Od dziś będziecie tylko robić naleśniki z ziemniaków. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach
Flickr
Newsy

Zróbcie ciasto na naleśniki z ziemniaków, a ich smak aż wyrwie was z butów. Nieziemsko mięciutkie

Każda pani domu ma swój sposób na to, by jej naleśniki były wyjątkowo gładkie, cieniutkie, czy też puszyste i delikatne. W tych za to naleśnikach główną rolę odgrywa nietypowy składnik, dzięki któremu są mięciutkie, kruche i smakują niebiańsko. 

Soda, skrobia kukurydziana, maślanka, mleko, woda gazowana - te dodatki do naleśników zna wiele osób. Dziś jednak przedstawiamy wam to danie w zupełnie nowej odsłonie, z wykorzystaniem pewnego warzywa. Nie jest ono tylko niepozornym dodatkiem. W tym przepisie gra pierwsze skrzypce i sprawia, że naleśniki zyskują nowy wymiar smaku i delikatności. 

Z czym podawać naleśniki z ziemniaków? 

Te naleśniki wyglądają jak zwykłe naleśniki z mąki pszennej. Są cienkie, chrupiące i świetnie pasują do farszu wytrawnego. Rewelacyjnie będą smakować z pieczarkami i serem lub szpinakiem. Dobrze się sprawdzą również z kapustą lub mięsem podane w formie krokietów. A jeżeli polejecie je sosem grzybowym, to sprawicie, że wszyscy domownicy poproszą o ich dokładkę. 

Przyprawiać je można wedle uznania. W wersji podstawowej jest to sól, we wzbogaconej pieprz, gałka muszkatołowa lub czosnek. Możecie z nich stworzyć danie główne, które nawet bez farszu będzie pełne i smakowite. 

Te naleśniki są bardzo delikatne, dlatego bądźcie ostrożni podczas przewracania ich na patelni. Za wspaniałą miękkość trzeba w tym wypadku zapłacić cenę w postaci wzmożonej uwagi. 

Zobacz także
Zróbcie to z jajkami a ciasto na naleśniki wyjdzie puszyste jak nigdy. Wspaniały trik babci

Zróbcie to z jajkami, a ciasto na naleśniki wyjdzie puszyste jak nigdy. Stary patent stryjenki

Ciasto na naleśniki

Jaką wodę dodajecie do naleśników? Zwykłą czy gazowaną? 1 decyzja, a wyjdą nieziemsko puszyste

Przepis na puszyste naleśniki z ziemniaków ze szpinakiem 

Składniki: 

  • 0,5 kg ziemniaków 

  • 4 jajka 

  • 1 szklanka mleka 

  • 0,5 szklanki maki pszennej 

  • 500 g świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego 

  • 3 ząbki czosnku 

  • 200 g fety 

  • Sól, pieprz do smaku 

  • Olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki umyjcie i ugotujcie w mundurkach. 

  1. Po wystudzeniu obierzcie i zmielcie w maszynce. 

  1. Dodajcie do nich mąkę i przyprawy, wlejcie mleko oraz wbijcie jajka. 

  1. Składniki dokładnie utrzyjcie blenderem na gładką masę. 

  1.  Smażcie na rozgrzanym oleju nieduże naleśniki. 

  1. Świeży szpinak umyjcie i posiekajcie (z mrożonego odsączcie wodę).  

  1. Czosnek przeciśnijcie przez praskę. Podsmażcie i dodajcie szpinak. Całość smażcie kilka minut. Doprawcie do smaku i dorzućcie pokruszoną fetę. 

  1. Podsmażcie naleśniki z nadzieniem na oleju lub zapieczcie w naczyniu żaroodpornym. 

Smacznego! 

Źródło: beszamel.se.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Odgrzewacie to warzywo? Mało kto wie, że to wytwarza rakotwórcze substancje
AdobeStock
Newsy
Odgrzewacie to warzywo? Mało kto wie, że wtedy wytwarza rakotwórcze substancje
Niektóre produkty w pewnych warunkach mogą stać się groźne dla waszego zdrowia – sprawdźcie szczegóły.

Nawet najzdrowsze warzywa mogą być niebezpieczne dla zdrowia, jeśli niewłaściwie się z nimi obchodzicie. Sprawdźcie, kiedy szpinak może być rakotwórczy i jak temu zaradzić. Czy szpinak może być rakotwórczy? Choć szpinak znany jest ze wspaniałych właściwości odżywczych i zdrowotnych, źle przygotowywany może być nawet rakotwórczy! Przy bardzo wysokiej temperaturze z liści szpinaku zaczynają się wydzielać azotany, które następnie zmieniają się nitrozoaminy. Te mają działanie rakotwórcze i są bardzo niebezpieczne dla waszego zdrowia. Dlatego po przyrządzeniu dań ze szpinakiem nie zostawiajcie ich na później do odgrzania. Właściwości zdrowotne szpinaku Nie zniechęcajcie się jednak, ponieważ właściwie przygotowywany szpinak jest bardzo zdrowy i powinien się znaleźć w waszej diecie. Pomaga przeciwdziałać miażdżycy, bólom głowy i anemii, a dzięki zawartości magnezu okaże się pomocny w przypadku osób cierpiących na nerwicę i przewlekły stres. Dania ze szpinakiem Szpinak przyda się do przyrządzenia różnych smacznych i bardzo zdrowych dań, takich jak: Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem Kotlety mielone z liśćmi szpinaku Gołąbki na liściach szpinaku Kulki ryżowe ze szpinakiem Przepis na naleśniki ze szpinakiem Do przygotowania naleśników ze szpinakiem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka 3 jajka 80 g świeżego szpinaku Olej do smażenia Sól Przygotowanie: Umyjcie liście szpinaku i włóżcie do kielicha blendera. Wlejcie szklankę mleka i miksujcie tak długo, aż masa będzie całkowicie gładka. Następnie wsypcie 1,5 szklanki mąki, dodajcie 3 jajka, łyżkę oleju i 1,5 szklanki wody...

Przepis na burek - nadziewany przysmak. Ciasto robi się podobnie jak na pierogi
AdobeStock
Newsy
Przepis na burek - nadziewany przysmak. Ciasto robi się podobnie jak na pierogi
Poznajcie przepis na bałkański przysmak – burek. To mięciutkie, listkujące ciasto filo z farszem szpinakowo-serowym. Burek dosłownie rozpływa się w ustach!

Burek to bałkański przysmak, który można kupić praktycznie w każdej bałkańskiej piekarni. Najczęściej podawany jest z serem, ale można kupić go też w wersji z farszem mięsnym lub warzywnym. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować burek z różnymi rodzajami farszu , tak samo jak w przypadku pierogów . By dostać przepis na burek, najlepiej udać się do bałkańskiej gospodyni domowej. Przepis na to nadziewane ciasto (podobne do faszerowanego ciasta francuskiego ) jest przekazywany z pokolenia na pokolenia. Prezentujemy wam sprawdzony przepis na pyszny nadziewany burek z farszem serowo-szpinakowym. Burek: przepis na bałkańskie nadziewane ciasto Najtrudniejsze w burku jest zrobienie ciasta filo. Niżej podajemy dokładny przepis, jeśli chcecie je zrobić od podstaw. Możecie jednak kupić już gotowe ciasto filo w supermarketach Auchan, Kaufland, Leclerc. Pojawia się też w Lidlu i Biedronce.  Składniki na ciasto filo do burka 500 g mąki pszennej o niskim typie, maks. 500 Szklanka ciepłej wody Jajko 400 g masła Łyżeczka soli Farsz serowo-szpinakowy: 100 g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 200 g twarogu Kilka ząbków czosnku Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Przygotowanie farszu szpinakowego do burka Fetę i twaróg pokruszcie. Szpinak podsmażcie w garnku, dodacie do niego wyciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawcie szpinak solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajcie do farszu sery i wymieszajcie do połączenia się. Przygotowanie ciasta filo do burka W wysypanej na stolnicę mąki zróbcie dołek i dodajcie do niego jajko i łyżeczkę soli. Dolejcie ostrożnie wodę. Mieszajcie składniki razem, by uzyskać klejącą masę. Możecie zrobić też ciasto w mikserze. Podzielcie ciasto na kulki o wadze ok. 60 g...

Te zielone wiosenne naleśniki wyglądają i smakują obłędnie. Prawdziwy kulinarny hit! SEO: Przepis na zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem. Ciekawy pomysł na naleśniki
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Przepis na zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem. Prawdziwy kulinarny hit
Zielone naleśniki to bardzo ciekawy pomysł na przygotowanie tego popularnego dania. Swój kolor zawdzięczają zdrowemu dodatkowi. Pokochają je zarówno dorośli, jak i dzieci.

Naleśniki to potrawa, co do której zgodne są wszystkie pokolenia. Kochają je dzieci, a równie chętnie jadają je dorośli i seniorzy. Naleśniki można oczywiście jadać na słodko, ale wyborne są też na słono, na przykład z serem i pieczarkami albo ze szparagami . Mamy dla was pomysł na naprawdę niebanalne naleśniki. Zarówno pod względem ciasta, jak i farszu. Przygotujcie te zielone naleśniki, a zaskoczycie domowników. Przepis na zielone naleśniki Zielone naleśniki sprawdzą się na obiad, ale też na śniadanie lub kolację. W tej wiosennej wersji świetnie się prezentują. Składniki na zielone naleśniki z twarożkiem 100 g świeżego szpinaku 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 szklanka wody (może być gazowana) duża szczypta soli szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju olej do smażenia farsz twarożkowy 800 g twarożku kanapkowo-sernikowego 200 g rzodkiewek 7-10 kwiatków szczypiorku lub szczypiorku sól ziołowa do smaku kilka łyżek jogurtu naturalnego Przygotowanie zielonych naleśników ze szczypiorkiem Przygotujcie ciasto naleśnikowe: do dużej miski wsypcie mąkę, dodajcie soli cukier. Wymieszajcie suche składniki. Dodajcie mleko i wodę (najlepiej gazowaną) i wymieszajcie dokładnie. Dodajcie jajko i olej do masy na naleśniki. Wymieszajcie dokładnie trzepaczką składniki. Odstawcie ciasto na chwilę . Szpinak wrzućcie do blendera. Dodajcie do niego trochę wody i zmiksujcie. Dodajcie rozdrobniony szpinak do masy na naleśniki. Wymieszajcie ciasto dokładnie. Usmażcie naleśniki , starając się zużywać do nich jak najmniej oleju. Przygotujcie farsz: do twarożku dodajcie rozdrobnione kwiaty szczypiorku lub po prostu siekany szczypior. Dodajcie drobno pokrojoną lub startą na tarce rzodkiewkę. Doprawcie farsz do smaku solą ziołową, solą,...

Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu. Oszczędny i smaczny obiad z resztek
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu. Oszczędny i smaczny obiad z resztek
Brak pomysłu na to co zrobić z mięsem z rosołu? Nawet nie myślcie o jego wyrzucaniu. Koniecznie zróbcie naleśniki z mięsnym farszem.

Na pewno to znacie. Niedzielny obiad i rosół , którego zostało do poniedziałku ponad pół garnka. Pierwsza myśl? Oczywiście klasyczna  pomidorówka . Pytanie co zrobić z pozostałym mięsem – świetnym patentem jest zmielenie go na farsz do naleśników. Naleśników albo raczej krokietów , bo tak trzeba by nazwać to danie w wydaniu panierowanym. Z panierki śmiało jednak możecie zrezygnować – naleśniki świetnie będą smakowały także bez ponownego smażenia ich w głębokim tłuszczu – wystarczy podgrzać je na suchej patelni i gotowe. Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu Składniki na naleśniki: 3 szklanki mąki Ok. 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka 2 jajka Szczypta soli Ok. 2-3 łyżki oleju Odrobina cukru Składniki na farsz: Ok. 80 dag mięsa luzowanego z rosołu Marchewka i pietruszka z rosołu – kilka sztuk 30 dag pieczarek 2-3 cebule Olej Sól Pieprz Bułka tarta do obtoczenia naleśników Przygotowanie: Składniki na naleśniki wymieszajcie w misce i smażcie naleśniki na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Naleśniki wysmażcie i złóżcie na talerz. Przystąpcie do przygotowania farszu. Mięso oddzielcie od kości. Zmielcie mięso z rosołu w maszynce do mięsa lub za pomocą blendera razem z miękkimi warzywami z rosołu. Pieczarki posiekajcie, cebulę obierzcie i również posiekajcie w drobną kosteczkę. Podsmażcie cebulę oraz pieczarki na patelni, po czym dodajcie całość do zmielonego mięsa. Doprawcie do smaku mielonym pieprzem i solą. Nakładajcie na naleśniki po łyżce farszu i zawijajcie w formę krokietów. Naleśniki można podgrzać bez panierowania ich w rozkłóconym jajku i bułce lub w takiej właśnie panierce...