśli do przygotowania wigilijnej kolacji zatrudniacie całą rodzinę, to macie szczęście. W końcu córka z zięciem może zrobić sałatkę, ciocia z wujkiem ciasto, babcia z dziadkiem pierogi, a mama z tatą barszcz.  Gorzej, jeśli z całym tym galimatiasem zostajecie w pojedynkę. Wtedy musicie dobrze kombinować, aby zdążyć na czas. Idealnym rozwiązaniem tego problemu jest przygotowanie większości potraw na kilka dni przed Wigilią. Oto kilka naszych propozycji. Śledzie Przygotowanie śledzi możecie rozpocząć na 3 dni przed świąteczną kolacją. Bez względu na to, czy podajecie je w oleju, śmietanie i jabłkach, czy w grzybach, ryba powinna mieć czas, aby dobrze przesiąknąć składnikami i nabrać odpowiedniego smaku. Wstawione do lodówki zachowają swoją świeżość. Zakwas na barszcz czerwony Tej zupy nie warto przygotowywać na ostatnią chwilę z butelki zakupionej w sklepie. Bowiem najlepiej będzie smakować na zakwasie przygotowanym przez was samodzielnie. Za tę czynność należy się zabrać najpóźniej na 4 dni przed Wigilią. Wtedy buraczana mikstura będzie idealna! Pierogi z kapustą i grzybami Przygotowywanie ciasta i lepienie pierogów to nie lada wyzwanie. Na tej czynności naprawdę można spędzić cały dzień w kuchni. Właśnie dlatego nie zostawiajcie jej na ostatnią chwilę. Pierogi możecie przyrządzić nawet 2 tygodnie wcześniej i zamrozić! Odgrzane na patelni lub w wodzie będą smakować wybornie! Bigos Bigos również możecie zamrozić. Pichcenie przysmaku należy rozpocząć najwcześniej 5 dni przed Wigilią. W tym czasie idealnie się przegryzie. Postawiony na stole w mig zniknie z półmiska! Ciasta Pamiętajcie, że ciasta takie jak keks i piernik także możecie przygotować z dużym wyprzedzeniem. Tym pierwszym zajmijcie się na 2 dni przed świętami, z kolei drugim nawet 3 tygodnie przed...

Dziś w LIDL 33% taniej: boczek 9,99 zł, wiejskie filety śledziowe 10,99 zł
Adobe Stock
Newsy
Boczek za 10 zł za 1 kg w Lidlu, a duży słoik filetów śledziowych za 11 zł. Te oferty nie będą czekać
Codziennie, od dziś do samych świąt, będziecie znajdować w Lidlu ciekawe promocje. Sieć zaczęła świąteczne odliczanie.

Już czas przymierzać się do świątecznych zakupów. Tym bardziej że są takie dania, jak bigos, które, żeby były wyjątkowe, trzeba zacząć gotować dużo wcześniej. I kilka dni gotowania nie wystarczy. Tę potrawę warto jeszcze zamrozić i wyjąć z zamrażalnika dopiero na święta. Zacznijcie więc kompletować składniki na bigos już dziś. W Lidlu znajdziecie je teraz taniej. Składniki do bigosu w ofertach Lidl Aby przygotować najlepszy bigos trzeba użyć dobrej kapusty kiszonej, która nie powinna być ani zbyt kwaśna, ani za mało kwaśna. Jeśli zdecydujecie się mocno kwaśną kapustę płukać, uważajcie, aby nie wypłukać jej nadmiernie. Do kapusty stopniowo dodawajcie różne mięsa i wędliny. Nie dokładajcie ich naraz. Ponieważ bigos jest potrawą długo gotowaną, niektórzy uważają, że należy go gotować i studzić na przemian przez 3 do 5 dni, będziecie mieli okazję przy następnym podgrzaniu, dodać do kapusty kolejne porcje mięsa. Zacznijcie od tych rodzajów, które najdłużej się gotują np. od wołowiny. W tym tygodniu w Lidlu w dobrych cenach są następujące produkty, z których będziecie mogli skorzystać przygotowując świąteczny bigos: Szynka wieprzowa 1 kg – 8,99 zł Boczek bez kości 1 kg – 9,99 zł Kiełbasa krucha z kija 100 g – 2,49 zł Oprócz tego warto rzucić okiem na promocyjne wiejskie śledzie Nautica w cenie 10,99 zł za 900-gramowy słoik. to aż 33% taniej niż wynosi cena regularna.  Smakoszom cytrusów polecamy za to promocyjne 2-kilogramowe siatki z pomarańczami. Dostaniecie je za 5,98 zł. Z kolei za kilogram mandarynek zapłacicie teraz w Lidlu 3,99 zł. Świąteczne odliczanie w Lidl Sieć postanowiła przygotować dla klientów swojego rodzaju kalendarz adwentowy odliczający czas do świąt. Zamiast 1 produktu z...

Po świętach budzicie się 3 kg ciężsi? Te triki sprawią, ze nie przytyjecie
Adobe Stock
Newsy
Po świętach budzicie się 3 kg ciężsi? Te triki z daniami sprawią, że nie przytyjecie
Jeśli chcecie wstać od świątecznego stołu nie dźwigając dodatkowych kilogramów, to przygotujcie się wcześniej i odchudźcie bożonarodzeniowe potrawy. Podpowiadamy jak to zrobić.

Przed świętami szykujecie tony jedzenia, które potem przez 3 dni próbujecie zjeść? Gdy okres świąteczny mija, szybko okazuje się że spodnie się nie dopinają, a waga pokazuje dodatkowe kilogramy. Tak wcale nie musi być, nawet jeśli chcecie spróbować każdej potrawy. Pokazujemy sprytne sposoby na mniej kaloryczną wigilię. Jak odchudzić wigilijne dania? Nawet jeśli zawsze jesteście na diecie, nie musicie rezygnować ze świątecznych przysmaków. Przygotowanie ich w lżejszych, ale nadal tradycyjnych wersjach jest bardzo proste. Wystarczy wprowadzić drobne zmiany: Barszcz z uszkami. Na szczęście barszcz szczególnie w wersji wigilijnej, czyli bez śmietany i mięsa jest daniem dietetycznym i niskokalorycznym. Gorzej jeśli chodzi o uszka. Jednak aby poczuć smak zarówno barszczu jak i dodatków, uszek nie musi być po prostu za dużo. Nie musicie się najeść barszczem, podczas kolacji spróbujecie przecież jeszcze wielu dań. Dlatego włóżcie do talerza z barszczem tylko po kilka uszek Zupa grzybowa z kołdunami. Postępujcie tak samo: nie dodawajcie śmietany, podajcie barszcz grzybowy czysty i nie zapełniajcie talerza kluskami Mniej kaloryczne śledzie. Śledzie są dość kaloryczną rybą (160 kcal w 100g), a skąpane w oleju mogą okazać się zbyt tuczące. Potnijcie je na mniejsze kawałki niż zwykle, dodajcie cebulę i jabłko, a zamiast oleju użyjcie oliwy z oliwek Sałatka jarzynowa fit. Warzywa, których używacie do sałatki są niskokaloryczne. To, co jest bomba kaloryczna w tym daniu, to oczywiście majonez. Użyjcie majonezu niskotłuszczowego, light, lub alternatywnie przygotujcie sos z musztardy i jogurtu         Wyświetl ten post na Instagramie          ...

Jak zamrozić na święta bigos? Zróbcie tak a będzie miał wyrazisty i głęboki smak
AdobeStock
Newsy
Jak zamrozić bigos na święta? Zróbcie tak, a będzie miał wyrazisty i głęboki smak
Zamrażaliście kiedyś bigos? Ten stary sposób wydobywa z niego prawdziwą głębię smaku. Jak się do tego zabrać?

Przygotowujecie na święta bigos? Zróbcie go już teraz i zamroźcie go, aby odgrzać go w święta. Dlaczego warto jest to zrobić? Dlaczego warto zamrozić na święta bigos? Wiele osób twierdzi, że im bigos jest jak wino. Im starszy, tym lepiej smakuje. I rzeczywiście, jest w tym dużo prawdy. Dotyczy to nie tylko długo gotowanego bigosu, ale też bigosu, który został po ugotowaniu zamrożony. Kiedyś taki bigos wystawiano w garnku na mróz, aby tam zamarzł i dopiero późnej przynoszono go do domu, odmrażano i zjadano. To właśnie dzięki temu odkryto, że zamrażanie i ponowne poddanie bigosu obróbce cieplnej, wydobywa z niego prawdziwy i bogaty smak. Jak zamrozić bigos na święta? Jeśli planujecie zamrozić na święta bigos, przełóżcie gotowe danie do plastikowych pojemników lub do specjalnych woreczków przeznaczonych do zamrażania. Pod żadnym pozorem nie popełniajcie jednego błędu. Chodzi o mrożenie bigosu (czy też innych dań) w słojach lub innych szklanych pojemnikach. Dlaczego? Ponieważ wszystkie dania, które zostaną poddane działaniu niskiej temperatury (czyli takiej, jaka panuje przy zamrażaniu), rozszerzają swoją objętość. W sytuacji, w której wypełnimy słoik płynną zawartością aż po brzegi, jedzenie rozsadzi go od środka. Poprawnie zamrożony bigos możemy przechowywać nawet przez okres sześciu miesięcy. Jak prawidłowo rozmrozić bigos? Rozmrażanie bigosu jest bardzo proste. Na początku powinniśmy rozmrażać go w lodówce przez 24 godziny a następnie zagotować.  Jeśli więc planujecie podać na pierwszy dzień świąt bigos, wstawcie go do lodówki dzień wcześniej i najpierw powoli go rozmroźcie. Następnie powolutku rozmrażajcie bigos, aż uzyskacie odpowiednią temperaturę dania. Taki bigos najlepiej komponuje się z pajdą...