Odcedzacie rosół w trakcie gotowania czy nie? Staropolskie kucharki zdradziły trik na rosół idealny
Gotujmy.pl
Newsy

Odcedzacie rosół w trakcie gotowania czy nie? Staropolskie kucharki zdradziły trik na rosół idealny

Słyszeliście kiedyś o tej metodzie?

Rosół to staropolska zupa gotowana od pokoleń. Wywar gotowany na różnych typach mięs z dodatkiem warzyw. Każdy ma jakiś własny sposób na gotowanie rosołu. Wielu z was podpatrzyło technikę gotowania rosołu u mam lub babć. Czy wasze babcie też odcedzały rosół w trakcie gotowania? To staropolska metoda, która podobno czyni cuda.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić idealny rosół?

Dobry rosół to wywar mięsny z dodatkiem warzyw. Idealny rosół jest aromatyczny, pełny głębokiego smaku i pięknie pachnący. Najpopularniejsze dodatki do rosołu to:

  • Mięso drobiowe z kośćmi lub mieszanka mięsa drobiowego i wołowego
  • Marchewki
  • Pietruszka
  • Seler
  • Por

To absolutna podstawa każdego rosołu. Niektórzy dodają do niego jeszcze inne warzywa: cebulę, czosnek, imbir, kapustę, koper włoski lub pasternak.

Aromat rosołu jest zapewniany też przez wyselekcjonowane przyprawy. Polecamy dodać do rosołu ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz i lubczyk. Jeśli chcecie poeksperymentować z kolorem rosołu, możecie wrzucić do niego trochę kurkumy lub puree z dyni.

Zobacz także
Polacy tyją w zastraszającym tempie. To może być przyczyną

Polacy tyją w zastraszającym tempie. To może być przyczyną

Jak zrobić lukier bez cukru? Wystarczą tylko te 2 składniki

Jak zrobić lukier bez cukru? Wystarczą tylko te 2 składniki

Odcedzanie rosołu w trakcie gotowania

Równie ważne, jak użyte składniki, są różnorodne techniki gotowania. Może macie swoje sposoby na wydobycie z produktów jak najwięcej smaku i zamknięcie go w bulionie. Staropolskie gospodynie też miały swoje sekrety, których mocno się trzymały. Między innymi odcedzały one rosół w trakcie gotowania!

Gospodynie zawsze przygotowały rosół w ten sposób. Na początek zalewały one mięso wodą. Bardzo ważna była od zawsze proporcja mięsa do wody. Mięsa musiało być odpowiednio dużo, by smak był wyrazisty. W starej książce kucharskiej można znaleźć informacje, że na jedną osobę jedzącą rosół przypadać ma aż pół kilograma mięsa!

Po godzinie gotowania samego mięsa gospodynie odcedzały wywar. Pozbywały się w ten sposób szumowin i elementów, które wpływają na jego klarowność. Po odcedzeniu rosołu dodawało się do niego warzywa (włoszczyznę) i dalej gotowało. 

Taki zabieg ma na celu stworzenie bardziej klarowanego i apetycznego finalnego produktu. Spróbujecie tej metody?

 

czy moczyć mięso do rosołu
IwonaM / gotujmy.pl
Newsy
Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…
Moczycie mięso do rosołu przed ugotowaniem? Z naszego artykuły dowiecie się, czy ta praktyka ma w ogóle sens.

Rosół to jeden z najbardziej podstawowych dań, które większość z was pewnie nauczyła się przyrządzać już na początku swojej przygody z gotowaniem. Nic dziwnego – w końcu bulion stanowi bazę wielu zup i sosów, dlatego trzeba koniecznie wiedzieć, jak go zrobić! Ilu kucharzy, tyle przepisów i sposobów na ugotowanie rosołu. Jedni mówią, żeby wkładać mięso do zimnej wody, inni, że do ciepłej. Są teorie mówiące, że pierwszą wodę z rosołu trzeba odlać oraz te, które absolutnie zakazują takich praktyk. Jak zrobić rosół idealny i czy rzeczywiście trzeba wcześniej moczyć mięso? Zapraszamy do lektury! Po co moczyć mięso na rosół? Jednym z praktykowanych zwyczajów w gotowaniu rosołu jest moczenie wcześniej mięsa. Niektórzy wkładają porcję rosołową do garnka z zimną wodą nawet na 6-8 godzin przed gotowaniem! Czy robienie tego ma sens? Podobno dzięki temu rosół będzie bardziej klarowny ! Moczenie ma sprawić, że wywar nie stanie się mętny w trakcie gotowania. Inni twierdzą, że po prostu oczyszczają w ten sposób mięso, ponieważ umycie go pod bieżącą wodą nie wystarcza. Można też znaleźć informację, że moczenie mięsa z dodatkiem soli przez kilka godzin ma sprawić, że będzie koszerne – możliwe więc, że to bardzo stary żydowski zwyczaj, pochodzący jeszcze sprzed wojny! Co zrobić, by rosół nie był mętny? Moczenie mięsa do rosołu to tylko jeden ze sposobów, który ma sprawić, że bulion wyjdzie przejrzysty i klarowny. Co jeszcze należy robić, by rosół nie był mętny ? Wydawałoby się, że rosół jest bardzo prostym daniem, jednak ugotowanie idealnego bulionu jest prawdziwą sztuką. Na szczęście w książkach kucharskich można znaleźć mnóstwo porad na ten temat!...

Trik na pyszny rosół
Newsy
Co zrobić, żeby rosół miał wyraźny kolor i smak? Koniecznie sprawdźcie ten trik z patelnią 
Ciągle chcecie udoskonalać swój przepis na rosół? Mamy dla was prawdziwy hit!

Przepis na rosół idealny przekazywany jest w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Na pewno macie też swoje rady, które chętnie przekażecie swoim dzieciom, a może znajomym. My mamy dla was jeden kuchenny trik, który naprawdę wyniesie wasz rosół na wyższy poziom. Jakie warzywa do rosołu? W rosole równie ważne co dobrej jakości mięso są wykorzystane warzywa. Pewnie wszyscy dodajecie podobne składniki do rosołu. Na pewno znajduje się w nim: Marchewka Pietruszka Seler Cebula Por albo kapusta Nie musicie zmieniać warzyw, które stosujecie, ale przed dodaniem do wywaru zróbcie coś jeszcze. Dzięki tej prostej czynności, która nie zabierze też dużo czasu, rosół będzie naprawdę pyszny. Trik na podbicie smaku Trików na podbicie smaku rosołu jest naprawdę dużo. Zdradzaliśmy wam już między innymi, jakie niebanalne warzywo warto dodać do rosołu , które składniki rosołu powinny być dodawane do niego na końcu , ale teraz mamy dla was prawdziwą gratkę. Ten prosty trik nie wymaga bowiem dużych zmian przyzwyczajeń. Przygotujecie rosół ze swoich ulubionych i sprawdzonych warzyw. Wystarczy, że zrobicie coś jeszcze… Pyszny rosół dzięki patelni Warzywa przed dodaniem do wywaru pokrójcie na mniejsze części.  Rozgrzejcie dużą suchą patelnię. Wyłóżcie wszystkie warzywa na suchej patelni tak, aby, jak największą powierzchnią dotykały patelni. Poczekajcie, aż warzywa zbrązowieją lekko i się zarumienią. Dopiero teraz włóżcie je do wody i mięsa i ugotujcie rosół według tradycyjnej receptury. Dlaczego trik z patelnią działa? Warzywa podpalone na patelni ulegają karmelizacji. To proces, w którym cukry zawarte w warzywach zmieniają swoją strukturę. Uwalniają one też...

Rosół
Eska/gotujmy.pl
Newsy
Ten sekretny składnik sprawi, że rosół będzie klarowny i dłużej zachowa świeżość. Mało kto o tym wie!
Być może będziecie zaskoczeni. Czy ktoś dodawał już do swojej złocistej zupy ten nietypowy składnik? Efekty będą zdumiewające. Tak klarownego rosołu nie uzyskacie w żaden inny sposób.

Co gospodyni domowa, to nieco inna receptura na rosół. Niektóre dodają na koniec świeżą pietruszkę, inne lubią poczuć w zupie nieco lubczyku. Są osoby, które dorzucają do rosołu także inne zioła, także te mniej znane i popularne jak choćby bluszczyk kurdybanek. O jego prozdrowotnych zaletach pisaliśmy w tym artykule.  Z czego składa się standardowy przepis na rosół? Stałym elementem w naszych zupach jest za to oczywiście: Makaron (najlepiej domowej roboty ) Nieodzowna mięsna podstawa do bulionu (najbardziej odpowiednie będzie mięso zagrodowego kurczaka ) Warzywa (włoszczyzna, czyli marchew, seler, pietruszka itd.). Co tu dużo mówić - przepis na rosół nie wydaje się specjalnie skomplikowany. W większości polskich domów, niedziela nie będzie prawdziwą niedzielą bez rosołu.  Jeżeli zupy z obiadu zostanie nieco za dużo, gospodynie domowe mają na to swoje sposoby. Zwykle wystarczy koncentrat pomidorowy i pomidorówka na poniedziałek gotowa! Są jednak metody, dzięki którym rosół zachowa swój charakterystyczny świeży smak na dłużej. Dlaczego do rosołu warto dodać spirytus? Tym tajemniczym składnikiem, który śmiało można dodać do rosołu jest łyżka spirytusu . Co takiego? Tak jest, zgadza się, to nie są żarty. I wcale nie chodzi o przepis na „zupę z prądem” czy „z wkładką”! Alkohol nie będzie wyczuwalny w smaku, sprawi za to, że wasz wywar będzie jasny i klarowny – jak z obrazka. Ponadto, jako się rzekło, na następny dzień znów będzie smakował świeżo i smacznie. Podczas gotowania rosołu warto pamiętać o jeszcze jednej rzeczy. Często zapomina się o tym, że rosół może być zbyt rozwodniony. Jeżeli na małą ilość mięsa i włoszczyzny przypadnie zbyt dużo wody, możemy zapomnieć o...

Dlaczego rosół wychodzi gorzki
Newsy
Długo gotowany rosół ma gorzki posmak? Oto prawdopodobna przyczyna
Zdarzyło się wam kiedyś, że rosół wyszedł gorzki? Sprawdźcie, jaka może być przyczyna takiej wpadki.

Przygotowanie rosołu pozornie wydaje się banalnie proste, ale jest kilka momentów, w których coś może pójść nie tak. Może też wam się to kiedyś przytrafiło. Przygotowaliście rosół w ten sam sposób co zawsze, a wyszedł on gorzki lub miał gorzkawy posmak? Najprawdopodobniej popełniliście jeden z tych błędów. Wiemy, jakie są możliwe przyczyny tej sytuacji. Pyszny rosół o głębokim smaku Jest wiele elementów odpowiedzialnych za dobry, głęboki smak rosołu. Na te powinniście zwracać szczególną uwagę, przygotowując rosół: Dobranie idealnej mieszanki warzyw  Świeże mięso Odpowiednia kolejność dodawania składników Dobór przypraw Odpowiedni garnek do gotowania rosołu Przyczyny gorzkiego rosołu Nawet najlepszym kucharzom zdarzają się wpadki. Najważniejsze to zdobyć wiedzę na temat  błędu, by nie popełniać go w przyszłości. Jeśli kiedyś wasz rosół zamiast głębokiego smaku wynikającego z długiego gotowania mięsa, warzyw w idealnych proporcjach i dodanych do niego aromatycznych przypraw, miał gorzki smak, najprawdopodobniej popełniliście jeden z tych błędów. Żółć z woreczka żółciowego Jeśli wasz kurczak nie został odpowiednio wypatroszony, możliwą przyczyną gorzkiego smaku jest obecność żółci w wywarze. Jeśli podczas patroszenia nie zostanie oddzielony woreczek żółciowy, rosół będzie miał gorzki smak. Stanie się tak też wtedy, kiedy podczas patroszenia dojdzie do przypadkowego przecięcia woreczka żółciowego. Żółć ma bardzo intensywny, gorzki smak, więc nawet niewielka ilość jest w stanie zdominować całą potrawę. Za dużo pietruszki Sam wywar z warzyw może mieć lekko gorzkawy smak. Być może dodaliście do rosołu za dużo korzenia pietruszki w...