Oczyszcza organizm i zawiera wiele witamin. Składniki na ten sok macie pod domem
AdobeStock
Newsy

Sok z pokrzywy oczyszcza organizm i zawiera wiele witamin [PRZEPIS]

Niektórzy decydują się na kupowanie suplementów z witaminami w aptece, podczas gdy rośliny pełne zdrowych składników rosną dosłownie wszędzie. Na przykład młode pokrzywy, z których zrobicie pyszny sok!

Gdy zaczyna się sezon na różne warzywa, owoce i zioła, warto je włączyć do swojej codziennej diety. To właśnie w tych produktach znajduje się najwięcej witamin, gdy są świeże! Na przykład pokrzywy – młode okazy to prawdziwa bomba witaminowa. Zróbcie z nich pyszny i bardzo zdrowy sok!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości młodej pokrzywy

Pokrzywy przez większość ludzi traktowane są jako pospolity i mocno uciążliwy chwast. Kto choć raz poparzył się pokrzywą ten dobrze wie, o czym mowa! Jednak poddane odpowiedniej obróbce pokrzywy przestają parzyć i nadają się do zjedzenia – warto to zrobić, ponieważ zawierają mnóstwo witamin! W pokrzywach znajduje się witamina A, C, E i K, a także krzem, magnez i żelazo. Picie soku z młodej pokrzywy oczyści wasz organizm i pomoże w przypadku problemów z cerą, słabymi włosami i paznokciami. Uważajcie tylko z ilością, ponieważ pokrzywa działa bardzo moczopędnie!

Zobacz także

Dania z pokrzywą

Sok to nie jedyny sposób na wykorzystanie pokrzywy. Można też zrobić z niej wiele smacznych dań, jak choćby jajecznicę z pokrzywą, drobiowe roladki czy wiosenny omlet. Warto spróbować!

Przepis na sok z młodej pokrzywy

Do przygotowania soku potrzebna wam będzie przede wszystkim młoda pokrzywa, która obecnie rośnie praktycznie wszędzie. Uważajcie jednak, by podczas zbierania się nie poparzyć! Koniecznie załóżcie wcześniej rękawiczki – będą wam potrzebne również do wypłukania i sparzenia pokrzyw.

Składniki:

  • 2 szklanki liści młodej pokrzywy
  • 1 średnie jabłko
  • 1 limonka

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyjcie pokrzywę w zimnej wodzie, by pozbyć się kurzu i piasku z liści.
  2. Następnie ułóżcie liście pokrzywy na sitku i polejcie wrzącą wodą. Przełóżcie pokrzywę od razu do zimnej wody na minutę, a następnie odcedźcie.
  3. Do kielicha blendera włóżcie liście pokrzywy, obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz wlejcie sok z całej limonki.
  4. Zmiksujcie całość na gładką masę.
  5. Następnie możecie odcedzić sok na sitku, by uzyskać czysty płyn. Jednak jeśli lubicie soki z kawałkami owoców, to nie musicie tego robić. Pijcie od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze
Pokrzywa napar
Adobe Stock
Newsy Napar z tej rośliny wspaniale działa na cały organizm - odchudza, chroni przed starzeniem i wzmacnia odporność
Odporność. Słowo klucz w obecnym okresie. Jesień ustępuje już miejsca zimie, ale nadal musimy wzmacniać swój organizm przed wirusami i bakteriami. Choćby za pomocą pokrzywy.
Hubert Rój
grudzień 09, 2020

Ostatnio chwytamy się wszelkich możliwych sposobów, by wzmacniać swój organizm i budować odporność do walki z zakażeniami. O zagrożeniach przeróżnymi infekcjami wiedzieliśmy od lat. Jednak to dopiero pandemia koronawirusa spowodowała, że na poważnie zaczęliśmy się o siebie bać i nieco bardziej troszczyć. Szukamy sposobów na odporność. Jedni wybierają syropy z miodu, czosnku i cytryny, inni wolą faszerować się tabletkami. My wybieramy naturalne metody. Wybierzmy pokrzywę Jedną z nich jest także napar z pokrzywy. Ta roślina niesłusznie postrzegana jest jako zbędny chwast i postrach dzieci buszujących po rowach, łąkach i okolicach. Pokrzywa to także niesamowite właściwości prozdrowotne. Picie naparu z pokrzywy to nie tylko wzmacnianie organizmu w walce z bakteriami, infekcjami i wirusami. Pokrzywa ma także inne ciekawe i bardzo korzystne cechy. Do jednych z jej walorów należy to, że pomaga zwalczać objawy alergii – wszyscy ci, którzy nie mogą znieść już kataru siennego, bólu głowy i napadów kichania – powinni zacząć rozglądać się za naparem z pokrzywy. Oprócz tego pokrzywa to także zbawienny wpływ na układ trawienny i krwionośny. Podobnie jak skrzyp, pokrzywa dobrze wpływa na prawidłowy rozwój naszych paznokci, regenerację skóry i włosów. Nie przypadkiem nasze babcie wybierały właśnie szampony pokrzywowe. Oprócz tego pokrzywa to źródło całej masy cennych witamin i minerałów. A, C, E, siarka, magnez, wapń fosfor – na wyliczenie ich wszystkich nie wystarczy nam miejsca w tym artykule.  Jak by tego było mało - pokrzywa odchudza! Nie sparzymy się Ponadto picie naparu z pokrzywy jest wskazane także dla osób starszych. Ta roślina chroni organizm przed nadmiernymi skutkami starzenia się, działa antynowotworowo, a...

Przeczytaj
nadciśnienie sposoby domowe
AdobeStock
Zdrowie Trzy przepyszne soki warzywne, które obniżają nadciśnienie! Tanie składniki, które masz w lodówce!
Jeśli twoi bliscy cierpią na nadciśnienie, przygotuj im jeden z tych soków! Są zdrowe, łatwe w przygotowaniu, tanie i przede wszystkim - przepyszne!
Katarzyna Wyborska
listopad 05, 2020

Nadciśnienie bywa związane z wiekiem, ale najczęściej występuje wraz z innymi chorobami. Poza leczeniem farmakologicznym warto wdrożyć naturalne rozwiązania, które mogą pomóc złagodzić objawy nadciśnienia i są zdrowsze od tabletek. Przygotowaliśmy dla was trzy proste przepisy na smaczne soki, które obniżą wasze ciśnienie! Sok z buraka Buraki słyną ze swoich zdrowotnych właściwości. Szczególnie poleca się je anemikom ze względu na ogromne ilości żelaza zawartego w burakach. Również osoby cierpiące na nadciśnienie skorzystają z tego warzywa. Poza żelazem buraki bogate są także w azotany, które pomagają regulować ciśnienie krwi. Już w kilka godzin potrafią obniżyć ciśnienie skurczowe! Do przygotowania potrzebne są tylko buraki i odrobina soli. Buraki myjemy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wrzucamy je do blendera i miksujemy. Uzyskaną papkę wyciskamy na sitku do słoika, miseczki lub innego naczynia i gotowe! Sok ze szpinaku Liście szpinaku większość ludzi docenia dopiero w dorosłości. To warzywo jest pysznym dodatkiem do mięs, warzyw, naleśników i sałatek. Warto też zrobić z niego sok, który doskonale pomaga złagodzić objawy nadciśnienia. Aby przygotować sok, potrzebujecie jedynie liści szpinaku i wyciskarki. Ponieważ smak szpinaku jest mało wyrazisty, polecamy dodać do niego jabłko lub marchewkę. Sok z marchwi Marchewki są doskonałym źródłem potasu, który reguluje pracę serca, a do tego pysznie smakują! Do blendera wrzuć 4 obrane, umyte i pokrojone w kostkę marchewki. Możesz dodać jeszcze jabłko do smaku. Zblenduj całość na jednolitą papkę i przecedź przez sitko. Smacznego!   Źródło: www.ndtv.com Źródło zdjęcia: AdobeStock

Przeczytaj
sok z buraka
unsplash.com/@rirri01
Newsy Szklanka soku z tego warzywa genialnie oczyszcza wątrobę. Pijcie go codziennie
Chronią przed infekcjami, wzmacniają układ nerwowy i oczyszczają organizm z toksyn. Działanie soków warzywnych nie ma sobie równych. Jak często po nie sięgacie?
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Soki z warzyw oprócz ciekawego smaku i niskiej kaloryczności, mają właściwości lecznicze. Soki i koktajle warzywne Jednocześnie dostarczają niewiele kalorii, za to mnóstwo witamin i składników mineralnych. Pomagają zgubić zbędne kilogramy i są prawdziwą bombą zdrowia, którą można fundować sobie w domu.  Warzywa, choć niskokaloryczne, potrafią nasycić. Szczególnie w postaci zblednowanego soku. To zastrzyk energii i dobrych kalorii w płynie. Świeże soki zawierają najwięcej witamin, składników mineralnych i błonnika. Zachwycająco pachną, intensywnie smakują i cieszą oko różnorodnymi barwami. Zamiast kupować sok w kartonie, przygotujcie go sami Do domowego soku można wrzucić dosłownie wszystkie warzywa. Mieszajcie dowolnie, co tylko przyjdzie wam do głowy. Dodawajcie zioła, przyprawy, kiełki i owoce. Soki warzywne można ponadto doprawiać na słodko lub słono. Jakie smaki wolicie? Każdy sprawdzi się z wykorzystaniem warzyw. Dobrą praktyką jest wyciskanie soku najpierw z twardych warzyw, a następnie miksowanie go z miękkimi składnikami. Zaletą domowych soków jest ich cena, smak i świeżość! Zamknięte w szczelnym pojemniku przetrwają w lodówce kilka godzin nie tracąc właściwości odżywczych. Burak to bogate źródło składników mineralnych Jednym z warzyw, które warto polecić nie tylko na oczyszczanie wątroby jest burak. Ma w sobie magnez, potas, cynk, żelazo i fosfor. Znajdziemy w nim również mało znane pierwiastki, takie jak rubid i cez. Najwięcej składników odżywczych buraka znajduje się w wyciśniętym z nich soku. Ugotowane buraki tracą większość składników odżywczych. Barwniki wchodzące w skład buraka wspomagają przemianę materii i usuwanie z organizmu szkodliwych toksyn. Jednym ze skutecznych sposobów na oczyszczenie...

Przeczytaj
niestrawność domowe sposoby
AdobeStock
Newsy Dokucza wam świąteczne przejedzenie? Ten sok w mig się z tym rozprawi
Ledwo żyjecie po świętach? Wypróbujcie ten sok oczyszczający, dzięki któremu szybko staniecie na nogi!
Katarzyna Wyborska
grudzień 26, 2020

Choć w święta można się najeść bez wyrzutów sumienia, to bardzo szybko organizm zaczyna się odzywać i dokuczają mu różne dolegliwości. Senność, niestrawność, ból brzucha i wzdęcia to typowe oznaki przejedzenia. Na co dzień pewnie się pilnujecie i staracie się nie przejadać, ale w święta naprawdę trudno jest sobie odmówić! W efekcie w każde Boże Narodzenie wielu z was pewnie w trakcie świątecznych obiadów dyskretnie odpina guzik w spodniach, a w drugi dzień świąt marzycie o lekkim posiłku. Nic dziwnego – tradycyjne bożonarodzeniowe dania są bardzo ciężkostrawne i niejeden z nas przynajmniej raz w życiu święta odchorował.   By temu zapobiec, należałoby się trzymać żelaznej zasady – mniej jeść! Tylko jak to zrobić w trakcie świąt? Misja niemożliwa do spełnienia, więc pozostają inne sposoby. Można wspomóc zmęczony ciągłym trawieniem organizm i między posiłkami pić napój, który polepszy pracę układu trawiennego i złagodzi przykre dolegliwości. Naturalny sok oczyszczający Sok z tego przepisu pomoże oczyścić układ trawienny i wspomóc jego pracę. A to się bardzo przyda po świętach! Do jego przygotowania potrzebujecie jedynie: 1 jabłko 1 gruszkę 25 dag szpinaku 1 marchew Sok z pomarańczy Wodę Przygotowanie Jabłko, gruszkę i marchew umyjcie i obierzcie ze skórki, a następnie pokrójcie w kostkę. Szpinak umyjcie dokładnie wodą. Do blendera wsypcie wszystkie składniki. Wlejcie szklankę wody i trochę soku pomarańczowego. W zależności od tego jak gęsty lub słodki ma być wasz sok, możecie zmieniać proporcje soku i wody. Włączcie blender i zmieszajcie dokładnie wszystkie składniki. I gotowe! Jeżeli nie przepadacie za drobinkami owoców w soku, możecie przecedzić go do osobnego naczynia....

Przeczytaj