
Słodkie nie zawsze jednak musi być kaloryczne i tuczące. I wcale nie mamy na myśli zamiany kremowych, rozpływających się w ustach mlecznych deserów na sałatki owocowe. Jeśli macie ochotę na konkretny deser, w klasycznym przepisie wystarczy czasami wymienić jeden składnik. Zjecie go wtedy bez najmniejszych wyrzutów sumienia.
Budyń jaglany – w czym jest lepszy niż klasyczny?
Klasyczny budyń robi się z trzech prostych, podstawowych składników: mleka, cukru i skrobi lub mąki ziemniaczanej. Mąka nadaje mu kremową, przyjemną gęstość, ale też dodaje mnóstwo kalorii. Kasza jaglana jest nie tylko zagęstnikiem, ale i bardzo odżywczym składnikiem, który ma same plusy dla waszego samopoczucia.
Łatwo się rozgotowuje, jest przy tym bardzo gęsta i chłonie wodę – dlatego będzie idealna w miejsce mąki. Ugotowana w mleku i zblendowana na gładki pudding na pewno nie będzie „latać” po zębach. Z sukcesem uda mąkę ziemniaczaną.
Kasza jaglana jest przy tym pełna witamin i minerałów. Zawiera sporo żelaza i białka przy bardzo niewielkiej zawartości skrobi. Poza tym wyróżnia się obecnością wielu witamin z grupy B: B1, B2 i B6 oraz miedzi. Jest też mocno rozgrzewająca i mimo wysokiego indeksu glikemicznego (71) syci na długo. Jest też lekkostrawna i nie zawiera glutenu.
Budyń jaglany – przepis podstawowy
Bazowy przepis zawiera tylko dwa składniki, choć możecie też przygotować np. budyń jaglany o smaku owocowym. Wystarczy, że zmiksujecie masę jaglaną z ulubionymi owocami. Dzięki nim nabierze też apetycznego koloru.
Składniki:
- 0,5 szklanki surowej kaszy jaglanej
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- Opcjonalnie: odrobina cukru lub słodka konfitura do podania
Sposób przygotowania:
- Opłuczcie na sicie kaszę, przełóżcie ją do garnka i zalejcie szklanką mleka.
- Gotujcie ciągle mieszając przez ok. 15 minut, aż kasza napęcznieje i wchłonie płyn.
- Przestudźcie kaszę, dodajcie jeszcze 3/4 szklanki mleka i zblendujcie wszystko na gładki krem. Budyń jaglany jest gotowy.
Budyń z kaszy jaglanej – inspiracje i pomysły na podanie
Budyń możecie podawać w miskach, pucharkach lub szklankach, z domowym lub kupnym sosem wiśniowym czy też inną ulubioną konfiturą lub musem owocowym. Świetnie będą pasować do niego również inne owoce o lekko kwaśnym smaku, np. maliny, kiwi czy truskawki.
Jeśli chcecie przygotować budyń kokosowy, wystarczy zamienić zwykłe mleko na mleko kokosowe. Możecie też dodać do masy trochę wiórków i do podania polać roztopioną czekoladą – stworzycie w ten sposób domowy jaglany krem „bounty”. Najlepiej smakuje na zimno.
Deser z kaszy jaglanej chętnie przyjmie też inne dodatki, w tym kakao, cynamon, cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii, zmielony kardamon lub masło orzechowe – jest bardzo wdzięczny do eksperymentów. Najlepiej smakuje na zimno, prosto z lodówki.