Oczyszczająco-odchudzająca dieta kefirowa. Można na niej schudnąć 3 kg w 5 dni. Działa błyskawicznie
Adobe Stock
Newsy

Oczyszczająco-odchudzająca dieta kefirowa. Można na niej schudnąć 3 kg w 5 dni. Działa błyskawicznie

Poznajcie tą ciekawą dietę, która może pomóc wam z problemami zdrowotnymi i nadmierną masą ciała!

Nie będzie niespodzianką, jak dowiecie się, że dieta kefirowa opiera się głównie na piciu kefiru w różnych formach. Kefir to zdrowy produkt, który może już uwzględniacie w swojej diecie. Poznajcie efekty i zasady stosowania diety kefirowej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne kefiru

Kefir to naprawdę bardzo zdrowy produkt. Jeśli powstał z niskotłuszczowego mleka, jest niskokaloryczny, dostarcza białka i wapnia, a na dodatek jest tani! Regularne uwzględnianie kefiru w diecie korzystnie wpływa na stan cery, włosów, paznokci, a także może poprawiać ogólne zdrowie.

Kefir jest produktem fermentowanym zawierającym żywe kultury bakterii. Jest przez to nieprzeciętnie zdrowy! Wspomagają one odporność, poprawiają stan jelit i ogólnie polepszają stan zdrowia. Na pewno zyskacie na włączeniu fermentowanych produktów do diety.

Kto powinien pić kefir?

W trakcie fermentacji kefiru rozkładana jest laktoza. Dzięki temu być może osoby, które nie tolerują czystego mleka z uwagi na dużą zawartość laktozy, dobrze będą tolerować fermentowane produkty mleczne jak kefir czy maślanka. Kefir można uwzględniać w diecie prawie każdej osoby. Szczególnie dobrze, by jadły go kobiety w trakcie i po menopauzie, oraz dzieci i młodzież. Kefir to świetne źródło wapnia, który zapobiega osteoporozie i wzmacnia kości i zęby.

Zobacz także
banany

Kobieta jadła tylko banany przez 12 dni. Nie uwierzycie, co stało się z jej ciałem

Detoks w trybie turbo. Przez 3 dni jadła tylko kaszę gryczaną i warzywa. Efekty powalają na kolana

Detoks w trybie turbo. Przez 3 dni jadła tylko kaszę gryczaną. Efekty powalają na kolana

Dieta kefirowa – zasady

Dieta kefirowa to tak zwana monodieta. Polega ona na bazowaniu na konkretnym produkcie spożywczym przez jakiś czas. Monodiety nie nadają się do długotrwałego stosowania, ale powinny być bezpieczne przy krótkotrwałym zastosowaniu. Jeśli chcecie przeprowadzić kurację kefirową musicie opierać się o harmonogram.

Harmonogram diety kefirowej

  • 1 dzień – jecie tylko chudy twaróg
  • 2 i 3 dzień – pijecie kefir do syta
  • 4 dzień – pijecie kefir, ale możecie też jeść warzywa 
  • 5 dzień – możecie jeść kefir, warzywa i chude gotowane mięso

Pamiętajcie, żeby nie stosować diety kefirowej dłużej niż 5 dni

Inne rodzaje diety kefirowej

Możecie dowolnie modyfikować harmonogram diety, nie wydłużajcie jej tylko! Najbardziej polecamy jednak włączenie kefiru na stałe do jadłospisu, obok innych produktów spożywczych. Pijcie kefir jako dodatek do obiadów, jako baza do koktajli owocowych lub traktujcie go jako przekąskę lub drugie śniadanie. Odczujecie wiele pozytywnych efektów!

 

Na tej diecie można jeść dużo tłuszczu. Efekty powalają
AdobeStock
Newsy
Dieta ketogeniczna – zasady, dozwolone produkty, efekty
Chcielibyście jeść dużo tłustych potraw i chudnąć? To możliwe – poznajcie zasady diety ketogenicznej.

Większość ludzi rozpoczynając dietę odchudzającą postanawia całkowicie wykluczyć tłuszcz z jadłospisu.  A co powiecie na dietę, w której tłuszcz jest wskazany i na dodatek można na niej schudnąć? Poznajcie zasady diety ketogenicznej! Na czym polega dieta ketogeniczna? Osoby decydujące się na dietę ketogeniczną musza całkowicie zmienić swój sposób żywienia. W tej diecie praktycznie w ogóle nie je się węglowodanów, a zamiast tego należy spożywać dużo białek i tłuszczów. Jedynymi dozwolonymi węglowodanami są warzywa i owoce w niewielkich ilościach. Okazuje się bowiem, że wbrew pozorom jedzenie tłuszczu w dużych ilościach wcale nie musi oznaczać przyrostu tkanki tłuszczowej w organizmie. Co więcej – można dzięki temu schudnąć! Osoba na diecie ketogenicznej zastępuje węglowodany tłuszczami i białkiem. Wówczas jej organizm wchodzi w stan ketozy, czyli pozyskiwania energii z własnej tkanki tłuszczowej zamiast z węglowodanów. Zasady diety ketogenicznej W diecie ketogenicznej można jeść produkty zawierające tłuszcz i białko, czyli na przykład: Mięso Ryby (zwłaszcza tłuste) Śmietanę Masło Orzechy Olej Grzyby Nie można natomiast w ogóle jeść pieczywa, kasz, ryżu czy ziemniaków. Niedozwolone są też naturalnie słodycze. Również lista dozwolonych warzyw i owoców jest bardzo ograniczona i znajdują się na niej: Pomidory Ogórki Papryka Brokuły Awokado Dieta ketogeniczna – dla kogo? Należy podkreślić, że dieta ketogeniczna wymaga konsultacji z lekarzem. Nie każdy bowiem może ją stosować! Konieczny jest dobry stan zdrowia, ponieważ nieprawidłowo stosowana dieta ketogeniczna może spowodować kwasicę ketonową. Zalety diety ketogenicznej Największą zaletą tej diety jest...

Co się dzieje z organizmem gdy codziennie będziecie pić kefir? Wystarczy 1 szklanka dziennie
Adobe Stock
Newsy
Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie pić kefir? Wystarczy 1 szklanka dziennie
Podpowiadamy, jakie możecie mieć korzyści, jeśli włączycie kefir do swojego jadłospisu. Pijcie go do posiłków lub pomiędzy nimi. Szklanka kefiru może być doskonała na „mały głód”, ponieważ dzięki niej nie sięgniecie po przekąski.

Kefir jest fermentowanym napojem mlecznym, produkowanym od tysięcy lat. Znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też medycynie ludowej. To produkt spożywczy, który pochodzi ze wschodu, prawdopodobnie z Kaukazu, a w Moskwie pojawił się za sprawą pewnego podstępu. Pracownica moskiewskiej mleczarni, Irina Sakharowa wykradła go kaukaskiemu księciu. Dziś produkowany jest przede wszystkim w Rosji i Polsce. Dlaczego kefir jest tak ceniony? Jak kefir wpływa na organizm? Kefir ma podobną kaloryczność jak mleko, z którego został zrobiony. Szklanka kefiru o zawartości tłuszczu 1,5% ma 113 kalorii. Napój zawiera wiele witamin i minerałów, ale najważniejsze dla są obecne w nim bakterie i drożdże. Oto jak kefir działa na organizm: Jest probiotykiem, czyli źródłem mikroorganizmów, które wspierają rozwój dobrej mikroflory organizmu i zapobiegają rozwojowi bakterii chorobotwórczych. Równowaga bakteryjna, którą zapewnia, pozwala zachować właściwe trawienie, regularne wypróżnienia, a nawet dobre samopoczucie psychiczne. Jako probiotyk pomaga na zespół jelita drażliwego, nieszczelne jelito. Zmniejsza ryzyko osteoporozy. To dlatego, że kefir jest dobrym źródłem wapnia i magnezu, czyli minerałów kluczowych dla zdrowych i mocnych kości. Zawiera też witaminę K, która odpowiada za metabolizm wapnia i zmniejsza ryzyko złamań kości. Zwiększa absorpcję wapnia przez komórki kośćca, co wpływa na większą gęstość kości i także mniejsze ryzyko złamań. Dzięki bakteriom probiotycznym wapń z kefiru jest lepiej przyswajany przez organizm. Dobrze wpływa na system immunologiczny. Badania potwierdziły, że zarówno bakterie probiotyczne jak i bioaktywne peptydy wytwarzane podczas fermentacji symulują działanie układu odpornościowego i wzmacniają odpowiedź organizmu...

Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujesz tych 2 składników i zwykły koc
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujecie tych 2 składników i ciepłego koca
Przygotowanie domowego kefiru nie wymaga ani wielkich umiejętności, ani specjalistycznego sprzętu. Zobaczcie, jakie to proste.

Kefir to jeden z najstarszych mlecznych napojów na świecie. Wytwarza się go poprzez fermentację mleka pod wpływem bakterii. Jego nazwa pochodzi prawdopodobnie od tureckich słów „keyif”, czyli radość, przyjemność i „kopur”, co oznacza lekką, mleczną piankę. Niektórzy mówią, że kombinacja tureckich czy kaukazkich określeń znaczy tyle, co „czuj się dobrze”. Bo tak się właśnie czujemy pijąc kefir. Właściwości zdrowotne kefiru Kefir trafił do Europy na początku XX w. dzięki Ilji Miecznikowi, ukraińskiemu mikrobiologowi, laureatowi Nagrody Nobla, który badał przyczyny długowieczności ludzi żyjących na Bałkanach. Stwierdził, że zdrowie i długowieczność zawdzięczają diecie bogatej w fermentowaną żywność mleczną – kefir i jogurt. Warto wiedzieć, że skład kefiru, jako produktu powstającego naturalnie, może być zmienny. Zależy od jakości mleka oraz warunków, w których przebiega fermentacja. Kefir jest bogaty w witaminy z grupy B, w tym B1, B2, B12 D, biotyny i białka. Enzymy oraz bakterie probiotyczne, które zawiera, wspomagają procesy trawienne. Zawartość bakterii probiotycznych, w przeliczeniu na porcję produktu jest dużo wyższa w kefirze niż w jogurcie. Dostarcza także znacznych ilości wapnia i magnezu. Zawiera też laktozę z mleka, często wywołującą uczulenia. Jednak nawet osoby, które nie trawią laktozy i mają dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego po wypiciu mleka, nie mają problemów żołądkowych po spożyciu kefiru. Dzieje się tak dlatego, że proces fermentacji w obecności bakterii, częściowo wpływa na rozkład laktozy i lepsze jej trawienie. Kefir doskonały na zdrową dietę odchudzającą Kefir to napój niskokaloryczny. W 100 ml produktu znajduje się jedynie 50-70 kcal. Do tego jest napojem sycącym,...

Japońska dieta wodna. Dieta-cud na schudnięcie i leczenie poważnych chorób?
AdobeStock
Newsy
Japońska dieta wodna. Dieta-cud na schudnięcie i leczenie poważnych chorób?
Ta dieta zakłada picie sporych ilości wody, ale tylko w określonym czasie. Czy jest skuteczna?

Osoby pragnące schudnąć często sięgają po „diety-cud” w nadziei, że pozwolą im bezboleśnie pozbyć się nadmiarowych kilogramów. Ostatnio sporą popularnością cieszy się japońska dieta wodna. Czy warto ją stosować? Szczegółów dowiecie się poniżej. Zasady japońskiej diety wodnej Tak naprawdę dieta wodna polega po prostu na spożywaniu dużych ilości wody w ciągu dnia oraz w odpowiednich porach – to kiedy pije się wodę, ma podobno duże znaczenie. Podczas diety wodnej należy przestrzegać poniższych zasad: Od razu po przebudzeniu, jeszcze przed myciem zębów należy wypić 160 ml wody w temperaturze pokojowej. Dopiero 45 minut później można zjeść śniadanie. W trakcie dnia należy wypić wodę 20 minut przed każdym posiłkiem. Podczas jedzenia nie wolno pić wody, a wszystkie posiłki powinno się zjadać w ciągu 15 minut. Po każdym posiłku nie można nic jeść ani pić przez 2 godziny Produkty dozwolone w trakcie diety wodnej Znaczenie mają także produkty spożywane podczas diety wodnej. W waszym jadłospisie powinny się znaleźć poniższe produkty: Warzywa i owoce Chude mięso i ryby Nabiał Jajka Kasze Produkty nisko przetworzone Produkty zakazane podczas stosowania diety wodnej Część produktów jest całkowicie zakazana, ponieważ ich spożywanie uniemożliwiłoby odpowiednie oczyszczenie organizmu. W trakcie stosowania diety wodnej nie wolno jeść: Słodyczy Słonych przekąsek Słodkich napojów gazowanych oraz soków Przetworzonej żywności Wpływ japońskiej diety wodnej na organizm A jakie jest działanie diety wodnej? Dietetycy cały czas przypominają o tym, że wypijanie odpowiednich ilości wody w ciągu dnia jest bardzo ważne dla zachowania zdrowia. Stosowanie tej diety może sprawić, że będziecie mieli więcej...