Takie jedzenie niszczy kolagen i przyspiesza starzenie. Polacy się tym objadają
Adobe Stock
Newsy

Od tego popularnego dodatku do żywności zrobią wam się zmarszczki. Znajdziecie go w wielu produktach

Walkę ze zmarszczkami warto zacząć od diety, ponieważ to sposób żywienia ma ogromny wpływ na kondycję naszej skóry.

Niektórzy na kremy przeciwzmarszczkowe czy specjalistyczne zabiegi na skórę wydają fortunę. Wszystko po to, by jak najdłużej wyglądać zdrowo i promiennie. Ale na nic wszystkie te starania, jeśli stosuje się nieprawidłową dietę - a ta ma ogromny wpływ na wygląd naszej skóry. Szczególnie odradzane jest jedzenie cukru, ale także słodzików, które mają stanowić jego zdrowszą alternatywę. 

Czy słodziki są szkodliwe?

Od lat słodziki są rekomendowane w diecie osób, które muszą ograniczać cukier - na przykład przy insulinooporności czy cukrzycy. Jednak produkty zawierające sztuczne słodziki szybko zaczęły zdobywać popularność u sportowców oraz osób dbających o linię.

Wszelkie napoje „zero” czy słodkie syropy pozbawione kalorii swój smak zawdzięczają słodzikom. Jest to więc pewien sposób na „oszustwo” na diecie, by móc zjeść słodycze bez wyrzutów sumienia. 

Ale słodziki nie pozostają obojętne dla zdrowia. Przede wszystkim, wcale nie pomagają na diecie. Nasz organizm, a dokładniej jelita, potrafią rozpoznać, że zjedliśmy coś słodkiego. Niezależnie od tego, czy było to ciastko czy napój zero, jelita i trzustka przygotowują się do trawienia cukrów. Te jednak w przypadku spożycia produktu ze słodzikiem w składzie w ogóle tam nie trafiają, a przez podniesiony poziom glukozy we krwi zaczynamy odczuwać głód.

Ponadto, niektóre słodziki, takie jak poliole, są trawione dopiero w jelicie grubym, co może powodować wzdęcia, a nawet biegunki (przy zjedzeniu zbyt dużej ilości słodzika).

Wpływ słodzików na skórę

Słodziki nie pozostają obojętne na stan naszej skóry. Gdy są wydalane z organizmu wraz z potem, mogą wywoływać stany zapalne na skórze, powodować pryszcze i zatykać pory.

Ponadto, słodziki wpływają na nasze hormony podobnie jak cukier i mogą powodować zmarszczki ze względu na glikację - proces, w którym dochodzi do zawiązania się cząsteczek cukru z kolagenem i elastyną, a w konsekwencji utraty elastyczności przez włókna - co objawia się zmarszczkami i skórą pozbawioną jędrności. 

Z tego powodu odradza się stosowanie słodzików u osób z cukrzycą. Zamiast tego, lepiej postawić na naturalne cukry, znajdujące się w owocach czy miodzie. 

W jakich produktach znajdują się słodziki?

Wbrew pozorom sztuczne słodziki znajdują się w wielu produktach. Dlatego też uważnie czytajcie etykiety produktów w sklepach. Słodziki można znaleźć m.in. w:

  • gumie do żucia

  • napojach „zero”

  • shake’ach proteinowych dla sportowców

  • galaretkach

  • jogurtach

  • pakowanych ciastach i ciastkach 

Źródło: gemini.pl, zdrowie.wprost.pl, gazeta.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Odstawiliście słodycze i nadal macie ochotę na słodkie? Wszystko przez ten 1 produkt
Flickr
Newsy
Odstawiliście słodycze i nadal macie ochotę na słodkie? Wszystko przez ten 1 produkt
Jeden popularny składnik dodawany do żywności może zniweczyć wasze plany i utrudnić odchudzanie. Wiecie, co to takiego?

Chęć zrzucenia nadprogramowych kilogramów wiąże się z wyrzeczeniami, których nie można uniknąć. Zrezygnować trzeba przede wszystkim ze wszelkich słodkich przekąsek, ciast czy czekoladek. Dla wielu osób odstawienie słodyczy jest bardzo trudne, dlatego ratują się zamiennikami cukru, jakimi są słodziki. Jednak czy na pewno to taki dobry pomysł? Czy słodzik jest dobrym zamiennikiem cukru? Wynalezienie słodziku zdawało się być odpowiedzią na problemy wielu osób, które muszą ograniczać cukier w diecie ze względów zdrowotnych czy po prostu z powodu potrzeby zmniejszenia masy ciała. Powstały na przykład napoje „zero”, czyli odpowiedniki słodkich, gazowanych napojów, które nadal mają słodki smak, ale są praktycznie pozbawione kalorii. Z kolei sportowcy chętnie sięgają po czekoladowe desery czy sosy „zero”, a nawet masła. Nie zawsze takie produkty są jednak całkowicie pozbawione kalorii, o czym boleśnie przekonała się Blanka Lipińska .  Okazuje się, że choć słodzik jest pozbawiony kalorii, to może on sabotować nasze wysiłki w odstawieniu słodyczy z diety. Picie napojów „zero” przyzwyczaja nas do słodkiego smaku i tym samym bardzo utrudnia radzenie sobie z zachciankami na słodkie. Portal zdrowie.wprost.pl przytacza wyniki badania, którego uczestnicy przez 2 tygodnie jedli żywność pozbawioną zarówno cukru, jak i słodzików. Po tym czasie okazało się, że u 86% z nich chęć na słodkie zupełnie zniknęła.  Jak radzić sobie z ochotą na słodkie? Jak widać, receptą na apetyt na słodycze jest całkowite odstawienie słodkiego jedzenia z jadłospisu. By ułatwić sobie opieranie się tym zachciankom, warto wdrożyć do swojej codzienności te zasady: dużo ruchu - nawet krótki spacer pozwoli zmniejszyć apetyt, w tym na słodycze więcej snu - niewyspani jemy znacznie więcej, dlatego...

Niszczą kolagen, przyspieszają powstawanie zmarszczek. Te produkty najlepiej usunąć z diety
Adobe Stock
Newsy
Niszczą kolagen, przyspieszają powstawanie zmarszczek. Te produkty najlepiej usunąć z diety
Wasza skóra, jej wysuszenie i ilość zmarszczek, nie zależą tylko od genów. Na jej kondycję i wygląd możecie wpływać każdego dnia, dokonując dobrych lub złych wyborów żywieniowych.

Starzenie się organizmu, oraz widoczne gołym okiem starzenie się skóry, to nieuniknione zmiany, które zachodzą u każdego. W efekcie następuje spowolnienie procesów metabolicznych, spadek wydajności układu odpornościowego, obniżenie sprawności fizycznej, a także, między innymi, utrata kolagenu w organizmie. A to białko ma bezpośredni wpływ na wygląd skóry. Rola kolagenu w organizmie Kolagen jest podstawowym budulcem tkanki łącznej. Wchodzi w skład kości, skóry, stawów i rogówki oka. Nadaje im elastyczności, sprężystości, zachowuje optymalne nawilżenie skóry i ma wpływ na jej regenerację. Z wiekiem organizm wytwarza coraz mniej kolagenu, co prowadzi do wysuszenia skóry i powstawania zmarszczek. Dostępne są na rynku preparaty kolagenowe, które pozwalają poprzez suplementację zwiększyć jego ilość, jednak naturalnym źródłem kolagenu dla człowieka jest żywność. Za pomocą diety można zwiększać ilość kolagenu. Szczególnie bogata w ten rodzaj białka jest żywność pochodzenia zwierzęcego. Jednak są także produkty żywnościowe, które niszczą kolagen. Ich jedzenie przyczynia się z kolei do szybszego starzenia się skóry i powstawania zmarszczek. Warto całkowicie usunąć je z jadłospisu i listy zakupów. Produkty, które najlepiej całkowicie usunąć z diety Jeśli chcecie uniknąć zbyt wczesnego starzenia się skóry, szarego i wysuszonego naskórka oraz tworzących się milionów zmarszczek, przestańcie jeść produkty, które niszczą kolagen zgromadzony w organizmie. Oto one: Produkty o wysokim indeksie glikemicznym jak białe pieczywo, w tym bułki, ciastka, a także makarony. Te produkty podnoszą stężenie cukru we krwi, a to prowadzi do glikacji, czyli niszczenia białek podporowych skóry – kolagenu i elastyny. Wędliny, kiełbasy mogą zawierać szkodliwe azotyny i azotany, które powodują rozwój stanów zapalnych w organizmie i...

Nie pijcie tej wody, jeśli macie zgagę lub refluks. Będą wam dokuczały wzdęcia
Adobe Stock
Newsy
Nie pijcie tej wody, jeśli macie zgagę lub refluks. Będą wam dokuczały wzdęcia
Pijecie taką wodę? Lepiej przestańcie, bo możecie sobie bardzo zaszkodzić.

Picie wody bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Jednak woda wodzie nierówna i stając przed wyborem między wodą niegazowaną a wodą gazowaną, lepiej jest wybrać tę pierwszą. Dlaczego? Czym jest woda gazowana? Woda gazowana to woda, która została poddana działaniu dwutlenku węgla (CO2) pod wysokim ciśnieniem.  Ten właśnie prosty proces tworzy „gazowany” napój. Niektóre marki wody gazowanej mogą zawierać różne dodatki poprawiające ich smak, w tym sód, sztuczne słodziki i środki aromatyzujące. Niestety nie  mają one zbyt korzystnego wpływu na nasze zdrowie.  Kto nie powinien pić gazowanej wody i dlaczego? Pijecie wodę gazowaną? Lepiej sprawdźcie, czy to na pewno dla was zdrowe. Chociaż woda gazowana ma takie samo działanie nawilżające, jak woda niegazowana i może być znacznie zdrowszą alternatywą dla napojów gazowanych, które zawiera mnóstwo szkodliwego cukru, barwników i innych niezdrowych substancji, to regularne picie takiej wody, może mieć zgubny wpływ na wasze zdrowie. Dlaczego? Ponieważ woda gazowana zawiera gaz CO2, bąbelki mogą powodować odbijanie, wzdęcia i gazy. Niektóre marki wody gazowanej zawierają sztuczne słodziki, takie jak sukraloza, które mogą powodować biegunkę, a nawet zmieniać mikrobiom jelitowy. Jeśli więc cierpicie na problemy żołądkowo-jelitowe, takie jak zespół jelita drażliwego, szczególnie jeśli często macie biegunkę, powinniście zrezygnować z picia takiej wody. Napoje gazowane mogą również wywołać zgagę, co oznacza, że powinny jej unikać osoby cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy. Niekorzystnie wpływają na zdrowie zębów, ponieważ proces karbonatyzacji wprowadza do wody kwas węglowy —...

Jedzcie te warzywa, a zmniejszycie ryzyko oparzeń słonecznych. Pozycja obowiązkowa w letnim menu
AdobeStock
Newsy
Jedzcie te warzywa, a zmniejszycie ryzyko oparzeń słonecznych. Pozycja obowiązkowa w letnim menu
Spożywanie pewnych warzyw i owoców pomoże wzmocnić waszą skórę, która latem nieustannie jest wystawiona na szkodliwe działanie promieni słonecznych. Sprawdźcie, co warto teraz włączyć do swojej diety.

W letnie miesiące ochrona przeciwsłoneczna jest ogromnie ważna. Oparzenia od słońca nie są obojętne dla naszego zdrowia - bolą i mogą przyczynić się do rozwoju raka skóry. Czy wiedzieliście, że poza stosowaniem kremów do opalania i noszenia odpowiedniej odzieży, istnieje więcej sposobów na uchronienie się przed słońcem? Z pomocą przyjdą produkty, które latem koniecznie powinny się znaleźć w waszej diecie.  Rola beta-karotenu w ochronie przeciwsłonecznej Składnikiem odżywczym, który wzmacnia skórę wystawioną na promienie słoneczne, jest beta-karoten. Po spożyciu, jest przekształcany w witaminę A i staje się przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed nowotworami. Natomiast gdy beta-karoten gromadzi się w naskórku, działa on jak bariera ochronna, zabezpieczająca skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Oczywiście w ten sposób nie ochronicie się przed oparzeniami w stu procentach. Nadal należy stosować kremy do opalania i unikać ekspozycji na promienie słoneczne. Jednak jedzenie produktów bogatych w beta-karoten może wzmocnić skórę w trudnych warunkach, takich jak plażowanie w pełnym słońcu. W tych produktach znajdziecie beta-karoten Beta-karoten jest obecny w wielu pysznych warzywach i owocach. Ich jedzenie to sama przyjemność, dlatego warto połączyć dobre z pożytecznym. Beta-karoten znajduje się m.in. w: marchwi botwinie szczawiu szpinaku fasolce szparagowej natce pietruszki sałatach pomidorach agreście mango papajach melonach morelach Ważne jest, by spożywać wymienione produkty z tłuszczami, w których beta-karoten się rozpuszcza. Najlepszym rozwiązaniem są zdrowe oleje, takie jak olej rzepakowy czy lniany. Jak chronić się przed słońcem?...