Soda, skrobia kukurydziana, maślanka, mleko, woda gazowana - te dodatki do naleśników zna wiele osób. Dziś jednak przedstawiamy wam to danie w zupełnie nowej odsłonie, z wykorzystaniem pewnego warzywa. Nie jest ono tylko niepozornym dodatkiem. W tym przepisie gra pierwsze skrzypce i sprawia, że naleśniki zyskują nowy wymiar smaku i delikatności. 

Z czym podawać naleśniki z ziemniaków? 

Te naleśniki wyglądają jak zwykłe naleśniki z mąki pszennej. Są cienkie, chrupiące i świetnie pasują do farszu wytrawnego. Rewelacyjnie będą smakować z pieczarkami i serem lub szpinakiem. Dobrze się sprawdzą również z kapustą lub mięsem podane w formie krokietów. A jeżeli polejecie je sosem grzybowym, to sprawicie, że wszyscy domownicy poproszą o ich dokładkę. 

Przyprawiać je można wedle uznania. W wersji podstawowej jest to sól, we wzbogaconej pieprz, gałka muszkatołowa lub czosnek. Możecie z nich stworzyć danie główne, które nawet bez farszu będzie pełne i smakowite. 

Zobacz także:

Te naleśniki są bardzo delikatne, dlatego bądźcie ostrożni podczas przewracania ich na patelni. Za wspaniałą miękkość trzeba w tym wypadku zapłacić cenę w postaci wzmożonej uwagi. 

Przepis na puszyste naleśniki z ziemniaków ze szpinakiem 

Składniki: 

  • 0,5 kg ziemniaków 

  • 4 jajka 

  • 1 szklanka mleka 

  • 0,5 szklanki maki pszennej 

  • 500 g świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego 

  • 3 ząbki czosnku 

  • 200 g fety 

  • Sól, pieprz do smaku 

  • Olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki umyjcie i ugotujcie w mundurkach. 

  1. Po wystudzeniu obierzcie i zmielcie w maszynce. 

  1. Dodajcie do nich mąkę i przyprawy, wlejcie mleko oraz wbijcie jajka. 

  1. Składniki dokładnie utrzyjcie blenderem na gładką masę. 

  1.  Smażcie na rozgrzanym oleju nieduże naleśniki. 

  1. Świeży szpinak umyjcie i posiekajcie (z mrożonego odsączcie wodę).  

  1. Czosnek przeciśnijcie przez praskę. Podsmażcie i dodajcie szpinak. Całość smażcie kilka minut. Doprawcie do smaku i dorzućcie pokruszoną fetę. 

  1. Podsmażcie naleśniki z nadzieniem na oleju lub zapieczcie w naczyniu żaroodpornym. 

Smacznego! 

Źródło: beszamel.se.pl