Tegoroczne święta mogą pozostać w pamięci waszych gości naprawdę na długo. Wszystko za sprawą tego fenomenalnego deseru. Jego przyrządzenie jest banalnie proste, a efekt naprawdę powalający. W końcu, kto nie kocha bezy i kawy!

Przepis na bezę kawową

Do zrobienia kremu będziecie potrzebować 

  • 5 białek
  • 250 gramów cukru drobnego do wypieków
  • 1 łyżeczkę cukru waniliowego
  • 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej
  • Szczyptę soli

Do zrobienia kremu kawowego będziecie potrzebować

  • 1 czubatą łyżkę mielonej kawy
  • 250 gramów serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 36 proc.
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cappuccino

Przygotowanie

  1. W wysokiej misce umieśćcie schłodzone białka i szczyptę soli. Przy pomocy miksera całość ubijcie na sztywną masę. Dobrze wiecie, jak sprawdzić czy jest gotowa. Uwaga na głowy!
  2. Do tak przygotowanych białek zacznijcie dodawać cukier i cukier waniliowy. Pamiętajcie, by robić to bardzo ostrożnie, małymi porcjami, cały czas miksując. Kiedy masa zacznie już ładnie błyszczeć dodajcie do niej mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksujcie.
  3. Blaszkę od piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia i narysujcie na nim ładny, kształtny okrąg o średnicy ok. 23 cm. 
  4. W wyznaczone przez was ołówkiem lub długopisem miejsce zacznijcie nakładać masę bezową. Całość ładnie wyrównajcie przy pomocy szpatułki.
  5. Bezę zamknijcie na 25 minut w nagrzanym do 150 st. C piekarniku. Po upływie tego czasu uchylcie drzwiczki i suszcie przysmak przez ok. 3 godziny, lub nawet całą noc.
  6. W dużej plastikowej misce umieśćcie śmietankę i cukier puder. Całość ubijcie na sztywną masę przy pomocy miksera. Następnie do kremu dodajcie serek mascarpone, cappuccino oraz mieloną kawę. Ponownie zmiksujcie, aż do połączenia się składników.
  7. Tak przygotowany krem wyłóżcie na wysuszoną bezę.

Gotowe!

Źródło: gotujmy