Przepis na placki ziemniaczane z jabłkiem
Adobe Stock
Newsy

Odkrycie miesiąca. Dodajcie ten tajemniczy składnik do placków ziemniaczanych. Wyjdą rewelacyjne

Placki ziemniaczane to danie, którego nie trzeba wam przedstawiać. Jesteśmy przekonani, że często gości w waszych domach. Ale czy kiedykolwiek zdarzyło wam się dodać do nich tarte jabłko?

Ziemniaki, mąka, jajka i sól – to właśnie z tych składników większość Polaków przyrządza przepyszne placki ziemniaczane. Okazuje się jednak, że to nie jedyny sposób na ich zrobienie. Jeśli są tu jacyś fani placków ziemniaczanych na słodko ten przepis z pewnością przypadnie im do gustu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na placki ziemniaczane z jabłkami

Polacy spożywają placki ziemniaczane na wiele sposobów. Jedni uwielbiają łączyć je z sosem grzybowym, inni serwują w towarzystwie gulaszu, są też tacy, którzy kochają wersję na słodko – z cukrem i śmietaną. To właśnie tym ostatnim w głównej mierze dedykujemy ów przepis. 

Łasuchów z pewnością ucieszy fakt, że masę ziemniaczaną można śmiało połączyć z tartym jabłkiem. Na koniec polecamy polać całość gęstą śmietaną i posypać mielonym cynamonem. Efekt jest naprawdę spektakularny.

Będziecie potrzebować:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 słodkich jabłek
  • 2 wiejskich jajek
  • 2 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • Szczypty soli
  • Oleju do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach wprost do dużej miski. Pamiętajcie, by odcisnąć je z wody, inaczej potrawa wyjdzie niedobra.
  2. Jabłka obierzcie, usuńcie gniazda nasienne oraz pestki, zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, odciśnijcie z wody i dodajcie do ziemniaków.
  3. W misce ze startymi składnikami umieśćcie również mąkę, cukier puder, jajka, płatki owsiane oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy drewnianej łyżki.
  4. Na patelni rozgrzejcie cienką warstwę oleju, a następnie zacznijcie umieszczać na niej waszą masę ziemniaczaną tworząc z niej kilka, niewielkich placków.
  5. Placki ziemniaczane smażcie na średnim ogniu, z obu stron, aż do ładnego zarumienienia. Kiedy będą gotowe przełóżcie je na ręcznik papierowy i odsączcie z nadmiaru tłuszczu.
  6. Serwujcie z ulubionymi dodatkami. Pamiętajcie jednak, że są to placki ziemniaczane na słodko. Najlepiej więc sprawdzą się w towarzystwie gęstej śmietany 18 proc., cukru i cynamonu.

Smacznego!

Przepisz na placki ziemniaczane Magdy Gessler
Adobe Stock
Newsy
Placki ziemniaczane wyjdą lepsze z jajkiem czy bez? Odpowiedź może was zaskoczyć
Większość Polaków nie wyobraża sobie placków ziemniaczanych bez jajek, ale czy są one naprawdę potrzebne do scalenia masy? Odpowiedź z pewnością was zaskoczy.

Polacy kochają placki ziemniaczane. Nic dziwnego, w końcu są chrupiące, przepyszne, syte, tanie i uniwersalne. Można je serwować zarówno na słodko, słono, jak i wytrawnie – zachwycają w każdej odsłonie i z pewnością często goszczą w waszym jadłospisie. Czy do placków ziemniaczanych trzeba dodawać jajko? Tradycyjne przepisy na placki ziemniaczane zakładają stworzenie jednolitej masy przy pomocy jajek oraz mąki. Okazuje się jednak, że te produkty są wam całkowicie zbędne. Być może was to zdziwi, ale starte ziemniaki, odciśnięte z wody, nie potrzebują dodatkowych produktów spajających. Doskonale radzą sobie bez nich i smakują tak samo dobrze.  Choć na początku może wam się wydawać, że są zbyt rzadkie, po umieszczeniu ich na patelni zmienicie zdanie. Bowiem pod wpływem wysokiej temperatury zawarta w ziemniakach skrobia przekształca się w żel, który doskonale wiąże masę. Spróbujcie je przyrządzić, a nie poczujecie żadnej różnicy w smaku. Przepis na placki ziemniaczane bez jajek i mąki Będziecie potrzebować: 500 gramów „starych” ziemniaków (najlepiej typu B lub C) 2 łyżek świeżego koperku Kwaśnej śmietany 18 proc. Oleju do smażenia Przypraw: soli oraz pieprzu Podane składniki powinny wystarczyć na dwie, duże porcje. Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach wprost do dużej miski. Koniecznie odciśnijcie warzywo z nadmiaru wody. Tak przygotowane ziemniaki doprawcie solą. Całość dokładnie wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie cienką warstwę oleju i przy pomocy dużej łyżki zacznijcie umieszczać na nim masę ziemniaczaną tworząc placki. Przysmak smażcie na średnim ogniu z obu stron, aż do ładnego przyrumienienia. Gotowe placki przełóżcie z patelni na ręcznik papierowy i...

sos grzybowy do placków przepis
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Newsy
Najlepszy na świecie gęsty grzybowy sos do placków ziemniaczanych. Idealny również do kopytek i klusek śląskich
Choć sezon na grzyby przypada na lato, Polacy uwielbiają je jadać głównie zimą. W waszych zamrażarkach z pewnością nie brakuje tych darów natury. Przyrządźcie z nich przepyszny sos.

Sos grzybowy z tego przepisu idealnie sprawdzi się w towarzystwie placków ziemniaczanych, ale możecie go również serwować z kluskami śląskimi oraz kopytkami, a nawet makaronem. W końcu w kuchni ogranicza was tylko wyobraźnia. Receptura jest dziecinnie prosta. Z pewnością nie sprawi wam większych problemów. Przepis na placki ziemniaczane z sosem grzybowym Będziecie potrzebować 1 kilograma ziemniaków 300 gramów grzybów (suszonych lub świeżych) 2 cebul 1 jajka 2 łyżek mąki 2 łyżek masła 100 ml wody 100 ml śmietany 30 proc. Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, kminku Przygotowanie Ziemniaki obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Do masy dodajcie jajko, mąkę, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie. Jedną z dwóch wymienionych w przepisie cebul obierzcie i posiekajcie w bardzo małą kosteczkę lub, podobnie jak ziemniaki, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowaną połączcie z masą ziemniaczaną. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie zacznijcie umieszczać na niej masę, tworząc kilka niewielkich, okrągłych placków ziemniaczanych. Smażcie z obu stron aż do uzyskania ładnego, złotego koloru. Na koniec odsączcie placki z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego i odstawcie. Teraz zajmijcie się sosem. Jeśli korzystacie z grzybów suszonych, powinniście je najpierw namoczyć w wodzie przez ok. 1 godzinę. Jeśli korzystacie ze świeżych, wystarczy, że je opłuczecie pod bieżącą wodą, a następnie pokroicie w paski. Pozostałą cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na roztopionym maśle. Po kilku chwilach dodajcie do niej grzyby i przesmażcie. Do powstającego sosu dodajcie kminek, całość zalejcie wodą, przykryjcie pokrywką i duście przez ok. 15...

Przepis na placki ziemniaczane bez jajek i mąki
Adobe Stock
Newsy
Placki ziemniaczane bez mąki i jajek? Wystarczy, że masy dodacie 1 produkt. Wyjdą kruche i niebiańsko smaczne
W kuchni nie ma produktów niezastąpionych. Jeśli więc macie ochotę na placki ziemniaczane, a w waszej lodówce brakuje jajek oraz mąki, sięgnijcie po płatki owsiane. Wspaniale zwiążą masę.

Polacy uwielbiają placki ziemniaczane. Zgodnie z tradycyjnymi przepisami do przyrządzenia tego wspaniałego przysmaku używa się ziemniaków, mąki, jajek oraz soli. Co w sytuacji, kiedy któregoś z nich zabraknie? Placki ziemniaczane bez mąki i jajek – czy to możliwe? Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że do przyrządzenia placków nie potrzeba tak naprawdę niczego poza samymi ziemniakami. Jednak niekiedy, w zależności od ich rodzaju, związanie masy przy pomocy jajek i mąki okazuje się konieczne.  Jeśli akurat zabrakło wam tych składników, nic straconego. W takiej sytuacji sięgnijcie po zwykłe płatki owsiane, z pewnością macie je w swojej kuchni. Zmielone na drobno wspaniale zwiążą waszą masę ziemniaczaną. Odwzorowanie tego przepisu jest dziecinnie proste i nie zajmie wam więcej niż dziesięć minut. Koniecznie pamiętajcie, by odsączyć starte warzywa z naturalnie występującej w nich wody, inaczej placki wyjdą niesmaczne.  Przepis na placki ziemniaczane bez mąki i jajek Składniki: 500 gramów ziemniaków 2 łyżki płatków owsianych olej do smażenia sól pieprz Podane składniki powinny wystarczyć na 2 duże porcje. Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach wprost do dużej miski. Koniecznie odciśnijcie warzywo z nadmiaru wody. Płatki owsiane zmielcie na drobno w malakserze i dodajcie do masy ziemniaczanej. Tak przygotowane ziemniaki doprawcie solą. Całość dokładnie wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie cienką warstwę oleju i przy pomocy dużej łyżki zacznijcie umieszczać na nim masę ziemniaczaną tworząc placki. Przysmak smażcie na średnim ogniu z obu stron, aż do ładnego przyrumienienia. Gotowe placki przełóżcie z patelni na ręcznik papierowy i odsączcie z nadmiaru tłuszczu....

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane z batatów. Świetny pomysł na niebanalny obiad
Adobe Stock
Newsy
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane z batatów. Świetny pomysł na niebanalny obiad
Jeśli znudziły wam się tradycyjne placki ziemniaczane, ten przepis jest właśnie dla was. Spróbujcie przyrządzić ulubiony obiad na bazie batatów. Wasza rodzina oniemieje z zachwytu.

Batat to najprościej mówiąc słodki ziemniak pochodzący z Ameryki Południowej i Środkowej. Bez problemu dostaniecie go w każdym większym markecie spożywczym na terenie Polski. Poznacie go przede wszystkim po charakterystycznym, lekko pomarańczowym zabarwieniu i dużym rozmiarze. Przepis na placki ziemniaczane z batatów Będziecie potrzebować: 1 dużego batata 3 łyżek mąki pszennej 1 ząbka czosnku ½ cebuli 2 jajek Oliwy lub oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, papryki, kurkumy Przygotowanie: Batata umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach wprost do miski (pamiętajcie by odcisnąć warzywo z nadmiaru wody). Cebulę obierzcie i również zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowaną przełóżcie do miski z batatem. Czosnek obierzcie z łupin, a następnie przeciśnijcie przez praskę wprost do masy ziemniaczano-cebulowej. Dodajcie również jajka, mąkę, pieprz, sól, paprykę oraz kurkumę. Całość dokładnie wymieszajcie. Na patelni umieśćcie olej lub oliwę. Kiedy tłuszcz stanie się bardzo mocno gorący przy pomocy łyżki zacznijcie nakładać na niego ciasto formując niewielkie placki. Placki smażcie przez ok. 3 minuty na każdej ze stron aż do ładnego zarumienienia. Pamiętajcie, że ogień nie może być za duży, ani za mały. W innym przypadku danie będzie spalone albo surowe. Gotowe placki ziemniaczane wyłóżcie na talerz i odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Serwujcie z ulubionymi dodatkami, na przykład gęstą śmietaną, pomidorem, natką pietruszki oraz cebulą. Będą smakować wyśmienicie również w towarzystwie pomidorków koktajlowych, sera feta oraz rukoli. Możecie spróbować ich także w wersji z hummusem,...