beza kawowa przepis
Gotujmy.pl/Kniejson
Newsy

Oczarujcie swoich gości w tegoroczne święta. Oto przepis na najpyszniejszą na świecie rustykalną bezę kawową

Beza to jeden z najbardziej smakowitych i wykwintnych deserów, który możecie zaserwować swoim gościom. Nie wiedzieć czemu, wiele gospodyń stroni od ich samodzielnego przyrządzania. Jednak jak to mówią „strach ma wielkie oczy” i tak jest również w tym przypadku. Sami się przekonajcie!

Tegoroczne święta mogą pozostać w pamięci waszych gości naprawdę na długo. Wszystko za sprawą tego fenomenalnego deseru. Jego przyrządzenie jest banalnie proste, a efekt naprawdę powalający. W końcu, kto nie kocha bezy i kawy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na bezę kawową

Do zrobienia kremu będziecie potrzebować 

  • 5 białek
  • 250 gramów cukru drobnego do wypieków
  • 1 łyżeczkę cukru waniliowego
  • 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej
  • Szczyptę soli

Do zrobienia kremu kawowego będziecie potrzebować

  • 1 czubatą łyżkę mielonej kawy
  • 250 gramów serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 36 proc.
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cappuccino

Przygotowanie

  1. W wysokiej misce umieśćcie schłodzone białka i szczyptę soli. Przy pomocy miksera całość ubijcie na sztywną masę. Dobrze wiecie, jak sprawdzić czy jest gotowa. Uwaga na głowy!
  2. Do tak przygotowanych białek zacznijcie dodawać cukier i cukier waniliowy. Pamiętajcie, by robić to bardzo ostrożnie, małymi porcjami, cały czas miksując. Kiedy masa zacznie już ładnie błyszczeć dodajcie do niej mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksujcie.
  3. Blaszkę od piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia i narysujcie na nim ładny, kształtny okrąg o średnicy ok. 23 cm. 
  4. W wyznaczone przez was ołówkiem lub długopisem miejsce zacznijcie nakładać masę bezową. Całość ładnie wyrównajcie przy pomocy szpatułki.
  5. Bezę zamknijcie na 25 minut w nagrzanym do 150 st. C piekarniku. Po upływie tego czasu uchylcie drzwiczki i suszcie przysmak przez ok. 3 godziny, lub nawet całą noc.
  6. W dużej plastikowej misce umieśćcie śmietankę i cukier puder. Całość ubijcie na sztywną masę przy pomocy miksera. Następnie do kremu dodajcie serek mascarpone, cappuccino oraz mieloną kawę. Ponownie zmiksujcie, aż do połączenia się składników.
  7. Tak przygotowany krem wyłóżcie na wysuszoną bezę.

Gotowe!

Źródło: gotujmy

sernik z rosa
Gotujmy.pl/Justi2401
Newsy
Oto przepis na oszukany sernik z rosą. W jego składzie nie znajdziecie ani grama sera
Jest pyszny i dosłownie rozpływa się w ustach! Mało kto zorientuje się, że w tym serniku nie ma… sera!

Sernik to taka klasyka wśród domowych ciast jak schabowe wśród mięsnych potraw. Nie ma świąt ani imienin bez pysznego i puszystego sernika. Jego przygotowanie nie zawsze jest dziecinnie łatwe, czasem opada, pęka i nie prezentuje się rewelacyjnie. A sernik z delikatną bezową pianką, na której pojawiają się krople rosy to już w ogóle wyższa szkoła jazdy! Mamy genialny, prosty, pyszny i BARDZO zaskakujący przepis na sernik. Gwarantujemy, że rosa wychodzi na bezie za każdym razem. Jest jeden haczyk – w tym serniku nie ma sera. Ale jest tak dobry, że każdy poprosi o dokładkę. Przepis na sernik z rosą bez sera Składniki na kruchy spód 2 jajka 2 szklanki mąki tortowej 150 g miękkiego masła Pół szklanki cukru Pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę 6 białek (żółtka możesz wykorzystać później do biszkoptu) 3 śmietany 18% (330g każda) 1,5 szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego Składniki na bezę 6 białek 150 g cukru Przygotowanie Zacznij od przygotowywania spodu. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj miękkie masło pokrojone w małe kawałki. Zacznij wyrabiać ciasto, gdy składniki zaczną się łączyć dodaj jajka i zagnieć. Blachę o wymiarach 25x35cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód blachy wylep ciastem lub rozwałkuj je cienko i przełóż do formy. Podpiecz spód w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut aż delikatnie się zezłoci. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj na wysokich obrotach. Stopniowo dodawaj śmietanę delikatnie mieszając. Na koniec dodaj budynie w proszku i delikatnie wymieszaj szpatułką lub trzepaczką, tak aby piana nie opadła. Przełóż masę na podpieczony...

ciasto z galaretkami przepis
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Tęczowe ciasto z galaretkami - takie jak kiedyś. Zachwyci dużych i małych
Choć wydawać by się mogło, że w czasach z ułatwionym dostępem do słodyczy, ciasto z galaretkami nie robi już na nikim wrażenia, w rzeczywistości jest zupełnie inaczej! Starsi mają do niego ogromny sentyment, młodzi zajadają się nim ze smakiem. Ten deser łączy pokolenia!

Choć na pierwszy rzut oka ilość składników może wydać wam się przerażająca, to przepis jest bardzo prosty i przyjemny, jednak trzeba przyznać, czasochłonny. Jednak, dla tego efektu, warto się poświęcić! Przepis na tęczowe ciasto z galaretkami Składniki Po 2 opakowania galaretki truskawkowej, agrestowej brzoskwiniowej oraz 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych 2 łyżeczki żelatyny 1200 gramów serka waniliowego (czyli 8 serków po 150 gramów) 5 jajek (3 całe i 2 białka) 50 gramów cukru pudru 120 gramów drobnego cukru do wypieków 200 gramów mąki pszennej 3 łyżki oleju ½ łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie Zacznijcie od zrobienia biszkoptu. Białka z 3 jajek umieśćcie wraz z cukrem w wysokim naczyniu (nie wyrzucajcie żółtek do kosza!) i ubijcie na sztywną pianę. Dodajcie żółtka i olej, cały czas miksując. W misce umieśćcie również przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Całość miksujcie aż do połączenia się składników.  Tak przygotowaną masę umieśćcie w wyłożonej papierem, kwadratowej lub prostokątnej foremce. Biszkopt pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut lub dłużej, do tak zwanego „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika odstawcie do wystudzenia. Jedno opakowanie galaretki o smaku agrestowym przygotujcie wykorzystując tylko 400 ml wody. Tężejącą wylejcie na wystudzony biszkopt. Ciasto schowajcie do lodówki, by galaretka całkowicie stężała. Drugie opakowanie galaretki agrestowej rozpuśćcie w 200 ml gorącej wody i dodajcie 1 łyżeczkę żelatyny. Po lekkim ostygnięciu całość zmieszajcie z 3 serkami waniliowymi i stwórzcie kolejną warstwę ciasta. Cały proces powtórzcie z galaretkami o smaku brzoskwiniowym. Galaretkę...

świąteczne ciastka owsiane przepis
Adobe Stock
Newsy
Chrupiące ciasteczka owsiane z żurawiną i pomarańczą. Gdy ich skosztujesz od razu poczujesz klimat świąt
W świecie kulinarnym istnieją produkty, które od razu przywodzą na myśl święta. Oprócz mandarynek i cynamonu, zalicza się do nich również żurawinę i pomarańczę. Z ich dodatkiem możesz upichcić przepyszne ciasteczka, które z pewnością umilą ci przygotowania do Wigilii.

Choć przepis zawiera dużo składników, w rzeczywistości jest bardzo prosty i szybki. Wystarczy, że zmieszasz ze sobą wszystkie wymienione produkty. W efekcie otrzymasz niesamowicie smaczne i chrupiące ciasteczka świąteczne. Musisz jednak pamiętać o odpowiedniej kolejności! Powodzenia! Przepis na ciasteczka owsiane z żurawiną i pomarańczą Będziesz potrzebować 250 gramów mąki pszennej 200 gramów miękkiego masła 200 gramów cukru brązowego 50 gramów cukru pudru 1 jajko w temperaturze pokojowej 350 gramów płatków owsianych 50 gramów suszonej żurawiny 50 gramów orzechów pekan Przyprawy i dodatki: szczypta soli, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, skórka z jednej pomarańczy Przygotowanie Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, cynamon, sodę i szczyptę soli. Całość wymieszaj i odstaw. W misie miksera umieść miękkie masło oraz brązowy cukier. Składniki utrzyj na gładką masę, a następnie dodaj cukier puder, jajko, ekstrakt z wanilii i skórkę startą z jednej pomarańczy. Całość ponownie zmiksuj. Do tak przygotowanej masy dodaj płatki owsiane, suszoną żurawinę oraz posiekane orzechy pekan. Składniki wmieszaj przy pomocy drewnianej łyżki.  Na koniec do masy dodaj suche składniki, przesiane na samym początku pichcenia. Całość zmiksuj. Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.  Z przygotowanej masy zacznij formować niewielkie kuleczki. Najlepiej będzie jeśli do tej czynności użyjesz łyżki do nakładania lodów. Piekarnik nagrzej do 220 st. C. Ciasteczka piecz przez ok. 12 minut, aż do ładnego zarumienienia brzegów. Po wyjęciu pozostaw do wystudzenia. Gotowe! Ciasteczka możesz przechowywać w hermetycznym pojemniku, w...

bajaderki przepis
Gotujmy.pl/BSz
Newsy
Zostało wam po świętach ciasto? Nie wyrzucajcie go. Zrobicie z niego te smakowite kuleczki
Resztki świątecznego ciasta to wspaniały materiał na przepyszne bajaderki. Wystarczy, że dodacie do niego kilka składników i wyjdzie wam zupełnie nowa, świeża przekąska. Nie marnujcie jedzenia. Koniecznie przetestujcie ten przepis!

Bajaderki to nic innego jak kuleczki przyrządzane na bazie resztek cukierniczych. Ten wspaniały przepis pomoże wam wykorzystać wszystko, czego wasi goście nie zjedli podczas świąt. W końcu Sylwester za pasem i też trzeba coś podać. Przepis na bajaderki Będziecie potrzebować 500 gramów resztek świątecznego ciasta (biszkopt, piernik – nawet jeśli wyszedł zakalec) 2 łyżki serka mascarpone 2 łyżki powideł lub dżemu 3 łyżki orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżka masła 1 łyżka alkoholu, na przykład nalewki orzechowej 1 gorzka czekolada ¼ szklanki mleka 3 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie Resztki świątecznego ciasta pokruszcie, zmielcie lub zmiksujcie przy pomocy robota kuchennego. Do masy dodajcie serek mascarpone, dżem, alkohol, rozdrobnione orzechy i miękkie masło, a następnie zagniećcie przy pomocy dłoni. Z tak przygotowanego ciasta uformujcie średniej wielkości kulki i umieśćcie je w lodówce, aby składniki ładnie się związały. W tym czasie przygotujcie polewę. Czekoladę podzielcie na kawałki i umieśćcie wraz z mlekiem w średniej wielkości misce. Naczynie połóżcie na garnku wypełnionym wodą do ¼ wysokości i zacznijcie podgrzewać. Kiedy czekolada ładnie się rozpuści i połączy z mlekiem zdejmijcie ją z palnika i zacznijcie obtaczać w niej schłodzone kulki z ciasta.  Na sam koniec obtoczcie przysmak w wiórkach kokosowych i umieśćcie w lodówce. Bajaderki będą gotowe kiedy polewa całkowicie zastygnie. Smacznego! Źródło: gotujmy