Odchudzacie się? To warzywo, będzie dla was nieocenioną pomocą
Flickr
Newsy

Odchudzacie się? To warzywo będzie dla was nieocenioną pomocą

Lato to czas, kiedy większość osób myśli o zrzuceniu kilku nadprogramowych kilogramów. W tym dietetycznym zamyśle i jego efektywnej realizacji wesprze was pewne znane warzywo...

W okresie letnim łatwiej też zrealizować marzenia o idealnej wadze. Właśnie teraz macie dostęp do prawdziwej skarbnicy świeżych, sezonowych warzyw i owoców, organizm nie łaknie tak bardzo tłustych i treściwych potraw, a pogoda sprzyja spacerom i pływaniu. 

Jak przyrządzać dietetyczną cukinię? 

Szczególnie jedno warzywo jest dużym sprzymierzeńcem ludzi odchudzających się. Cukinia, bo o niej mowa, to roślina, która w 100 g zawiera tylko 17 kcal. Właściwości odchudzające zawdzięcza m.in. śladowej zawartości cukrów prostych oraz przeciwlegle dużej zawartości błonnika. Można więc sięgać po nią bezkarnie, będąc na diecie. Jest smaczna, pożywna i wciąż niedoceniana przez Polaków. 

Cukinię można jeść na surowo. W tej postaci jest świetnym dodatkiem do sałatek. Jeżeli zależy wam na figurze, powinniście zrezygnować raczej z jej smażenia, natomiast możecie ją piec, grillować i gotować na parze. Doskonale smakuje faszerowana mięsem lub w towarzystwie innych pieczonych warzyw i fety. 

Zobacz także
Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Zdrowe i lekkie danie

Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Zdrowe i lekkie danie

Poznajecie to warzywo? Zróbcie z niego zdrową surówkę. Pomaga na trawienie i wspiera odchudzanie

Poznajecie to warzywo? Zróbcie z niego zdrową surówkę. Pomaga na trawienie i wspiera odchudzanie

Co takiego ma w sobie cukinia, że jej jedzenie odchudza? 

  • Zawiera jod, który przyspiesza wasz metabolizm. Dzięki temu organizm jest w stanie spalić więcej tłuszczu.   

  • Cukinia to źródło potasu, który zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie. 

  • W porównaniu z innymi warzywami (nie mówiąc już o owocach) cukinia zawiera znikome ilości cukrów prostych, odpowiedzialnych za dodatkowe kilogramy. 

  • Ma za to dużo błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit. Dzięki niemu ciało szybciej pozbywa się toksyn. Powoduje on też uczucie sytości, dzięki czemu nie macie ochoty podjadać między posiłkami. 

  • I co najważniejsze, zawiera bardzo mało kalorii. W 100 g tego warzywa jest zaledwie 17 kcal. 

Właściwości odżywcze cukinii 

Cukinia jest lekkostrawna oraz bogata w wiele cennych składników mineralnych, takich jak: 

  • Potas - zapobiega zatrzymywaniu się płynów w organizmie. 

  • Magnez – pomaga walczyć ze stresem i skurczami mięśni (np. po treningu). 

  • Witaminy C i E - poprawiają odporność i wygląd skóry. 

  • Wapń - wpływa pozytywnie na kondycję kości. 

A ponadto:  

  • żelazo,  

  • witaminę K, 

  • witaminę PP, 

  • witaminę B1. 

Źródło: zdrowie.wprost.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dla diabetyków i osób zagrożonych cukrzycą. Jedzcie garść dziennie, a obniżą cukier we krwi
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie garść dziennie, a obniżą cukier we krwi. Pozycja obowiązkowa dla diabetyków
Co jeść, żeby normalizować cukier we krwi? Te produkty są smaczne, zdrowe i pozwalają zapobiegać rozwojowi cukrzycy.

Niezdrowy tryb życia, wysokoprzetworzona żywność, nadwaga i brak ruchu prostą drogą prowadzą do cukrzycy. Niestety, tą drogą idzie dziś wielu Polaków. To dlatego na cukrzycę choruje w naszym kraju nawet 2 mln osób. Do tego aż 25% aż nich nawet o tym nie wie! Co jeść, żeby uniknąć lub opóźnić cukrzycę typu II? Orzechy i migdały trzymajcie pod ręką i jedzcie na „mały głód” Orzechy, a także migdały, które błędnie są traktowane jako rodzaj orzecha, a nie są orzechem, tylko pestką, są bogate w najzdrowsze, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E. Przede wszystkim zawierają jednak błonnik, który spowalnia wchłanianie cukrów. Dzięki tej właściwości, orzechy i migdały, zmniejszają ryzyko rozwoju insulinoodporności i cukrzycy typu II. Są zalecane dla osób, które mają zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Ich rozsądne jedzenie sprzyja normowaniu się poziomu cukru. Rozsądne, to znaczy w niedużych ilościach. Orzechy i migdały są produktami wysokokalorycznymi. Nie są to jednak puste kalorie, jak w przypadku słodyczy. Są cennymi kaloriami, ale jedzenie zbyt dużej ilości wpływa jak każda nadmierna ilość kalorii na przybieranie na wadze. Warto je jednak jeść, ze względu na wartości odżywcze. Najlepiej zastąpić garścią dziennie niezdrowe przekąski  lub przygotować na drugie śniadanie, na przemian z owocem czy warzywem. Inne produkty obniżające cukier we krwi Najważniejsze w obniżeniu poziomu cukru we krwi jest redukowanie, spożycia cukrów prostych i zastępowanie ich wartościowymi węglowodanami złożonymi. Te produkty warto znać i włączyć je do swojej diety: Bulwy topinamburu mają kilka pozytywnych działań, jeśli zaczniemy systematycznie je jeść. Są źródłem inuliny, która nie jest rozpuszczana w organizmie, działa więc w jelitach jak błonnik. Ma korzystny wpływ na metabolizm cukrów,...

To popularne warzywo pomaga schudnąć i zmniejsza ból w stawach. Jedzcie je codziennie
Flickr
Newsy
To popularne warzywo pomaga schudnąć i zmniejsza ból w stawach. Jedzcie je codziennie
Chcecie zadbać o swoje zęby, stawy, a przy tym nawet schudnąć? Pomoże wam w tym pyszne warzywo, które na pewno doskonale znacie.

Co się stanie, jeśli codziennie będziecie jeść paprykę? Same dobre rzeczy! To warzywo jest bogate w cenne składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na cały organizm. Będziecie nie tylko zdrowsi dzięki papryce, ale też pomoże ona wam na niektóre dolegliwości. A nawet może ułatwić zrzucenie kilku kilogramów! Dowiedzcie się, jakie są zalety jedzenia papryki (w każdym jej kolorze).  Jakie witaminy ma papryka? Zacznijmy od witamin i składników odżywczych. W papryce znajdziecie: witaminę C witaminę A witaminę E witaminy z grupy B (B1, B2, B3 i B6) Ponadto, papryka zawiera betakaroten, który wspomaga zdrowie naszych oczu oraz potas, który korzystnie wpływa na układ nerwowy. Należy wspomnieć też o polifenolach, które mogą zmniejszać prawdopodobieństwo zachorowania na różne nowotwory.  Właściwości zdrowotne papryki Jeśli często bolą was stawy przez nawracające stany zapalne, papryka może być waszym sprzymierzeńcem dzięki wysokiej zawartości witaminy C. Pomoże też w utrzymaniu zdrowych zębów - gryzienie dość twardej papryki działa na zęby podobnie jak ich szczotkowanie. Dodatkowo dzięki temu, że 92 procent papryki stanowi woda, jedzenie tego warzywa pobudza ślinianki i pozwala pozbyć się resztek pokarmu z zakamarków w jamie ustnej, a tym samym zmniejsza ryzyko próchnicy czy chorób przyzębia.  Nieoceniony jest też wpływ papryki na odchudzanie. Przede wszystkim, dzięki wspomnianej wysokiej zawartości wody, chrupanie papryki pozwala zaspokoić apetyt i jest dobrą alternatywą dla podjadania mniej zdrowych przysmaków. Zawiera też dużo błonnika, który odpowiada za uczucie sytości, a także wspomaga pracę układu trawiennego.  Jak przyrządzić paprykę? Sposobów na wykorzystanie papryki w kuchni jest bardzo dużo. Warto jeść to warzywo jak najczęściej, by...

Jesteście na diecie? Jedzcie tego owocu jak najwięcej. To pogromca tłuszczu i kosztuje grosze
AdobeStock
Newsy
Jesteście na diecie? Jedzcie tego owocu jak najwięcej. Ten pogromca tłuszczu kosztuje grosze
Ten owoc będzie waszym największym sojusznikiem na diecie. Jedzcie go codziennie, a zaspokoicie ochotę na słodycze.

Dieta najczęściej bywa dużym wyzwaniem. Niełatwo jest odmówić sobie ulubionych potraw i powiedzieć „nie” bliskim, którzy podają talerzyk z kawałkiem smakowitego ciasta. Zdrowie i zgrabniejsza sylwetka wymagają wyrzeczeń, ale jest o co walczyć. W zmaganiach z własnymi słabościami pomogą wam produkty spożywcze, które zaspokajają potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, sycą i do tego mają mało kalorii. Domyślacie się, o co może chodzić? Właściwości zdrowotne jabłek Genialnym produktem spożywczym, który sprawdza się przy odchudzaniu, są jabłka. Ich fantastyczne właściwości doskonale wpływają na cały organizm, a do tego sprawiają, że zrzucanie wagi jest łatwiejsze i przyjemniejsze. Poznajcie właściwości zdrowotne jabłek. Oto kilka z nich: wzmacniają odporność poprawiają wzrok regulują ciśnienie krwi i pracę serca zmniejszają zgagę poprawiają trawienie Jabłka poleca się także przyszłym mamom, ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego. Jabłka na odchudzanie  Jabłka są jednak nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim to jeden z waszych sprzymierzeńców w walce z dodatkowymi kilogramami. Owoce te są pełne błonnika pokarmowego, który odpowiada za uczucie sytości oraz trawienie. Już jedno niewielkie jabłko szybko zaspokoi wasz apetyt oraz przywróci lekkość.  Owoce te możecie jeść przez cały dzień, w rozsądnych ilościach - średniej wielkości jabłko ma około 100 kalorii. Lepiej nie najadać się nimi na wieczór, ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych. Taka dawka glukozy na noc może powodować problemy z zaśnięciem. Czy wszyscy mogą jeść jabłka? Choć jabłka są bardzo zdrowe, nie każdy może je jeść. Owoce te powinny ograniczać osoby, które cierpią na zespół jelita drażliwego, ponieważ zawarta w jabłkach...

Syci na długo, pomaga schudnąć i oczyszcza z toksyn. Pijcie go zamiast kawy
AdobeStock
Newsy
Syci na długo, pomaga schudnąć i oczyszcza z toksyn. Pijcie go zamiast kawy
Składniki na ten napój znajdziecie w każdym sklepie i przyrządza się go niezwykle szybko.

Choć kawa jest smaczna i szybko stawia na nogi, to coraz częściej niektórzy ludzie zastanawiają się nad alternatywami dla tego napoju – zwłaszcza, że częste picie kawy może być uzależniające ! Istnieją jednak napoje, które mogą pobudzać podobnie do kawy, a do tego są znacznie zdrowsze. Na przykład sok z selera naciowego! Poznajcie jego wspaniałe właściwości. Właściwości selera naciowego Seler naciowy ma bardzo charakterystyczny smak, który nie wszystkim przypadnie do gustu. Warto jednak się do niego przekonać ze względu na wysoką ilość witamin i minerałów, które znajdują się w łodygach selera! Przekonajcie się sami, jakie są właściwości soku z selera: Doskonale nawadnia organizm Zapewnia uczucie sytości na długo, a do tego ma bardzo mało kalorii – jedna szklanka takiego soku to zaledwie 35 kcal Zawiera witaminę C, K, E, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, żelazo, magnez, cynk i wapń Dlaczego warto pić sok z selera naciowego? Sok z selera naciowego jest szczególnie polecany osobom, które chcą przeprowadzić detoks . Seler ma bowiem właściwości moczopędne i wspaniale oczyszcza nerki i cały organizm z toksyn. Natomiast dzięki wysokiej zawartości błonnika sok z selera pozytywnie wpływa na układ trawienny i pomaga przy problemach z zaparciami oraz z zatrzymywaniem wody w organizmie . Przepis na „zielone cappuccino” Przyrządzenie soku z selera jest banalne. Podstawowa wersja tego napoju to po prostu zmiksowane łodygi selera z odrobiną wody. Jeśli nie lubicie soków z cząstkami owoców lub warzyw, to wystarczy przecedzić napój przez sitko, by uzyskać klarowny napój.         Wyświetl ten post na Instagramie.        ...