Oczyszcza organizm i zawiera wiele witamin. Składniki na ten sok macie pod domem
AdobeStock
Newsy

Sok z pokrzywy oczyszcza organizm i zawiera wiele witamin [PRZEPIS]

Niektórzy decydują się na kupowanie suplementów z witaminami w aptece, podczas gdy rośliny pełne zdrowych składników rosną dosłownie wszędzie. Na przykład młode pokrzywy, z których zrobicie pyszny sok!

Gdy zaczyna się sezon na różne warzywa, owoce i zioła, warto je włączyć do swojej codziennej diety. To właśnie w tych produktach znajduje się najwięcej witamin, gdy są świeże! Na przykład pokrzywy – młode okazy to prawdziwa bomba witaminowa. Zróbcie z nich pyszny i bardzo zdrowy sok!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości młodej pokrzywy

Pokrzywy przez większość ludzi traktowane są jako pospolity i mocno uciążliwy chwast. Kto choć raz poparzył się pokrzywą ten dobrze wie, o czym mowa! Jednak poddane odpowiedniej obróbce pokrzywy przestają parzyć i nadają się do zjedzenia – warto to zrobić, ponieważ zawierają mnóstwo witamin! W pokrzywach znajduje się witamina A, C, E i K, a także krzem, magnez i żelazo. Picie soku z młodej pokrzywy oczyści wasz organizm i pomoże w przypadku problemów z cerą, słabymi włosami i paznokciami. Uważajcie tylko z ilością, ponieważ pokrzywa działa bardzo moczopędnie!

Zobacz także
Jak zrobić świeżo wyciskany sok bez sokowirówki i wyciskarki? Genialne

Jak zrobić świeżo wyciskany sok bez sokowirówki i wyciskarki? Genialne

Ten niezwykły sok jest nazywany „eliksirem życia”. Znajdziecie go w każdym sklepie

Ten niezwykły sok jest nazywany „eliksirem życia”. Znajdziecie go w każdym sklepie

Dania z pokrzywą

Sok to nie jedyny sposób na wykorzystanie pokrzywy. Można też zrobić z niej wiele smacznych dań, jak choćby jajecznicę z pokrzywą, drobiowe roladki czy wiosenny omlet. Warto spróbować!

Przepis na sok z młodej pokrzywy

Do przygotowania soku potrzebna wam będzie przede wszystkim młoda pokrzywa, która obecnie rośnie praktycznie wszędzie. Uważajcie jednak, by podczas zbierania się nie poparzyć! Koniecznie załóżcie wcześniej rękawiczki – będą wam potrzebne również do wypłukania i sparzenia pokrzyw.

Składniki:

  • 2 szklanki liści młodej pokrzywy
  • 1 średnie jabłko
  • 1 limonka

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyjcie pokrzywę w zimnej wodzie, by pozbyć się kurzu i piasku z liści.
  2. Następnie ułóżcie liście pokrzywy na sitku i polejcie wrzącą wodą. Przełóżcie pokrzywę od razu do zimnej wody na minutę, a następnie odcedźcie.
  3. Do kielicha blendera włóżcie liście pokrzywy, obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz wlejcie sok z całej limonki.
  4. Zmiksujcie całość na gładką masę.
  5. Następnie możecie odcedzić sok na sitku, by uzyskać czysty płyn. Jednak jeśli lubicie soki z kawałkami owoców, to nie musicie tego robić. Pijcie od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Czytaj także:

Weźcie pokrzywę i zróbcie z niej sos. Świetnie smakuje, a do tego pomoże na anemię i nadciśnienie
AdobeStock
Newsy
Zbierzcie pokrzywę i zróbcie z niej sos. Świetnie smakuje, a do tego pomoże na anemię i nadciśnienie
Lubicie pokrzywę? Ta roślina doskonale pasuje do sałatek, jajecznicy i można z niej zrobić smaczny sos do mięsa z grilla!

Raczej mało kto ma dobre skojarzenia z pokrzywą. Ta popularna roślina wiosną rośnie dosłownie wszędzie i skutecznie odstrasza od wchodzenia w zarośla. Podrażnienia od pokrzywy są bolesne i nieprzyjemne, dlatego każdy stara się trzymać od niej jak najdalej. Jednak warto się do pokrzywy przekonać, ponieważ skrywa ona w sobie wiele witamin, minerałów i jest świetnym dodatkiem do dań. Można ją wykorzystać na przykład do przyrządzenia sosu - próbowaliście?  Jak zbierać pokrzywę? Sos jogurtowy (lub inaczej - dip) z pokrzywą świetnie będzie pasował do dań z grilla - zarówno mięs, jak i warzyw. Zamiast oklepanych tzatzików zróbcie taki sos, a oszołomicie wszystkich gości! Do zrobienia sosu będzie potrzebna przede wszystkim pokrzywa - zbierajcie ją ostrożnie, w rękawiczkach ogrodowych, żeby się nie poparzyć. Należy stosować młode pędy rośliny, dlatego najlepiej jest uciąć łodygę poniżej czwartego liścia od góry. Pokrzywę zbierajcie do wiklinowego kosza, kobiałki albo papierowej torby - ale nigdy do foliowej.  Przepis na sos jogurtowy z pokrzywą Składniki: Świeża pokrzywa Opakowanie jogurtu naturalnego lub greckiego 2-3 ząbki czosnku Sól Pieprz Świeży koperek Opcjonalnie - majonez lub śmietana Przygotowanie: Po zebraniu pokrzywę należy sparzyć - po prostu zalejcie ją wrzątkiem. Następnie do miski wlejcie całe opakowanie jogurtu greckiego lub naturalnego, dodajcie pokrojoną pokrzywę, 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz świeży koperek. Doprawcie solą i pieprzem do smaku. Możecie dodać do sosu trochę majonezu lub śmietany.  Zalety jedzenia pokrzywy Pokrzywa jest bardzo zdrowa dlatego korzystając z tego, jak powszechnie rośnie ona w naszym kraju, warto zbierać młode pędy i wykorzystywać je w kuchni....

Napar z tej rośliny wspaniale działa na cały organizm - odchudza, chroni przed starzeniem i wzmacnia odporność
Adobe Stock
Newsy
Pijecie napar z tej rośliny? Pomaga zbijać kilogramy, działa na długowieczność i wzmacnia odporność
Napar z pokrzywy warto pić o każdej porze roku. Na wiosnę zrywajcie z dala od ruchu drogowego świeże liście i parzcie herbatę, a poza sezonem wykorzystujcie susz.

Szukamy sposobów na odporność. Szukamy sposobów na odchudzanie i wieczną młodość. W tym celu producenci zachęcają klientów do kupowania na kilogramy tabletek, sztucznych suplementów diety i innych specyfików. My wybieramy naturalne metody. Jedną z nich jest zdrowy napar z pokrzywy. Skorzystajcie ze świeżych liści lub wybierzcie susz i cieszcie się jego dobrodziejstwami. Właściwości prozdrowotne pokrzywy Ta roślina niesłusznie postrzegana jest jako zbędny chwast i postrach dzieci buszujących po rowach, łąkach i okolicach. Pokrzywa to także niesamowite właściwości prozdrowotne. Picie naparu z pokrzywy to nie tylko wzmacnianie organizmu w walce z bakteriami, infekcjami i wirusami. Pokrzywa ma także inne ciekawe i bardzo korzystne cechy. Do jednych z jej walorów należy to, że pomaga zwalczać objawy alergii – wszyscy ci, którzy nie mogą znieść już kataru siennego, bólu głowy i napadów kichania – powinni zacząć rozglądać się za naparem z pokrzywy. Oprócz tego pokrzywa to także zbawienny wpływ na układ trawienny i krwionośny. Podobnie jak skrzyp, pokrzywa dobrze wpływa na prawidłowy rozwój naszych paznokci, regenerację skóry i włosów. Nie przypadkiem nasze babcie wybierały właśnie szampony pokrzywowe. Oprócz tego pokrzywa to źródło całej masy cennych witamin i minerałów. A, C, E, siarka, magnez, wapń fosfor – na wyliczenie ich wszystkich nie wystarczy nam miejsca w tym artykule. Jak by tego było mało - pokrzywa odchudza! Ponadto picie naparu z pokrzywy jest wskazane także dla osób starszych. Ta roślina chroni organizm przed nadmiernymi skutkami starzenia się, działa antynowotworowo, a także pomaga w oczyszczaniu ciała z toksyn. Jak parzyć pokrzywę? Na koniec praktyczna porada. Jeżeli nie chcemy wydawać pieniędzy na pokrzywowe herbatki w aptekach i sklepach, istnieje jedno wyjście. Warto suszyć...

Ten napar pozbywa się zalegającej wody i pozwala wejść w mniejsze ubrania. Rośnie tuż pod nosem
AdobeStock
Newsy
Ten napar pozbywa się zalegającej wody i pozwala wejść w mniejsze ubrania. Rośnie tuż pod nosem
Zerwijcie te liście i zróbcie z nich napar. Pomaga w zaskakujących problemach zdrowotnych.

Gromadzi się wam woda w organizmie? Ten popularny napar ze znanej rośliny może niezwykle pomóc. Ma też wiele innych sennych właściwości zdrowotnych. Wystarczy wyjść na podwórko, na pewno wypatrzycie gdzieś tę roślinę. Niezwykły napar Chodzi o pokrzywę . Ta niepozorna roślina jest jadalna, a jej napar walczy z wieloma dolegliwościami. „Pokrzywa zwyczajna”, bo tak fachowo brzmi nazwa tej rośliny, ma zastosowanie w medycynie naturalnej. Oprócz tego, że stanowi ona cenne źródło witamin i minerałów, ma też inne, specyficzne właściwości. Podstawową właściwością pokrzywy, za którą jest ona ceniona, jest działanie moczopędne, czyli pozwalające usuwać wodę z organizmu. Napar z pokrzywy przeciwdziała zatrzymywaniu się płynów w organizmie, co może być pomocne dla wielu osób. Niektórzy mają dużą tendencję do puchnięcia i zatrzymywania wody. Wtedy pokrzywa jest nieoceniona. Pokrzywa przeciw puchnięciu? Napar z liści pokrzywy faktycznie skutecznie usuwa zalegającą wodę dzięki temu, że pobudza nerki do działania i wydalania wody z organizmu. Ta właściwość pokrzywy może być użyteczna, ale uważajcie, bo może okazać się też niebezpieczna! Dbajcie o odpowiednie nawodnienie. Możecie wspomagać się naparem z pokrzywy, ale nie rezygnujcie z picia wody . To szczególnie ważne w ciepłe dni. Pokrzywa na odchudzanie Picie naparu z pokrzywy szybko może dać pożądany efekt w postaci wysmuklenia sylwetki. Pamiętajcie jednak, że nie jest to faktyczna utrata tłuszczu, ale utrata wody z organizmu. Warto zatem wiedzieć o tym, że nawet taki zdrowy napar nie zastąpi ruchu i właściwej diety. Napar z pokrzywy – nie dla każdego Napary z pokrzywy są bardzo zdrowe, jednak nie każdy może je stosować. Nie powinny z niego korzystać osoby: Po zabiegach chirurgicznych...

Przepis na wiosenną zupę z pokrzywy. Zdrowa i bardzo smaczna
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na wiosenną zupę z pokrzywy. Zdrowa i bardzo smaczna
Wiosna to najlepsza pora, by cieszyć się takimi smakołykami jak zupa z pokrzywy. Zrywajcie świeże liście, myjcie je i zaraz przystępujcie do gotowania zupy! Bez problemu wyjdzie wam niezwykle zdrowa i bardzo smaczna potrawa.

Zupa z pokrzywy dla wielu może brzmieć niezbyt zachęcająco. Jednak wbrew pozorom, niepozorna pokrzywa uznawana przez wielu niesłusznie za chwast, jest smacznym i zdrowym źródłem wielu witamin. Świeżo zerwane liście pokrzywy zdadzą egzamin jako baza do zupy krem z porem, selerem i ziemniakami. Przepis na zupę krem z pokrzywy Składniki: Ok. 50 liści młodej pokrzywy Zielona część pora 1 cebula 3 ząbki czosnku 3-4 ziemniaki Ćwiartka selera Śmietana 18% 2 łyżki masła Szczypiorek Sól Pieprz Przygotowanie: Do zupy użyjcie tylko samych górnych części świeżo zerwanych liści pokrzywy. Opłuczcie liście pokrzywy pod bieżącą wodą, a potem je osuszcie. Drobno posiekajcie liście pokrzywy. Pora pokrójcie w talarki, cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Podsmażcie pora, cebulę i czosnek na maśle- uważajcie, by nie przysmażyć za bardzo czosnku – może stać się wtedy zbyt gorzki. Do podsmażonych warzyw dodajcie pokrzywę i przesmażcie razem wszystko przez kilka minut. Doprawcie całość solą i pieprzem. Ziemniaki i selera obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Zalejcie ziemniaki i selera ok. 1 litrem wody i gotujcie z dodatkiem soli. Do już ugotowanych i miękkich ziemniaków i selera dodajcie przesmażone na maśle pokrzywy z warzywami. Przegotujcie wszystko razem, doprawcie do smaku i zmiksujcie za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego. Zupę zabielajcie kleksem śmietany. Podawajcie z grzankami lub tostami. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Maj to sezon nie tylko na świeżą pokrzywę, ale także na inne zdrowotne rośliny, takie jak żółte kwiatki mniszka lekarskiego. Przeczytajcie nasz artykuł o zdrowym syropie przyrządzanym...