Wielu Polaków nie wyobraża sobie rosołu bez dodatku lubczyku. Bulion z dodatkiem tego zioła nabiera głębokiego i wyrazistego smaku. Jest też o wiele zdrowszy niż zupa z dodatkiem naszpikowanej szkodliwymi substancjami Maggi.
Lubczyk doskonale też pasuje do dań z dziczyzny, królika i jagnięciny, a także do owoców morza i grzybów. A czy wiecie, że według niektórych źródeł jest on uznawany za afrodyzjak? To jednak nie jedyne jego zalety, ponieważ roślina ta doskonale również odtruwa organizm i ma wiele innych korzystnych właściwości.
Właściwości zdrowotne lubczyku
Lubczyk to zioło, które wykazuje ogromne korzyści zwłaszcza dla przewodu pokarmowego i układu oddechowego. Z uwagi na bogactwo składników odżywczych, może przyczynić się do lepszej odporności, a także wzmacniać organizm.
- Ze względu na swój przeciwzapalny charakter, lubczyk jest idealny do łagodzenia rozstroju żołądka i przywracania układu pokarmowego do stanu neutralnego. Może pomóc zmniejszyć wzdęcia i nadmiar gazów, zmniejszając podrażnienie jelit i promując zdrowy, normalny ruch w okrężnicy.
- Zioło to jest idealnym lekarstwem dla osób cierpiących na takie schorzenia jak dna moczanowa, zapalenie stawów i hemoroidy
- Jeśli cierpicie na dolegliwości układu oddechowego, lubczyk może działać jako środek wykrztuśny, usuwając nadmiar flegmy i śluzu z dróg oddechowych. Dodatkowo, eukaliptol, jeden z głównych środków łagodzących w nim zawartych, może zmniejszyć podrażnienie i stan zapalny w płucach.
- Maść z lubczyku jest bardzo skuteczna w zmniejszaniu objawów łuszczycy i trądziku. Znajdujące się w nim przeciwutleniacze mogą również pomóc w niektórych przypadkach zapobiegać powstawaniu zmarszczek i zwiększać przepływ krwi na powierzchnię skóry, poprawiając jej koloryt i wygląd.
-
Regularne stosowanie lubczyku może pomóc w utrzymaniu zdrowych stawów.
-
Lubczyk ma łagodne właściwości przeciwbólowe i może pomóc złagodzić bóle stawów, skurcze brzucha, bóle głowy i inne typy bólów.
-
Liście lubczyku zapewniają świeży oddech.
-
Spożywanie liści lubczyku może pomóc złagodzić objawy przeziębienia.
-
Lubczyk to środek moczopędny, który zwiększa oddawanie moczu bez utraty elektrolitów.
Kto nie powinien jeść lubczyku?
Istnieją trzy grupy osób, które nie powinny jeść lubczyku. Są to alergicy, kobiety w ciąży i kobiety, które są w trakcie menstruacji.
Zobacz także:
- Alergicy powinni szczególnie uważać na lubczyk, ponieważ roślina ta jest fotouczulająca. Co to dokładnie oznacza? A mianowicie to, że po ekspozycji na słońce osoba taka może doznać oparzeń i przebarwień na skórze.
- Kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią. Takie osoby bezwzględnie powinny zrezygnować z lubczyku, ponieważ ma on działanie poronne.
- Kobiety w trakcie menstruacji także powinny zrezygnować z lubczyku, ponieważ zioło to zwiększa krwawienie.
Źródło: medonet.pl, healthbenefotstime.com