Durszlak, odcedzanie makaronu
Pexels/cottonbro
Newsy

Odcedzacie makaron w durszlaku? To strata czasu. Ten sposób jest o niebo lepszy i łatwiejszy 

Trudno wyobrazić sobie codzienną kuchnię bez makaronu. Stanowi bazę do dań mięsnych, sprawdza się do zup oraz wymyślnych sałatek służących jako przekąski.

Dobrze ugotowany makaron jest al dente. Ani za twardy, ani zbyt kleisty. Po ugotowaniu należy go dobrze odcedzić. Jak zrobić to skutecznie, nie robiąc bałaganu w kuchni?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Odmiany makaronu

Odmian makaronu jest tyle, ile pomysłów na jego podanie. Przezroczyste, ryżowe nitki wybieracie do pad thaia, makaron ramen do rozgrzewającego tantanmenu, a z pszennego spaghetti przygotowujecie apetyczną carbonarę. 

Wyobraźnia z użyciem makaronu nie zna granic, podobnie jak apetyt na parmezan, którym obficie posypuje się ulubione, włoskie klasyki. Na samą myśl, człowiek oblizuje się w myślach! Makaron smakuje solo i w towarzystwie. 

Makaron jako popularny półprodukt

Przed spożyciem należy go odpowiednio przyrządzić, najczęściej gotując w osolonej wodzie.
Wyjątek stanowią makarony skrobiowe, powszechnie znane pod nazwą makaronów chińskich, które można spożywać bez wcześniejszej obróbki termicznej. Makaron, w zależności od formy, gotuje się od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron, powinien być al dente, czyli nie rozpływać się od razu w ustach.

Makaron w codziennej diecie

Ze względu na dużą zawartość skrobi oraz powszechne spożycie, makarony - podobnie jak inne produkty zbożowe, są głównym źródłem węglowodanów w diecie. Makaron stanowi zarówno podstawę niektórych dań lub bywa dodatkiem do zup. Może być podawany z sosami, serem żółtym, białym, także na słodko. Makaron jest jednym z podstawowych dań kuchni włoskiej.

Zobacz także
gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

schabowe jak zrobić

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste

Jak odcedzić makaron nie mając durszlaka?

Z ryżem i z ziemniakami nie będziecie mieli takiego problemu. Właśnie odcedzanie makaronu może być pewnym wyzwaniem, jeśli nie ma się pod ręką durszlaka. Ryż zostanie w torebce, ziemniaki są znacznie większe. A jak będzie z makaronem?

Sposobów na zastąpienie durszlaka jest kilka. Możecie m.in. przykryć garnek i zostawić tylko małą szparę na wylewaną wodę. Zna go prawie każdy. Pokrywkę można też zastąpić deską do krojenia, a nawet talerzem. Ważne, by średnica przykrycia była większa niż sam garnek. 

Doskonała do odcedzania będzie również ścierka. Zakryjcie nią garnek i przelejcie makaron. Co prawda ścierka po takim działaniu będzie całkowicie mokra, ale wasz makaron - odcedzony do zera. 

Spróbujecie?
 

Prawidłowe gotowanie makaronu
Pixabay
Triki kulinarne
Jak prawidłowo ugotować makaron? 6 prostych kroków i wszyscy będą piać z zachwytu!
Gotowanie makaronu to wbrew pozorom trudna sztuka. Nie może być przecież za twardy, ani za miękki. Cały sekret jego przyrządzenia kryje się w sześciu prostych krokach!

Makaron to świetny pomysł na szybki, smaczny i syty posiłek. Podawany z rozmaitymi sosami, na słodko, ostro, a nawet słono, sprawia, że chcemy go jeść więcej i więcej. Niestety, ugotowany nieprawidłowo może zepsuć cały obiad. Jak się okazuje gotowanie makaronu to wyższa szkoła jazdy. Nie wystarczy tylko przeczytać zalecenia producenta dotyczące czasu gotowania. Inne rzeczy też są ważne! Gotowanie makaronu w sześciu krokach Do ugotowania makaronu potrzebujesz dużego garnka . W zależności od ilości makaronu musisz odmierzyć proporcje. Każde 100 gramów makaronu potrzeba 1 litr wody . Oznacza to, że jeśli gotujesz na przykład 400 gramów makaronu, do garnka należy wlać aż 4 litry wody! To bardzo ważny krok, ponieważ zbyt mała ilość wody może spowodować, że makaron się sklei. Wodę doprowadź do wrzenia, a następnie posól ( 1 płaska łyżka soli na 1 litr wody ). Sól sprawia, że makaron będzie gotował się równomiernie. Nie należy jej wsypywać do zimnej wody, ponieważ możesz zniszczyć w ten sposób garnek. Do wody wsyp makaron i gotuj zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu bez pokrywki (czas gotowania będzie się różnił w zależności od rodzaju makaronu). Pamiętaj, żeby co kilka minut zamieszać zawartość garnka . To zminimalizuje ryzyko sklejenia klusków. Zanim zdejmiesz garnek z ognia sprawdź, czy makaron na pewno się ugotował. Wystarczy wyłowić jednego kluska i spróbować. Powinien być miękki i sprężysty. Jeśli czujesz, że potrzebuje jeszcze minuty, zostaw na ogniu. Zanim odcedzisz makaron odlej do małego naczynia trochę wody, w której się gotował. Woda przyda się do rozcieńczania sosu, który będziesz przyrządzać. Ostatnim krokiem jest odcedzenie makaronu. Jeśli ma on stanowić część dania gorącego nie polewaj go zimną wodą ....

Makaron ryżowy czy pszenny
jiri hera, la_vanda/Adobe Stock
Triki kulinarne
Makaron ryżowy czy zwykły? Który jest bardziej zdrowy i pożywny?
Na rynku pojawiają się coraz to ciekawsze produkty. Są wśród nich różnego rodzaju makarony. Czy nietypowy makaron ryżowy jest lepszy niż ten tradycyjny, pszenny? Sprawdźmy to.

Ślady najstarszego makaronu na świecie prowadzą do Chin. To tam właśnie archeolodzy znaleźli szczątki tego mącznego dania sprzed 4 tysięcy lat! W Państwie Środka nie tylko od tysiącleci jedzą już różnego rodzaju kluseczki, ale także używają do nich różnego rodzaju mąk. Moda na makarony inne niż pszenne wzięła się właśnie z kuchni azjatyckiej. Makarony sojowe,  makarony ryżowe – wszystko to przybyło do nas właśnie z Dalekiego Wschodu. Jeżeli lubicie eksperymenty, być może mieliście już możliwość skosztowania tych specjałów. Przed  ewentualną pierwszą degustacją warto dowiedzieć się czy makaron ryżowe jest odpowiedni dla naszego organizmu i jak wypada jego porównanie z makaronem pszennym . Blaski i cienie makaronów Makaron ryżowy wytwarzany jest z ryżu pozbawionego łupin, a więc z tak zwanego ryżu białego. Zabieg łuskania ryżu powoduje, że w znaczny sposób pozbawia się ziaren cennych wartości odżywczych. Niestety na naszym rynku ze świecą szukać możemy makaronów z ryżu pełnoziarnistego. Taki typ makaronu nazywany jest także makaronem z brązowego ryżu lub makaronem ryżowym tapioka. Zwolennicy zdrowej diety łatwo znajdą za to na półkach sklepowych pszenny makaron pełnoziarnisty . Jego smak jest co prawda nieco inny od tego zwykłego, ale to temat na inną dyskusję. Mąka pszenna z zachowanymi otrębami zawiera znacznie dużo więcej mikroelementów, niż ta wielokrotnie pytlowana (przesiewana z otrębów). Ponadto makaron pszenny możemy znaleźć pod wieloma różnymi postaciami – od nitek, przez rurki, aż po różnego rodzaju gniazdka. Z kolei wybór makaronu ryżowego ogranicza się do dwóch postaci – cienkich i grubszych nitek. Pierwsze lepiej sprawdzą się w zupie, a te drugie w różnego rodzaju...

Łazanki z grzybami
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Łazanki z kapustą i dodatkiem, który pokochacie. Gwarantujemy, że będziecie mieli do nich słabość
Łazanki na Wigilię? Dlaczego nie! Kiedy zrezygnujemy z boczku, a zamiast niego dodamy do naszej potrawy suszonych grzybów, zyskamy inną, ciekawą potrawę.

W ostatnich latach silny wpływ na polską kuchnię ma kuchnia włoska. Pizza, makarony i inne dania szturmują polskie stoły. Wśród nich lasagne – czyli sporych rozmiarów makaron z sosem bolognese, serem żółtym i sosem beszamelowym. Jakby w cieniu lasagne znalazły się nasze poczciwe łazanki. Niektórzy z nas zdążyli już łatwo zapomnieć o swojskiej, smakowitej potrawie z boczkiem, kapustą kiszoną i smacznymi makaronowymi kwadracikami w rolach głównych. Dzisiaj z kolei proponujemy wam łazanki w wersji bezmięsnej, z kapustą i grzybami. Jeżeli dodamy do naszego makaronu borowiki lub podgrzybki zamiast boczku, otrzymamy danie, które śmiało może kandydować do grona 12 dań wigilijnych. A jeżeli nie wigilia, to na przykład bezmięsny piątek – wielu z nas nie je w ten dzień mięsa z powodów religijnych i ze względu na przyjętą tradycję. Takie danie to świetny pomysł na takie właśnie okazje. Przepis na łazanki z kapustą i grzybami Składniki 1 kg kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków 1-2 średniej wielkości cebule 50 dag makaronu typu łazanki Pieprz i sól Olej Liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie Grzyby moczymy, następnie gotujemy do miękkości. Kolejno kroimy grzyby dość drobno. Podobnie postępujemy z cebulą – kroimy ją w kostkę. Kapustę kiszoną kroimy, w razie potrzeby płuczemy i przekładamy do garnka wraz liściem laurowym i zielem angielskim. Zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż stanie się miękka. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Cebulkę podsmażamy na oleju, dodajemy do niej grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażoną cebulę i grzyby dodajemy do makaronu i dokładnie mieszamy, przesmażamy wszystko razem. Źródło: gotujmy.pl

Makaron z Biedronki
Pixabay/Peggy und Marco Lachman-Anke
Newsy
Okropne odkrycie w makaronie z Biedronki. Odbiera apetyt
Klientka jednego ze sklepów sieci Biedronka dokonała makabrycznego odkrycia. Makaron wrzucony do wody ukazał jej oczom nadprogramową zawartość - robaka!

  O tym jak jak zaskakująca może być zawartość produktów spożywczych z supermarketów przekonał się jeden z mieszkańców Świdnika. Nietypowy makaron, który na pierwszy rzut oka wydawał się całkiem zwyczajny - krył w sobie więcej niż tylko zawartość spożywczą. Makaron z “niespodzianką” Makarony GustoBello to marka artykułów smakiem inspirowana aromatyczną kuchnią włoską. Firma od początku zaopatruje sieć sklepów Biedronka w produkty spożywcze: makarony, sery, ciasteczka, pesto. To marka, która cieszy się konsumenckim powodzeniem. Nie wszystko da się jednak przewidzieć, a wpadki na linii produkcyjnej są faktem w wielu branżach. Do podobnej wpadki doszło z pewnością przy produkcji feralnej paczki makaronu. Jesteśmy ciekawi miny wspomnianego klienta ze Świdnika, którego oczom ukazał się karaluch!  Pytanie do czytelników, mieliście podobne sytuacje?   Źródło: Spotted Lublin Zdjęcie: Pixabay/Peggy und Marco Lachmann-Anke