Obniżony nastrój i depresja?  Nie tylko czekolada poprawia samopoczucie
Adobe Stock
Newsy

Obniżony nastrój i depresja? Samopoczucie poprawi nie tylko czekolada. Oto, co warto jeszcze jeść

Oto co jeść, żeby skutecznie poprawić nastrój, zmniejszyć odczuwanie stresu i poziom negatywnych emocji.

Słyszeliście o naturalnych antydepresantach? To produkty, które dobrze wpływają na nastrój, ponieważ zawierają składniki, które pomagają organizmowi w produkcji neuroprzekaźników, a w rezultacie w przewodzeniu impulsów nerwowych. Należy do nich między innymi gorzka czekolada. Co jeszcze znajduje się na tej liście?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego czekolada pomaga w walce ze stresem i przygnębieniem?

Tajemnicą antystresowego działania czekolady, jest zawarty w niej magnez. To jeden z pierwiastków, które wpływają na zachowanie dobrego samopoczucia. Zapewnia prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych, działa kojąco na psychikę, a także pozwala uniknąć bezsenności.

Czekolada podnosi też poziom serotoniny w mózgu, nazywanej hormonem szczęścia. Badania udowodniły, że czekolada o wysokiej zawartości kakao, zawiera fenyloetyloaminę, która stymuluje układ nerwowy, pobudza wydzielanie hormonów szczęścia (endorfin) oraz wzmacnia działanie dopaminy, która jest odpowiedzialna za odczuwanie przyjemności.

Ważne jednak, aby możliwie była to jak najbardziej „czysta” czekolada. Najwięcej wartościowych składników odżywczych zawierają beztłuszczowe składniki ziarna kakaowego. Znajdują się w nich przeciwutleniacze, alkaloidy np. kofeina i takie składniki mineralne jak żelazo, magnez, sód i potas.

Zobacz także
Czy biała czekolada to jeszcze czekolada? Oto z czego powstaje i jak działa na organizm

Czy biała czekolada to jeszcze czekolada? Oto, z czego powstaje i jak działa na organizm

Włoskie orzechy

Kobiety po 50-tce powinny jeść codziennie 3 orzechy włoskie. Nie uwierzycie dlaczego

Poznajcie 3 inne substancje poprawiające nastrój

Nie tylko czekolada ma działanie antystresowe. Oto substancje, które także pomagają radzić sobie z obniżonym nastrojem i wracać do równowagi po stresującym dniu:

Kwasy omega-3.

Pozytywnie wpływają na produkcję dopaminy, serotoniny i endorfin. Regularne spożywanie produktów zawierających kwasy omega-3 pomaga obniżać poziom stresu, działa relaksująco i wpływa na ogólną poprawę samopoczucia. Znajdziecie je w:

  • Tłustych rybach
  • Orzechach
  • Siemieniu lnianym

Witamina D

Witamina D ma szerokie działanie na organizm, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wielu układów i narządów, w tym układu nerwowego. Znajdziecie ją w:

  • Tłustych rybach morskim, takich jak śledź, makrela i łosoś
  • Nabiale, zwłaszcza serach żółtych i maśle oraz żółtkach jaj
  • W roślinach występuje w postaci ergokalcyferolu, czyli witaminy D2. Jest np. w grzybach i drożdżach
  • W produktach fortyfikowanych witamina D, np. mieszankach dla niemowląt czy mlekach roślinnych

Przeciwutleniacze

Produkty mające działanie przeciwutleniające, pomagają walczyć z nadmiarem wolnych rodników powstałych na skutek działania stresu oksydacyjnego. Wiele z nich można poznać po… kolorze. Naturalne barwniki, jakie zauważamy w roślinach są źródłem cennych składników i mają właściwości prozdrowotne. Szukajcie ich w:

  • Zielonej sałacie i innych warzywach w kolorze zielonym. Rośliny zawdzięczają kolor zawartemu w liściach chlorofilowi
  • Marchwi, papryce i pomidorach, czyli warzywach o pomarańczowo-czerwonej barwie, ponieważ zawierają karotenoidy
  • Jabłkach, które swój kolor zawdzięcza antocyjanom

Poza składem o działaniu prozdrowotnym jedzenie kolorowych warzyw ma jeszcze jedną zaletę: nie tylko zapach i smak, ale też wygląd dania świadczy o jego atrakcyjności, a jedzenie apetycznych kolorowych dań samo w sobie poprawia nastrój.

Źródło: radiozet.pl

Co jeść, żeby poprawić sobie nastrój? Te 3 produkty dają poczucie szczęścia
Adobe Stock
Newsy
Co jeść, żeby poprawić sobie nastrój? Te 3 produkty dają poczucie szczęścia
Zróbcie listę produktów, które przy najbliższej wizycie w sklepie włożycie do koszyka. Do dzięki nim nawet w trudnych chwilach nie opuści was humor i optymizm.

Co jeść, żeby poprawić sobie nastrój? W pierwszym odruchu w takich sytuacjach sięgamy po produkty, które tylko pozornie wpływają na poprawę nastroju. To słodycze, wysokokaloryczne, pełne tłuszczy utwardzanych fast foody, czy przekąski pełne ulepszaczy. W rezultacie zamiast poprawy humoru potrawy te podnoszą nam cukier we krwi, powodują ospałość i uczucie zmęczenia, a czasem nawet wywołują niestrawność. Nie ma więc mowy o poprawie nastroju. Zamieńcie je na te trzy produkty, które dadzą efekt murowany. Serotonina, czyli hormon szczęścia powstaje w jelitach Serotonina nazywana jest hormonem szczęścia. Jest jednym z ważniejszych neuroprzekaźników, wpływających na wiele procesów w organizmie. Od jej prawidłowego poziomu zależy nasze dobre samopoczucie i apetyt. Obniżony poziom serotoniny może wywoływać stany obniżonego nastroju, a nawet depresję.  Produkowana jest w jelitach. Aby narząd produkował serotoninę i wchłaniał witaminy i minerały musi mieć stały dopływ różnorodnego pokarmu, w których się znajdują: Świeże owoce i warzywa Nasiona Nieprzetworzone ziarna Kiszonki Sfermentowany nabiał: kefir, maślanka, jogurt 3 składniki dań najważniejsze na dobry humor Pośród wymienionych grup produktów najważniejsze znaczenia dla poprawy humoru mają następujące: Świeże owoce i warzywa Ważne są szczególnie te zawierające witaminę C. Witamina jest antyoksydantem i zmniejsza stany depresyjne. Działa terapeutycznie w sytuacjach stresu oksydacyjnego. Jeśli sięgacie po te produkty, chcąc wprawić się w dobry nastrój, wybierzcie przede wszystkim: Ananasy – stymulują produkcję serotoniny Banany – źródło potasu, witamin z grupy B i tryptofanu, aminokwasy niezbędnego do produkcji serotoniny Seler naciowy – zawiera związek, który zmniejsza poziom hormonów stresu we krwi i...

depresja sezonowa sposoby
Adobe Stock
Zdrowie
Masz wahania nastroju? Zwalcz je w naturalny sposób. Oto najlepsza dieta na zimowe przygnębienie
Kiedy do Polski przychodzi jesień, a wraz z nią długie i ciemne wieczory, wielu osobom zaczyna doskwierać obniżony nastrój i złe samopoczucie. Temu problemowi można jednak łatwo zaradzić. Wystarczy, że włączysz do swojej diety kilka kluczowych produktów.

Niewielu wie, że obniżony nastrój w okresie jesienno-zimowym, potocznie nazywany przez wielu depresją, bądź chandrą, w rzeczywistości ma swój fachowy termin. Sezonowe zaburzenie afektywne , dotykające większość społeczeństwa, to istotnie rodzaj depresji związanej ze zmianami pór roku i przestawionym zegarkiem.  Wiele osób, nie zdając sobie sprawy z powagi sytuacji, za wszelką cenę chce poprawić swoje samopoczucie łykając tabletki, oglądając seriale, bądź zajadając słodycze. Jednak każda z tych dróg prowadzi donikąd. W tym stanie twój nastrój może poprawić tylko właściwie zbilansowana dieta.  Kwasy tłuszczowe omega-3 Badania przeprowadzone na jednym z amerykańskich uniwersytetów dowiodły, że spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3, zawartych między innymi w łososiu, pozytywnie wpływa na nastrój. Bowiem osoby z ich wysoką zawartością w organizmie doświadczały o wiele łagodniejszych objawów depresji sezonowej niż pozostali. Witamina D Organizm każdego człowieka czerpię tę witaminę przede wszystkim ze słońca, którego tak brakuje jesienią i zimą. Jej niedobór bardzo negatywnie wpływa na samopoczucie. Na szczęście witaminę można również suplementować lub wchłaniać wraz z pożywieniem. Nie brakuje jej przecież w mleku, rybach, grzybach oraz jajkach. Słodycze Wbrew powszechnemu przekonaniu, słodycze wcale nie sprawiają, że czujesz się lepiej. Zawarty w nich cukier pobudza twój organizm tylko na chwilę. Po kilku minutach twoje samopoczucie jest jeszcze gorsze niż przed ich zjedzeniem. Zamiast żelków, ciastek i lodów, spróbuj włączyć do swojej diety jedną kostkę gorzkiej czekolady dziennie. Na pewno poczujesz różnicę. Banany Zawarty w bananach tryptofan, potas oraz magnez przede wszystkim...

Wzmacnia odporność, spowalnia starzenie i chroni przed chorobami oczu. Czym jest kumkwat i jak go jeść?
AdobeStock
Newsy
Wzmacnia odporność, spowalnia starzenie i chroni przed chorobami oczu. Czym jest kumkwat i jak go jeść?
Ten niepozorny owoc jest pełen witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które zapewniają szereg korzyści zdrowotnych. Jedliście kiedyś kumkwat?

Kumkwat to jeden z owoców cytrusowych, który wywodzi się z Chin i Indii. Jest on w całości jadalny i - co warto zaznaczyć - jego skórka jest znacznie słodsza niż miąższ. Nazwa kumkwat pochodzi od kantońskiego słowa „kamkwat”, które oznacza „złotą pomarańczę/mandarynkę”. Te niewielkie, pomarańczowe owoce mają kwaśno-słodki smak i zawierają wiele właściwości odżywczych Kumkwat jest bogaty w witaminę C i błonnik oraz szereg składników odżywczych, takich jak żelazo, witaminy z grupy B, mangan, miedź i wapń. Nasiona kumkwatu także są jadalne i zawierają zdrowe tłuszcze, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3. Owoce te mają też sporo wody, dzięki czemu zapewniają organizmowi odpowiednie nawodnienie i nawilżenie. Dlaczego warto jeść kumkwat? Kumkwaty to owoce o silnych właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych i wzmacniających odporność. Ponadto: z uwagi na wysoką zawartość błonnika, mogą pomagać w chorobach jelit i w utrzymaniu prawidłowej wagi a także poprawiają trawienie zawierają spore ilości wody, dzięki czemu są świetną niskokaloryczną, ale jednocześnie sycącą przekąską mają niską zawartość tłuszczu, dlatego powinny go spożywać osoby z chorobami serca oraz wysokim poziomem cholesterolu jadalne nasiona tych owoców zawierają śladowe ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają obniżać zły cholesterol i poprawiać dobry cholesterol są bogate w witaminy antyoksydacyjne, takie jak witamina A i C przeciwutleniacze obecne w kumkwatach mogą zmniejszać stres oksydacyjny wywoływany przez wolne rodniki są bogate we flawonoidy, takie jak kemferol, luteolina, hesperydyna, kwercetyna, C-glikozyd i wiele innych obecne w tych owocach karotenoidy, takie jak beta karoten, zeaksantyna i luteina,...

Jedzcie tych 5 produktów, aby nie siwieć. Pysznie smakują i opóźniają starzenie włosów
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie tych 5 produktów, aby nie siwieć. Pysznie smakują i opóźniają starzenie włosów
Co jeść, żeby opóźnić powstawanie siwizny? Włączcie do swojej diety te smaczne i zdrowe produkty. Zyska na tym nie tylko wasze zdrowie, ale również wasze włosy.

Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd właściwie biorą się siwe włosy? Siwienie włosów jest naturalnym etapem starzenia. Można go jednak opóźnić stosując odpowiednią dietę. Przyczyny siwienia włosów Poza czynnikami naturalnymi, istnieje również kilka innych przyczyn, które mogą prowadzić do siwienia naszych włosów. gdy w naszej diecie brakuje witaminy B6, B12, biotyny, witaminy D lub witaminy E, możemy doświadczyć przedwczesnego siwienia włosów może ono również mieć podłoże genetyczne może być wynikiem stresu oksydacyjnego w organizmie siwe włosy są również powszechne w przypadku łysienia plackowatego - autoimmunologicznej choroby skóry, która powoduje wypadanie włosów na skórze głowy, twarzy i innych częściach ciała. Kiedy włosy odrastają, mają tendencję do siwienia wypełnione chemikaliami farby i produkty do włosów, a nawet szampony, mogą przyczyniać się do przedwczesnego siwienia włosów, ponieważ zawierają składniki obniżające poziom melaniny Co jeść, żeby opóźnić siwienie? Jeśli przyczyną siwienia włosów jest genetyka, choroba lub starzenie się, nic nie jest w stanie zatrzymać ani odwrócić tego procesu. Jeśli jednak przyczyną są niedobory żywieniowe, możecie zatrzymać naturalną pigmentację koloru na dłużej, włączając do swojej diety tych pięciu produktów.  Owoce cytrusowe, takie jak mandarynka, mogą zapewnić włosom potężny zastrzyk witaminy C potrzebnej do produkcji kolagenu, który jest niezbędny dla włosów. Są one również dobrym źródłem kwasu foliowego, który także sprzyja utrzymaniu zdrowych i silnych włosów.  Żywność fermentowana, czyli kiszonki. Obecne w kiszonkach probiotyki mają zbawienny wpływ...