W okresie letnim łatwiej też zrealizować marzenia o idealnej wadze. Właśnie teraz macie dostęp do prawdziwej skarbnicy świeżych, sezonowych warzyw i owoców, organizm nie łaknie tak bardzo tłustych i treściwych potraw, a pogoda sprzyja spacerom i pływaniu. 

Jak przyrządzać dietetyczną cukinię? 

Szczególnie jedno warzywo jest dużym sprzymierzeńcem ludzi odchudzających się. Cukinia, bo o niej mowa, to roślina, która w 100 g zawiera tylko 17 kcal. Właściwości odchudzające zawdzięcza m.in. śladowej zawartości cukrów prostych oraz przeciwlegle dużej zawartości błonnika. Można więc sięgać po nią bezkarnie, będąc na diecie. Jest smaczna, pożywna i wciąż niedoceniana przez Polaków. 

Cukinię można jeść na surowo. W tej postaci jest świetnym dodatkiem do sałatek. Jeżeli zależy wam na figurze, powinniście zrezygnować raczej z jej smażenia, natomiast możecie ją piec, grillować i gotować na parze. Doskonale smakuje faszerowana mięsem lub w towarzystwie innych pieczonych warzyw i fety. 

Zobacz także:

Co takiego ma w sobie cukinia, że jej jedzenie odchudza? 

  • Zawiera jod, który przyspiesza wasz metabolizm. Dzięki temu organizm jest w stanie spalić więcej tłuszczu.   

  • Cukinia to źródło potasu, który zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie. 

  • W porównaniu z innymi warzywami (nie mówiąc już o owocach) cukinia zawiera znikome ilości cukrów prostych, odpowiedzialnych za dodatkowe kilogramy. 

  • Ma za to dużo błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit. Dzięki niemu ciało szybciej pozbywa się toksyn. Powoduje on też uczucie sytości, dzięki czemu nie macie ochoty podjadać między posiłkami. 

  • I co najważniejsze, zawiera bardzo mało kalorii. W 100 g tego warzywa jest zaledwie 17 kcal. 

Właściwości odżywcze cukinii 

Cukinia jest lekkostrawna oraz bogata w wiele cennych składników mineralnych, takich jak: 

  • Potas - zapobiega zatrzymywaniu się płynów w organizmie. 

  • Magnez – pomaga walczyć ze stresem i skurczami mięśni (np. po treningu). 

  • Witaminy C i E - poprawiają odporność i wygląd skóry. 

  • Wapń - wpływa pozytywnie na kondycję kości. 

A ponadto:  

  • żelazo,  

  • witaminę K, 

  • witaminę PP, 

  • witaminę B1. 

Źródło: zdrowie.wprost.pl