Na krzakach pojawiły się już pierwsze owoce czerwonej porzeczki. Z uwagi na jej cierpki, kwaskowaty smak, porzeczka zwykle jest wykorzystywana głównie do produkcji dżemów, win, kompotów lub jako ozdobny dodatek do dań. Są też jednak tacy, którzy lubią spożywać ją na surowo. Dlaczego warto jeść czerwoną porzeczkę?

Wartości odżywcze czerwonej porzeczki

Owoce czerwonej porzeczki skrywają mnóstwo witamin i minerałów. Zawierają witaminę B, C, E oraz K, a także moc minerałów, takich jak: wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód i cynk.

Korzyści zdrowotne czerwonej porzeczki

Z uwagi na tak liczne bogactwo witamin oraz minerałów, czerwone porzeczki niosą mnóstwo korzyści zdrowotnych.

  • Czerwone porzeczki są bogate w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza uszkodzenia komórek skóry spowodowane przez wolne rodniki. Witamina C może również pomóc w regeneracji komórek skóry i sprzyja gojeniu się uszkodzeń spowodowanych promieniowaniem UV.
  • Czerwone porzeczki są bogate w żelazo, które jest niezbędnym pierwiastkiem do tworzenia czerwonych krwinek.
  • Czerwone porzeczki są bogate w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, zmniejszając ryzyko infekcji wirusowych i bakteryjnych. Nie tylko pomaga zapobiegać przeziębieniom, ale także zmniejsza ryzyko powstawania niektórych rodzajów nowotworów.
  • Czerwone porzeczki zawierają dużo potasu, a ten sprzyja zdrowiu naszego serca – reguluje krążenie krwi oraz pomaga zapobiegać nadciśnieniu. Potas jest również dobry dla innych narządów, w tym nerek, a także może zmniejszać ryzyko udaru mózgu.
  • Czerwona porzeczka doskonale oczyszcza organizm z toksyn, wspiera zdrowie układu pokarmowego, a także zapobiega zgadze.
  • Te niewielkie kwaskowate owoce zawierają spore ilości błonnika. Błonnik wspiera regularne wypróżnienia i zapobiega zaparciom.
  • Czerwone porzeczki mają właściwości moczopędne. To dlatego są wykorzystywane w leczeniu zapalenia dróg moczowych.
  • Dzięki zawartości polifenoli, zmniejszają bóle miesiączkowe i mają działanie łagodzące ból oraz uspokajające.

Źródło: drhealthbenefits.com, caloriebee.com

Zobacz także: