Dobrze ugotowany makaron jest al dente. Ani za twardy, ani zbyt kleisty. Po ugotowaniu należy go dobrze odcedzić. Jak zrobić to skutecznie, nie robiąc bałaganu w kuchni?

Odmiany makaronu

Odmian makaronu jest tyle, ile pomysłów na jego podanie. Przezroczyste, ryżowe nitki wybieracie do pad thaia, makaron ramen do rozgrzewającego tantanmenu, a z pszennego spaghetti przygotowujecie apetyczną carbonarę. 

Wyobraźnia z użyciem makaronu nie zna granic, podobnie jak apetyt na parmezan, którym obficie posypuje się ulubione, włoskie klasyki. Na samą myśl, człowiek oblizuje się w myślach! Makaron smakuje solo i w towarzystwie. 

Makaron jako popularny półprodukt

Przed spożyciem należy go odpowiednio przyrządzić, najczęściej gotując w osolonej wodzie.
Wyjątek stanowią makarony skrobiowe, powszechnie znane pod nazwą makaronów chińskich, które można spożywać bez wcześniejszej obróbki termicznej. Makaron, w zależności od formy, gotuje się od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron, powinien być al dente, czyli nie rozpływać się od razu w ustach.

Zobacz także:

Makaron w codziennej diecie

Ze względu na dużą zawartość skrobi oraz powszechne spożycie, makarony - podobnie jak inne produkty zbożowe, są głównym źródłem węglowodanów w diecie. Makaron stanowi zarówno podstawę niektórych dań lub bywa dodatkiem do zup. Może być podawany z sosami, serem żółtym, białym, także na słodko. Makaron jest jednym z podstawowych dań kuchni włoskiej.

Jak odcedzić makaron nie mając durszlaka?

Z ryżem i z ziemniakami nie będziecie mieli takiego problemu. Właśnie odcedzanie makaronu może być pewnym wyzwaniem, jeśli nie ma się pod ręką durszlaka. Ryż zostanie w torebce, ziemniaki są znacznie większe. A jak będzie z makaronem?

Sposobów na zastąpienie durszlaka jest kilka. Możecie m.in. przykryć garnek i zostawić tylko małą szparę na wylewaną wodę. Zna go prawie każdy. Pokrywkę można też zastąpić deską do krojenia, a nawet talerzem. Ważne, by średnica przykrycia była większa niż sam garnek. 

Doskonała do odcedzania będzie również ścierka. Zakryjcie nią garnek i przelejcie makaron. Co prawda ścierka po takim działaniu będzie całkowicie mokra, ale wasz makaron - odcedzony do zera. 

Spróbujecie?