Odgrzewacie to warzywo? Mało kto wie, że to wytwarza rakotwórcze substancje
AdobeStock
Newsy

Odgrzewacie to warzywo? Mało kto wie, że wtedy wytwarza rakotwórcze substancje

Niektóre produkty w pewnych warunkach mogą stać się groźne dla waszego zdrowia – sprawdźcie szczegóły.

Nawet najzdrowsze warzywa mogą być niebezpieczne dla zdrowia, jeśli niewłaściwie się z nimi obchodzicie. Sprawdźcie, kiedy szpinak może być rakotwórczy i jak temu zaradzić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy szpinak może być rakotwórczy?

Choć szpinak znany jest ze wspaniałych właściwości odżywczych i zdrowotnych, źle przygotowywany może być nawet rakotwórczy! Przy bardzo wysokiej temperaturze z liści szpinaku zaczynają się wydzielać azotany, które następnie zmieniają się nitrozoaminy. Te mają działanie rakotwórcze i są bardzo niebezpieczne dla waszego zdrowia. Dlatego po przyrządzeniu dań ze szpinakiem nie zostawiajcie ich na później do odgrzania.

Zobacz także
olej ryżowy właściwości

Jak rozpoznać zepsuty olej? Zwróćcie uwagę na 1 rzecz. Jest kluczowa

Jest o wiele gorszy niż cukier i sól. Producenci nagminnie dodają go do potraw

Jest o wiele gorszy niż cukier i sól. Producenci nagminnie dodają go do potraw

Właściwości zdrowotne szpinaku

Nie zniechęcajcie się jednak, ponieważ właściwie przygotowywany szpinak jest bardzo zdrowy i powinien się znaleźć w waszej diecie. Pomaga przeciwdziałać miażdżycy, bólom głowy i anemii, a dzięki zawartości magnezu okaże się pomocny w przypadku osób cierpiących na nerwicę i przewlekły stres.

Dania ze szpinakiem

Szpinak przyda się do przyrządzenia różnych smacznych i bardzo zdrowych dań, takich jak:

Przepis na naleśniki ze szpinakiem

Do przygotowania naleśników ze szpinakiem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 80 g świeżego szpinaku
  • Olej do smażenia
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Umyjcie liście szpinaku i włóżcie do kielicha blendera. Wlejcie szklankę mleka i miksujcie tak długo, aż masa będzie całkowicie gładka.
  2. Następnie wsypcie 1,5 szklanki mąki, dodajcie 3 jajka, łyżkę oleju i 1,5 szklanki wody gazowanej. Miksujcie do uzyskania gładkiej masy bez grudek i odstawcie na kwadrans. Po tym czasie doprawcie szczyptą soli i zamieszajcie.
  3. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju i wylewajcie porcje ciasta. Smażcie na średnim ogniu do zrumienienia. Smacznego!

Czytaj także:

rolada z kurczaka
AdobeStock
Newsy
Nie macie pomysłu na wielkanocny obiad? Przygotujcie roladę z kurczaka z przepisu Roberta Makłowicza. 1 ze składników zaskakuje
Święta za pasem. Czy zastanawialiście się już czym poczęstować gości na obiad? Z pomocą przychodzi obłędny przepis na roladę z kurczaka w wykonaniu Roberta Makłowicza. Jak ją przygotować? Czytajcie dalej!

Do świąt zostało już naprawdę niewiele czasu. To świetny moment, aby zastanowić się nad wielkanocnym menu. Podczas Wielkanocy, na stołach Polaków nie może zabraknąć kilku klasycznych dań, zarówno tych na słodko, jak i na słono. Polskie gospodynie i gospodarze domu, co roku przygotowują sałatkę jarzynową, białą kiełbasę, żurek, faszerowane jajka oraz słodkie ciasta, takie jak mazurek, babka, drożdżówki czy serniki. A co ze świątecznym obiadem? Ten powinien być pyszny i uroczysty. Tu idealnie sprawdzi się rolada z kurczaka z przepisu Roberta Makłowicza. Rolada z kurczaka Roberta Makłowicza Robert Makłowicz ma dla was świetną propozycję na wielkanocny obiad. To przepyszna rolada z kurczaka faszerowana omletem, szpinakiem i rodzynkami. Jej przygotowanie jest bardzo proste. To bardzo wykwintne i smakowite danie, które z pewnością wzbudzi zachwyt wśród waszych gości. Jak przygotować tę przepyszną potrawę? Oto przepis! Składniki: 1 kurczak ok. 1,5 wagi Pół kg szpinaku 2 jajka Pół szklanki mleka 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 2-3 jajka (na omlet) Garść rodzynek Masło do smażenia i pieczenia Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Z kurczaka odrywamy nóżki i skrzydełka. Rozcinamy wzdłuż grzbietu i przy pomocy ostrego noża wyluzować z kości. Razem z odciętymi odnóżami możemy je zużytkować na smak do zupy. Szpinak sparzamy w osolonym wrzątku. Odcedzamy, siekamy i przesmażamy z mlekiem wymieszanym z mąką. Gdy szpinak przestygnie dodajemy do niego 2 jajka i przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Smażymy omlety. Ubijamy pianę, następnie należy domieszać żółtka, łyżkę mąki, rodzynki, sól, pieprz i usmażyć z obu stron na maśle. Omlet studzimy i kładziemy na...

W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak
Adobe Stock
Newsy
W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak
Okazuje się, że to w jakiej kolejności dodacie poszczególne składniki do ciasta naleśnikowego ma duży wpływ na ich smak i konsystencję. Sprawdźcie, jak należy robić to poprawnie.

Naleśniki to jedno z najprostszych i najszybszych dań, jakie można zrobić, gdy najdzie nas ochota na coś do zjedzenia. Niemal każdy ma w swojej kuchni składniki potrzebne do zrobienia tego dania. Można je podawać ze słodkimi dodatkami, takimi jak biały ser, podprażonymi jabłkami z cynamonem, dżemem, kremem czekoladowo-orzechowym, polane słodką śmietanką, z bita śmietaną i owocami. Ale naleśniki doskonale smakują również w wytrawnej wersji, chociażby ze szpinakiem, sosem pieczarkowym czy w wersji meksykańskiej z podsmażonym mięsem i fasolą. W jakiej kolejności dodawać składniki do naleśników? Wiele osób po prostu dodaje wszystkie składniki jednocześnie do miski, a następnie wszystko ze sobą miksuje. To błąd, który może sprawić, że mąka się zbryli, a ciasto nie będzie miało jednolitej, gładkiej konsystencji. W efekcie uzyskacie naleśniki z grudkami, mało puszyste i po prostu niesmaczne. Najpierw w misce połączcie wszystkie mokre składniki, czyli jajka z mlekiem oraz z wodą (wodą gazową lub piwem). Dopiero w następnym kroku możecie dodać mąkę, najlepiej przesiewając ją przez sitko. To sprawi, że ciasto będzie bardziej napowietrzone, a przez to lżejsze. Do ciasta możecie dodać również olej – to wyeliminuje potrzebę smażenia naleśników na tłuszczu. Przepis na delikatne naleśniki Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 3/4-1 szklanka wody, wody gazowanej albo piwa 2 jajka 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru pudru, jeśli robicie naleśniki na słodko szczypta soli Przygotowanie: Do dużej miski wlejcie mleko oraz wodę. Wbijcie całe jajko. Połączcie dokładnie składniki. Do masy przesiejcie mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Całość zmiksujcie albo wymieszajcie za pomocą trzepaczki. Smażcie na rozgrzanym tłuszczu na patelni....

ciasto leśny mech
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na genialny w smaku leśny mech. Nie ma piękniejszego ciasta na Wielkanoc
Zastanawiacie się już, jakie ciasto upiec na Wielkanoc? Przygotujcie to przepiękne i naprawdę smakowite ciasto leśny mech. Przepis jest dziecinnie prosty a efekt smakowo-wizualny nie do opisania!

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Najwyższy czas pomyśleć o świątecznym menu. Poza daniami głównymi – żurkiem, białą kiełbasą oraz pieczeniami a także przystawkami – pasztetami, swojskimi wędlinami i faszerowanymi jajkami, warto pomyśleć o przygotowaniu jakiegoś ciasta. I to nie byle jakiego - w końcu to święta. Taki właśnie jest leśny mech, na który przepis poznacie poniżej. Ciasto leśny mech Ciasto leśny mech to jedno z najpiękniejszych ciast na Wielkanoc. Czyż nie wygląda wspaniale i nie przypomina Wam leśnego mchu pokrytego kuszącymi owocami? Przygotujcie je, a nie pożałujecie. Gwarantujemy, że zrobi piorunujące wrażenie na waszych gościach! Składniki: Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 330 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 śmietan-fix Oraz: Owoce do dekoracji (granat, owoce jagód i goi) Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy (można go dodatkowo rozdrobnić blenderem). Jajka wymieszać z cukrem i nadal mieszając powoli wlewać olej. Do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem i dokładnie wymieszać. Na sam koniec ciasto należy delikatnie połączyć przy pomocy łyżki ze szpinakiem. Całość przełożyć do formy i piec ok 50 minut w 180 stopniach. Ostudzić, odciąć wierzch i rozdrobnić go na okruszki. Śmietankę ubić na sztywno z cukrami i dla zachowania konsystencji - dodać śmietan-fix. Masę rozsmarować na spodzie ciasta, posypać pokruszonym wierzchem i ozdobić owocami.

dlaczego nalesniki sie rozpadaja
AdobeStock
Newsy
Naleśniki się rwą? Wiemy, co robicie źle. Popełniacie 1 błąd
Naleśniki rozpadają się na patelni? Unikajcie jednego błędu, a zapomnicie o tym problemie.

W teorii naleśniki są bardzo prostą potrawą, ale nie każdemu wychodzą. Na szczęście łatwo można się nauczyć smażenia dobrych naleśników! Dlaczego naleśniki się rozpadają? Jeżeli wasze naleśniki się rozpadają, może się tak dziać z kilku powodów: Patelnia To częsty winowajca. Smażenie na starej patelni sprawia, że ciasto przywiera do spodu i naleśnik się rozpada, dlatego najlepiej smażyć na teflonowej. Inny problem to używanie zbyt głębokiej patelni – polecamy kupić specjalną, bardzo płytką patelnię do naleśników. Zdziwicie się, jak proste stanie się obracanie placków na drugą stronę! Złe proporcje Najczęstszy błąd nowicjuszy . Podawane w przepisie proporcje zwykle są dość orientacyjne. Doświadczona osoba wie, jak powinno wyglądać idealne ciasto na naleśniki i jeśli trzeba, to doda odpowiednią ilość mąki albo wody, żeby ciasto było dobre. Ale mniej doświadczony kucharz może sobie z tym nie poradzić, dlatego warto zawsze usmażyć najpierw „testowego” naleśnika żeby się przekonać, czy konsystencja ciasta jest odpowiednia. Warto zapamiętać tę prostą zasadę – im rzadsze ciasto, tym bardziej będzie się ono rozpadało . Z kolei im więcej dodacie mąki, tym ciasto będzie gęstsze, a naleśniki wyjdą grube. Przepis na idealne naleśniki Z pomocą powyższych rad i stosując się do tego przepisu, zrobicie smaczne naleśniki, które na pewno nie będą się rozpadać! Przygotujcie sobie składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki wody gazowanej 4 jajka Sól Olej do smażenia Szczypta proszku do pieczenia Opcjonalnie: cynamon Przygotowanie: Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę. Wlejcie dwie szklanki mleka, 1,5 szklanki wody gazowanej i wbijcie 4 całe jajka. Wsypcie...