Schabowe w ciescie ziemniaczanym
Gotujmy.pl/2milutka
Newsy

Odczaruj schabowe. Dzięki tej panierce wyjdą wyjątkowo pyszne

Znudziły ci się tradycyjne schabowe? Gwarantujemy, że takiej smakowitej i oryginalnej panierki jeszcze nie jadłaś.
Magda Borucińska
grudzień 01, 2020

Schabowe to klasyka polskiej kuchni, dlatego często pojawiają się one na naszych talerzach. Każda pani domu ma swój własny, sprawdzony przepis na to danie oraz sposób w jaki je przyrządza. Jednak klasyczna panierka z jajka i bułki tartej czasem zaczyna się nudzić. Jak ją zastąpić? Na przykład wyjątkową panierką ziemniaczaną. Tak, dobrze czytasz - ziemniaczaną! Założymy się, że takiego połączenia jeszcze nie miałaś okazji spróbować. Sekretny smak zawdzięcza dodatkowi mieszanki przypraw oraz natce pietruszki.

Jaki jest idealny kotlet schabowy? Z wierzchu chrupiący, a w środku miękki i soczysty. I właśnie taki wyjdzie z poniższego przepisu. Palce lizać!

Jeśli twoja panierka nie zawsze wychodzi odpowiednio chrupka, sprawdź czy dobrze rozgrzewasz tłuszcz przed smażeniem. To właśnie ten element sprawia, że staje się ona chrupiąca i ma piękny, złocisty kolor.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Schabowe w ziemniaczanej panierce

Składniki

  • 70 dag schabu
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa - wybierz swoją ulubioną
  • 5 ziemniaków
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżka przyprawy do ziemniaków
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie kotletów

  1. Jeśli masz mięso w jednym kawałku to pokrój je w kotlety o jednakowej grubości, dzięki temu usmażą się w tym samym czasie. Aby ułatwić sobie zadanie możesz poprosić w mięsnym o pokrojenie mięsa albo kup od razu pokrojone. Co za oszczędność czasu.
  2. Rozbij kotlety delikatnie tłuczkiem i posyp ulubioną przyprawą. Odstaw na boki, żeby mięso przeszło smakiem.
  3. Obierz, umyj i zetrzyj ziemniaki na drobnej tarce. Odstaw je na chwilę i odciśnij nadmiar wody.
  4. Do masy dodaj jajko, mąkę i przyprawę do ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.
  5. Wyjmij kotlety z miski i każdy obtocz dokładnie w ziemniaczanym cieście.
  6. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony, aż panierka stanie się złocista i chrupiąca.

Takie schabowe doskonale smakują z tradycyjnymi dodatkami: młodymi ziemniaczkami oraz mizerią, surówką z pora lub buraczkami na ciepło lub zimno. Doskonale sprawdzi się również smażona młoda kapusta.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
zapiekane puree
Adobe Stock
Newsy Coś dla wielbicieli ziemniaczanego puree – zaserwowane w ten sposób zachwyci gości
Puree to niezwykle smaczny zamiennik tradycyjnych ziemniaków, kasz i makaronów podawanych do drugiego dania. W tej wersji wygląda i smakuje nieziemsko!
Magda Borucińska
grudzień 01, 2020

Tradycyjnie podczas polskiego obiadu najczęściej podajmy ziemniaki w kawałkach, tłuczone, obsmażone, a czasem w formie gładkiego puree, które swoją aksamitną konsystencję zawdzięcza odrobinie mleka lub śmietany. Innym dodatkiem może być makaron w formie wstążek czy rurek oraz liczne zdrowe kasze takie jak gryczana, pęczak, jaglana czy bulgur. Jeśli znudziły ci się takie dodatki wypróbuj puree, ale w nieco innej formie, bo zapieczonej. Możesz je upiec w małych foremkach, uformować pojedyncze babeczki (dzięki temu będą bardziej chrupiące) lub przełożyć całą masę do dużej formy (oszczędzisz w ten sposób mnóstwo czasu i to właśnie ten sposób rekomendujemy). Tak podane puree doskonale sprawdzi się podczas wystawnych obiadów oraz przyjęć. Gwarantujemy, że goście będą zachwyceni, gdy postawisz przed nimi talerze. Pieczone puree doskonale pasuje do mięsnych dań. Proponujemy połączyć je z gęsiną, piersią z kaczki albo roladą ze schabu. Puree świetnie smakuje polane sosem, więc jeśli planujesz np. gulasz lub pieczeń to koniecznie podaj je razem. Przepis na zapiekane puree Składniki 1 kg ziemniaków 50 g masła pół szklanki śmietany, najlepiej 18% Przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz Opcjonalnie: starty ser np. parmezan Przygotowanie Obierz ziemniaki, umyj, pokrój w kawałki i ugotuj do miękkości. Gorące ziemniaki ugnieć tłuczkiem do ziemniaków, aż staną się miękkie i kremowe. Dodaj do nich miękkie masło oraz śmietanę i dokładnie wymieszaj. Czas na przyprawy. Sól i pieprz to podstawa, ale pamiętaj o sporej ilości gałki muszkatołowej, doskonale pasuje do ziemniaków i to jej dodatek sprawia, że zapiekanka jest wyjątkowo pyszna i aromatyczna. Jeśli chcesz dodać zapiekance więcej smaku możesz dodać do masy trochę...

Przeczytaj