Od tego jedzenia można szybciej się zestarzeć. Uważajcie na te produkty
AdobeStock
Newsy

Od tego jedzenia można szybciej się zestarzeć. Uważajcie na te produkty

Wiedzieliście, że jedzenie tych produktów przyśpiesza powstawanie zmarszczek?

Wielu ludziom zależy na tym, by zachować młody wygląd jak najdłużej. Używają więc drogich kremów na zmarszczki, robią maseczki, okłady, a niektórzy nawet korzystają z dobrodziejstw medycyny estetycznej. Jednak skutecznym sposobem przeciwdziałania starzeniu się jest przyjrzenie się najpierw swojej diecie. Wiedzieliście, że wiele popularnych produktów mocno przyczynia się do powstawania zmarszczek? Sprawdźcie, czego lepiej unikać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Produkty, które postarzają

Rośnie świadomość na temat czynników, które sprawiają, że szybciej się starzejemy. Świadczy o tym choćby rosnąca popularność kremów przeciwsłonecznych. Coraz więcej osób stosuje je nie tylko przed wyjściem na plażę, ale każdego dnia w ramach profilaktyki przeciwstarzeniowej. Stosowanie kremów z filtrem opóźnia bowiem powstawanie zmarszczek i nieestetycznych przebarwień od słońca.

Zobacz także

Ale ważne jest także to, co znajduje się w waszej diecie! Często spożywany alkohol bardzo odwadnia skórę, przez co staje się ona mniej sprężysta i bardziej podatna na zmarszczki. Podobnie dzieje się wówczas, gdy jecie potrawy z dużą ilością soli. Jakie jeszcze produkty spożywcze sprawiają, że wasz organizm starzeje się szybciej?

  • Margaryna – w tym popularnym zamienniku masła kryje się sporo tłuszczów trans. Te odpowiedzialne są za podwyższony poziom cholesterolu, nadciśnienie oraz stany zapalne w organizmie.
  • Przetworzona żywność – pod tą nazwą kryją się głównie dania gotowe, np. mrożona pizza, zupy w proszku albo obiad w słoiku. Tego typu jedzenie wpływa źle na wasz organizm ze względu na wysoką zawartość soli. Ta wysusza i odwadnia skórę, która w efekcie szybciej pokrywa się zmarszczkami.
  • Jedzenie smażone w głębokim tłuszczu – nie mamy dobrych wiadomości dla miłośników frytek! Takie produkty zawierają mnóstwo wolnych rodników, które uszkadzają wasze komórki i sprawiają, że szybciej się starzejecie.
  • Ciastka – łakocie nie są aż tak niezdrowe, ale pod warunkiem, że przyrządzacie je sami lub kupujecie je w sprawdzonej cukierni. Niestety, te sprzedawane w supermarketach w atrakcyjnych cenach pełne są margaryny i cukru – a te składniki zdecydowanie przyśpieszają starzenie się skóry i całego organizmu.

Czytaj także:

Komentarze
wzrost wagi choroby
Adobe Stock
Newsy Przytyliście ostatnio? Ostrzegamy. W takim razie jesteście w grupie ryzyka
Gwałtowny wzrost wagi to bardzo groźny znak dla waszego organizmu. Nawet 5 nadprogramowych kilogramów może prowadzić do powstania wielu niebezpiecznych chorób przewlekłych dotyczących między innymi układu krążenia. To nie żarty!
Weronika Kępa
grudzień 22, 2020

Nagły wzrost wagi nigdy nie zwiastuje niczego dobrego. Jeśli w ostatnim czasie zaobserwowaliście go u siebie, powinniście zacząć się martwić. Bo o ile w okresie dojrzewania kilogramy ulegają licznym przekształceniom, o tyle w życiu dorosłym już nie powinny. Chyba, że jest to zamierzony efekt lub jesteście w ciąży. Nadwaga wywołuje poważne choroby Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Lekarskiego, negatywny wpływ na wasze zdrowie mają każde nadprogramowe kilogramy. W czasie świąt Bożego Narodzenia większości Polaków z pewnością przybędzie ich nawet ok. 2-3. Taka zmiana może przyczynić się między innymi do powstania licznych chorób układu krążenia , takich jak nadciśnienie, miażdżyca, udar mózgu, zawał, a nawet nowotwór serca. Nie od dziś wiadomo, że spożywana w nadmiernych ilościach niezdrowa, tłusta, przetworzona lub bardzo słodka żywność prowadzi nie tylko do uzależnienia, ale również do nadwagi. Tyjąc przez tego typu produkty możecie nabawić się między innymi cukrzycy typu 2, zaćmy i problemów ze stawami. Brak ruchu głównym winowajcą nadwagi Należy jednak pamiętać, że za gwałtowny wzrost waszej wagi odpowiadają nie tylko spożywane posiłki, ale także brak ruchu. W dobie pandemii to zjawisko szczególnie groźne, bowiem większość ludzi, nawet jeśli nigdy nie korzystała z siłowni, to codziennie pokonywała drogę z domu do szkoły lub pracy. Teraz, w wielu przypadkach, jest to po prostu niemożliwe.  Siedząc w domu i jedząc trudno jest nie przytyć, szczególnie jeśli macie do tego predyspozycje. Pamiętajcie jednak, że od nadwagi do otyłości jest naprawdę krótka droga, a każde nadprogramowe kilogramy sprawiają, że wasz organizm doznaje szoku i traci resztki energii. Dodatkowe kilogramy wpływają na psychikę Pewnie się domyślacie, że taki stan...

Przeczytaj
Majka Jeżowska
ons
Gwiazdy Znamy sekret szczupłej figury Majki Jeżowskiej! Piosenkarka od 10 lat nie je...
Polska piosenkarka, scenarzystka i kompozytorka, Majka Jeżowska, mimo upływu lat praktycznie się nie zmienia. Kilka miesięcy temu artystka obchodziła swoje 60-te urodziny, czego absolutnie nie widać po jej figurze! Wciąż wygląda fantastycznie!
Weronika Kępa
listopad 17, 2020

W życiu każdej kobiety przychodzi moment, w którym niemal z dnia na dzień zaczyna przybywać nam kilogramów. I nawet te, które nigdy nie narzekały na problemy z wagą, zaczynają zauważać różnicę. Jakby tego było mało, upływające nieubłaganie lata widać również po twarzy, na której pojawia się coraz więcej zmarszczek. Ten fakt nierzadko załamuje, ale jeszcze częściej jest motywacją do zadbania o swój wygląd, styl życia i sposób odżywania. Majce Jeżowskiej nie trzeba było tego dwa razy powtarzać. Kiedy zauważyła pierwsze oznaki starzenia postanowiła wywrócić całe swoje życie do góry nogami. Już od 10 lat jest na diecie… wegetariańskiej! Majka Jeżowska na diecie Badania dowodzą, że na diecie wegetariańskiej można dużo schudnąć i znacząco oczyścić swój organizm. To właśnie te cele przyświecały Jeżowskiej, kiedy na nią przechodziła. W efekcie piosenkarce udało się schudnąć aż 15 kilogramów! Bezmięsna dieta na przestrzeni lat przyciągnęła jednak o wiele więcej gwiazd. Poddały się jej między innymi Kinga Rusin, Małgorzata Rozenek-Majdan, a nawet Magda Gessler! Wegetarianizm Wegetarianizm to dieta, która zakłada całkowite wyeliminowanie z jadłospisu mięsa oraz jego pochodnych. Według lekarzy nie szkodzi ona zdrowiu - wręcz przeciwnie, ma na nie bardzo pozytywny wpływ. Badania pokazują, że osoby, które całkowicie odstawiły mięso zdecydowanie rzadziej chorują . Nadciśnienie, otyłość, cukrzyca czy choroby układu krążenia, praktycznie ich nie dotyczą. Zwiększenie ilości spożywanych warzyw i owoców, przy jednoczesnej eliminacji mięsa, bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Spożywanie produktów bogatych w błonnik, witaminę C i flawonoidy zmniejsza bowiem ryzyko zachorowania na raka , ale również...

Przeczytaj
barszcz swiateczny
Adobe Stock
Newsy Kupujecie barszcz w torebce albo kartonie? Lepiej sprawdźcie opakowanie zanim go użyjecie
Stawiacie w tym roku na gotowe rozwiązania? Sprawdźcie koniecznie, jaki barszcz jest zdrowszy!
Katarzyna Wyborska
grudzień 21, 2020

Chociaż wiele osób stawia sobie za punkt honoru przygotować całe święta od A do Z samodzielnie, często jest to zadanie niemożliwe do wykonania. Obowiązki zawodowe i rodzinne nie pozwalają zrobić wszystkiego samemu i trzeba się posiłkować gotowymi rozwiązaniami. Z tego powodu część z was na pewno zdecyduje się na barszcz z gotowego zakwasu lub torebki. Zupę na bazie tych produktów przyrządza się zdecydowanie szybciej niż domowy zakwas, który potrzebuje kilku dni zanim będzie gotowy. Ale czy sprawdziliście kiedyś skład tych produktów podany na opakowaniu? Moglibyście się zdziwić, co zawierają! Barszcz w kartonie czy z torebki? To chyba najczęściej wybierany gotowy sposób na świąteczny barszczyk. Jest to dosłownie gotowy barszcz, który wystarczy doprawić wedle uznania i dodać do niego ulubione dodatki. Na Wigilię należy dodać do niego jedynie uszka lub przygotować krokiety i będzie gotowy! Stanowi też świetną bazę pod barszcz ukraiński – należy wcześniej podgotować warzywa, fasolę i dolać do nich gotowy barszcz. Do tego ugotowane jajko i obiad z głowy! Ale czy wiecie, co znajduje się w takim barszczu? Spokojnie – jego skład nie stanowi zagrożenia dla życia, ale spożycie niektórych zawartych w nim składników może być szkodliwe dla zdrowia. Ekstrakt drożdżowy – to wzmacniacz smaku. Jest uznany za bezpieczny, jednak niektórzy ludzie mogą wykazywać nadwrażliwość lub alergię na ten ekstrakt. Sód – niewskazany w przypadku osób cierpiących na nadciśnienie i choroby nerek. Mimo to, barszcz z kartonu jest całkiem zdrowym rozwiązaniem, jeśli nie macie czasu przygotować wcześniej domowego zakwasu z buraków. Dostępne na rynku produkty nie zawierają konserwantów ani sztucznych barwników. W większości składają się z zagęszczonego soku z...

Przeczytaj
banany
Pixabay
Newsy To niesamowite, do czego może posłużyć zwykła skórka od banana. Ucieszy sporą część mam
Wyrzucasz skórki od banana do kosza? To błąd! Istnieje wiele ciekawych i praktycznych zastosowań skórek od bananów. Jedno z nich z pewnością ucieszy sporą część mam.
Anna Borkowska
grudzień 08, 2020

Większość osób po zjedzeniu banana wyrzuca jego skórkę do kosza. Niepotrzebnie! Okazuje się, że skórka od banana może zostać wykorzystana do wielu ciekawych rzeczy. Oto 3 najciekawsze zastosowania skórki od bananów 1. Zmniejszają trądzik Masz problemy z trądzikiem? Sięgnij po skórkę od banana. Skórki od bananów zawierają witaminę C i witaminę E, a także potas, cynk, żelazo i mangan. Te składniki odżywcze wykazują skuteczność w zwalczaniu stanu zapalnego skóry i pomagają złagodzić objawy trądziku. Ponadto, skórki od bananów zawierają związki rozpuszczalne w tłuszczach, które pomagają zwalczać stany zapalne i wypryski. Mowa o luteinie i karotenoidach. Jak to zrobić? Weź skórkę banana, wetrzyj ją delikatnie w skórę i pozostaw na 5 do 10 minut. Po upływie tego czasu spłucz twarz letnią wodą. Zabieg powtarzaj dwa razy dziennie. 2. Redukują drobne zmarszczki Nasza skóra z biegiem lat traci blask, jędrność i elastyczność. Już około 30. roku życia zaczynają się na niej pojawiać pierwsze zmarszczki. Zawarte w skórce od banana przeciwutleniacze i witamina C, mogą pomóc zmniejszyć widoczność drobnych linii i zmarszczek na naszej twarzy. Jak to zrobić? Weź skórkę od banana, wmasuj ją w skórę i pozostaw na 30 minut lub na całą noc. Następnie umyj twarz i zastosuj krem nawilżający. Zabieg należy powtarzać minimum trzy razy w tygodniu. 3. Pomagają zmniejszyć widoczność blizn To zastosowanie skórki od banana z pewnością ucieszy wiele mam, które mają za sobą zabieg cesarskiego cięcia. Czy wiesz, że skórki od banana mają zdolność do zmniejszania podrażnień skóry, takich jak obrzęk, zaczerwienienie i blizny? Dzieje się tak, ponieważ zawierają one tzw....

Przeczytaj