Przepis na placki ziemniaczane z jabłkiem
Adobe Stock
Newsy

Odkrycie miesiąca. Dodajcie ten tajemniczy składnik do placków ziemniaczanych. Wyjdą rewelacyjne

Placki ziemniaczane to danie, którego nie trzeba wam przedstawiać. Jesteśmy przekonani, że często gości w waszych domach. Ale czy kiedykolwiek zdarzyło wam się dodać do nich tarte jabłko?
Weronika Kępa
marzec 11, 2021

Ziemniaki, mąka, jajka i sól – to właśnie z tych składników większość Polaków przyrządza przepyszne placki ziemniaczane. Okazuje się jednak, że to nie jedyny sposób na ich zrobienie. Jeśli są tu jacyś fani placków ziemniaczanych na słodko ten przepis z pewnością przypadnie im do gustu.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na placki ziemniaczane z jabłkami

Polacy spożywają placki ziemniaczane na wiele sposobów. Jedni uwielbiają łączyć je z sosem grzybowym, inni serwują w towarzystwie gulaszu, są też tacy, którzy kochają wersję na słodko – z cukrem i śmietaną. To właśnie tym ostatnim w głównej mierze dedykujemy ów przepis. 

Łasuchów z pewnością ucieszy fakt, że masę ziemniaczaną można śmiało połączyć z tartym jabłkiem. Na koniec polecamy polać całość gęstą śmietaną i posypać mielonym cynamonem. Efekt jest naprawdę spektakularny.

Będziecie potrzebować:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 słodkich jabłek
  • 2 wiejskich jajek
  • 2 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • Szczypty soli
  • Oleju do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach wprost do dużej miski. Pamiętajcie, by odcisnąć je z wody, inaczej potrawa wyjdzie niedobra.
  2. Jabłka obierzcie, usuńcie gniazda nasienne oraz pestki, zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, odciśnijcie z wody i dodajcie do ziemniaków.
  3. W misce ze startymi składnikami umieśćcie również mąkę, cukier puder, jajka, płatki owsiane oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy drewnianej łyżki.
  4. Na patelni rozgrzejcie cienką warstwę oleju, a następnie zacznijcie umieszczać na niej waszą masę ziemniaczaną tworząc z niej kilka, niewielkich placków.
  5. Placki ziemniaczane smażcie na średnim ogniu, z obu stron, aż do ładnego zarumienienia. Kiedy będą gotowe przełóżcie je na ręcznik papierowy i odsączcie z nadmiaru tłuszczu.
  6. Serwujcie z ulubionymi dodatkami. Pamiętajcie jednak, że są to placki ziemniaczane na słodko. Najlepiej więc sprawdzą się w towarzystwie gęstej śmietany 18 proc., cukru i cynamonu.

Smacznego!

Komentarze