Schabowe w ciescie ziemniaczanym
Gotujmy.pl/2milutka
Newsy

Odczaruj schabowe. Dzięki tej panierce wyjdą wyjątkowo pyszne

Znudziły ci się tradycyjne schabowe? Gwarantujemy, że takiej smakowitej i oryginalnej panierki jeszcze nie jadłaś.

Schabowe to klasyka polskiej kuchni, dlatego często pojawiają się one na naszych talerzach. Każda pani domu ma swój własny, sprawdzony przepis na to danie oraz sposób w jaki je przyrządza. Jednak klasyczna panierka z jajka i bułki tartej czasem zaczyna się nudzić. Jak ją zastąpić? Na przykład wyjątkową panierką ziemniaczaną. Tak, dobrze czytasz - ziemniaczaną! Założymy się, że takiego połączenia jeszcze nie miałaś okazji spróbować. Sekretny smak zawdzięcza dodatkowi mieszanki przypraw oraz natce pietruszki.

Jaki jest idealny kotlet schabowy? Z wierzchu chrupiący, a w środku miękki i soczysty. I właśnie taki wyjdzie z poniższego przepisu. Palce lizać!

Jeśli twoja panierka nie zawsze wychodzi odpowiednio chrupka, sprawdź czy dobrze rozgrzewasz tłuszcz przed smażeniem. To właśnie ten element sprawia, że staje się ona chrupiąca i ma piękny, złocisty kolor.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Schabowe w ziemniaczanej panierce

Składniki

  • 70 dag schabu
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa - wybierz swoją ulubioną
  • 5 ziemniaków
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżka przyprawy do ziemniaków
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie kotletów

  1. Jeśli masz mięso w jednym kawałku to pokrój je w kotlety o jednakowej grubości, dzięki temu usmażą się w tym samym czasie. Aby ułatwić sobie zadanie możesz poprosić w mięsnym o pokrojenie mięsa albo kup od razu pokrojone. Co za oszczędność czasu.
  2. Rozbij kotlety delikatnie tłuczkiem i posyp ulubioną przyprawą. Odstaw na boki, żeby mięso przeszło smakiem.
  3. Obierz, umyj i zetrzyj ziemniaki na drobnej tarce. Odstaw je na chwilę i odciśnij nadmiar wody.
  4. Do masy dodaj jajko, mąkę i przyprawę do ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.
  5. Wyjmij kotlety z miski i każdy obtocz dokładnie w ziemniaczanym cieście.
  6. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony, aż panierka stanie się złocista i chrupiąca.

Takie schabowe doskonale smakują z tradycyjnymi dodatkami: młodymi ziemniaczkami oraz mizerią, surówką z pora lub buraczkami na ciepło lub zimno. Doskonale sprawdzi się również smażona młoda kapusta.

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na schabowe zapiekane z serem i pieczarkami. Mistrzostwo smaku
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
Przepis na schabowe zapiekane z serem i pieczarkami. Mistrzostwo smaku
Macie ochotę na coś naprawdę pysznego? Zróbcie nieco bardziej ekskluzywną wersję tradycyjnego kotleta schabowego. Ten smak na pewno zadowoli niejednego smakosza!

Kotlety schabowe podawane z ziemniakami i mizerią to idealny obiad dla całej rodziny. Na drugi dzień smakują rewelacyjnie na przykład z chlebem jako szybka przekąska. Świeża pajda chleba, ogórek kiszony i „wczorajszy” aromatyczny plaster schabu w panierce, nasyci tak jak trzeba. Jedno jest pewne: bez kotletów schabowych ciężko jest sobie wyobrazić niedzielny obiad. Jeśli chcecie je zjeść w bardziej ekskluzywnej wersji, koniecznie skorzystajcie z tego przepisu.   Pamiętajcie, że idealne schabowe to nie tylko wybór dobrego mięsa, dobór przypraw, panierka czy czas smażenia, ale przede wszystkim odpowiednie rozbicie schabu. Jak klepać kotlety schabowe, żeby wyszły idealnie kruche i soczyste? Karol Okrasa zdradził jaka ma być ich grubość i pisaliśmy o tym tutaj .  Przepis na kotlety schabowe zapiekane z serem i pieczarkami Składniki: Schab bez kości lub 3 plastry schabu  10 pieczarek 100 g sera żółtego 1 łyżka masła mąka 1 jajko Bułka tarta  Przyprawy: sól, pieprz Sposób przygotowania: Jeśli kupiliście schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je nożem na plastry. Plastry mięsa przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy tłuczka.  Jeśli kupiliście schab w plastrach, również rozbijcie je pod folią za pomocą tłuczka do mięsa.  Mięso doprawcie do smaku solą i pieprzem. Przygotujcie trzy głębsze talerze. W jednym umieśćcie mąkę, w drugim jajko, a w trzecim bułkę tartą. W takiej też kolejności panierujcie kotlety. Na patelni rozgrzejcie olej. Smażcie je na średnim ogniu, około  4 minuty na każdej ze stron.  Po zdjęciu z patelni możecie odsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Pieczarki umyjcie,...

Jak zrobić kotlet po parysku? Prosty przepis na tani i smaczny obiad
krystyna330/Gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić kotlet po parysku? Prosty przepis na tani i smaczny obiad
Kotlet po parysku różni się od klasycznego schabowego jednym szczegółem! Wiesz, o jaki chodzi?

Kotlety schabowe to absolutny klasyk w polskiej kuchni. Od dziesiątek lat serwuje się je na rodzinnych, niedzielnych obiadach, a nawet na co dzień. Chociaż są one dość kaloryczne, ciężko odmówić sobie tego dania przygotowanego na świeżo przez seniorkę rodu w towarzystwie gotowanych ziemniaków i mizerii…  Jest to bardzo prosta w przygotowaniu potrawa, w której kluczem do sukcesu jest dobrej jakości mięso (cienko rozbite!). Każda pani domu ma jednak swój własny przepis na ten specjał. Czasem różni się on konkretną przyprawą, czasem jest on podawany z innymi warzywami, a czasem sekretem jest panierka.  Kotlet paryski – jak go przyrządzić? Kotlet paryski to tak naprawdę kotlet schabowy, który przed usmażeniem obtacza się także w mące. Chociaż trik ten stosuje wiele gospodyń domowych, nie każda zdaje sobie sprawę, że taka odmiana schabowego nazywana jest kotletem paryskim. Otulanie mięsa mąką sprawia, że panierka jest nieco grubsza i bardziej chrupiąca. Poniżej przedstawiamy niezawodny przepis, w którym zawarte są niezbędne proporcje do przygotowania najpyszniejszej panierki.  Przepis na schabowy po parysku Składniki: schab bez kości (600 gr) 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki 1 jajko 5 łyżek oleju sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso schabowe kroimy na plastry i każdy plaster ubijamy cienko tłuczkiem.  Następnie przygotowujemy jajko z przyprawami.  Każdego kotleta obtaczamy w mące, później w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron.  Podajemy z ziemniakami i surówką. Kotlet schabowy w tej panierce jest bardzo smaczny. Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też: Dietetyczne kotlety mielone z małą ilością tłuszczu. Smakują tak samo jak...

kotlety schabowe
Adobe Stock
Newsy
Niezawodny trik na kruche kotlety schabowe. Wystarczy przy panierowaniu dodać do jajka 1 składnik
Soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz to idealnie przygotowane kotlety schabowe. Dzięki dodaniu jednego składnika podczas panierowania, będą jeszcze smaczniejsze. Koniecznie wypróbujcie ten patent!

Schabowe są serwowane podczas obiadu zamiennie z kotletami mielonymi. Są uwielbiane przez wszystkich, a to zawdzięczają odpowiedniemu przygotowaniu. Poprzez zachowanie kilku zasad, schabowe będą idealnie soczyste, a panierka będzie przyjemnie chrupiąca. Aby uzyskać taki zadowalający efekt, wystarczy do jajka dodać odrobinę zimnej wody gazowanej . Przygotowanie schabowych Kotlety tradycyjnie powinno się przygotowywać ze schabu. Wbrew krążącym opiniom, mięso nie wymaga zbyt wielu przypraw. Wystarczą klasycznie sól oraz pieprz. Dobrze rozbite nie będą się rozrywać podczas obróbki termicznej i schab zachowa swoją strukturę. Kluczową kwestią oprócz mięsa jest panierka, to ona obtacza całe mięso i powoduje, iż kotlety są przyjemnie chrupiące. Najlepszym tłuszczem do smażenia jest smalec. Żadne oleje czy masła nie nadadzą takiej delikatności schabowym. Tych kilka wskazówek sprawi, że obok kotletów nikt nie będzie w stanie przejść obojętnie. Sekretny składnik panierki Tradycyjna panierka to jajko, mąka oraz bułka tarta. Jednak jeśli podczas roztrzepywania jaja dodacie do niego odrobinę zimnej wody gazowanej, to zdecydowanie poprawi jej jakość. Dzięki temu dodatkowi panierka będzie jeszcze bardziej chrupiąca, a co najważniejsze lepiej będzie się trzymać mięsa. Dzięki temu prostemu trikowi, wasze schabowe nabiorą zupełnie nowego wymiaru. Przepis na kruche kotlety schabowe Składniki: 4 plastry schabu mleko do namoczenia 1 jajko 60 ml zimnej wody gazowanej 100 g smalcu 4 łyżki mąki 100 g bułki tartej olej  sól pieprz Przygotowanie: Plastry schabu umyjcie i dokładnie osuszcie. Następnie delikatnie rozbijcie je pod folią spożywczą za pomocą tłuczka do mięs. Schab przyprawcie solą oraz pieprzem z obu stron. Mięso...

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym kotlety. Tak dobrej panierki jeszcze nie próbowaliście
Sekretem smacznych kotletów schabowych jest nie tylko odpowiednie źródło mięsa. Równie ważna jest sama panierka. A ta jest wyborna!

Panierowane rzeczy tuczą, ale i poprawiają nastrój. Panierowane mogą być rybne filety, wędliny typu mortadela oraz przede wszystkim różnorakie mięso. Polacy najchętniej sięgają po panierowanego schabowego. Sekret jego smaku tkwi w tym, w czym postanowicie go obtoczyć. Jak smażyć kotlety, żeby panierka się trzymała? Aby panierka nie odpadała od kotleta czy ryby, powinniście trzymać się kilku zasad. Mięso powinno być przede wszystkim dobrze osuszone przed panierowaniem, a tłuszcz na patelni powinien być dobrze rozgrzany. Można to sprawdzić, wkładając na patelnię np. kawałek pieczywa. Chleb zacznie szybko się rumienić, a wokół niego pojawią się pęcherzyki powietrza. To znak, że na patelnię można zacząć wrzucać kotlety. Można też włożyć końcówkę drewnianej łyżki, jeśli zauważycie pęcherzyki wokół niej, można rozpocząć smażenie. Najlepszym tłuszczem do smażenia schabowych jest smalec. Szczególnie jeśli w grę wchodzą schabowe. Panierka będzie jeszcze bardziej chrupiąca, jeśli pod koniec smażenia zwiększycie ogień palnika. Schabowe najlepiej smakują z pięknie zrumienioną, chrupiącą panierką. Bez niej danie traci swój urok. Zadbanie o jej odpowiednią konsystencję, jest dziecinnie proste i w łatwy sposób można się tej sztuczki nauczyć. Sposób na najlepszą panierkę do kotletów schabowych Mało kto odmówiłby chrupiącego schabowego. Z pozoru nie jest to skomplikowana potrawa. Warto znać pewien trik, który pozwoli wam zrobić z tej popularnej potrawy kulinarny majstersztyk. Mięso nawet najlepszej jakości nie będzie zachwycać, jeśli panierka będzie miękka, albo co gorsze - spalona. Najlepsza panierka schabowego jest chrupiąca i złocista.  Wystarczy dosłownie kwadrans, by z kawałków surowego mięsa uzyskać dokładnie taki efekt. Rozbite na cienko kotlety solicie i pieprzycie według osobistych...