Odchudzacie się? To warzywo, będzie dla was nieocenioną pomocą
Flickr
Newsy

Odchudzacie się? To warzywo będzie dla was nieocenioną pomocą

Lato to czas, kiedy większość osób myśli o zrzuceniu kilku nadprogramowych kilogramów. W tym dietetycznym zamyśle i jego efektywnej realizacji wesprze was pewne znane warzywo...

W okresie letnim łatwiej też zrealizować marzenia o idealnej wadze. Właśnie teraz macie dostęp do prawdziwej skarbnicy świeżych, sezonowych warzyw i owoców, organizm nie łaknie tak bardzo tłustych i treściwych potraw, a pogoda sprzyja spacerom i pływaniu. 

Jak przyrządzać dietetyczną cukinię? 

Szczególnie jedno warzywo jest dużym sprzymierzeńcem ludzi odchudzających się. Cukinia, bo o niej mowa, to roślina, która w 100 g zawiera tylko 17 kcal. Właściwości odchudzające zawdzięcza m.in. śladowej zawartości cukrów prostych oraz przeciwlegle dużej zawartości błonnika. Można więc sięgać po nią bezkarnie, będąc na diecie. Jest smaczna, pożywna i wciąż niedoceniana przez Polaków. 

Cukinię można jeść na surowo. W tej postaci jest świetnym dodatkiem do sałatek. Jeżeli zależy wam na figurze, powinniście zrezygnować raczej z jej smażenia, natomiast możecie ją piec, grillować i gotować na parze. Doskonale smakuje faszerowana mięsem lub w towarzystwie innych pieczonych warzyw i fety. 

Zobacz także
Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Zdrowe i lekkie danie

Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Zdrowe i lekkie danie

Poznajecie to warzywo? Zróbcie z niego zdrową surówkę. Pomaga na trawienie i wspiera odchudzanie

Poznajecie to warzywo? Zróbcie z niego zdrową surówkę. Pomaga na trawienie i wspiera odchudzanie

Co takiego ma w sobie cukinia, że jej jedzenie odchudza? 

  • Zawiera jod, który przyspiesza wasz metabolizm. Dzięki temu organizm jest w stanie spalić więcej tłuszczu.   

  • Cukinia to źródło potasu, który zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie. 

  • W porównaniu z innymi warzywami (nie mówiąc już o owocach) cukinia zawiera znikome ilości cukrów prostych, odpowiedzialnych za dodatkowe kilogramy. 

  • Ma za to dużo błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit. Dzięki niemu ciało szybciej pozbywa się toksyn. Powoduje on też uczucie sytości, dzięki czemu nie macie ochoty podjadać między posiłkami. 

  • I co najważniejsze, zawiera bardzo mało kalorii. W 100 g tego warzywa jest zaledwie 17 kcal. 

Właściwości odżywcze cukinii 

Cukinia jest lekkostrawna oraz bogata w wiele cennych składników mineralnych, takich jak: 

  • Potas - zapobiega zatrzymywaniu się płynów w organizmie. 

  • Magnez – pomaga walczyć ze stresem i skurczami mięśni (np. po treningu). 

  • Witaminy C i E - poprawiają odporność i wygląd skóry. 

  • Wapń - wpływa pozytywnie na kondycję kości. 

A ponadto:  

  • żelazo,  

  • witaminę K, 

  • witaminę PP, 

  • witaminę B1. 

Źródło: zdrowie.wprost.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Syci na długo, pomaga schudnąć i oczyszcza z toksyn. Pijcie go zamiast kawy
AdobeStock
Newsy
Syci na długo, pomaga schudnąć i oczyszcza z toksyn. Pijcie go zamiast kawy
Składniki na ten napój znajdziecie w każdym sklepie i przyrządza się go niezwykle szybko.

Choć kawa jest smaczna i szybko stawia na nogi, to coraz częściej niektórzy ludzie zastanawiają się nad alternatywami dla tego napoju – zwłaszcza, że częste picie kawy może być uzależniające ! Istnieją jednak napoje, które mogą pobudzać podobnie do kawy, a do tego są znacznie zdrowsze. Na przykład sok z selera naciowego! Poznajcie jego wspaniałe właściwości. Właściwości selera naciowego Seler naciowy ma bardzo charakterystyczny smak, który nie wszystkim przypadnie do gustu. Warto jednak się do niego przekonać ze względu na wysoką ilość witamin i minerałów, które znajdują się w łodygach selera! Przekonajcie się sami, jakie są właściwości soku z selera: Doskonale nawadnia organizm Zapewnia uczucie sytości na długo, a do tego ma bardzo mało kalorii – jedna szklanka takiego soku to zaledwie 35 kcal Zawiera witaminę C, K, E, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, żelazo, magnez, cynk i wapń Dlaczego warto pić sok z selera naciowego? Sok z selera naciowego jest szczególnie polecany osobom, które chcą przeprowadzić detoks . Seler ma bowiem właściwości moczopędne i wspaniale oczyszcza nerki i cały organizm z toksyn. Natomiast dzięki wysokiej zawartości błonnika sok z selera pozytywnie wpływa na układ trawienny i pomaga przy problemach z zaparciami oraz z zatrzymywaniem wody w organizmie . Przepis na „zielone cappuccino” Przyrządzenie soku z selera jest banalne. Podstawowa wersja tego napoju to po prostu zmiksowane łodygi selera z odrobiną wody. Jeśli nie lubicie soków z cząstkami owoców lub warzyw, to wystarczy przecedzić napój przez sitko, by uzyskać klarowny napój.         Wyświetl ten post na Instagramie.        ...

Pixabay
Newsy
Czy na pewno można jeść cukinię na surowo? To zależy od 1 rzeczy
Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Warzywo to stanowi podstawę wielu smakowitych dań – od smażonych, przez pieczone i grillowane. Sprawdźcie, czy można je jeść również na surowo.

Sezon na cukinię zaczyna się na przełomie lipca i sierpnia i trwa do samego końca lata, kiedy to można zerwać ostatnie okazy tego smakowitego warzywa. Jak najczęściej przygotowujemy cukinię? W polskich domach zwykle się ją faszeruje , smaży , grilluje lub robi z nich przetwory do słoików . Ale czy można ją również zjeść na surowo? Czy można jeść surową cukinię? Jeżeli macie w domu cukinię i zastanawiacie się, czy można ją zjeść na surowo bez ryzyka zatrucia, spieszymy z odpowiedzią. Otóż tak, możecie jeść cukinię na surowo - nie musicie nawet jej obierać ze skórki – wystarczy tylko, że umyjecie ją pod bieżącą wodą. Jest jednak pewna sytuacja, w której nie powinniście jeść cukinii na surowo. Jeśli po ugryzieniu kawałka tego warzywa poczujecie, że jest ono gorzkie, natychmiast je wyplujcie i wyrzućcie pozostałą część cukinii do kosza. Dlaczego? Gorzki smak oznacza, że nasze warzywo zawiera toksyczne substancje. Te z kolei mogą doprowadzić do wzdęć, bólu brzucha i biegunki. Nie powinno się także spożywać gorzkiej cukinii po obróbce termicznej. Jeśli wasza cukinia jest gorzka po prostu wyrzućcie ją do kosza, ponieważ nie nadaje się ona do jedzenia. Jak jeść surową cukinię? Niektórzy kroją surową cukinię w paski, przyprawiają ją ulubionymi przyprawami i skrapiają kilkoma kroplami oliwy z oliwek a następnie jedzą jako przekąskę. Można też z niej przygotować sałatkę z dodatkiem ogórka , która świetnie się sprawdzi jako surówka do obiadu. Składniki: 1 średnia cukinia 3-4 ogórki gruntowe kubeczek jogurtu naturalnego 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu balsamicznego szczypta soli do smaku Przygotowanie: Cukinię i ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek...

Słyszeliście kiedyś o ananasach z cukinii? Przygotujcie je na zimę, bo są naprawdę pyszne
AdobeStock
Newsy
Słyszeliście kiedyś o „ananasach" z cukinii? Przygotujcie je na zimę, bo są naprawdę pyszne
Lubicie dania z cukinią? Co powiecie na przekąskę w postaci cukinii a'la ananas? Gwarantujemy, że zaskoczy was swoim niebanalnym smakiem.

Cukinia to smaczne, niskokaloryczne i bardzo lekkostrawne warzywo, z którego można przygotować wiele wspaniałych dań. Sezon na cukinię zaczyna się na dobre w sierpniu i trwa do końca lata, ale warzywo to można kupić w sklepach przez okrągły rok. Pisaliśmy ostatnio o niebanalnym przepisie na małosolną cukinię. Cukinia ma również inne ciekawe zastosowanie w kuchni. Można: zrobić z niej tartę zapiec z kurkami zrobić zupę krem ugrillować i zamarynować w oleju zrobić z niej dżem A co powiecie na cukinię, która wyglądem i smakiem przypomina... ananasa ? Jak zrobić ananasy z cukinii w słoikach? Czy słyszeliście kiedyś o przepisie na cukinię a'la ananas? To smaczna przekąska do słoików, która świetnie się sprawdzi jako dodatek do sałatki czy obiadu, ale może też być jedzona solo. Oto przepis na taką cukinię. Składniki: cukinia 2 kg cukier kryształ 700-800 g 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 1 opak. cukru waniliowego. Sposób przygotowania: Cukinię obrać, przepłukać wodą, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie posypać cukrem kryształem, cukrem waniliowym i kwaskiem cytrynowym. Zostawić na noc w lodówce. Rano zagotować około 15 minut, w zależności od wielkości kawałków (nie powinna być rozgotowana tylko al dente). Przełożyć gorącą cukinię do słoików. Pasteryzować przez około 10 minut. Dlaczego warto jeść cukinię? Czy wiecie, że cukinia jest najświeższa, najsmaczniejsza i najtańsza w drugiej połowie lata? Kupcie jej więcej i poeksperymentujcie z nią w kuchni. Warzywo to nie tylko wspaniale smakuje, ale również jest bardzo zdrowe. Cukinia zawiera m.in. magnez, potas, żelazo, witaminę A, B, C i K. Jej ogromną zaletą jest również to, że nie kumuluje w sobie...

kotlety mielone z cukinią i porem
Gotujmy.pl
Newsy
Soczyste kotlety mielone z cukinią i porem. Pomysł na prosty i pyszny obiad
Przygotujcie kotlety mielone inaczej niż zwykle – co powiecie, by dodać do nich te 2 nietypowe warzywa? Sprawdziliśmy. W takim wydaniu smakują po prostu genialnie.

Kotlety mielone to absolutny klasyk polskiej kuchni. W tradycyjnej wersji przygotowuje się poprzez połączenie świeżo zmielonego mięsa z namoczoną w mleku bułką, jajkiem, cebulką, ząbkiem czosnku i przyprawami – solą i pieprzem. Całość, po uformowaniu w kotleciki i obtoczeniu w bułce tartej, smaży się na rumiano na oleju. Co powiecie na to, żeby dodać do surowej masy te 2 warzywa? Sprawdziliśmy – to świetny sposób na to, żeby kotlety były o wiele bardziej soczyste i jeszcze lepsze w smaku! Kotleciki mielone z cukinią i porem Każdy z was przynajmniej raz w swoim życiu zrobił mielone kotlety. Zwykle do masy dodaje się cebulkę, ale do mięsa można też dodać kilka innych warzyw. Niektóre gospodynie domu dodają do surowej masy starkowaną marchewkę. A co powiecie na to, by wzbogacić ją o pora i cukinię? Właściwości zdrowotne pora i cukinii Por i cukinia to warzywa o licznych walorach zdrowotnych. Por nie tylko jest niskokaloryczny, ale też bogaty w niezwykle ważny dla zdrowia błonnik. Znajdziemy w nim również witaminę A, C oraz witaminy z grupy B. Cukinia to smaczne i lekkostrawne warzywo, które zawiera potas, żelazo, witaminę C, witaminę K, witaminę B1 oraz magnez. Lekarze i dietetycy zalecają ją nawet małym dzieciom. Kotleciki mielone z warzywami to świetny pomysł na zdrowsze i bardziej soczyste mięso. Z cukinią i porem będą smakowały wprost wyśmienicie. Przygotujcie swoim domownikom to danie, a gwarantujemy, że poproszą was o dokładkę! Składniki: 40 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 mała cukinia 1 mały por 2 łyżki cebuli smażonej 1 łyżka majonezu light 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 bułki kajzerki Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię razem ze skórką, zetrzeć na grubej tarce. Oprószyć...