Tegoroczne święta mogą pozostać w pamięci waszych gości naprawdę na długo. Wszystko za sprawą tego fenomenalnego deseru. Jego przyrządzenie jest banalnie proste, a efekt naprawdę powalający. W końcu, kto nie kocha bezy i kawy!
Przepis na bezę kawową
Do zrobienia kremu będziecie potrzebować
- 5 białek
- 250 gramów cukru drobnego do wypieków
- 1 łyżeczkę cukru waniliowego
- 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej
- Szczyptę soli
Do zrobienia kremu kawowego będziecie potrzebować
- 1 czubatą łyżkę mielonej kawy
- 250 gramów serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 36 proc.
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 2 łyżki cappuccino
Przygotowanie
- W wysokiej misce umieśćcie schłodzone białka i szczyptę soli. Przy pomocy miksera całość ubijcie na sztywną masę. Dobrze wiecie, jak sprawdzić czy jest gotowa. Uwaga na głowy!
- Do tak przygotowanych białek zacznijcie dodawać cukier i cukier waniliowy. Pamiętajcie, by robić to bardzo ostrożnie, małymi porcjami, cały czas miksując. Kiedy masa zacznie już ładnie błyszczeć dodajcie do niej mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksujcie.
- Blaszkę od piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia i narysujcie na nim ładny, kształtny okrąg o średnicy ok. 23 cm.
- W wyznaczone przez was ołówkiem lub długopisem miejsce zacznijcie nakładać masę bezową. Całość ładnie wyrównajcie przy pomocy szpatułki.
- Bezę zamknijcie na 25 minut w nagrzanym do 150 st. C piekarniku. Po upływie tego czasu uchylcie drzwiczki i suszcie przysmak przez ok. 3 godziny, lub nawet całą noc.
- W dużej plastikowej misce umieśćcie śmietankę i cukier puder. Całość ubijcie na sztywną masę przy pomocy miksera. Następnie do kremu dodajcie serek mascarpone, cappuccino oraz mieloną kawę. Ponownie zmiksujcie, aż do połączenia się składników.
- Tak przygotowany krem wyłóżcie na wysuszoną bezę.
Gotowe!
Źródło: gotujmy