Karp pieczony
2milutka/gotujmy.pl
Newsy

Odczarujcie karpia - ten pieczony w piekarniku smakuje wyjątkowo wybornie

Karp jest bardzo tłustą rybą. Dlatego tym razem radzimy wybór pieczenia zamiast tradycyjnego smażenia.

Tłusty, mulisty, pełen ości – historia z karpiem powtarza się na każdej Wigilii. Kilkudziesięcioletnia tradycja jedzenia karpia na dobre wprowadziła się do polskich domów i nie ma zmiłuj – karp na wigilijnym stole być musi.

Dzieje się tak mimo tego, że coraz więcej w naszych sklepach wartościowych, smacznych i coraz mniej drogich dorszy czy pstrągów.

Nie jesteśmy skazani na karpia, ale nie oznacza to, że i tej właśnie ryby nie można przygotować w smakowity sposób. Dobrze przyrządzony karp to także będzie wykwintne, wigilijne danie.

Z racji tego, że jest dość tłustą rybą, warto pomyśleć o jego upieczeniu. Swojego rodzaju wariantem pośrednim może być przygotowanie czegoś w rodzaju panierki do pieczenia naszej ryby.

Oprócz tego, wcześniej dobrze zrobi naszemu karpiowi całodobowe marynowanie w towarzystwie cebuli. Spróbujcie tego patentu, a nie pożałujecie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pieczonego karpia

Składniki:

  • 1 karp średniej wielkości (pokrojony w dzwonki)
  • 2 cebule
  • Pół cytryny
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • Pieprz i sól
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki, 1 łyżka bułki tartej, jajko.

Przygotowanie:

  1. Karpia oczyszczamy, kroimy w dzwonka i obkładamy w naczyniu pokrojoną w plastry cebulą.
  2. Odkładamy karpia do lodówki. Po 12 godzinach przygotowujemy marynatę.
  3. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy do niego sos sojowy, przyprawiamy.
  4. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do marynaty.
  5. Zalewamy marynatą rybę i odkładamy na kolejne 12 godzin do lodówki.
  6. Następnie panierujemy rybę kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  7. Pieczemy rybę ok. 15 min w temp. 180 st. C. Starajmy się nie wysuszyć ryby w piekarniku.
Nie wylewajcie oleju po smażeniu karpia. Przyda się wam do zrobienia czegoś pysznego
AdobeStock
Newsy
Nie wylewajcie oleju po smażeniu karpia. Przyda się wam do zrobienia czegoś pysznego
Tłuszcz, na którym smażyliście karpia, może wam jeszcze posłużyć w kuchni. Zdziwilibyście się, do czego najlepiej pasuje.

Po smażeniu ryby na patelni zwykle zostaje bardzo dużo tłuszczu. Z jednej strony, szkoda go wylewać - w końcu olej nie należy teraz do najtańszych produktów spożywczych. Z drugiej - ma on już intensywny zapach ryby i trudno jest wymyślić dla niego jakiekolwiek zastosowanie. Istnieje jednak na to ciekawy sposób - sprawdźcie, co można zrobić z takim olejem.  Jak wykorzystać olej po smażeniu karpia? Olej po smażeniu karpia będzie mocno pachniał rybą, dlatego smażenie na nim kapusty czy krokietów nie ma większego sensu. Ale można to wykorzystać jako atut i usmażyć na nim… cebulę! Karp podany ze smażoną cebulą świetnie smakuje - zwłaszcza, gdy zeszkli się ją na tym samym tłuszczu, na którym wcześniej smażyła się ryba. Zobaczcie, jak przygotować takiego karpia - na Wigilię będzie jak znalazł.  Przepis na smażonego karpia z cebulą Składniki: pół kilograma filetów z karpia 1 cebula 1 łyżka masła papryka słodka mielone sól pieprz Dodatkowo: mąka do panierowania oraz olej do smażenia. Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania karpia tak, by pozbyć się z niego nieprzyjemnego posmaku mułu - do tego użyć możecie np. moczenia go w mleku. Po wymoczeniu opłuczcie karpia jeszcze raz, osuszcie ręcznikami papierowymi i pokropcie go kilkoma kroplami soku z cytryny i odłóżcie do lodówki na 2 godziny. Następnie doprawcie karpia papryką, solą i pieprzem.  Każdy kawałek ryby obtoczcie w mące. Na patelni rozgrzejcie olej oraz 1 łyżkę masła. Połóżcie karpia i smażcie z obu stron, aż się zrumieni. Odłóżcie na talerz. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka (mogą być grubsze). Usmażcie je na tym samym oleju, na którym smażył się karp - dzięki temu zaoszczędzicie trochę na tłuszczu, a do...

Karp smażony
Gotujmy.pl/GrażynaMAtuszczyk
Newsy
Czym przyprawić karpia przed smażeniem? Prosta mikstura tylko dla wtajemniczonych
Już za chwilę zasiądziecie przy świątecznym stole. Przed przygotowaniem kolacji wigilijnej, warto wiedzieć kilka rzeczy o przyrządzaniu karpia.

Ciasto naleśnikowe czy bułka tarta? Podobnych zagadnień względem przepisu na karpia jest co najmniej kilka.  Karp z chrupiąca skórką Bez karpia trudno wyobrazić sobie Wigilię. To jedno z klasycznych dań świątecznej kuchni polskiej. Najczęściej sięgacie po niego właśnie w grudniu. Karpia można przyrządzić w galarecie, pieczonego lub w wersji najsmaczniejszej i najczęściej spotykanej - smażonej. Mogłoby się wydawać, że smażenie ryby nie przysporzy większych problemów. Nic bardziej mylnego! Smażenie na tłuszczu niesie za sobą ryzyko pochlapania kuchni olejem. Choć jest jeden trik, o czym też pisaliśmy, by tego uniknąć. Wystarczy na rozgrzany na patelni tłuszcz wysypać odrobinę soli.  Ulubiony karp Polaków to taki z chrupiącą skórką. Do uzyskania podobnego efektu wystarczy oprószenie go mąka. Sama ryba jest dość tłusta, zatem ciasto naleśnikowe można zarezerwować na inny przepis. Bułka też nie sprawdzi się w przypadku karpia. Za bardzo nasiąka olejem i sprawia, że jemy tłusto z nawiązką. Karpia nie trzeba szczególnie przyprawiać Smak karpia należy do charakterystycznych. Trudno pomylić go z inną rybą. Najlepiej przed smażeniem zamarynować go w lodówce na dobę. Taka marynata sprawi, że znany od lat karp zaskoczy was głębią smaku. Wystarczy, że połączycie składniki marynaty, natrzecie nimi karpia i mocno schłodzicie.  Składniki marynaty: sok z cytryny kawałki pokrojonej cebuli starty seler i marchewka sól i pieprz do smaku Ile powinien się smażyć wigilijny karp? Ważne, żeby pokroić rybę na równej wielkości kawałki. Średnie mogą być gotowe już po 5 minutach. Złoty kolor skórki oznacza, że karp jest gotowy do konsumpcji. Po usmażeniu rybę możecie też ułożyć na papierowym...

jaka panierka do ryby
Gotujmy.pl
Newsy
Znakomita panierka do ryby. Będzie chrupiąca jak nigdy. Wystarczy zmiana 1 rzeczy
Zanim zaczniecie smażyć wigilijnego karpia, dowiedzcie się jak przygotować idealną panierkę - dzięki temu ryba będzie jeszcze smaczniejsza!

Już za chwilę święta! Na stole koniecznie musi znaleźć się barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, śledzie oraz oczywiście karp! By mieć pewność, że wyjdzie smaczny i chrupiący ważny jest nie tylko czas i sposób smażenia. Niezwykle istotna jest także odpowiednia panierka, która nadaje odpowiedni smak i teksturę tej rybie. Źle zrobiona może zepsuć całego karpia! Sprawdźcie, jak przygotować panierkę idealną. Choć w dobie wysokiej świadomości na temat zdrowego odżywiania wiele osób odchodzi od panierowania ryb i mięs, to nadal jedzenie przygotowywane w ten sposób ma wielu zwolenników. I my się temu wcale nie dziwimy! W końcu mięso smażone w chrupiącej panierce jest często po prostu smaczniejsze. Wszystko dzięki temu, że tłuszcz niesie smak. Może nie jest to najzdrowszy sposób przyrządzania ryb i mięs, ale zdecydowanie od czasu do czasu można sobie na to pozwolić! Przepis na idealną panierkę: Do przygotowania idealnie chrupiącej i smacznej panierki do ryby potrzeba poniższych składników: Mleko Jajko Mąka Bułka tarta Sok z cytryny Sól Pieprz Przygotowanie: Najpierw dokładnie skropcie mięso sokiem z cytryny. Ryby są znacznie delikatniejsze od reszty mięs, dlatego trzeba się z nimi obchodzić inaczej – dzięki temu będą smaczniejsze. Sok z cytryny sprawi, że panierka będzie znacznie lepiej przywierać. Następnie do miski wsypcie mąkę, mleko i dodaj jajko oraz szczyptę soli i pieprzu. To jest właśnie sekret dobrej panierki do ryb! Za pomocą miksera wymieszajcie wszystkie składniki. Konsystencja powinna przypominać rzadkie ciasto na naleśniki. Do drugiej miski wsypcie mąkę z dodatkiem bułki tartej. Każdy filet ryby delikatnie obtoczcie w samej mące, zanurzcie w cieście i następnie obtoczcie w misce z bułką tartą i mąką. Filety...

Jak usunąć ości z karpia? Magda Gessler ma na to genialny patent. Wystarczy 5 minut
AdobeStock, ONS.pl
Newsy
Jak usunąć ości z karpia? Magda Gessler ma na to genialny patent. Wystarczy 5 minut
Nie przepadacie za karpiem bo boicie się, że możecie się zadławić ością? Zastosujcie patent Magdy Gessler, a będziecie się zajadać karpiem bez żadnych zmartwień.

Świąteczny karp to dość młoda tradycja, ale już mocno zakorzeniona w polskich domach. Każdego roku na wigilijnym stole ląduje więc panierowany karp albo karp w galarecie. Tym, co przeszkadza w rozkoszowaniu się smakiem tej ryby są oczywiście ości - w końcu nikt nie chce się nimi zadławić podczas świątecznej kolacji. Na szczęście istnieje bardzo prosty i szybki sposób na to, by pozbyć się z karpia nawet najmniejszych ości. Sprawdźcie, jak to zrobić.  Jak usunąć ości z karpia? Patentem na ości w karpiu podzieliła się na łamach „Gazety Wyborczej” Magda Gessler. Gwiazda „Kuchennych rewolucji” wyjawiła, w jaki sposób ona przyrządza tę tradycyjną rybę: – Najpierw należy go marynować przez całą noc w glinianym garnku, w soli i płatkach cebuli. Potem zanurza się go w jajku z odrobiną wody, następnie w bułce tartej z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Tak przygotowany karp powinien dostać lekkiego klapsa, żeby odpadł nadmiar panierki - tłumaczy Gessler. Co dalej? Sprawdźcie, co według pani Magdy może sprawić, że ości przestaną być problemem: – Następnie trzeba go szybko usmażyć. Wrzuca się go na wrzący głęboki tłuszcz – olej rzepakowy – i wtedy zaczyna się zachowywać jak pączek. Rośnie, bo w panierce są jajka. Robi się wokół niego bułeczka, dzięki czemu zaczynają zanikać ości . Wtedy należy zmniejszyć temperaturę, żeby się nie spalił. Zwykle trzymam karpia w podciśnieniu przez pięć minut , wtedy małe ości zanikają. Tak przygotowanego karpia można jeść jak ciasto - powiedziała Magda Gessler w „Gazecie Wyborczej”. Jak pozbyć się zapachu karpia? Niezbyt przyjemny zapach karpia przez niektórych porównany jest do mułu. Jednak jeżeli kupicie tę rybę od sprawdzonego hodowcy dbającego o czystość zbiorników, w których znajdują się karpie,...