Ocet ze skórek cytrusów. Idealny środek do mycia podłóg, okien i luster
Adobe Stock
Newsy

Idealny środek do mycia podłóg, okien i luster. Przepis na ocet ze skórek cytrusów.

„Nie trzeba być perfekcyjną panią domu, by ogarnąć go bardziej eko” - blogerka Sylwia Majcher zdradza sposób na smugi i tłuszcz.

Sprzątanie może być przyjemnością, jeśli znacie proste i skuteczne triki, które pozwolą pozbyć się brudu, a do tego pomogą wykorzystać resztki jedzenia. Naturalne i ekologiczne środki czystości można przygotować samemu w domu. Oto środek, który doskonale odtłuszcza. Może zastąpić kilka preparatów, które kupujecie w dziale z chemią gospodarczą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ocet ze skórek cytrusów

Możecie użyć różnych skórek z cytrusów: cytryn, pomarańcz, mandarynek i grejpfrutów. Mogą być wszystkie lub dowolnie wybrane z tych, których używaliście w ostatnim czasie. Może to być nawet tylko jeden rodzaj owocowych skórek, np. cytryn.

Składniki:

  • Skórki z różnych cytrusów - ok. 20-30 dag
  • 3 łyżki cukru
  • Letnia woda
  • 1 litrowy słoik

Przygotowanie:

  1. Skórki włóżcie ciasno do słoika, zasypcie cukrem i zalejcie wodą. Wymieszajcie i przykryjcie ściereczką.
  2. Zostawcie słoik na 6 tygodni w ciemnym miejscu. Co kilka dni potrząśnijcie słoikiem mieszając zawartość.
  3. Gdy skórki opadną na dno przecedźcie ocet i przelejcie do butelki. Butelka z gotowym octem może stać w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej np. w szafce kuchennej czy łazienkowej.
Zobacz także
Jak wyczyścić mikrofalówkę

Jak wyczyścić mikrofalówkę? Wystarczy ten jeden owoc, a będzie lśnić

Jak wyczyścić toster lub opiekacz bez skrobania? Wypróbujcie ten trik z papierem

Jak wyczyścić toster lub opiekacz bez skrobania? Wypróbujcie ten trik z papierowym ręcznikiem

Jak używać octu ze skórek cytrusów?

Dlaczego warto przygotować ten ocet? Na to pytanie odpowiada na swoim Instagramie specjalistka od Zero Waste, Sylwia Majcher:

- Sprawdźcie, ile macie butelek z różnymi płynami, mlecznymi, pastami, które mają być gwarancją utrzymania czystości Waszej przestrzeni. A potem spróbujcie je powoli zastępować tymi, które polecam.

Oto, do czego możecie używać tak przygotowanego octu:

  • Do mycia okien
  • Do mycia luster
  • Do umywalki, zlewu i wanny. Można też umyć brodzik prysznica
  • Do mycia blatów kuchennych
  • Do innych zatłuszczonych powierzchni

Użycie jest bardzo proste. Wystarczy do wiadra z ciepłą wodą dodać 2 łyżki octu.

Pomysł zastępowania kupnych preparatów do czyszczenia tylko zrobionymi samodzielnie, bardzo spodobał się fankom ekspertki:

- Extra! Ja wprowadzam zmiany krok po kroku! Zamieniłam już żel pod prysznic na mydełko aleppo, teraz zamieniam środek do mycia łazienki na zrobiony przeze mnie. Następnie proszek do prania, środek do mycia zmywarki i tak małymi krokami do celu - napisała jedna z nich w komentarzu na blogu Sylwii Majcher.

Źródło: Instagram/Sylwia Majcher

Na przejedzenie i odchudzanie. Napój z tym sładnikiem zapewni wam ulgę, ale uwaga, pijcie go na ciepło
Adobe Stock
Newsy
Napój z tym 1 składnikiem jest dobry na przejedzenie i odchudzanie. Ale uwaga, pijcie go na ciepło
Szklanka dziennie, tego ciepłego napoju pomoże złagodzić dolegliwości przeciążonego żołądka oraz przyspieszy zużycie zapasów zgromadzonych w tkance tłuszczowej. Oto jak go zrobić.

Przedstawiamy napój, którego działanie pomaga na żołądek nadwyrężony przejedzeniem. Stosujcie go więc zawsze po świętach, gdy układ pokarmowy jest przeciążony. Pomaga na wzdęcia, uczucie pełności i dyskomfort trawienny. Dodatkowo, przyspiesza spalane tłuszczu. Przyda się więc też przy odchudzaniu. Przygotowanie napoju z octu jabłkowego Składniki zawarte w jabłkach, a przez to także w occie jabłkowym, przyspieszają rozszczepianie się tłuszczów. Nie są środkiem odchudzającym, od którego zrzucicie zbędne kilogramy, jednak jeśli stosujecie racjonalną dietę, ograniczacie podaż kalorii, a do tego regularnie pijecie napoje z dodatkiem octu jabłkowego, pomoże to organizmowi w zużyciu zapasów zgromadzonych w tkance tłuszczowej. Jak przygotować napój z octu jabłkowego? Przygotowanie jest bardzo proste. Do szklanki ciepłej wody dodajcie łyżeczkę miodu i łyżkę octu jabłkowego. Dokładnie wymieszajcie, a następnie powoli wypijcie, gdy płyn nadal będzie ciepły. Jedna szklanka dziennie to całkowicie wystarczająca ilość. Nie nadużywajcie napoju z octem, bo zamiast załagodzić stan żołądka, możecie go dodatkowo podrażnić.  Jak zrobić własny ocet jabłkowy? Kluczowe przy produkcji własnego octu jest zachowanie czystości. Wszystkie naczynia powinny być dokładnie umyte i sparzone. Do mycia nie używajcie detergentów, tylko np. octu spirytusowego. Składniki: 1 kg świeżych, dorodnych jabłek 5 łyżek cukru 1 l wody przegotowanej lub przefiltrowanej  Potrzebne też będą: Czysty, wyparzony słoik Wygotowana ściereczka lub gaza Gumka recepturka lub sznurek Przygotowanie: Do słoika włóżcie jabłka pokrojone na ćwiartki lub ósemki. Mogą mieć gniazda nasienne. Rozpuśćcie cukier w ciepłej wodzie i wypełnijcie nim słoik tak, żeby...

Jak zrobić cytrynówkę na miodzie? Doskonała na odporność, przeziębienie i złe samopoczucie
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić cytrynówkę na miodzie? Doskonała na odporność, przeziębienie i złe samopoczucie
Słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach cytrynówki? Jeśli nie, to koniecznie przeczytajcie.

Okres jesienno-zimowy to doskonały czas na przygotowanie różnych nalewek. My polecamy wam cytrynówkę na miodzie. Ta niezwykle otrzeźwiająca i aromatyczna nalewka, nie tylko doskonale smakuje, ale też ma wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto pić cytrynówkę? Nalewka cytrynowa posiada wiele właściwości zdrowotnych. Pamiętajcie jednak, aby pić ją z umiarem. Co może wam dać regularne picie cytrynówki w małych dawkach?  zmniejszy skutki przeziębienia poprawia odporność dostarcza organizmowi dużej dawki witaminy C jest dobra na niestrawność ma właściwości oczyszczające to doskonały środek rozgrzewający Jak przygotować cytrynówkę na miodzie? Przygotowanie cytrynówki jest bardzo proste. Zróbcie ją i cieszcie się jej wspaniałymi walorami. Składniki: spirytus 1,5 l miód płynny akacjowy lub lipowy 600 g soczyste cytryny - 6 cukier 400 g woda 2,5 l Przygotowanie: Na samym początku sparzcie cytryny, a potem je osuszcie. Zetrzyjcie skórkę na tarce o małych oczkach (zetrzyjcie tylko żółtą część skóry, ponieważ albedo, czyli biała część ma gorzki smak i lepiej, żeby nie  było jej w nalewce). Startą skórkę wrzućcie do słoja i zalejcie spirytusem. Taki nalew odstawcie na noc. Cytryny pokrójcie na pół i wyciśnijcie sok, a w następnej kolejności wlejcie go do garnka. Sok połączcie z wodą, cukrem i miodem. Podgrzewajcie aż cukier i miód się całkowicie rozpuszczą. Płyn po ostudzeniu przecedźcie przez sitko do słoja wielofunkcyjnego. Następnego dnia przecedźcie spirytus, usuńcie skórkę cytryny i połączcie go z płynem z soku cytryn. Dokładnie zamieszajcie i pozostawcie w słoju...

Co zrobić z wyciśniętymi cytrynami? Genialne zastosowanie, na które byście nie wpadli
Flickr
Newsy
Co zrobić z wyciśniętymi cytrynami? Genialne zastosowanie, na które byście nie wpadli
Wyrzucacie wyciśnięte połówki cytryn do kosza? To błąd. Zdziwicie się, do czego możecie je jeszcze wykorzystać.

Cytryna to owoc o bardzo szerokim zastosowaniu kulinarnym. Dodajemy ją do herbaty i pieczenia mięs, ozdabiamy nią desery i przygotowujemy z niej dżemy, konfitury oraz nalewki. Zapewne wyrzucacie do kosza połówki cytryn, które zostają wam po wyciśnięciu z nich soku. Zamiast pozbywać się ich, zachowajcie je, bo mogą wam się jeszcze do czegoś przydać. Jak? Choćby od naturalnego środka do czyszczenia kuchni, aż po prozdrowotne napary i nalewki. Oto kilka pomysłów na wykorzystanie cytrynowych odpadów. Co zrobić z wyciśniętymi cytrynami? Nie wyrzucajcie ich Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie pozostałości cytryn. Oto tylko niektóre z nich: Cytryny konserwowane w soli. Jednym ze sposobów na wykorzystanie zużytych połówek cytryn, jest włożenie ich do słoika, dosypanie soli morskiej i upchnięcie ich ściśle w słoju. Tak przygotowane cytryny pozostawcie w zaciemnionej szafce na kilka miesięcy, aby sól wyssała z nich wilgoć tworząc solankę, która z czasem rozbije skórki. Tak zakonserwowane cytryny świetnie nadają się do wszelkiego rodzaju sałatek, dipów i gulaszów. Syrop. Innym sposobem na maksymalne wykorzystanie cytrusowego smaku jest przekształcenie wyciśniętych połówek cytryny w domowej roboty syrop. Możecie użyć jednej odmiany cytrusów lub mieszanki kilku. Doskonale się tu sprawdzą limonki, grejpfruty, czerwone pomarańcze i cytryny. Włóżcie połówki wyciśniętych cytryn do miski lub słoika i dodajcie cukier. Zostawcie na kilka godzin lub na noc, a otrzymacie cierpko-słodki syrop, który możecie rozcieńczyć wodą, aby uzyskać przyjemny dodatek do zwykłej wody lub porannej owsianki. Suszenie skórki to kolejny dobry sposób na zachowanie zużytych cytryn. Przed...

Domowy ocet jabłkowy przepis
Adobe Stock
Przepisy
Jabłka w tej formie to samo zdrowie: na wysoki cukier, zaparcia i zgagę (i odchudzanie!)
Sklepowy ocet jabłkowy nie może się nawet równać z tym zrobionym domowym sposobem. Choć to nieco zapomniana mikstura, z biegiem lat nie zmieniły się przecież jej wspaniałe właściwości. Pita regularnie może pozytywnie wpłynąć na naszą odporność!

Nie od dziś wiadomo, że ocet jabłkowy jest świetnym dodatkiem do sałatek. Na tym jednak nie koniec. Produkt ten zawiera przecież mnóstwo witamin i składników pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Są to między innymi witamina B i C, biotyna, kwas foliowy, potas, fosfor, sód, żelazo, magnez oraz wapń. Niewiele osób wie, że ocet jabłkowy może działać odchudzająco. Niektóre kobiety stosują nawet tak zwaną „dietę octową” polegającą na rozpoczęciu dnia od wypicia szklanki tego smakowitego soczku rozcieńczonego z wodą. Jednak spożywanie octu jabłkowego na czczo ma również wiele innych zalet. Należy do nich między innymi zmniejszenie stężenia glukozy we krwi , zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwór, eliminacja zaparć i zgagi. Octem jabłkowym można również leczyć zapalenie ucha środkowego, a nawet ból gardła. Przyrządzenie tego cennego produktu zajmie wam zaledwie 15 minut! Przepis na domowy ocet jabłkowy Składniki: 1 kg dojrzałych jabłek (dobrze sprawdzą się antonówki lub papierówki) 1 l przegotowanej i wystudzonej wody 5 łyżek cukru lub miodu (ta ilość jest ruchoma i uzależniona od słodkości jabłek, jeśli te są naprawdę mało słodkie dodajcie nieco więcej cukru) Przygotowanie Jabłka dokładnie umyjcie, usuńcie ogonki i pokrójcie w ćwiartki (nie musicie usuwać gniazd nasiennych, chyba że bardzo chcecie, nie musicie też obierać ich ze skórki). Wodę ugotujcie i wlejcie do naczynia odpornego na wysoką temperaturę. Następnie dodajcie cukier lub miód i wymieszajcie, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Tak przygotowaną wodę odstawcie do wystudzenia. Pokrojone jabłka umieśćcie w wyparzonych, czystych i niezniszczonych słoikach. Owoce zalejcie letnią wodą przygotowaną...