Ziemniaki, mąka, jajka i sól – to właśnie z tych składników większość Polaków przyrządza przepyszne placki ziemniaczane. Okazuje się jednak, że to nie jedyny sposób na ich zrobienie. Jeśli są tu jacyś fani placków ziemniaczanych na słodko ten przepis z pewnością przypadnie im do gustu.
Przepis na placki ziemniaczane z jabłkami
Polacy spożywają placki ziemniaczane na wiele sposobów. Jedni uwielbiają łączyć je z sosem grzybowym, inni serwują w towarzystwie gulaszu, są też tacy, którzy kochają wersję na słodko – z cukrem i śmietaną. To właśnie tym ostatnim w głównej mierze dedykujemy ów przepis.
Łasuchów z pewnością ucieszy fakt, że masę ziemniaczaną można śmiało połączyć z tartym jabłkiem. Na koniec polecamy polać całość gęstą śmietaną i posypać mielonym cynamonem. Efekt jest naprawdę spektakularny.
Będziecie potrzebować:
- 5 dużych ziemniaków
- 2 słodkich jabłek
- 2 wiejskich jajek
- 2 łyżek cukru pudru
- 6 łyżek mąki pszennej
- ½ szklanki płatków owsianych
- Szczypty soli
- Oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach wprost do dużej miski. Pamiętajcie, by odcisnąć je z wody, inaczej potrawa wyjdzie niedobra.
- Jabłka obierzcie, usuńcie gniazda nasienne oraz pestki, zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, odciśnijcie z wody i dodajcie do ziemniaków.
- W misce ze startymi składnikami umieśćcie również mąkę, cukier puder, jajka, płatki owsiane oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy drewnianej łyżki.
- Na patelni rozgrzejcie cienką warstwę oleju, a następnie zacznijcie umieszczać na niej waszą masę ziemniaczaną tworząc z niej kilka, niewielkich placków.
- Placki ziemniaczane smażcie na średnim ogniu, z obu stron, aż do ładnego zarumienienia. Kiedy będą gotowe przełóżcie je na ręcznik papierowy i odsączcie z nadmiaru tłuszczu.
- Serwujcie z ulubionymi dodatkami. Pamiętajcie jednak, że są to placki ziemniaczane na słodko. Najlepiej więc sprawdzą się w towarzystwie gęstej śmietany 18 proc., cukru i cynamonu.
Smacznego!