Odgrzewacie to warzywo? Mało kto wie, że to wytwarza rakotwórcze substancje
AdobeStock
Newsy

Odgrzewacie to warzywo? Mało kto wie, że wtedy wytwarza rakotwórcze substancje

Niektóre produkty w pewnych warunkach mogą stać się groźne dla waszego zdrowia – sprawdźcie szczegóły.

Nawet najzdrowsze warzywa mogą być niebezpieczne dla zdrowia, jeśli niewłaściwie się z nimi obchodzicie. Sprawdźcie, kiedy szpinak może być rakotwórczy i jak temu zaradzić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy szpinak może być rakotwórczy?

Choć szpinak znany jest ze wspaniałych właściwości odżywczych i zdrowotnych, źle przygotowywany może być nawet rakotwórczy! Przy bardzo wysokiej temperaturze z liści szpinaku zaczynają się wydzielać azotany, które następnie zmieniają się nitrozoaminy. Te mają działanie rakotwórcze i są bardzo niebezpieczne dla waszego zdrowia. Dlatego po przyrządzeniu dań ze szpinakiem nie zostawiajcie ich na później do odgrzania.

Zobacz także
olej ryżowy właściwości

Jak rozpoznać zepsuty olej? Zwróćcie uwagę na 1 rzecz. Jest kluczowa

Jest o wiele gorszy niż cukier i sól. Producenci nagminnie dodają go do potraw

Jest o wiele gorszy niż cukier i sól. Producenci nagminnie dodają go do potraw

Właściwości zdrowotne szpinaku

Nie zniechęcajcie się jednak, ponieważ właściwie przygotowywany szpinak jest bardzo zdrowy i powinien się znaleźć w waszej diecie. Pomaga przeciwdziałać miażdżycy, bólom głowy i anemii, a dzięki zawartości magnezu okaże się pomocny w przypadku osób cierpiących na nerwicę i przewlekły stres.

Dania ze szpinakiem

Szpinak przyda się do przyrządzenia różnych smacznych i bardzo zdrowych dań, takich jak:

Przepis na naleśniki ze szpinakiem

Do przygotowania naleśników ze szpinakiem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 80 g świeżego szpinaku
  • Olej do smażenia
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Umyjcie liście szpinaku i włóżcie do kielicha blendera. Wlejcie szklankę mleka i miksujcie tak długo, aż masa będzie całkowicie gładka.
  2. Następnie wsypcie 1,5 szklanki mąki, dodajcie 3 jajka, łyżkę oleju i 1,5 szklanki wody gazowanej. Miksujcie do uzyskania gładkiej masy bez grudek i odstawcie na kwadrans. Po tym czasie doprawcie szczyptą soli i zamieszajcie.
  3. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju i wylewajcie porcje ciasta. Smażcie na średnim ogniu do zrumienienia. Smacznego!

Czytaj także:

Przygotowując szpinak zawsze dodajecie tylko czosnek? Dodajcie też tę przyprawę. Zrobi całą robotę
Flickr
Newsy
Przygotowując szpinak zawsze dodajecie tylko czosnek? Dodajcie też tę przyprawę. Zrobi całą robotę
Jedzcie szpinak, będziecie zdrowi. Jest uważany za jedno z najzdrowszych warzyw. Ale jak je jeść, skoro nie lubicie jego smaku? Podpowiadamy jak jeść szpinak.

Utarło się mówić, że „szpinak bardzo lubi czosnek”. Oznacza to, że czosnek jest przyprawą, której nigdy nie może zabraknąć w daniach ze szpinakiem. Aromatyczne ząbki nie tylko nadają smaku zielonej, lekko kwaśnej papce czy listkom, ale całkowicie zmieniają ich smak. Wydobywają właściwy smak szpinaku i powodują, że warzywo przestaje być nijakie. Jeśli jednak pomimo pamiętaniu o szpinaku, jego smak was nie zachwyca, mamy radę. Do szpinaku trzeba dodać jeszcze jedną przyprawę. Jak przygotować szpinak, żeby zawsze był smaczny? Żeby szpinak miał wyrazisty, a nie mdły smak, poza czosnkiem zawsze dodawajcie do szpinaku gałkę muszkatołową. Gałka ze szpinakiem komponuje się tak doskonale jak z grzybami: podkręca smak, dodaje głębi, wydobywa ukryte aromaty z dania. Nieważne czy przygotowujecie rozdrobniony szpinak na sos,  jarzynkę, czy też chcecie podać szpinak w liściach, zawsze poza czosnkiem dodajcie do niego gałkę. Inne składniki dań, które dobrze komponują się ze szpinakiem to: Śmietana Cytryna Jajka Żółty ser Pomidory W jakich daniach najlepiej sprawdza się szpinak? Jeśli nie jesteście amatorami szpinaku, a chcecie go jeść, bo jest zdrowy, przyrządźcie go w tych daniach. Tu sprawdza się najlepiej: Makaron z tuńczykiem i ze szpinakiem Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem Tarta ze szpinakiem Ciasto francuskie lub ciastka francuskie ze szpinakiem Pierogi ze szpinakiem Omlet ze szpinakiem Krokiety ze szpinakiem Dlaczego warto jeść szpinak – właściwości zdrowotne Właściwości zdrowotne szpinaku powodują, że jest uznawany za jedno ze najzdrowszych warzyw. Szpinak zawiera witaminę C, witaminy A i E, które opóźniają procesy starzenia, witaminę B6 oraz witaminę K, pełniąca ważne funkcje w procesach...

rolada z kurczaka
AdobeStock
Newsy
Nie macie pomysłu na wielkanocny obiad? Przygotujcie roladę z kurczaka z przepisu Roberta Makłowicza. 1 ze składników zaskakuje
Święta za pasem. Czy zastanawialiście się już czym poczęstować gości na obiad? Z pomocą przychodzi obłędny przepis na roladę z kurczaka w wykonaniu Roberta Makłowicza. Jak ją przygotować? Czytajcie dalej!

Do świąt zostało już naprawdę niewiele czasu. To świetny moment, aby zastanowić się nad wielkanocnym menu. Podczas Wielkanocy, na stołach Polaków nie może zabraknąć kilku klasycznych dań, zarówno tych na słodko, jak i na słono. Polskie gospodynie i gospodarze domu, co roku przygotowują sałatkę jarzynową, białą kiełbasę, żurek, faszerowane jajka oraz słodkie ciasta, takie jak mazurek, babka, drożdżówki czy serniki. A co ze świątecznym obiadem? Ten powinien być pyszny i uroczysty. Tu idealnie sprawdzi się rolada z kurczaka z przepisu Roberta Makłowicza. Rolada z kurczaka Roberta Makłowicza Robert Makłowicz ma dla was świetną propozycję na wielkanocny obiad. To przepyszna rolada z kurczaka faszerowana omletem, szpinakiem i rodzynkami. Jej przygotowanie jest bardzo proste. To bardzo wykwintne i smakowite danie, które z pewnością wzbudzi zachwyt wśród waszych gości. Jak przygotować tę przepyszną potrawę? Oto przepis! Składniki: 1 kurczak ok. 1,5 wagi Pół kg szpinaku 2 jajka Pół szklanki mleka 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 2-3 jajka (na omlet) Garść rodzynek Masło do smażenia i pieczenia Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Z kurczaka odrywamy nóżki i skrzydełka. Rozcinamy wzdłuż grzbietu i przy pomocy ostrego noża wyluzować z kości. Razem z odciętymi odnóżami możemy je zużytkować na smak do zupy. Szpinak sparzamy w osolonym wrzątku. Odcedzamy, siekamy i przesmażamy z mlekiem wymieszanym z mąką. Gdy szpinak przestygnie dodajemy do niego 2 jajka i przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Smażymy omlety. Ubijamy pianę, następnie należy domieszać żółtka, łyżkę mąki, rodzynki, sól, pieprz i usmażyć z obu stron na maśle. Omlet studzimy i kładziemy na...

Od dziś będziecie tylko robić naleśniki z ziemniaków. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach
Flickr
Newsy
Zróbcie ciasto na naleśniki z ziemniaków, a ich smak aż wyrwie was z butów. Nieziemsko mięciutkie
Każda pani domu ma swój sposób na to, by jej naleśniki były wyjątkowo gładkie, cieniutkie, czy też puszyste i delikatne. W tych za to naleśnikach główną rolę odgrywa nietypowy składnik, dzięki któremu są mięciutkie, kruche i smakują niebiańsko. 

Soda, skrobia kukurydziana, maślanka, mleko, woda gazowana - te dodatki do naleśników zna wiele osób. Dziś jednak przedstawiamy wam to danie w zupełnie nowej odsłonie, z wykorzystaniem pewnego warzywa. Nie jest ono tylko niepozornym dodatkiem. W tym przepisie gra pierwsze skrzypce i sprawia, że naleśniki zyskują nowy wymiar smaku i delikatności.  Z czym podawać naleśniki z ziemniaków?  Te naleśniki wyglądają jak zwykłe naleśniki z mąki pszennej. Są cienkie, chrupiące i świetnie pasują do farszu wytrawnego. Rewelacyjnie będą smakować z pieczarkami i serem lub szpinakiem. Dobrze się sprawdzą również z kapustą lub mięsem podane w formie krokietów. A jeżeli polejecie je sosem grzybowym, to sprawicie, że wszyscy domownicy poproszą o ich dokładkę.  Przyprawiać je można wedle uznania. W wersji podstawowej jest to sól, we wzbogaconej pieprz, gałka muszkatołowa lub czosnek. Możecie z nich stworzyć danie główne, które nawet bez farszu będzie pełne i smakowite.  Te naleśniki są bardzo delikatne, dlatego bądźcie ostrożni podczas przewracania ich na patelni. Za wspaniałą miękkość trzeba w tym wypadku zapłacić cenę w postaci wzmożonej uwagi.  Przepis na puszyste naleśniki z ziemniaków ze szpinakiem  Składniki:  0,5 kg ziemniaków  4 jajka  1 szklanka mleka  0,5 szklanki maki pszennej  500 g świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego  3 ząbki czosnku  200 g fety  Sól, pieprz do smaku  Olej do smażenia  Sposób przygotowania:  Ziemniaki umyjcie i ugotujcie w mundurkach.  Po wystudzeniu obierzcie i zmielcie w maszynce.  Dodajcie do nich mąkę i przyprawy, wlejcie mleko oraz wbijcie...

W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak
Adobe Stock
Newsy
W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak
Okazuje się, że to w jakiej kolejności dodacie poszczególne składniki do ciasta naleśnikowego ma duży wpływ na ich smak i konsystencję. Sprawdźcie, jak należy robić to poprawnie.

Naleśniki to jedno z najprostszych i najszybszych dań, jakie można zrobić, gdy najdzie nas ochota na coś do zjedzenia. Niemal każdy ma w swojej kuchni składniki potrzebne do zrobienia tego dania. Można je podawać ze słodkimi dodatkami, takimi jak biały ser, podprażonymi jabłkami z cynamonem, dżemem, kremem czekoladowo-orzechowym, polane słodką śmietanką, z bita śmietaną i owocami. Ale naleśniki doskonale smakują również w wytrawnej wersji, chociażby ze szpinakiem, sosem pieczarkowym czy w wersji meksykańskiej z podsmażonym mięsem i fasolą. W jakiej kolejności dodawać składniki do naleśników? Wiele osób po prostu dodaje wszystkie składniki jednocześnie do miski, a następnie wszystko ze sobą miksuje. To błąd, który może sprawić, że mąka się zbryli, a ciasto nie będzie miało jednolitej, gładkiej konsystencji. W efekcie uzyskacie naleśniki z grudkami, mało puszyste i po prostu niesmaczne. Najpierw w misce połączcie wszystkie mokre składniki, czyli jajka z mlekiem oraz z wodą (wodą gazową lub piwem). Dopiero w następnym kroku możecie dodać mąkę, najlepiej przesiewając ją przez sitko. To sprawi, że ciasto będzie bardziej napowietrzone, a przez to lżejsze. Do ciasta możecie dodać również olej – to wyeliminuje potrzebę smażenia naleśników na tłuszczu. Przepis na delikatne naleśniki Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 3/4-1 szklanka wody, wody gazowanej albo piwa 2 jajka 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru pudru, jeśli robicie naleśniki na słodko szczypta soli Przygotowanie: Do dużej miski wlejcie mleko oraz wodę. Wbijcie całe jajko. Połączcie dokładnie składniki. Do masy przesiejcie mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Całość zmiksujcie albo wymieszajcie za pomocą trzepaczki. Smażcie na rozgrzanym tłuszczu na patelni....