W okresie letnim łatwiej też zrealizować marzenia o idealnej wadze. Właśnie teraz macie dostęp do prawdziwej skarbnicy świeżych, sezonowych warzyw i owoców, organizm nie łaknie tak bardzo tłustych i treściwych potraw, a pogoda sprzyja spacerom i pływaniu.
Jak przyrządzać dietetyczną cukinię?
Szczególnie jedno warzywo jest dużym sprzymierzeńcem ludzi odchudzających się. Cukinia, bo o niej mowa, to roślina, która w 100 g zawiera tylko 17 kcal. Właściwości odchudzające zawdzięcza m.in. śladowej zawartości cukrów prostych oraz przeciwlegle dużej zawartości błonnika. Można więc sięgać po nią bezkarnie, będąc na diecie. Jest smaczna, pożywna i wciąż niedoceniana przez Polaków.
Cukinię można jeść na surowo. W tej postaci jest świetnym dodatkiem do sałatek. Jeżeli zależy wam na figurze, powinniście zrezygnować raczej z jej smażenia, natomiast możecie ją piec, grillować i gotować na parze. Doskonale smakuje faszerowana mięsem lub w towarzystwie innych pieczonych warzyw i fety.
Zobacz także:
Co takiego ma w sobie cukinia, że jej jedzenie odchudza?
-
Zawiera jod, który przyspiesza wasz metabolizm. Dzięki temu organizm jest w stanie spalić więcej tłuszczu.
-
Cukinia to źródło potasu, który zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie.
-
W porównaniu z innymi warzywami (nie mówiąc już o owocach) cukinia zawiera znikome ilości cukrów prostych, odpowiedzialnych za dodatkowe kilogramy.
-
Ma za to dużo błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit. Dzięki niemu ciało szybciej pozbywa się toksyn. Powoduje on też uczucie sytości, dzięki czemu nie macie ochoty podjadać między posiłkami.
-
I co najważniejsze, zawiera bardzo mało kalorii. W 100 g tego warzywa jest zaledwie 17 kcal.
Właściwości odżywcze cukinii
Cukinia jest lekkostrawna oraz bogata w wiele cennych składników mineralnych, takich jak:
-
Potas - zapobiega zatrzymywaniu się płynów w organizmie.
-
Magnez – pomaga walczyć ze stresem i skurczami mięśni (np. po treningu).
-
Witaminy C i E - poprawiają odporność i wygląd skóry.
-
Wapń - wpływa pozytywnie na kondycję kości.
A ponadto:
-
żelazo,
-
witaminę K,
-
witaminę PP,
-
witaminę B1.
Źródło: zdrowie.wprost.pl