Odgrzewacie to warzywo? Mało kto wie, że to wytwarza rakotwórcze substancje
AdobeStock
Newsy

Odgrzewacie to warzywo? Mało kto wie, że wtedy wytwarza rakotwórcze substancje

Niektóre produkty w pewnych warunkach mogą stać się groźne dla waszego zdrowia – sprawdźcie szczegóły.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 29, 2021

Nawet najzdrowsze warzywa mogą być niebezpieczne dla zdrowia, jeśli niewłaściwie się z nimi obchodzicie. Sprawdźcie, kiedy szpinak może być rakotwórczy i jak temu zaradzić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy szpinak może być rakotwórczy?

Choć szpinak znany jest ze wspaniałych właściwości odżywczych i zdrowotnych, źle przygotowywany może być nawet rakotwórczy! Przy bardzo wysokiej temperaturze z liści szpinaku zaczynają się wydzielać azotany, które następnie zmieniają się nitrozoaminy. Te mają działanie rakotwórcze i są bardzo niebezpieczne dla waszego zdrowia. Dlatego po przyrządzeniu dań ze szpinakiem nie zostawiajcie ich na później do odgrzania.

Zobacz także

Właściwości zdrowotne szpinaku

Nie zniechęcajcie się jednak, ponieważ właściwie przygotowywany szpinak jest bardzo zdrowy i powinien się znaleźć w waszej diecie. Pomaga przeciwdziałać miażdżycy, bólom głowy i anemii, a dzięki zawartości magnezu okaże się pomocny w przypadku osób cierpiących na nerwicę i przewlekły stres.

Dania ze szpinakiem

Szpinak przyda się do przyrządzenia różnych smacznych i bardzo zdrowych dań, takich jak:

Przepis na naleśniki ze szpinakiem

Do przygotowania naleśników ze szpinakiem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 80 g świeżego szpinaku
  • Olej do smażenia
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Umyjcie liście szpinaku i włóżcie do kielicha blendera. Wlejcie szklankę mleka i miksujcie tak długo, aż masa będzie całkowicie gładka.
  2. Następnie wsypcie 1,5 szklanki mąki, dodajcie 3 jajka, łyżkę oleju i 1,5 szklanki wody gazowanej. Miksujcie do uzyskania gładkiej masy bez grudek i odstawcie na kwadrans. Po tym czasie doprawcie szczyptą soli i zamieszajcie.
  3. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju i wylewajcie porcje ciasta. Smażcie na średnim ogniu do zrumienienia. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze