Koronawirus, kanapka
Pixabay/Ji-yeon Yun
Newsy

Odkryto nowy, groźny skutek koronawirusa. Zwykłe zjedzenie kanapki może być dla nich dramatem

Osoby, które miały styczność z koronawirusem coraz częściej narzekają na jeden szczegół. Ciekawe, czy zwróciliście na to uwagę.
Aleksandra Jaworska
grudzień 01, 2020

Do typowych objawów COVID-19 zalicza się wyraźną utratę smaku, wysoką gorączkę i ogólne osłabienie organizmu. Niektórym przypomina grypę, innych kładzie do łóżka na długie tygodnie. Obserwacja chorych pozwala ustalić z jakim wrogiem mamy do czynienia. Do bazy danych dochodzą coraz to nowsze informacje.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Kolejny objaw

Mimo iż z pandemią mamy do czynienia już od dobrych kilku miesięcy, nadal wiele zagadnień z nią związanych jest dla nas nowością. Objawy nie każdorazowo wyglądają identycznie. Zdarza się, że wirus bywa niezauważalny, a chory nie odczuwa żadnych przykrych dolegliwości.

Nasza czujność budzi się z uśpienia dopiero wtedy, kiedy kojarzymy oficjalne objawy z aktualnym stanem naszego organizmu. Jakkolwiek małe by nie były, jedno jest pewne - pod żadnym pozorem nie można ich lekceważyć. Najlepiej od razu skontaktować się z lekarzem prowadzącym i pozostać na jakiś czas w domu.

Często zgłaszane objawy COVID-19 to m.in. ciągłe zmęczenie, duszność, kaszel, ból stawów czy niedogodności w klatce piersiowej. Ozdrowieńcy mogą być cennym źródłem dla badaczy. Zaczęli ostatnio zgłaszać zupełnie inny objaw. Dotyczy on problemów z dziąsłami, a nawet wypadania zębów.

Specjaliści alarmują

Dentyści nie mają wątpliwości, że COVID-19 może podrażniać dziąsła, a także może działać na tyle toksycznie, by powodować wypadanie zębów. Na razie to jedynie wnioski płynące w wywiadów z ozdrowieńcami, jednak specjaliści stawiają pewną hipotezę.

Zęby zazwyczaj nie wypadają bez konkretnej przyczyny. Ich ból także jest związany ze stanem zapalnym lub koniecznością pilnej interwencji dentystycznej. Przypadki pocovidowe zgodnie potwierdzają, że dziąsła pacjentów są nadwrażliwe. 

Dolegliwości jamy ustanej dotyczą w tym samym stopniu dorosłych, co nastolatków czy dzieci. Specjaliści twierdzą, że do podobnych objawów może dochodzić jedynie w sytuacji, kiedy COVID-19 przechodzimy  w sposób ostry i widoczny. Problem z wypadaniem zębów może być jednym ze skutków przejścia zakażenia.

Ciężkie powikłania

Ozdrowieńcy po ciężkim COVID-19 powinni zgłaszać się do specjalistów. Zdaniem lekarzy, wirus SARS-CoV-2 uszkadza naczynia krwionośne w miazdze zęba. Zęby stają się wówczas nadwrażliwe, również na spożywane pokarmy. Można być pewnym, że trudno takim osobom jeść i przeżuwać. W przypadku trudności z zębami należy zdecydować się na płynną dietę, z dużą ilością zup i podobnych płynów. W końcu konieczność wstawienia sztucznego zęba to nic przyjemnego.

Komentarze
kiełbasianka przepis
AdobeStock
Newsy Kiełbasianka jak dawniej. Bez dodatku konserwantów. Można ją długo przechowywać w lodówce
Lubicie mielonkę z puszki? Po co kupować gotową, gdy można ją zrobić samodzielnie w domu! Wypróbujcie ten przepis, a już nigdy więcej nie kupicie konserwy mięsnej w sklepie!
Katarzyna Wyborska
grudzień 01, 2020

Tęsknicie za smakiem konserwy mięsnej na biwaku? Nadal można kupić taką w sklepie, jednak część osób twierdzi, że pełna jest konserwantów, a inni że to po prostu nie to samo co kiedyś. Aby uzyskać smak prawdziwej, pozbawionej ulepszaczy mielonki mięsnej warto przygotować ją samodzielnie! Tradycyjna kiełbasianka Zwyczaj przygotowywania domowych konserw z mielonego mięsa jeszcze do niedawna był praktykowany w wielu domach – zwłaszcza w czasach, gdy na sklepowych półkach trudno było cokolwiek znaleźć. Gdy już udało się zdobyć mięso, to zwykle były to takie ilości, że trzeba było je szybko konserwować aby się nie zepsuło. Kiełbasiankę można przechowywać przez kilka tygodni, a nawet miesięcy! Wszystko zależy od tego jak będziemy ją pasteryzować. Takie mielonki to świetne rozwiązanie, gdy wybieramy się na biwak lub dłuższą wycieczkę albo mamy po prostu ochotę na domowe mięso prosto ze słoika. Przepis na kiełbasiankę Do przygotowania kiełbasianek potrzebne ci będą te składniki: 1,5kg karkówki 1,5 kg mięsa ze schabu 1,5 kg mięsa z szynki 70 dag podgardla 750 ml wody 50 g soli Paczka pieprzu mielonego Łyżka słodkiej papryki mielonej 7-8 zmielonych ziarenek ziela angielskiego i tyle samo ziaren jałowca 30 g suszonego majeranku 3 ząbki czosnku 1 kostka smalcu Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę i zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodaj sól, pieprz, słodką paprykę, ziele angielskie, jałowiec, majeranek i rozgnieciony czosnek. Mieszaj dokładnie przez około dwadzieścia minut, dodając co jakiś czas do mięsa zimną wodę. Na koniec wstaw miskę z mielonką do lodówki na godzinę. Następnie do słoików o podobnej wysokości przełóż mięso. Powinno zapełnić słoiki do ¾ ich pojemności. Na wierzchu połóż...

Przeczytaj