Oczyszcza organizm z toksyn, pomaga przy wrzodach, ułatwia trawienie. Dodawajcie go nie tylko do rosołu
Pixabay
Newsy

Oczyszcza organizm z toksyn, pomaga przy wrzodach, ułatwia trawienie. Dodawajcie go nie tylko do rosołu

Dodajecie do rosołu lubczyk? To aromatyczne zioło świetnie podkreśla smak ulubionej zupy Polaków. Mało kto wie, że posiada ono również wiele właściwości zdrowotnych.

Wielu Polaków nie wyobraża sobie rosołu bez dodatku lubczyku. Bulion z dodatkiem tego zioła nabiera głębokiego i wyrazistego smaku. Jest też o wiele zdrowszy niż zupa z dodatkiem naszpikowanej szkodliwymi substancjami Maggi. Lubczyk doskonale też pasuje do dań z dziczyzny, królika i jagnięciny, a także do owoców morza i grzybów. A czy wiecie, że według niektórych źródeł jest on uznawany za afrodyzjak? To jednak nie jedyne jego zalety, ponieważ roślina ta doskonale również odtruwa organizm i ma wiele innych korzystnych właściwości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne lubczyku

Lubczyk to zioło, które wykazuje ogromne korzyści zwłaszcza dla przewodu pokarmowego i układu oddechowego. Z uwagi na bogactwo składników odżywczych, może przyczynić się do lepszej odporności, a także wzmacniać organizm.

  • Ze względu na swój przeciwzapalny charakter, lubczyk jest idealny do łagodzenia rozstroju żołądka i przywracania układu pokarmowego do stanu neutralnego. Może pomóc zmniejszyć wzdęcia i nadmiar gazów, zmniejszając podrażnienie jelit i promując zdrowy, normalny ruch w okrężnicy.
Zobacz także
Olej z tego kwiatu chroni przed nowotworami. Odkrycie polskich uczonych zachwyciło naukowy świat

Olej z tego kwiatu chroni przed nowotworami. Odkrycie polskich uczonych zachwyciło naukowy świat

Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami

Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami

  • Zioło to jest idealnym lekarstwem dla osób cierpiących na takie schorzenia jak dna moczanowa, zapalenie stawów i hemoroidy
  • Jeśli cierpicie na dolegliwości układu oddechowego, lubczyk może działać jako środek wykrztuśny, usuwając nadmiar flegmy i śluzu z dróg oddechowych. Dodatkowo, eukaliptol, jeden z głównych środków łagodzących w nim zawartych, może zmniejszyć podrażnienie i stan zapalny w płucach.
  • Maść z lubczyku jest bardzo skuteczna w zmniejszaniu objawów łuszczycy i trądziku. Znajdujące się w nim przeciwutleniacze mogą również pomóc w niektórych przypadkach zapobiegać powstawaniu zmarszczek i zwiększać przepływ krwi na powierzchnię skóry, poprawiając jej koloryt i wygląd.
  • Regularne stosowanie lubczyku może pomóc w utrzymaniu zdrowych stawów.

  • Lubczyk ma łagodne właściwości przeciwbólowe i może pomóc złagodzić bóle stawów, skurcze brzucha, bóle głowy i inne typy bólów.

  • Liście lubczyku zapewniają świeży oddech.

  • Spożywanie liści lubczyku może pomóc złagodzić objawy przeziębienia

  • Lubczyk to środek moczopędny, który zwiększa oddawanie moczu bez utraty elektrolitów.

Kto nie powinien jeść lubczyku?

Istnieją trzy grupy osób, które nie powinny jeść lubczyku. Są to alergicy, kobiety w ciąży i kobiety, które są w trakcie menstruacji.

  1. Alergicy powinni szczególnie uważać na lubczyk, ponieważ roślina ta jest fotouczulająca. Co to dokładnie oznacza? A mianowicie to, że po ekspozycji na słońce osoba taka może doznać oparzeń i przebarwień na skórze.
  2. Kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią. Takie osoby bezwzględnie powinny zrezygnować z lubczyku, ponieważ ma on działanie poronne.
  3. Kobiety w trakcie menstruacji także powinny zrezygnować z lubczyku, ponieważ zioło to zwiększa krwawienie.

Źródło: medonet.pl, healthbenefotstime.com

Rosół z lubczykiem
Adobe Stock
Newsy
Dodajesz do rosołu to zioło? Uważaj! To może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia
Rosół to zupa polecana na wszelkie choroby. Jednak dodanie jednego zioła może sprawić, że stanie się niezwykle niebezpieczna!

Najlepszy rosół to taki gotowany na dużej ilości mięsa, kości, warzyw i… ziół. To zioła nadają zupie niesamowity aromat, który rozchodzi się po całym mieszkaniu. Z chęcią sięgamy po różne przyprawy, które mają nadać rosołowi wyjątkowy smak i zapach. Jednak niektóre z nich mogą być niebezpieczne! Sprawdź, czy ty też ich używasz! Uwaga na zioła! Różne ziółka polecane są nie tylko jako przyprawy, ale również jako lekarstwa dla podreperowania zdrowia. Pijemy rumianek na problemy z żołądkiem, koper na zaparcia, a szałwią płuczemy bolące gardło i jamę ustną po zabiegach dentystycznych. Ale nie wszystkie zioła są dla nas bezpieczne! Podobnie jak lekarstwa, podane w nieodpowiednich kombinacjach lub proporcjach, mogą stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia i życia. Jednym z ziół, które wymaga zachowania szczególnej ostrożności, jest lubczyk . Dlaczego? Kto nie powinien jeść lubczyku? Lubczyk nadaje rosołowi wyjątkowy aromat, którego nie można pomylić z żadnym innym. Ale czy wiesz, że ta roślina może być niebezpieczna dla zdrowia? Na lubczyk muszą bardzo uważać: Alergicy – roślina ta jest fotouczulająca. Oznacza to, że alergik, który zje potrawę z dodatkiem lubczyku, może dostać silnych oparzeń po ekspozycji na promienie słoneczne. Może też powodować powstawanie przebarwień od słońca. Kobiety w ciąży – panie spodziewające się dziecka absolutnie nie mogą spożywać lubczyku. To zioło ma działanie poronne i jest zabronione dla kobiet w ciąży i karmiących piersią! Kobiety w trakcie mensturacji - zwiększa krwawienie. Uwaga na popularną przyprawę „Maggi” . Jeszcze do niedawna zawierała lubczyk i również nie mogła być stosowana przez przyszłe mamy. Niedawno zmieniono...

Lubczyk do rosołu a kobiety w ciąży
Pixabay
Newsy
Tak przyprawionego rosołu pod żadnym pozorem nie powinny jeść kobiety w ciąży. Może spowodować poważne komplikacje
Nie od dziś wiadomo, że kobiety w ciąży powinny zachować szczególną ostrożność podczas wyboru posiłków. Także i tych tradycyjnych...

Rosół to pozycja obowiązkowa w jadłospisie większości Polaków. Zazwyczaj jemy go w niedzielę. I jak to często w polskich domach bywa, już w poniedziałek złocisty wywar zmienia się w pomidorówkę… Rosół nie tylko rozgrzewa w chłodne zimowe dni, ale także pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Rosół a ciąża O fantastycznych prozdrowotnych cechach rosołu powiedziano i napisano już wszystko, ale nie zaszkodzi by przypomnieć sobie pewne informacje lub po prostu poszerzyć swoją wiedzę. Więcej na ten temat znajdziecie na przykład w jednym z naszych artykułów. Wystarczy, że klikniecie w ten link:  Rosół to najzdrowsza zupa na świecie. Wyleczy kaca, grypę, a także pewien poważny problem zdrowotny Gorąca, aromatyczna, bogata w zdrowe dodatki zupa może być doskonałym wyborem także dla kobiet w ciąży. Panie w stanie błogosławionym, powinny uważać jednak na pewną popularną rosołową przyprawę. Na co uważać? Chodzi tu o lubczyk. To niewinne zioło zwykle przedstawiane jest jako afrodyzjak i po prostu doskonały polepszacz smaku bulionu. Tymczasem, mało kto wie o jego ciemnych stronach. Te związane są z jego właściwościami rozkurczowymi. Kobiety w ciąży powinny z dużą rozwagą przystępować więc do spożywania rosołu z dodatkiem lubczyku. Roślina ta może doprowadzić do krwawienia i w skrajnych przypadkach - do przerwania ciąży. Oczywiście, takie zagrożenie może wystąpić tylko w przypadku spożycia naprawdę znacznych ilości świeżego lub sproszkowanego lubczyku. Lektura obowiązkowa Nie zmienia to faktu, że trzeba mieć świadomość, że to niepozorne zioło nie jest najbardziej odpowiednim dodatkiem do rosołu dla pań w ciąży. Przyszłe mamy powinny również pamiętać, że popularna przyprawa rosołowa „Maggi”, również zawiera...

bluszczyk kurdybanek do rosołu
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie ten  nietypowy chwast do rosołu. Wzbogaci smak i doda mu zdrowotnych walorów
Bluszczyk kurdybanek, bluszczyk ziemny, kumdran lub kondratek – bez względu na to, jak nazywacie ten chwast, powinniście spróbować umieścić go w rosole. Dzięki tej niepozornej roślinie, wasza zupa nie tylko zyska niesamowicie wyjątkowy smak, ale również będzie bogatsza o wiele cennych wartości odżywczych.

Bluszczyk kurdybanek to bardzo cenne zioło rosnące na terenie niemal całej Europy, również w Polsce, gdzie z reguły traktuje się je, jak chwast. Roślina może osiągać nawet do 20 cm wysokości, ma lekko owłosioną łodygę, zimotrwałe, nieco zaokrąglone liście i małe, niebieskie lub fioletowe kwiatki. Choć nazwa z pewnością dla wielu brzmi obco i luksusowo, w rzeczywistości kurdybanek można kupić w wielu sklepach zielarskich, najczęściej w postaci suszonej.  Rosół według tradycyjnej receptury Według tradycyjnej receptury, w rosole powinno znaleźć się dobrej jakości mięso, najlepiej z kury, oraz warzywa – marchewka, pietruszka, seler, por i cebula. Nie można również zapomnieć o przyprawach – soli, pieprzu, kurkumie, imbirze oraz suszonej pietruszce. Okazuje się jednak, że niekiedy warto odejść od tradycji i umieścić w wywarze coś tak niecodziennego, jak bluszczyk kurdybanek. Właściwości zdrowotne kurdybanka Według ekspertów, regularne spożywanie tej rośliny, może mieć bardzo pozytywny wpływ przede wszystkim na prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego, krwionośnego oraz pokarmowego. Bowiem chwast nie tylko pobudza wydzielanie soków trawiennych, ale również pomaga w walce z niestrawnością, wspiera trawienie, przyspiesza przemianę materii, regeneruje wątrobę oraz oczyszcza organizm z toksyn. Do cennych właściwości kurdybanka zalicza się także pozytywny wpływ na pracę serca, łagodzenie stresu oraz działanie bakteriobójcze. Z powodzeniem można go wykorzystywać jako środek łagodzący i skracający czas przeziębienia oraz zwalczający kaszel. Okazuje się również, że zioło doskonale sprawdza się w walce z trądzikiem, przyspiesza gojenie ran i oparzeń. Zastosowanie leczniczego "chwastu" Kurdybanek doskonale sprawdzi się jako dodatek do rosołu. Niesamowicie...

Rosół lubczykowy z kluskami z parmezanu. Przepis na niebanalny rosół
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Rosół lubczykowy z kluskami z parmezanu. Przepis na niebanalny rosół
Uwielbiacie rosół? Czy przygotowywaliście już go kiedyś w wersji z parmezanowymi kluseczkami? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie!

Rosół z kurczaka - robicie rosół z kury czy z kurczaka? - to tradycyjna polska zupa, bez której trudno sobie wyobrazić naszą rodzimą kuchnię. Rosół nie tylko świetnie smakuje, ale też wspaniale podnosi odporność i jest pełen składników odżywczych – zawiera dużo białka, a także jest dobrym źródłem witaminy B2 i B12, a także magnezu, potasu, selenu i cynku. Najczęściej zupę tę podaje się z makaronem - jeśli gotujecie makaron we wrzątku, to robicie ogromny błąd , lanymi kluskami lub ziemniakami - jak ugotować ziemniaki w kilka minut?  Możecie go też podać z pysznymi parmezanowymi kluseczkami. Koniecznie sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek. Rosół lubczykowy z kluskami z parmezanu Rosół lubczykowy z kluskami z parmezanu - sprawdźcie też przepis na schabowe z dodatkiem parmezanu - to świetny pomysł na niebanalny i wspaniale podkręcony rosół. Lubczyk nie tylko dodaje naszej zupie wyraźnego smaku, ale też wzbogaca ją o liczne walory zdrowotne. Lubczyk znany jest już od wieków. Roślina ta ma działanie przeciwzapalne, odżywiające skórę, łagodzące bóle menstruacyjne oraz jest znana jako środek wspomagający trawienie, łagodzący wzdęcia i inne dolegliwości żołądkowe. Oprócz tego, lubczyk był powszechnie używany do wzmacniania serca i wspomagania układu oddechowego. Był również przydatny jako środek moczopędny, w leczeniu kamieni nerkowych i jako sposób na oczyszczenie krwi. Dodajcie go do rosołu i podajcie zupę z pysznymi parmezanowymi kluskami, a każdy poprosi was o dokładkę! Składniki: 35 dag szpondra wołowego 2 pałeczki z kurczaka + 1 pierś z kurczaka 3 marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera wielkości tej 1/2 pietruszki 1/3 pora (biała część) 1 malutka cebulka 1 suszony grzybek 2...