Schabowe to klasyka polskiej kuchni, dlatego często pojawiają się one na naszych talerzach. Każda pani domu ma swój własny, sprawdzony przepis na to danie oraz sposób w jaki je przyrządza. Jednak klasyczna panierka z jajka i bułki tartej czasem zaczyna się nudzić. Jak ją zastąpić? Na przykład wyjątkową panierką ziemniaczaną. Tak, dobrze czytasz - ziemniaczaną! Założymy się, że takiego połączenia jeszcze nie miałaś okazji spróbować. Sekretny smak zawdzięcza dodatkowi mieszanki przypraw oraz natce pietruszki.
Jaki jest idealny kotlet schabowy? Z wierzchu chrupiący, a w środku miękki i soczysty. I właśnie taki wyjdzie z poniższego przepisu. Palce lizać!
Jeśli twoja panierka nie zawsze wychodzi odpowiednio chrupka, sprawdź czy dobrze rozgrzewasz tłuszcz przed smażeniem. To właśnie ten element sprawia, że staje się ona chrupiąca i ma piękny, złocisty kolor.
Schabowe w ziemniaczanej panierce
Składniki
- 70 dag schabu
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa - wybierz swoją ulubioną
- 5 ziemniaków
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 kopiasta łyżka przyprawy do ziemniaków
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie kotletów
- Jeśli masz mięso w jednym kawałku to pokrój je w kotlety o jednakowej grubości, dzięki temu usmażą się w tym samym czasie. Aby ułatwić sobie zadanie możesz poprosić w mięsnym o pokrojenie mięsa albo kup od razu pokrojone. Co za oszczędność czasu.
- Rozbij kotlety delikatnie tłuczkiem i posyp ulubioną przyprawą. Odstaw na boki, żeby mięso przeszło smakiem.
- Obierz, umyj i zetrzyj ziemniaki na drobnej tarce. Odstaw je na chwilę i odciśnij nadmiar wody.
- Do masy dodaj jajko, mąkę i przyprawę do ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.
- Wyjmij kotlety z miski i każdy obtocz dokładnie w ziemniaczanym cieście.
- Smaż na dobrze rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony, aż panierka stanie się złocista i chrupiąca.
Takie schabowe doskonale smakują z tradycyjnymi dodatkami: młodymi ziemniaczkami oraz mizerią, surówką z pora lub buraczkami na ciepło lub zimno. Doskonale sprawdzi się również smażona młoda kapusta.
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl