kiszonki
Adobe Stock
Newsy

Odczuwacie skutki wiosennego przesilenia? Jedzcie ten produkt jak najczęściej, żeby wzmocnić organizm

Wczesna wiosna to okres, kiedy przyroda budzi się do życia, a organizm człowieka przestawia się z dość leniwego czasu na bardziej aktywny. Nieodpowiednie przygotowanie może skutkować gorszym samopoczuciem. By uchronić się przed negatywnymi skutkami zmian pór roku, warto do swojej diety wprowadzić jeden produkt. Jego regularne spożywanie zdecydowanie poprawi funkcjonowanie organizmu i wzmocni odporność.

Czas pomiędzy zimą a wiosną to niezbyt sprzyjający okres dla organizmu, który musi przestawić się z zimowej stagnacji na aktywniejsze życie. Ciągłe zmiany pogody, ciśnienia mają wpływ na samopoczucie. Wówczas nie zawsze jest ono takie, jakbyśmy sobie życzyli. Organizm musi podołać wielu przeciwnościom. Jednak odpowiednie odżywianie i suplementacja mogą być ułatwieniem tego gorszego okresu. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przedwiośnie

Wczesna wiosna jest trudnym czasem dla każdego. Ciągłe zmiany temperatury, które dość dynamicznie wędrują po termometrze w górę i w dół, naprzemiennie występujące słońce ze śniegiem czy deszczem to okres przejściowy pomiędzy zimą a wiosną. Wówczas warunki atmosferyczne starają się unormować, co wychodzi czasem lepiej lub gorzej. Jednak ma to swoje odbicie na wszystkich organizmach żywych na planecie.

Przesilenie wiosenne - na czym polega?

Skutkiem ciągłej i nieunormowanej pogody jest przesilenie wiosenne. Jednych dotyka bardziej, a drugich mniej, jednak wszystkim równo utrudnia codzienne funkcjonowanie. Zazwyczaj występuje w okresie marca oraz kwietnia, czyli miesiącach, kiedy warunki atmosferyczne zmieniają się dość dynamicznie, a dzień się wydłuża. Organizm człowieka nieprzystosowany do takich rewolucji po statecznej zimie, ciężko może znosić ten czas.

Przyczyny przesilenia wiosennego

Wśród czynników, które przyczyniają się do gorszego samopoczucia można wyróżnić, takie jak:

  • wydłużający się dzień,
  • ciągłe i dynamiczne zmiany temperatur,
  • niedobór po zimie witamin czy mikroelementów,
  • stres,
  • nadmiar negatywnych uczuć,
  • czy pylące drzewa prowadzące do pojawienia się alergii.

Zbiór tych wszystkich impulsów w jednym momencie nie jest korzystny dla organizmu.

Skutki przesilenia wiosennego

Szereg czynników pojawiających się w tym okresie niestety nie wnosi dla organizmu niczego dobrego. Gorsze samopoczucie w tym czasie to tylko jeden ze skutków ubocznych przejścia z zimy na wiosnę. Do następstw negatywnych impulsów  zalicza się:

  • ciągłe bóle głowy,
  • bóle stawów,
  • zmniejszony apetyt,
  • stany depresyjne,
  • powiększone węzły chłonne,
  • zwiększone pragnienie,
  • problemy z koncentracją,
  • bezsenność, 
  • czy pogorszony stan skóry lub włosów. 

Dłuższe zmaganie się organizmu z tymi konsekwencjami może doprowadzić do znacznie gorszych efektów. By im zapobiec, warto w tym okresie szczególnie zadbać o siebie.

Naturalne sposoby na walkę z przesileniem

By ustrzec się przed negatywnymi efektami tego przejściowego okresu, należy zadbać o swój organizm. Wówczas szczególną uwagę trzeba zwrócić na pełnowartościową i zbilansowaną dietę, aktywność fizyczną, odpowiednie nawodnienie, spokojny sen oraz unikanie wszelkiego rodzaju używek w postaci kofeiny, papierosów czy alkoholu. Ich zażywanie zaburza proces regeneracji organizmu po zimie, a także nasila wystąpienie skutków źle odbijających się na zdrowiu. W jadłospisie ważne są wszelkiego kiszonki rodzaju kiszonki. Dzięki zawartości wielu cennych składników odżywczych skutecznie chronią organizm przed negatywnymi skutkami przesilenia.

Właściwości zdrowotne kiszonek

Kapusta czy ogórki kiszone to ważne produkty w dobrze zbilansowanej diecie. Szczególną rolę odgrywają wiosną, gdyż chronią organizm przed wieloma czynnikami. To naturalne probiotyki mające wiele cennych właściwości. Wśród nich należy wyróżnić takie jak:

  • wzmocnienie odporności,
  • wzmacniają włosy,
  • poprawiają stan cery,
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia anemii,
  • zawierają sporo błonnika, dzięki temu są dosyć syte, 
  • pobudzają pracę jelit, 
  • przeciwdziała zaparciom,
  • przyspiesza metabolizm.

Regularne jedzenie kiszonek nie tylko wspomaga proces odchudzania, ale stanowi również naturalny suplement, który ochrania organizm w trudniejszym okresie. Ich spożywanie wiosną jest wręcz obowiązkowe.

Komentarze