Takie jedzenie niszczy kolagen i przyspiesza starzenie. Polacy się tym objadają
Adobe Stock
Newsy

Od tego popularnego dodatku do żywności zrobią wam się zmarszczki. Znajdziecie go w wielu produktach

Walkę ze zmarszczkami warto zacząć od diety, ponieważ to sposób żywienia ma ogromny wpływ na kondycję naszej skóry.

Niektórzy na kremy przeciwzmarszczkowe czy specjalistyczne zabiegi na skórę wydają fortunę. Wszystko po to, by jak najdłużej wyglądać zdrowo i promiennie. Ale na nic wszystkie te starania, jeśli stosuje się nieprawidłową dietę - a ta ma ogromny wpływ na wygląd naszej skóry. Szczególnie odradzane jest jedzenie cukru, ale także słodzików, które mają stanowić jego zdrowszą alternatywę. 

Czy słodziki są szkodliwe?

Od lat słodziki są rekomendowane w diecie osób, które muszą ograniczać cukier - na przykład przy insulinooporności czy cukrzycy. Jednak produkty zawierające sztuczne słodziki szybko zaczęły zdobywać popularność u sportowców oraz osób dbających o linię.

Wszelkie napoje „zero” czy słodkie syropy pozbawione kalorii swój smak zawdzięczają słodzikom. Jest to więc pewien sposób na „oszustwo” na diecie, by móc zjeść słodycze bez wyrzutów sumienia. 

Ale słodziki nie pozostają obojętne dla zdrowia. Przede wszystkim, wcale nie pomagają na diecie. Nasz organizm, a dokładniej jelita, potrafią rozpoznać, że zjedliśmy coś słodkiego. Niezależnie od tego, czy było to ciastko czy napój zero, jelita i trzustka przygotowują się do trawienia cukrów. Te jednak w przypadku spożycia produktu ze słodzikiem w składzie w ogóle tam nie trafiają, a przez podniesiony poziom glukozy we krwi zaczynamy odczuwać głód.

Ponadto, niektóre słodziki, takie jak poliole, są trawione dopiero w jelicie grubym, co może powodować wzdęcia, a nawet biegunki (przy zjedzeniu zbyt dużej ilości słodzika).

Wpływ słodzików na skórę

Słodziki nie pozostają obojętne na stan naszej skóry. Gdy są wydalane z organizmu wraz z potem, mogą wywoływać stany zapalne na skórze, powodować pryszcze i zatykać pory.

Ponadto, słodziki wpływają na nasze hormony podobnie jak cukier i mogą powodować zmarszczki ze względu na glikację - proces, w którym dochodzi do zawiązania się cząsteczek cukru z kolagenem i elastyną, a w konsekwencji utraty elastyczności przez włókna - co objawia się zmarszczkami i skórą pozbawioną jędrności. 

Z tego powodu odradza się stosowanie słodzików u osób z cukrzycą. Zamiast tego, lepiej postawić na naturalne cukry, znajdujące się w owocach czy miodzie. 

W jakich produktach znajdują się słodziki?

Wbrew pozorom sztuczne słodziki znajdują się w wielu produktach. Dlatego też uważnie czytajcie etykiety produktów w sklepach. Słodziki można znaleźć m.in. w:

  • gumie do żucia

  • napojach „zero”

  • shake’ach proteinowych dla sportowców

  • galaretkach

  • jogurtach

  • pakowanych ciastach i ciastkach 

Źródło: gemini.pl, zdrowie.wprost.pl, gazeta.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dokuczają wam wzdęcia i ból brzucha? Usuńcie te nieoczywiste produkty z diety
AdobeStock
Newsy
Dokuczają wam wzdęcia i ból brzucha? Usuńcie te nieoczywiste produkty z diety
Jeżeli nieustannie boli was brzuch i macie problem ze wzdęciami, przyczyna najpewniej tkwi w waszej diecie. Sprawdźcie, czego powinno się unikać.

Często ciągłe bóle brzucha i wzdęcia są objawem nietolerancji pokarmowej lub IBS – zespołu jelita drażliwego. To choroba, która dotyka coraz więcej osób, a jej objawy są naprawdę uciążliwe. By je złagodzić, należy wykluczyć niektóre produkty ze swojej diety. Zespół jelita drażliwego – co to jest? Zespół jelita drażliwego (IBS) to jedna z chorób układu pokarmowego. Zamiennie stosuje się nazwę nerwicy jelit ze względu na to, że często choroba jest wywoływana przez nadmierny stres, ale także wielokrotne infekcje układu pokarmowego. Objawy przy zespole jelita drażliwego Najczęstsze objawy zespołu jelita drażliwego to: Biegunka Zaparcia Ból brzucha Wzdęcia Bóle głowy Osłabienie Problemy z koncentracją Niepokój Depresja Rozdrażnienie Przetworzone jedzenie a wzdęcia Przy leczeniu zespołu jelita drażliwego bardzo ważna jest odpowiednia dieta. Część produktów może wzmacniać nieprzyjemne objawy, dlatego należy dowiedzieć się, czego powinno się unikać. Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego koniecznie powinny zrezygnować z jedzenia przetworzonej żywności, czyli np. chipsów, paluszków, płatków śniadaniowych, ciastek, wafelków, batoników, a także konserw mięsnych, pasztetów czy parówek. Przetworzone jedzenie to takie, które zostało poddane obróbce technologicznej, podczas której dodano do żywności barwniki, aromaty czy konserwanty. Wszystkie te składniki mogą podrażniać układ pokarmowy i powodować wzdęcia, dlatego jeśli cierpicie na te objawy, postawcie tylko na świeże jedzenie. Nabiał i ból brzucha Kolejnym produktem, który często odpowiada za uciążliwe wzdęcia oraz ból brzucha jest nabiał. Wiele osób...

Na czym polega dieta mądrych jelit?
AdobeStock
Newsy
Na czym polega dieta mądrych jelit? Szczupła sylwetka i zdrowie w zasięgu ręki
Słyszeliście kiedyś o diecie mądrych jelit? Na czym ona dokładnie polega i jakie ma zalety?

Zdrowe jelita to klucz dla utrzymania zdrowia całego naszego organizmu. Nasze jelita każdego dnia ciężko pracują, aby trawić jedzenie, które spożywamy, przyswajać witaminy, które zapewniają najlepsze funkcjonowanie krwi i wspomagać zdrowy układ odpornościowy . Możemy w łatwy sposób wspierać swój mikrobiom na wiele sposobów – na przykład poprzez spożywanie pokarmów bogatych w probiotyki i błonnik (znanych również jako prebiotyki). Zdrowe jelita pełnią również istotną rolę w kontrolowaniu głodu i wzmacnianiu odporności, dlatego warto o nie zadbać już dziś. Czy słyszeliście kiedyś o diecie mądrych jelit? Na czym polega dieta mądrych jelit? Jelita pełnią w naszym organizmie niezwykle ważną rolę. Nie tylko odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych ale również za trawienie i wydalanie. Ponadto, ich prawidłowe funkcjonowanie przekłada się również na nasze samopoczucie. Czy wiecie, że zdrowe jelita to również zdrowie psychiczne? Chcąc zadbać o zdrowie naszych jelit warto włączyć do swojego codziennego menu dobrą jakościowo, nieprzetworzoną żywność zawierającą potrzebne organizmowi mikro i makroelementy. Na czym dokładnie polega dieta mądrych jelit? Dieta mądrych jelit polega na włączeniu do swojego codziennego jadłospisu produktów, które będą wspierały pracę naszych jelit oraz umożliwią dostarczenie składników odżywczych do naszego mikrobiomu, czyli miliardów bakterii i drobnoustrojów znajdujących się naszych jelitach. Oto podstawowe zasady diety mądrych jelit Spożywanie nieprzetworzonej żywności. Przetworzona żywność jest zakazana w diecie mądrych jelit. Powinniśmy włączyć do swojej diety świeże owoce i warzywa, orzechy , rośliny strączkowe, ser, twaróg oraz...

Oto, co producenci dodają do żywności. Aż włos się jeży na głowie!
AdobeStock
Newsy
Oto, co producenci dodają do żywności. Aż włos się jeży na głowie!
Po przeczytaniu tego artykułu wasze ulubione słodycze i wędliny przestaną smakować tak samo. Nie zgadniecie, co się do nich dodaje!

W sklepach pełno jest produktów, które swoim wyglądem mają zachęcać do kupna. Kolorowe żelki, cukierki i galaretki wydają się być pyszne, ale czy są zdrowe? By uzyskać taki wygląd produktów i sprawić, że długo wytrzymają na półce w supermarkecie, producenci dodają do nich różne składniki, które niekoniecznie są dobre dla waszego zdrowia. Sprawdźcie, co kryje się w waszych ulubionych przysmakach! Emulgatory w żywności Do wielu produktów spożywczych dodaje się emulgatory po to, by konsystencja jedzenia była bardziej zwarta. Znajdziecie je głównie w produktach, w których łączy się ze sobą takie składniki jak woda i olej, których naturalnie nie da się ze sobą połączyć. Te produkty to m.in.: Majonez Musztarda Gotowe sosy w słoikach Emulgatory są wydalane z organizmu tylko częściowo i mogą pozostawać w tkance tłuszczowej przez wiele lat. Substancje przeciwzbrylające dodawane do jedzenia Te substancje odpowiadają za pochłanianie wilgoci i znaleźć je można głównie w sypkich produktach, takich jak cukier, cukier puder , sól i wszelkiego rodzaju koncentraty. Substancje przeciwzbrylające są szczególnie niebezpieczne dla waszego mózgu – część z nich może się przyczyniać do rozwoju choroby Alzheimera. Środki pianotwórcze w hamburgerach Może to brzmieć szokująco, ale czy wiecie, że stosowane w produkcji chemikaliów środki pianotwórcze można znaleźć także w fast foodach ? Hamburger z frytkami już nigdy nie będzie smakował tak samo! Sztuczne barwniki w słodyczach Cukierki we wszystkich kolorach tęczy wyglądają tak dzięki zastosowaniu sztucznych barwników. A te wcale nie są obojętne dla zdrowia! Większość barwników to pochodne ropy naftowej i często spożywane mogą zwiększać...

Dolewacie to do kawy? Ten produkt zawiera mnóstwo tłuszczów trans i przyczynia się do nowotworów
AdobeStock
Newsy
Dolewacie to do kawy? Ten produkt zawiera mnóstwo tłuszczów trans i przyczynia się do nowotworów
Osoby preferujące czarną kawę są raczej w mniejszości. Większość ludzi zabiela ją mlekiem, śmietanką albo napojami roślinnymi. Ale nie wszystkie te dodatki są zdrowe!

Wiele osób każdy poranek zaczyna od filiżanki albo dużego kubka kawy. Niektórzy piją czarną kawę bez żadnych dodatków, ale najczęściej można się spotkać z białą kawą, często zabielaną śmietanką z dodatkiem cukru. Jednak czy dodawanie śmietanki na pewno jest dobrym pomysłem? Dlaczego nie powinno się używać śmietanki do kawy? Śmietanka łagodzi cierpki smak kawy i dlatego wielu ludzi chętnie jej używa. Ale niestety, śmietanka pełna jest niebezpiecznych dla zdrowia składników! Znajdują się w niej między innymi szkodliwe tłuszcze trans, czyli tzw. „złe tłuszcze”. Odpowiadają one za podwyższony poziom cholesterolu we krwi, a ponadto mogą zaburzać funkcjonowanie mózgu. W dodatku śmietanki dostępne w supermarketach składają się w większości ze szkodliwej chemii. Co kryje się w śmietance do kawy Jeśli jeszcze nie jesteście przekonani co do szkodliwości śmietanki do kawy, sprawdźcie, co zawierają śmietanki sprzedawane w sklepach: Przetworzony cukier – to tzw. puste kalorie, które nie mają żadnych składników odżywczych. Ich jedyne „działanie” to szybsze uczucie głodu, przybieranie na wadze, a nawet przedwczesne starzenie się. Częściowo utwardzone oleje roślinne – to właśnie w nich znajdują się wspomniane wyżej tłuszcze trans niebezpieczne dla zdrowia. Fosforan dipotasowy – to składnik śmietanki, który poza przemysłem spożywczym jest też stosowany w rolnictwie jako… nawóz. Spożywanie tego składnika może powodować biegunki i nudności. Sztuczne barwniki – śmietanka swój idealnie kremowy kolor zawdzięcza barwnikom, które mogą być rakotwórcze. Kazeinian sodu – to pochodna mleka. Osoby nadwrażliwe na mleko i produkty mleczne mogą zaobserwować u siebie reakcje alergiczne po spożyciu tego składnika....