Obsmażacie mięso przed pieczeniem, żeby nie straciło soków? Więcej tego nie róbcie
Adobe Stock
Newsy

Obsmażacie mięso przed pieczeniem, żeby nie straciło soków? Więcej tego nie róbcie

Podpowiadamy dlaczego nie warto smażyć mięsa, które i tak będziecie piec. To nie tylko strata czasu.

W kuchni funkcjonuje wiele mitów, które nie mają potwierdzenia w rzeczywistości. Powtarzamy sobie z ust do ust, że do gotowania makaronu trzeba dodać oleju to się nie sklei, choć w rzeczywistości olej i tak zostanie na powierzchni, a makaron opadnie.

Albo to, że jajka koniecznie trzeba trzymać w lodówce, choć poza lodówką nie psują się wcale szybciej. Do tych samych niepotwierdzonych porad należy ta, że obsmażanie mięsa zatrzyma w środku soki, dzięki czemu nie będzie ono suche. To nieprawda.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy smażenie mięsa zapobiega jego wysychaniu?

Smażenie nie wpływa w żaden sposób na utrzymanie wilgoci w środku kawałka, który po podsmażeniu będzie duszony lub pieczony. Jeśli po zdjęciu z patelni włożycie mięso do pieca i będziecie trzymać w temperaturze powyżej 65 st. Celsjusza, to ono i tak wyschnie. To dlatego coraz popularniejsze jest powolne pieczenie w niskich temperaturach. Dzięki takim zabiegom mięso staje się miękkie i kruche i nie wyschnie.

Chcąc uniknąć wysychania pieczcie mięso w folii aluminiowej, otoczcie je grubą skorupą ziół, np. majeranku, a do tego często podlewajcie zbierającym się na dnie sosem. Dzięki temu pieczeń będzie nie tylko wilgotna, ale też smaczniejsza. Z kolei mięso duszone przyrządzajcie w dużej ilości sosu i duście je pod przykryciem.

Niepotrzebne, dodatkowe obsmażanie mięsa przed duszeniem lub pieczeniem powoduje tylko to, że danie tak przygotowane będzie bardziej niezdrowe, bo podczas smażenia mogą powstawać szkodliwe dla zdrowia substancje.

Zobacz także
stek wołowy w kolorowym pieprzu przepis

Rozpływające się w ustach steki wołowe w kolorowym pieprzu. Idealne na obiad i na kolację

Ile kosztuje schabowy w restauracji Lewandowskiego? Piłkarz serwuje go z nietypowymi dodatkami

Ile kosztuje schabowy w restauracji Lewandowskiego? Można zdębieć. Zaskakują również dodatki

Kiedy mięso warto jednak usmażyć?

Skoro obsmażenie nie ma wpływu na utrzymanie soczystości, co potwierdzono eksperymentami, jedynym uzasadnieniem podsmażenia mięsa przed dalszym duszeniem jest dodanie mu dodatkowego smaku. Potrawy smażone poza tym, że są niezdrowe, to oczywiście są smaczne, dlatego cieszą się tak dużą popularnością. 

Sytuacje, w których smażycie mięso ograniczcie więc do tych, w których podane ma być danie smażone, a nie duszone czy pieczone. Jeśli decydujecie się na zdrowsze pieczone, nie dodawajcie zbędnego i niezdrowego kroku polegającego na smażeniu.

W jakich daniach nie da się lub nie warto unikać smażenia?:

  • Kotlety schabowe 
  • Kotlety mielone, choć mielone można także upiec
  • Steki
  • Zrazy

Źródło: gotowanie.onet.pl

Smażenie kotletów mielonych
Newsy
Podczas smażenia mielonych dokładnie spójrzcie na patelnię. Jeśli to zauważycie to kotlety będą niedobre
Musicie wykorzystać ten trik, gdy następnym razem będziecie robić kotlety mielone. Wyjdą o wiele lepsze!

Kotlety mielone, to obok schabowych jedne z popularniejszych dodatków mięsnych do obiadów. Goszczą na stołach od czasu do czasu u niemal wszystkich Polaków. Pewnie dobrze wiecie jak przygotować kotlety mielone. Dobre gotowanie to jednak nie tylko umiejętność odtwarzania przepisu czy kreatywność w mieszaniu składników. Często najważniejszy jest proces obróbki. Smażenie odgrywa w przypadku kotletów ogromną rolę. Mamy dziś dla was poradę dotyczącą smażenia kotletów mielonych, która sprawi, że będą przepyszne. Jak smażyć kotlety mielone? Kotlety mielone najczęściej robi się z mięsa wieprzowego. To niedopuszczalne, żeby było ono surowe wewnątrz, dlatego dobre kotlety mielone będą wysmażone. W przypadku podobnych burgerów wołowych możecie pozwolić sobie na to, żeby mięso było krwiste w środku, ale to wielki błąd kulinarny, jeśli przygotowujecie mielone z wieprzowiny. Cała sztuka smażenia mielonych polega więc na odpowiednim dobraniu temperatury smażenia. Kotletów nie możecie wyłożyć na zbyt gorący olej lub smażyć na zbyt dużym ogniu, bo spalą się z zewnątrz, a będą surowe w środku. Musicie dobrać ogień do smażenia kotletów tak, żeby były chrupiące z zewnątrz, a miękkie i delikatne  w środku. Oprócz tego upewnijcie się, że na waszej patelni podczas smażenia nie występuje ta sytuacja… Błąd przy smażeniu mielonych Kotlety mielone najsmaczniejsze są po usmażeniu, nieuduszeniu. Jeśli w trakcie obróbki wypływa z mięsa woda, powinniście ją odlać. Jeśli nie odlejecie wody, kotlety będą się dusić, a nie smażyć. Tracą w ten sposób smak. Z drugiej strony, duszenie kotletów jest zdrowsze, niż ich smażenie. Podczas smażenia wytwarza się bowiem dużo niekorzystnych związków chemicznych. Jeśli waszym priorytetem jest smak, na pewno...

mięso mielone
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie do mięsa mielonego sodę oczyszczoną. To połączenie totalnie was zaskoczy
Mięso mielone to jeden z produktów najczęściej wykorzystywanych w kuchni. Przyrządza się z niego wiele dań, jak spaghetti czy kotlety mielone. Dodatek sody oczyszczonej zdecydowanie poprawia jego jakość.

Spaghetti, pulpety, kotlety mielone czy lasagne, wszystkie te produkty łączy jedna rzecz, a właściwie składnik. Jest nim oczywiście mięso mielone. Jeden z popularniejszych produktów w codziennej kuchni, z którego można przygotować wiele różnych potraw. Jego przygotowanie odbywa się najczęściej poprzez smażenie. Dodanie do niego sody oczyszczonej zdecydowanie pozytywnie wpłynie na jakość mięsa. Mielone mięso  Na taką formę mięsa można przeznaczyć większość części. Można przygotować je z wołowiny, indyka, kurczaka, szynki bądź łopatki wieprzowej. Wybór odpowiedniego dla siebie zależy od własnych preferencji. Do wielu dań najlepsze będą te bardziej tłuste, gdyż idealnie podkreślą smak całej potrawy. Wówczas najlepiej sprawdza się mięso wieprzowe.  Potrawy z mięsem mielonym Ten rodzaj mięsa jest dosyć uniwersalny, dlatego też można z niego przygotować wiele znakomitych potraw z różnych kuchni świata. Mięso mielone idealnie poleca się na dania obiadowe, świetnie sprawdza się jako smażone. Wśród najpopularniejszych wyróżnia się, takie jak: spaghetti, kotlety mielone, pulpety, lasagne, pieczeń rzymska, gołąbki, teksańskie chilli con carne, grecka moussaka, czy naleśniki zapiekane po meksykańsku. Szereg różnych potraw z tym produktem idealnie wpasowuje się na co dzień, jak i na odświętne obiady. Odpowiednie przyprawienie spowoduje, iż będzie bardzo aromatyczne. Przygotowanie mięsa do obróbki Właściwa obróbka termiczna mięsa mielonego wymaga przestrzegania kilku kluczowych zasad. Powinno być smażone przede wszystkim na niewielkim ogniu. Przyprawia się je pod koniec obróbki, by nie zniszczyć jego pierwotnego smaku. Posolenie mięsa na początku sprawi, że wszystkie pory zamkną się przed czasem i nie odda ono...

Kotlety mielone smażone.
rzelkazag/gotujmy.pl
Triki kulinarne
Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia mielonych. Przez to kotlety nie nadają się do jedzenia
Na pewno macie swój sprawdzony przepis na kotlety mielone. Kotlety można jednak łatwo zepsuć przez jeden błąd. Nie popełniajcie go już nigdy!

Kotlety mielone to klasyk kuchni polskiej. Z mięsa mielonego, cebuli, jajka i namoczonej bułki, powstaje proste, ale bardzo smaczne danie, które gości niemal w każdym polskim domu. Najczęściej serwujecie je pewnie z ziemniakami i surówką, na przykład z buraczków.  Idealny kotlet mielony Idealne kotlety mielone są chrupiące z zewnątrz, w środku zaś soczyste i mięsiste. Kotlety mielone muszą być odpowiednio puszyste. To proste danie przysparza jednak czasem wielu kłopotów. Niektórzy z was pewnie też popełniają ten błąd, przez który kotlety nie są tak smaczne i nadają się praktycznie do wyrzucenia.  Największy grzech przy smażeniu kotletów mielonych Jednym z największych grzechów popełnianych przy robieniu kotletów mielonych, jest na pewno używanie zbyt dużej ilości bułki tartej. Bułka tarta jest niezbędnym dodatkiem do kotletów mielonych i zapewnia im pożądaną chrupkość, gdy jest jej jednak za dużo, danie robi się po prostu niesmaczne. W ten sposób postępuje wiele słabych restauracji i barów mlecznych, które chcą zaoszczędzić na mięsie. Obtoczcie kotlety delikatnie w bułce z zewnątrz i dodawajcie jej do masy mięsnej z umiarem. Nie przesadzajcie z jej ilością, przez to kotlety będą twarde i będą palić się przy smażeniu. Jak zrobić idealne kotlety mielone? Przy przygotowaniu idealnych kotletów mielonych musicie pamiętać o kilku zasadach. Wyjdą wtedy pyszne i soczyste. Oto zasady przygotowania dobrych kotletów mielonych: Nie kupujcie mięsa mielonego. Sami wybierzcie odpowiedni kawałek i poproście o zmielenie go w sklepie albo wykorzystajcie maszynkę do mielenia mięsa, jeśli ją macie. Dzięki temu macie kontrolę nad tym, jakie mięso wykorzystacie do kotletów mielonych i ile będzie zawierało tłuszczu.  Nie zapominajcie o...

Co nada lepszego smaku mielonym? Bułka tarta czy czerstwa bułka?
Adobe Stock
Newsy
Co nada lepszego smaku mielonym? Bułka tarta czy czerstwa bułka? Odpowiedź mistrzów kuchni może was zaskoczyć
Gospodynie domowe mają na mielone różne patenty. Jedne dodają do środka namoczoną, czerstwą bułkę, inne wolą po prostu dosypać do nich nieco więcej bułki tartej. Jaki jest z kolei sposób szefów kuchni?

Postanowiliśmy sprawdzić, jaki sposób na kotlety mają prawdziwi mistrzowie kuchni. Wnioski? Będziecie poważnie zaskoczeni. Zaskoczenie wywołają jednak niewyszukane dodatki i nietypowe składniki, a prostota, którą znamy właśnie z babcinych przepisów! Tradycyjne, wilgotne w środku kotlety mielone To właśnie w babcine sprawdzone receptury dają unikalny, najlepszy z najlepszych smak mielonych. To czy dodacie do środka bułkę namoczoną czy tartą, ma ostatecznie niewielkie znaczenie. Bardziej istotny jest wybór odpowiedniego mięsa do waszego dania. Kotlety mielone muszą być przygotowane z dość tłustego mięsa. W przeciwnym wypadku będą suche w środku i na pewno nie posmakują waszym domownikom spragnionym tradycyjnego smaku. Przepis na kotlety mielone Składniki: 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej tłusta łopatka wieprzowa) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej (lub czerstwa bułka namoczona w wodzie i odciśnięta) Mała cebula 1 łyżeczka soli Odrobina pieprzu Olej do smażenia Przygotowanie: Mięso zmielcie w maszynce. Cebulę obierzcie ze skórki i pokrójcie w drobniutką kostkę. Dodajcie do mięsa bułkę tartą, jajko, pieprz i sól. Wyrabiajcie ręką mięso na kotlety przez kilka minut, by składniki dobrze się wymieszały. Formujcie kotlety i spłaszczcie je delikatnie od góry. Kotlety mielone można dodatkowo obtoczyć jeszcze w bułce tartej, tworząc w ten sposób delikatną panierkę. Nie jest to jednak krok obowiązkowy. Rozgrzejcie na patelni olej. Kotlety smażcie na apetyczny, brązowy kolor przez ok. 7 min z obu stron. Początkowo smażenie powinno odbywać się na dość dużym ogniu po to, by temperatura na patelni radykalnie nie zmniejszyła się po włożeniu na nią surowego mięsa. Po kilku minutach smażenia, możecie...