kiszonki
Adobe Stock
Newsy

Odczuwacie skutki wiosennego przesilenia? Jedzcie ten produkt jak najczęściej, żeby wzmocnić organizm

Wczesna wiosna to okres, kiedy przyroda budzi się do życia, a organizm człowieka przestawia się z dość leniwego czasu na bardziej aktywny. Nieodpowiednie przygotowanie może skutkować gorszym samopoczuciem. By uchronić się przed negatywnymi skutkami zmian pór roku, warto do swojej diety wprowadzić jeden produkt. Jego regularne spożywanie zdecydowanie poprawi funkcjonowanie organizmu i wzmocni odporność.

Czas pomiędzy zimą a wiosną to niezbyt sprzyjający okres dla organizmu, który musi przestawić się z zimowej stagnacji na aktywniejsze życie. Ciągłe zmiany pogody, ciśnienia mają wpływ na samopoczucie. Wówczas nie zawsze jest ono takie, jakbyśmy sobie życzyli. Organizm musi podołać wielu przeciwnościom. Jednak odpowiednie odżywianie i suplementacja mogą być ułatwieniem tego gorszego okresu. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przedwiośnie

Wczesna wiosna jest trudnym czasem dla każdego. Ciągłe zmiany temperatury, które dość dynamicznie wędrują po termometrze w górę i w dół, naprzemiennie występujące słońce ze śniegiem czy deszczem to okres przejściowy pomiędzy zimą a wiosną. Wówczas warunki atmosferyczne starają się unormować, co wychodzi czasem lepiej lub gorzej. Jednak ma to swoje odbicie na wszystkich organizmach żywych na planecie.

Przesilenie wiosenne - na czym polega?

Skutkiem ciągłej i nieunormowanej pogody jest przesilenie wiosenne. Jednych dotyka bardziej, a drugich mniej, jednak wszystkim równo utrudnia codzienne funkcjonowanie. Zazwyczaj występuje w okresie marca oraz kwietnia, czyli miesiącach, kiedy warunki atmosferyczne zmieniają się dość dynamicznie, a dzień się wydłuża. Organizm człowieka nieprzystosowany do takich rewolucji po statecznej zimie, ciężko może znosić ten czas.

Przyczyny przesilenia wiosennego

Wśród czynników, które przyczyniają się do gorszego samopoczucia można wyróżnić, takie jak:

  • wydłużający się dzień,
  • ciągłe i dynamiczne zmiany temperatur,
  • niedobór po zimie witamin czy mikroelementów,
  • stres,
  • nadmiar negatywnych uczuć,
  • czy pylące drzewa prowadzące do pojawienia się alergii.

Zbiór tych wszystkich impulsów w jednym momencie nie jest korzystny dla organizmu.

Skutki przesilenia wiosennego

Szereg czynników pojawiających się w tym okresie niestety nie wnosi dla organizmu niczego dobrego. Gorsze samopoczucie w tym czasie to tylko jeden ze skutków ubocznych przejścia z zimy na wiosnę. Do następstw negatywnych impulsów  zalicza się:

  • ciągłe bóle głowy,
  • bóle stawów,
  • zmniejszony apetyt,
  • stany depresyjne,
  • powiększone węzły chłonne,
  • zwiększone pragnienie,
  • problemy z koncentracją,
  • bezsenność, 
  • czy pogorszony stan skóry lub włosów. 

Dłuższe zmaganie się organizmu z tymi konsekwencjami może doprowadzić do znacznie gorszych efektów. By im zapobiec, warto w tym okresie szczególnie zadbać o siebie.

Naturalne sposoby na walkę z przesileniem

By ustrzec się przed negatywnymi efektami tego przejściowego okresu, należy zadbać o swój organizm. Wówczas szczególną uwagę trzeba zwrócić na pełnowartościową i zbilansowaną dietę, aktywność fizyczną, odpowiednie nawodnienie, spokojny sen oraz unikanie wszelkiego rodzaju używek w postaci kofeiny, papierosów czy alkoholu. Ich zażywanie zaburza proces regeneracji organizmu po zimie, a także nasila wystąpienie skutków źle odbijających się na zdrowiu. W jadłospisie ważne są wszelkiego kiszonki rodzaju kiszonki. Dzięki zawartości wielu cennych składników odżywczych skutecznie chronią organizm przed negatywnymi skutkami przesilenia.

Właściwości zdrowotne kiszonek

Kapusta czy ogórki kiszone to ważne produkty w dobrze zbilansowanej diecie. Szczególną rolę odgrywają wiosną, gdyż chronią organizm przed wieloma czynnikami. To naturalne probiotyki mające wiele cennych właściwości. Wśród nich należy wyróżnić takie jak:

  • wzmocnienie odporności,
  • wzmacniają włosy,
  • poprawiają stan cery,
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia anemii,
  • zawierają sporo błonnika, dzięki temu są dosyć syte, 
  • pobudzają pracę jelit, 
  • przeciwdziała zaparciom,
  • przyspiesza metabolizm.

Regularne jedzenie kiszonek nie tylko wspomaga proces odchudzania, ale stanowi również naturalny suplement, który ochrania organizm w trudniejszym okresie. Ich spożywanie wiosną jest wręcz obowiązkowe.

Co jeść w czasie przesilenia wiosennego? Te 3 produkty dodadzą energii i poprawią humor
Adobe Stock
Newsy
Co jeść w czasie przesilenia wiosennego? Te 3 produkty dodadzą energii i poprawią humor
Te produkty są najlepsze na poprawę samopoczucia i odporności, gdy organizm jest wyczerpany na wiosnę.

To co nazywamy przesileniem wiosennym, w medycynie nazywa się syndromem zmęczenia wiosennego. Na wiosnę przychodzi czas zmian pogodowych, więcej czasu spędzamy poza domem, jesteśmy narażeni na duże zmiany temperatury, pojawiają się alergizujące pyłki. To wszystko powoduje, że musimy przestawić się na tryb wiosenny i przystosować do tych zmian. Wymaga to od organizmu wysiłku i powoduje, że staje się on zmęczony i osłabiony. Podpowiadamy jak go wzmocnić i uchronić się przed uczuciem wyczerpania oraz podatnością na infekcje. Tajemnica tkwi w codziennym jadłospisie. Objawy przesilenia wiosennego Zmiany, jakie zachodzą w organizmie przystosowującym się do wiosny, obejmują zarówno układ krążenia, układ nerwowy, trawienny, jak i odpornościowy. Do tego, po zimie i zimowej diecie, ubogiej w świeże owoce i warzywa, wyczerpują się zapasy minerałów, które odpowiadają za równowagę w ciele i prawidłowe jego funkcjonowanie. Chodzi o takie substancje jak potas, żelazo, magnez i cynk. Brakuje nam też po prostu witamin, w tym witaminy D3, która powstaje w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego. Nikomu nie trzeba tłumaczyć, że tego przez zimowe miesiące szczególnie brakuje. To wszystko powoduje odczuwalny spadek nastroju, a nawet pojawienie się pewnych dolegliwości. Zwróćcie uwagę na te objawy: Osłabienie Zmęczenie Senność Bóle głowy Bóle i bolesne skurcze mięśni Rozdrażnienie, niepokój Mniejsza odporność na stres Złe samopoczucie Problemy z koncentracją Przygnębienie, poczucie rezygnacji, zmienny nastrój To czy ktoś w otoczeniu przechodzi syndrom zmęczenia wiosennego możecie nawet poznać z zewnątrz, nie pytając o samopoczucie. Sygnałem jest ziemista cera, podkrążone oczy czy zmiana zachowania. Te objawy nie zagrażają...

Przytyłyście w czasie menopauzy? Neurobiolodzy zaskakują: jedźcie z rana mleczną czekoladę, żeby schudnąć
Adobe Stock
Newsy
Przytyłyście w czasie menopauzy? Neurobiolodzy: jedźcie z rana mleczną czekoladę, żeby schudnąć
Kto by się spodziewał, jakie skutki może przynieść codzienne jedzenie czekolady z samego rana!

Przekwitanie, czyli menopauza to etap w życiu kobiety, który zaczyna się w momencie przejścia z tak zwanego wieku rozrodczego do fazy starzenia się organizmu. Dla wielu pań zmiany wewnątrz organizmu skutkują dodatkowo efektem w postaci znacznego przybrania na masie . Ostatnie badania wykazały, że panie po 50-tce, mają jedną, nieoczekiwaną sojuszniczkę w walce z otyłością w czasie przekwitania. Chodzi o czekoladę mleczną… Co daje jedzenie czekolady w okresie menopauzy? Choć na pozór ta informacja może wydawać się głupim żartem, badanie przeprowadzone przez zespół neurobiologów z USA i Hiszpanii przyniosło doprawdy niezwykłe rezultaty. Okazuje się bowiem, że posądzana zwykle o bycie tuczącą czekolada pozwala zbijać kilogramy w czasie menopauzy. Pozytywny skutek przynieść ma konkretnie jedzenie jej niewielkich ilości z rana przez kobiety w okresie przekwitania. Naukowy eksperyment przeprowadzony na grupie kobiet jasno wykazał, że czekolada mleczna może pomóc: W zmniejszeniu obwodu w talii W obniżeniu poziomu glukozy we krwi W obniżeniu poziomu hormonu stresu, czyli kortyzolu A także w poprawie procesów spalania tłuszczu Jak to możliwe? Dlaczego czekolada może wpłynąć na zahamowanie wzrostu masy w czasie menopauzy? Źródło nietypowego działania czekolady tkwi w wysokiej jakości flawonolach w niej zawartych, czyli związkach organicznych zawartych w składzie czekolady. Badanie wykazało, że u żadnej z badanych grup nie stwierdzono przybrania na wadze mimo zwiększenia przyjmowanych kalorii dziennie. Co ciekawe, najlepsze skutki przyniosło jedzenie kilku kostek czekolady z rana. To właśnie spośród tej grupy badanych odnotowano najkorzystniejsze efekty eksperymentu. Z kolei panie, które jadły czekoladę pod wieczór, nie odniosły w przeważającej...

Co się stanie z organizmem, gdy zrobicie sobie detoks od kawy? Będziecie zaskoczeni
Flickr
Newsy
Detoks od kawy: wpływ na organizm i efekty odstawienia kofeiny 
Odstawienie kawy przez osoby regularnie i często ją pijące może przynieść szereg pozytywnych skutków zdrowotnych. Kawowy detoks nie tylko pomaga na sen, ale też poprawia nastrój i zmniejsza nerwowość.

Odstawienie kawy to rozwiązanie dla osób, które piją jej za dużo. Polacy wypijają całe hektolitry kawy. Dla wielu z nas małe czarne espresso czy kawa z mlekiem są jedynym możliwym początkiem dnia. Bezpieczna dawka kofeiny zawartej w składzie tego czarnego napoju to ok. 400 mg. Oznacza to, że codzienne spożycie kawy nie powinno przekroczyć 4-6 filiżanek. Dyskusja na temat pozytywnych i negatywnych skutków picia kawy jest żywa już od kilkuset lat – zaczęła się już wówczas, gdy sprowadzono kawę do Europy. Zdania w debacie na temat kawy są podzielone. Sprawdźcie sami, jakie pozytywne skutki może przynieść jej picie. Pozytywne strony picia kawy: Polepsza pamięć krótkotrwałą i zdolności poznawcze Redukuje ryzyko zapadnięcia na marskość choroby Wpływa na przyspieszenie metabolizmu i poprawia trawienie Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona Poprawia perystaltykę jelit Picie czarnego napoju niesie za sobą także szereg mniej korzystnych dla zdrowia skutków. Oto kilka z nich: Negatywne strony picia kawy: Może wywoływać niepokój i rozdrażnienie Jej picie może doprowadzić do uzależnienia Może zwiększać tętno zwłaszcza u osób rzadko ją pijących Wypłukuje wapń z organizmu Powoduje wystąpienie przebarwień na zębach Spożyta późno wpływa na problemy z zaśnięciem Czy warto więc spróbować eksperymentu z odstawieniem tego napoju, czyli po prostu detoksem od kawy? Co się stanie po odstawieniu kawy? Tego typu pomysł powinien być podjęty głównie przez osoby, które piją kawę regularnie i w dużych ilościach. W pierwszej chwili takie postanowienie będzie bardzo trudne do realizacji, ale może przynieść kilka zaskakujących skutków. Po pierwsze organizm wolny od kofeiny będzie mniej narażony na...

Ten produkt znajduje się w każdym sklepie. Okazało się, że jest trujący i może powodować raka
Adobe Stock
Newsy
Ten produkt znajduje się w każdym sklepie. Okazało się, że jest trujący i może powodować raka
Często podczas zakupów wiele osób nie zwraca uwagi na produkty wkładane do koszyka. To błąd! Sporo artykułów spożywczych zawiera w składzie zbędne dodatki, a jak się okazuje, niektóre z nich mogą powodować poważne choroby.

Produkty spożywcze często mają w swoim składzie ukryte - pod tajemniczymi znakami - różne dodatki. Są to zazwyczaj wszelkiego rodzaju ulepszacze, wzmacniacze smaku i spulchniacze. Niestety, nie wnoszą one nic dobrego, a jedynie mogą powodować negatywne konsekwencje w naszym organizmie. Podczas zakupów warto przyglądać się składom, aby uniknąć przykrych niespodzianek. Świadome zakupy  Udając się na zakupy, warto przyglądać się składom kupowanych rzeczy. Jednym z głównych wyznaczników dobrych produktów, jest krótka lista składników. Tutaj sprawdza się zasada, im krótsza, tym lepsza. Wówczas będziecie mieć pewność, że dany artykuł nie zawiera w swoim składzie dodatkowych ulepszaczy. Poza tym, warto zwrócić uwagę czy, aby przypadkiem, wśród dodatków nie ma pewnych bezużytecznych rzeczy jak cukier, olej palmowy czy syrop gluzkozowo-fruktozowy. To składniki, które są zupełnie zbędne w artykułach spożywczych, a jedynie pogarszają ich jakość.  Tajemnicze dodatki w składzie Aby świadomie dokonywać wyborów podczas robienia zakupów, warto wcześniej zapoznać się z najczęściej pojawiającymi się dodatkami w produktach. Zazwyczaj nie są one potrzebne i nie wnoszą wartościowych składników, a jedynie obniżają jakość poszczególnych rzeczy. Mogą również powodować zmiany w organizmie, które będą mniej lub bardziej poważne, a także mieć różne inne działanie. Aby uniknąć nieprzewidzianych konsekwencji, warto dobrze zapoznać się z artykułami, jakie lądują w naszym koszyku.  Niebezpieczny produkt na sklepowych półkach  Jak się okazało, we wszystkich sklepach spożywczych znajdują się produkty niebezpieczne dla zdrowia. Chodzi mianowicie o wszelkie artykuły marynowane w solance o wysokim stężeniu....