Niektórzy na kremy przeciwzmarszczkowe czy specjalistyczne zabiegi na skórę wydają fortunę. Wszystko po to, by jak najdłużej wyglądać zdrowo i promiennie. Ale na nic wszystkie te starania, jeśli stosuje się nieprawidłową dietę - a ta ma ogromny wpływ na wygląd naszej skóry. Szczególnie odradzane jest jedzenie cukru, ale także słodzików, które mają stanowić jego zdrowszą alternatywę.
Czy słodziki są szkodliwe?
Od lat słodziki są rekomendowane w diecie osób, które muszą ograniczać cukier - na przykład przy insulinooporności czy cukrzycy. Jednak produkty zawierające sztuczne słodziki szybko zaczęły zdobywać popularność u sportowców oraz osób dbających o linię.
Wszelkie napoje „zero” czy słodkie syropy pozbawione kalorii swój smak zawdzięczają słodzikom. Jest to więc pewien sposób na „oszustwo” na diecie, by móc zjeść słodycze bez wyrzutów sumienia.
Zobacz także:
Ale słodziki nie pozostają obojętne dla zdrowia. Przede wszystkim, wcale nie pomagają na diecie. Nasz organizm, a dokładniej jelita, potrafią rozpoznać, że zjedliśmy coś słodkiego. Niezależnie od tego, czy było to ciastko czy napój zero, jelita i trzustka przygotowują się do trawienia cukrów. Te jednak w przypadku spożycia produktu ze słodzikiem w składzie w ogóle tam nie trafiają, a przez podniesiony poziom glukozy we krwi zaczynamy odczuwać głód.
Ponadto, niektóre słodziki, takie jak poliole, są trawione dopiero w jelicie grubym, co może powodować wzdęcia, a nawet biegunki (przy zjedzeniu zbyt dużej ilości słodzika).
Wpływ słodzików na skórę
Słodziki nie pozostają obojętne na stan naszej skóry. Gdy są wydalane z organizmu wraz z potem, mogą wywoływać stany zapalne na skórze, powodować pryszcze i zatykać pory.
Ponadto, słodziki wpływają na nasze hormony podobnie jak cukier i mogą powodować zmarszczki ze względu na glikację - proces, w którym dochodzi do zawiązania się cząsteczek cukru z kolagenem i elastyną, a w konsekwencji utraty elastyczności przez włókna - co objawia się zmarszczkami i skórą pozbawioną jędrności.
Z tego powodu odradza się stosowanie słodzików u osób z cukrzycą. Zamiast tego, lepiej postawić na naturalne cukry, znajdujące się w owocach czy miodzie.
W jakich produktach znajdują się słodziki?
Wbrew pozorom sztuczne słodziki znajdują się w wielu produktach. Dlatego też uważnie czytajcie etykiety produktów w sklepach. Słodziki można znaleźć m.in. w:
-
gumie do żucia
-
napojach „zero”
-
shake’ach proteinowych dla sportowców
-
galaretkach
-
jogurtach
-
pakowanych ciastach i ciastkach
Źródło: gemini.pl, zdrowie.wprost.pl, gazeta.pl