Od dziś będziecie tylko robić naleśniki z ziemniaków. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach
Flickr
Newsy

Zróbcie ciasto na naleśniki z ziemniaków, a ich smak aż wyrwie was z butów. Nieziemsko mięciutkie

Każda pani domu ma swój sposób na to, by jej naleśniki były wyjątkowo gładkie, cieniutkie, czy też puszyste i delikatne. W tych za to naleśnikach główną rolę odgrywa nietypowy składnik, dzięki któremu są mięciutkie, kruche i smakują niebiańsko. 

Soda, skrobia kukurydziana, maślanka, mleko, woda gazowana - te dodatki do naleśników zna wiele osób. Dziś jednak przedstawiamy wam to danie w zupełnie nowej odsłonie, z wykorzystaniem pewnego warzywa. Nie jest ono tylko niepozornym dodatkiem. W tym przepisie gra pierwsze skrzypce i sprawia, że naleśniki zyskują nowy wymiar smaku i delikatności. 

Z czym podawać naleśniki z ziemniaków? 

Te naleśniki wyglądają jak zwykłe naleśniki z mąki pszennej. Są cienkie, chrupiące i świetnie pasują do farszu wytrawnego. Rewelacyjnie będą smakować z pieczarkami i serem lub szpinakiem. Dobrze się sprawdzą również z kapustą lub mięsem podane w formie krokietów. A jeżeli polejecie je sosem grzybowym, to sprawicie, że wszyscy domownicy poproszą o ich dokładkę. 

Przyprawiać je można wedle uznania. W wersji podstawowej jest to sól, we wzbogaconej pieprz, gałka muszkatołowa lub czosnek. Możecie z nich stworzyć danie główne, które nawet bez farszu będzie pełne i smakowite. 

Te naleśniki są bardzo delikatne, dlatego bądźcie ostrożni podczas przewracania ich na patelni. Za wspaniałą miękkość trzeba w tym wypadku zapłacić cenę w postaci wzmożonej uwagi. 

Zobacz także
Zróbcie to z jajkami a ciasto na naleśniki wyjdzie puszyste jak nigdy. Wspaniały trik babci

Zróbcie to z jajkami, a ciasto na naleśniki wyjdzie puszyste jak nigdy. Stary patent stryjenki

Ciasto na naleśniki

Jaką wodę dodajecie do naleśników? Zwykłą czy gazowaną? 1 decyzja, a wyjdą nieziemsko puszyste

Przepis na puszyste naleśniki z ziemniaków ze szpinakiem 

Składniki: 

  • 0,5 kg ziemniaków 

  • 4 jajka 

  • 1 szklanka mleka 

  • 0,5 szklanki maki pszennej 

  • 500 g świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego 

  • 3 ząbki czosnku 

  • 200 g fety 

  • Sól, pieprz do smaku 

  • Olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki umyjcie i ugotujcie w mundurkach. 

  1. Po wystudzeniu obierzcie i zmielcie w maszynce. 

  1. Dodajcie do nich mąkę i przyprawy, wlejcie mleko oraz wbijcie jajka. 

  1. Składniki dokładnie utrzyjcie blenderem na gładką masę. 

  1.  Smażcie na rozgrzanym oleju nieduże naleśniki. 

  1. Świeży szpinak umyjcie i posiekajcie (z mrożonego odsączcie wodę).  

  1. Czosnek przeciśnijcie przez praskę. Podsmażcie i dodajcie szpinak. Całość smażcie kilka minut. Doprawcie do smaku i dorzućcie pokruszoną fetę. 

  1. Podsmażcie naleśniki z nadzieniem na oleju lub zapieczcie w naczyniu żaroodpornym. 

Smacznego! 

Źródło: beszamel.se.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Odgrzewacie to warzywo? Mało kto wie, że to wytwarza rakotwórcze substancje
AdobeStock
Newsy
Odgrzewacie to warzywo? Mało kto wie, że wtedy wytwarza rakotwórcze substancje
Niektóre produkty w pewnych warunkach mogą stać się groźne dla waszego zdrowia – sprawdźcie szczegóły.

Nawet najzdrowsze warzywa mogą być niebezpieczne dla zdrowia, jeśli niewłaściwie się z nimi obchodzicie. Sprawdźcie, kiedy szpinak może być rakotwórczy i jak temu zaradzić. Czy szpinak może być rakotwórczy? Choć szpinak znany jest ze wspaniałych właściwości odżywczych i zdrowotnych, źle przygotowywany może być nawet rakotwórczy! Przy bardzo wysokiej temperaturze z liści szpinaku zaczynają się wydzielać azotany, które następnie zmieniają się nitrozoaminy. Te mają działanie rakotwórcze i są bardzo niebezpieczne dla waszego zdrowia. Dlatego po przyrządzeniu dań ze szpinakiem nie zostawiajcie ich na później do odgrzania. Właściwości zdrowotne szpinaku Nie zniechęcajcie się jednak, ponieważ właściwie przygotowywany szpinak jest bardzo zdrowy i powinien się znaleźć w waszej diecie. Pomaga przeciwdziałać miażdżycy, bólom głowy i anemii, a dzięki zawartości magnezu okaże się pomocny w przypadku osób cierpiących na nerwicę i przewlekły stres. Dania ze szpinakiem Szpinak przyda się do przyrządzenia różnych smacznych i bardzo zdrowych dań, takich jak: Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem Kotlety mielone z liśćmi szpinaku Gołąbki na liściach szpinaku Kulki ryżowe ze szpinakiem Przepis na naleśniki ze szpinakiem Do przygotowania naleśników ze szpinakiem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka 3 jajka 80 g świeżego szpinaku Olej do smażenia Sól Przygotowanie: Umyjcie liście szpinaku i włóżcie do kielicha blendera. Wlejcie szklankę mleka i miksujcie tak długo, aż masa będzie całkowicie gładka. Następnie wsypcie 1,5 szklanki mąki, dodajcie 3 jajka, łyżkę oleju i 1,5 szklanki wody...

Zamiast jeść to z makaronem, zawińcie w naleśniki i usmażcie na patelni. Wasze kubki smakowe oszaleją
AdobeStock
Newsy
Zamiast jeść to z makaronem, zawińcie w naleśniki i usmażcie na patelni. Wasze kubki smakowe oszaleją
Jeżeli skończyły się wam już pomysły na obiady, spieszymy z pomocą. Mamy przepis na coś pysznego - składnik, który zwykle wykorzystujecie do prostych dań z makaronu, tym razem przyda się wam jako pyszny farsz do naleśników.

Macie ochotę na naleśniki inaczej? Jeżeli znudziły się wam te z dżemem, serem lub ze szpinakiem, polecamy wam naleśniki w wersji mięsnej. Farsz z mięsa mielonego, papryki i aromatycznych przypraw wychodzi pyszny, a dodany do naleśników sprawi, że stworzycie smaczny i bardzo sycący obiad. W dodatku jest banalnie prosty w przygotowaniu - zobaczcie, jak to zrobić.  Farsz z mięsa mielonego do naleśników Warto pamiętać, że mięso mielone, choć tak doskonale pasuje do kotletów, gołąbków czy spaghetti, ma wiele innych zastosowań. Można z niego wykonać genialny farsz do pierogów czy naleśników - tę drugą opcję wybiera mniej osób, a szkoda. Ciasto naleśnikowe świetnie komponuje się z mięsem i warzywami, tworząc pyszne danie, które posmakuje każdemu. A jeżeli nie chcecie dodawać papryki i pomidorów, możecie zrobić farsz jedynie z mięsem mielonym i cebulą - też wyjdzie smacznie.  Przepis na naleśniki z mięsem mielonym Składniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka mąki 3 jajka 4 łyżki oleju 2 szczypty soli Farsz: pół kilograma mięsa mielonego pół zielonej papryki pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 2 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g tartego parmezanu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich  szczypta pieprzu  Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania ciasta na naleśniki. Do miski wsypcie przesypaną wcześniej mąkę, dodajcie jajka oraz mleko i szczyptę soli. Wymieszajcie wszystko mikserem. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodajcie do niego nieco mąki. Jeśli za gęste - wlejcie mleko.  Po przygotowaniu odłóżcie miskę z ciastem na kwadrans. Umyjcie papryki i pokrójcie je w...

pyzy z mięsem
misia53/gotujmy.pl
Newsy
Najłatwiejszy przepis na pyzy z mięsem. Dodajcie do farszu 1 przyprawę, a ich smak was zachwyci na nowo
Lubicie pyzy? Zróbcie te pyzy z mięsem z pysznym dodatkiem do farszu, dzięki czemu kluski mają bardzo wyrazisty smak.

Tradycyjne pyzy to genialny pomysł na rodzinny obiad. Zróbcie je z tego przepisu, a domownicy będą zachwyceni! Pyzy smakują naprawdę wyjątkowo, dzięki jednemu składnikowi. Jest nim szczególna przyprawa, czyli majeranek.  Nie pomyśleliście wcześniej, by przyrządzić tego typu kluski? Z tym dodatkiem nabiorą zupełnie nowego wyrazu. Rzućcie okiem na nasz przepis i zabierajcie się biegiem do pracy! Przepis na pyzy z mięsem Do przygotowania fantastycznych pyz z mięsnym nadzieniem będą wam potrzebne składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: Kilogram ziemniaków Szklanka mąki 2 jajka Łyżka soli Do nadzienia: 400 g mięsa – tak naprawdę może być dowolne. Wieprzowe, wołowe albo mieszane. Ważne, by nie było zbyt tłuste. Nie polecamy też robić farszu tylko z mięsa drobiowego, ponieważ wyjdzie z kolei zbyt suche. 1 jajko 1 cebula 3 łyżki oleju 1 łyżka majeranku Sól Pieprz Do skwarków: Boczek 2 cebule 2 łyżki oleju Sól Przygotowanie: Umyte, ale nieobrane ziemniaki zalejcie wrzątkiem i gotujcie, aż całkiem zmiękną. W tym czasie zmielcie mięso, a cebulę drobno posiekajcie. Rozgrzejcie olej na patelni i smażcie cebulę przez kilka minut, by się zeszkliła. Gdy zeszklona cebula ostygnie, dodajcie ją do mięsa. Wbijcie jajko i doprawcie solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszajcie. Kiedy ziemniaki się ugotują, odcedźcie je, zalejcie zimną wodą i odstawcie do całkowitego ostygnięcia. Boczek i cebulę pokrójcie w kosteczkę. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie boczek. Gdy już się nieco wytopi, dodajcie cebulę i smażcie do momentu, aż się zrumieni. Kiedy ziemniaki będą już chłodniejsze, obierzcie je i zmielcie w maszynce (jeśli nie macie maszynki do mięsa, możecie użyć tłuczka). Do zmielonych ziemniaków, wsypcie szklankę...

Nie uwierzycie, co Tomasz Strzelczyk robi z gołąbkami z młodej kapusty. Smakują obłędnie
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy
Nie uwierzycie, co Tomasz Strzelczyk robi z gołąbkami z młodej kapusty. Smakują obłędnie
Nie farsz czyni tę potrawę wyjątkową, ale inna rzecz, na którą nawet byście nie wpadli. Próbowaliście kiedyś zrobić tak gołąbki?

Gołąbki z młodej kapusty to jedno z najsmaczniejszych dań, jakie można przygotować o tej porze roku. A próbowaliście na przykład gołąbki… opanierować? Brzmi niezwykle, ale właśnie taki sposób przyrządzenia tej potrawy proponuje Tomasz Strzelczyk. Zobaczcie, jak popularny kucharz robi swoje gołąbki z młodej kapusty. Przepis na panierowane gołąbki z młodej kapusty Do przygotowania gołąbków z przepisu Tomasza Strzelczyka będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1 główka młodej kapusty około 3 torebki mieszanki kasz lub ryżu (lub 250 g) 40 dag pieczarek 3 jajka 2 cebule 2 ząbki czosnku tymianek bułka tarta sól pieprz Przygotowanie: Zacznijcie od ugotowania kaszy. Tomasz wykorzystał mieszankę kasz, w której znajdziecie kaszę gryczaną, bulgur, soczewica, pszenica, suszone pomidory oraz pestki dyni. Możecie wykorzystać też zwykłą kaszę lub ryż bez dodatków. Zalejcie wodą tak, by jej powierzchnia znajdowała się około 1,5 centymetra nad kaszą i ugotujcie. Po ugotowaniu kasza powinna być gęsta i kleista. Pokrójcie cebulę w drobną kostkę, a ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Pieczarki dokładnie umyjcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach.  Na rozgrzanym oleju podsmażcie pieczarki. W dużym garnku zagotujcie wodę, wytnijcie głąb kapusty i sparzcie we wrzątku - nie powinno to trwać dłużej, niż 15 minut. Gdy sok z pieczarek odparuje, dodajcie do nich pokrojoną cebulę oraz tymianek i zamieszajcie. Po chwili dodajcie czosnek, sól i pieprz.  Kiedy całość się usmaży, wymieszajcie pieczarki, cebulę i czosnek z ugotowaną kaszą. Wyjmijcie kapustę z garnka, oddzielcie liście....