Obniżony nastrój i depresja?  Nie tylko czekolada poprawia samopoczucie
Adobe Stock
Newsy

Obniżony nastrój i depresja? Samopoczucie poprawi nie tylko czekolada. Oto, co warto jeszcze jeść

Oto co jeść, żeby skutecznie poprawić nastrój, zmniejszyć odczuwanie stresu i poziom negatywnych emocji.

Słyszeliście o naturalnych antydepresantach? To produkty, które dobrze wpływają na nastrój, ponieważ zawierają składniki, które pomagają organizmowi w produkcji neuroprzekaźników, a w rezultacie w przewodzeniu impulsów nerwowych. Należy do nich między innymi gorzka czekolada. Co jeszcze znajduje się na tej liście?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego czekolada pomaga w walce ze stresem i przygnębieniem?

Tajemnicą antystresowego działania czekolady, jest zawarty w niej magnez. To jeden z pierwiastków, które wpływają na zachowanie dobrego samopoczucia. Zapewnia prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych, działa kojąco na psychikę, a także pozwala uniknąć bezsenności.

Czekolada podnosi też poziom serotoniny w mózgu, nazywanej hormonem szczęścia. Badania udowodniły, że czekolada o wysokiej zawartości kakao, zawiera fenyloetyloaminę, która stymuluje układ nerwowy, pobudza wydzielanie hormonów szczęścia (endorfin) oraz wzmacnia działanie dopaminy, która jest odpowiedzialna za odczuwanie przyjemności.

Ważne jednak, aby możliwie była to jak najbardziej „czysta” czekolada. Najwięcej wartościowych składników odżywczych zawierają beztłuszczowe składniki ziarna kakaowego. Znajdują się w nich przeciwutleniacze, alkaloidy np. kofeina i takie składniki mineralne jak żelazo, magnez, sód i potas.

Zobacz także
Czy biała czekolada to jeszcze czekolada? Oto z czego powstaje i jak działa na organizm

Czy biała czekolada to jeszcze czekolada? Oto, z czego powstaje i jak działa na organizm

Włoskie orzechy

Kobiety po 50-tce powinny jeść codziennie 3 orzechy włoskie. Nie uwierzycie dlaczego

Poznajcie 3 inne substancje poprawiające nastrój

Nie tylko czekolada ma działanie antystresowe. Oto substancje, które także pomagają radzić sobie z obniżonym nastrojem i wracać do równowagi po stresującym dniu:

Kwasy omega-3.

Pozytywnie wpływają na produkcję dopaminy, serotoniny i endorfin. Regularne spożywanie produktów zawierających kwasy omega-3 pomaga obniżać poziom stresu, działa relaksująco i wpływa na ogólną poprawę samopoczucia. Znajdziecie je w:

  • Tłustych rybach
  • Orzechach
  • Siemieniu lnianym

Witamina D

Witamina D ma szerokie działanie na organizm, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wielu układów i narządów, w tym układu nerwowego. Znajdziecie ją w:

  • Tłustych rybach morskim, takich jak śledź, makrela i łosoś
  • Nabiale, zwłaszcza serach żółtych i maśle oraz żółtkach jaj
  • W roślinach występuje w postaci ergokalcyferolu, czyli witaminy D2. Jest np. w grzybach i drożdżach
  • W produktach fortyfikowanych witamina D, np. mieszankach dla niemowląt czy mlekach roślinnych

Przeciwutleniacze

Produkty mające działanie przeciwutleniające, pomagają walczyć z nadmiarem wolnych rodników powstałych na skutek działania stresu oksydacyjnego. Wiele z nich można poznać po… kolorze. Naturalne barwniki, jakie zauważamy w roślinach są źródłem cennych składników i mają właściwości prozdrowotne. Szukajcie ich w:

  • Zielonej sałacie i innych warzywach w kolorze zielonym. Rośliny zawdzięczają kolor zawartemu w liściach chlorofilowi
  • Marchwi, papryce i pomidorach, czyli warzywach o pomarańczowo-czerwonej barwie, ponieważ zawierają karotenoidy
  • Jabłkach, które swój kolor zawdzięcza antocyjanom

Poza składem o działaniu prozdrowotnym jedzenie kolorowych warzyw ma jeszcze jedną zaletę: nie tylko zapach i smak, ale też wygląd dania świadczy o jego atrakcyjności, a jedzenie apetycznych kolorowych dań samo w sobie poprawia nastrój.

Źródło: radiozet.pl

depresja sezonowa sposoby
Adobe Stock
Zdrowie
Masz wahania nastroju? Zwalcz je w naturalny sposób. Oto najlepsza dieta na zimowe przygnębienie
Kiedy do Polski przychodzi jesień, a wraz z nią długie i ciemne wieczory, wielu osobom zaczyna doskwierać obniżony nastrój i złe samopoczucie. Temu problemowi można jednak łatwo zaradzić. Wystarczy, że włączysz do swojej diety kilka kluczowych produktów.

Niewielu wie, że obniżony nastrój w okresie jesienno-zimowym, potocznie nazywany przez wielu depresją, bądź chandrą, w rzeczywistości ma swój fachowy termin. Sezonowe zaburzenie afektywne , dotykające większość społeczeństwa, to istotnie rodzaj depresji związanej ze zmianami pór roku i przestawionym zegarkiem.  Wiele osób, nie zdając sobie sprawy z powagi sytuacji, za wszelką cenę chce poprawić swoje samopoczucie łykając tabletki, oglądając seriale, bądź zajadając słodycze. Jednak każda z tych dróg prowadzi donikąd. W tym stanie twój nastrój może poprawić tylko właściwie zbilansowana dieta.  Kwasy tłuszczowe omega-3 Badania przeprowadzone na jednym z amerykańskich uniwersytetów dowiodły, że spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3, zawartych między innymi w łososiu, pozytywnie wpływa na nastrój. Bowiem osoby z ich wysoką zawartością w organizmie doświadczały o wiele łagodniejszych objawów depresji sezonowej niż pozostali. Witamina D Organizm każdego człowieka czerpię tę witaminę przede wszystkim ze słońca, którego tak brakuje jesienią i zimą. Jej niedobór bardzo negatywnie wpływa na samopoczucie. Na szczęście witaminę można również suplementować lub wchłaniać wraz z pożywieniem. Nie brakuje jej przecież w mleku, rybach, grzybach oraz jajkach. Słodycze Wbrew powszechnemu przekonaniu, słodycze wcale nie sprawiają, że czujesz się lepiej. Zawarty w nich cukier pobudza twój organizm tylko na chwilę. Po kilku minutach twoje samopoczucie jest jeszcze gorsze niż przed ich zjedzeniem. Zamiast żelków, ciastek i lodów, spróbuj włączyć do swojej diety jedną kostkę gorzkiej czekolady dziennie. Na pewno poczujesz różnicę. Banany Zawarty w bananach tryptofan, potas oraz magnez przede wszystkim...