Adobe Stock
Newsy

Te produkty obniżają wiek metaboliczny od 5 do 10 lat. Wystarczy włączyć je do swojej diety

Marzycie o tym żeby jeść jak dawniej i jak dawniej nie tyć? Mamy podpowiedź co jeść, żeby przyspieszyć metabolizm.

Wiele osób z wiekiem zauważa, że beztroskie lata, gdy można było jeść bez opamiętania, szybko mijają. Nieubłaganie nadchodzi czas, gdy ciastko czy porcja frytek zostawiają ślady w postaci dodatkowych kilogramów. Dlaczego z biegiem lat metabolizm zwalnia i co zrobić, by go przyspieszyć?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest metabolizm i wiek metaboliczny?

Gdy mówimy o metabolizmie, mamy na myśli zmiany wynikające z przemiany materii w organizmie, które zachodzą w trakcie procesu trawienia. Metabolizm zmienia się w trakcie trwania życia. Wiek metaboliczny, to wskaźnik, który określa tempo starzenia się organizmu.

Podstawą jest określenie szybkości spalania kalorii i wzoru tempa przemiany materii przypisanej jako norma dla określonego wieku metrykalnego. Wiek metaboliczny można zbadać np. korzystając z pomocy dietetyków, którzy jednocześnie są w stanie wskazać co należy zmienić w stylu życia i diecie, aby go zmniejszyć.

Jeśli wasz wiek metaboliczny jest wyższy od metrykalnego, w konsekwencji nie tylko wolniej trawicie zjedzone pokarmy, ale też szybciej się starzejecie. Dlatego warto się nim zainteresować, określić jego poziom i podjąć odpowiednie działania zmniejszające go.

Zobacz także
Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar natury

Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar

44-letnia Maja Hirsch ważyła kiedyś 25 kg więcej. Dziś jest na popularnej diecie i nie tyje

44-letnia Maja Hirsch ważyła kiedyś 25 kg więcej. Dziś jest na popularnej diecie i nie tyje

Produkty, które znacząco obniżają wiek metaboliczny

Metabolizm jest uwarunkowany genetycznie i, jak już ustaliliśmy, zmienia się z wiekiem. Można jednak do pewnego stopnia wpływać na jego działanie. Wystarczy włączyć do diety konkretne produkty, które przyspieszają przemianę materii, a także dbać o odpowiednią aktywność fizyczną. Produkty, które potrafią obniżyć wiek metaboliczny nawet o wiele lat:

  • Czerwona papryka. Zawiera silny przeciwutleniacz w postaci witaminy C: wzmacnia organizm, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, uszczelnia naczynia krwionośne, redukuje zmiany miażdżycowe, obniża ryzyko nowotworów i opóźnia procesy starzenia się organizmu
  • Owies. Dzięki dużej zawartości rozpuszczalnego błonnika, ziarna owsa potrafią obniżyć wysokie stężenie złego cholesterolu, zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
  • Jagody. Zawarte są w nich witaminy A i C oraz z grupy B, a także żelazo, wapń i fosfor. Pomagają pozbyć się toksycznych substancji z organizmu oraz usprawniają procesy metaboliczne. Jednocześnie wpływają pozytywnie na krążenie krwi i podnoszą odporność. Regularnie jedzone jagody poprawiają też florę bakteryjną jelit, prace układu immunologicznego i obniżają poziom cukru we krwi 
  • Wiśnie. Są bombą witaminowo-mineralną. Poprawiają przemianę materii, obniżają cholesterol, łagodzą objawy stanów zapalnych, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej i pomagają w stanach bezsenności

Źródło: O2, e-zikoapteka.pl

Ta roslina hamuje chęć na słodycze. Obniża też cholesterol i przyspiesza metabolizm
Pixabay
Newsy
To zboże zmniejsza chęć na słodycze. Obniża też cholesterol i przyspiesza metabolizm 
Włączcie do diety to popularne zboże. Jego właściwości prozdrowotne są wprost zaskakujące.

Gryka to zboże, które należy do roślin rdestowatych. To roślina jednoroczna, która kwitnie latem– w lipcu i w sierpniu. Do Polski sprowadzili ją Tatarzy, którzy zaczęli ją uprawiać na wilgotnych glebach. Wykorzystuje się zarówno ziele tej rośliny, jak i jej zboże. Ziele gryki znane jest ze swoich prozdowotnych właściwości w leczeniu różnych chorób. Dlaczego warto jeść grykę? Pomaga na: żylaki hemoroidy choroby układu krążenia miażdżycę podwyższony poziom cholesterolu Możecie z niej przygotować herbatę gryczaną, która świetnie się sprawdza w łagodzeniu dolegliwości ze strony układu trawiennego, a także przyspiesza przemianę materii i pobudza perystaltykę jelit. Jakie właściwości zdrowotne ma gryka? Grykę można spożywać w postaci herbaty lub ziaren. Ziarna gryki mają kolor od jasnobrązowego do zielonego (prażone ziarna gryki znane są również jako kasza). Gryka nie jest spokrewniona z pszenicą, dlatego jest bezglutenowa. Może być przetwarzana na mąkę i makaron.  Kasza gryczana znana jest z wysokiej zawartości minerałów i przeciwutleniaczy, co zapewnia naszemu organizmowi szereg korzyści zdrowotnych. Głównym składnikiem pokarmowym kaszy gryczanej są węglowodany.  Zawiera ona również białko i wiele innych korzystnych składników. Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną? ma niską zawartość cukrów ma niski indeks glikemiczny  jest bogata w minerały jest bogata w białko ma niską zawartość cholesterolu jest bogata w przeciwutleniacze Wpływ gryki na zdrowie Lepsza kontrola poziomu cukru we krwi. Gryka ma niski lub średni indeks glikemiczny (powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi po posiłkach), dlatego jest...

Wszyscy wyrzucają tę część mandarynek do kosza. Tymczasem to właśnie ona jest najzdrowsza
Pixabay
Newsy
Wszyscy wyrzucają tę część mandarynek do kosza. Tymczasem to właśnie ona jest najzdrowsza
Pozbywacie się tej części mandarynek? To błąd! Zacznijcie ją jeść dla waszego zdrowia.

Mandarynki to jedne z najpopularniejszych cytrusów w Polsce. Najwięcej tych owoców zjadamy w sezonie jesienno-zimowym. Czy wiecie, jaka część mandarynki jest uznawana za najzdrowszą? Możecie się zdziwić. Czy wiecie, że najzdrowszą częścią mandarynki jest biała skórka, czy tzw. albedo? Czym jest albedo? Albedo to nic innego, jak biała skórka, która pokrywa mandarynki. Znajduje się ona się między miąższem a właściwą skórką. Mimo iż albedo jest gorzkie i niesmaczne, w rzeczywistości to najzdrowsza część tego owocu. Dlaczego? Albedo jest bogatym źródłem pektyn. Pektyny pomagają w lepszym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego i kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Pektyny walczą również ze złym cholesterolem LDL we krwi. Albedo przeciwdziała procesowi starzenia wielu komórek. Eksperci porównują to do „liftingu od spodu" skóry.  Zjadanie mandarynek razem z albedo, zapewnia naszemu organizmowi moc witamin, takich jak witamina A, C i P, które mają korzystne działanie na układ odpornościowy. Wysoka zawartość błonnika w tej białej substancji, pomaga również w uzyskaniu uczucia sytości po zjedzeniu cytrusów. Albedo jest bogate w moc przeciwutleniaczy i poprawia krążenie krwi. Badania łączą je z działaniem antyseptycznym i przeciwzapalnym w walce z infekcjami dróg oddechowych. Pektyny w połączeniu z błonnikiem, regulują przemianę materii i korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Jedzenie tych owoców z białą skórką, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka kolczystokomórkowego skóry. Dlaczego warto jeść mandarynki? Mandarynki to wspaniały, smaczny, niskokaloryczny owoc, pełen witamin, składników odżywczych i minerałów, które zapewniają nam...

Jest zdrowsza niż wiśnie i czereśnie. Chroni przed miażdżycą, rakiem i chorobami serca
Pixabay
Newsy
Jest zdrowsza niż wiśnie i czereśnie. Chroni przed miażdżycą, rakiem i chorobami serca
Okres kwitnienia czarnej porzeczki przypada od kwietnia do maja, ale to właśnie w lipcu roślina ta wypuszcza swoje drogocenne owoce. Dlaczego warto je jeść?

Czarna porzeczka to jeden z najpopularniejszych krzewów owocowych w Polsce. Właśnie obrodziła w owoce. Owoce czarnej porzeczki są niezwykle zdrowe i mają szerokie działanie prozdrowotne. Dlaczego warto je jeść? Właściwości zdrowotne czarnej porzeczki Czarna porzeczka to nie tylko smaczny, kwaskowaty owoc. To także roślina o wspaniałych właściwościach zdrowotnych. Owoc czarnej porzeczki zawiera duże ilości witaminy C oraz PP. W 100 g tych owoców znajduje się aż 180 mg witaminy C, co stanowi aż 258 proc. dziennego zapotrzebowania człowieka. Porzeczka zawiera też witaminę A, B, kwas foliowy oraz biotynę a także niezliczone składniki mineralne takie jak magnez, wapń, potas i żelazo. Owoc ten przyspiesza przemianę materii, działa moczopędnie oraz zwiększa odporność organizmu . Znany jest również z tego, że ma działanie napotne oraz przeciwzapalne. Jest wykorzystywany do leczenia nieżytów żołądka i jelit oraz schorzeń w obrębie pęcherza i dróg moczowych, np. powtarzających się stanów zapalnych pęcherza moczowego.  Czarna porzeczka znana jest też z tego, że doskonale oczyszcza organizm oraz ma właściwości przeciwnowotworowe. Obecne w niej flawonoidy opóźniają procesy starzenia oraz obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko miażdżycy i chorób serca. Czarna porzeczka ma też działanie antybakteryjne i wspiera zdrowie wątroby. Nie tylko owoce Jeżeli macie dostęp do czarnej porzeczki, zerwijcie nie tylko jej owoce, ale również liście. Liście tego krzewu doskonale się sprawdzają jako okład na trudno gojące się rany oraz hamują swędzenie po ukąszeniach komarów. Można ich również użyć do przygotowania ogórków małosolnych . Jak wykorzystać czarną porzeczkę w kuchni? Jeżeli zebraliście owoce czarnej...

Niektórzy jedzą jagody z liśćmi. Nie uwierzycie, na co to pomaga
Pixabay
Newsy
Niektórzy jedzą jagody z liśćmi. Nie uwierzycie, na co to pomaga
Sezon na jagody trwa. Czy słyszeliście kiedyś o tym, że te pyszne leśne owoce można jeść razem z liśćmi?

W polskich lasach pojawiły się już pierwsze jagody . Zwykle znajdziemy je na kwaśnych glebach w lasach iglastych i liściastych, ale rosną też na wrzosowiskach. Sezon na jagody jest dość krótki – trwa od końca czerwca do początku września. Najwięcej właściwości zdrowotnych skrywają sobie jagody zbierane w lipcu. Pamiętajcie jednak, że  jagody mogą być niebezpieczne . Ale czy słyszeliście o tym, że niektórzy jedzą jagody wraz z liśćmi? Korzyści zdrowotne liści jagód Czy wiecie, że liście jagód są prawie tak samo cenne dla naszego zdrowia, jak ich owoce? Jagoda, nazywana również czarną jagodą, borówką czarną, czernicą, borowiną czy jagodziną, ma niewielkie, gładkie liście, z których można przyrządzić superzdrowy napar. Mający zastosowanie w ziołolecznictwie odwar z liści popularnej borówki czarnej, działa przede wszystkim bakteriobójczo i przeciwzapalnie na błony śluzowe układu pokarmowego, obniża także poziom cukru we krwi – tłumaczy dietetyczka Marzena Królikowska. Trzeba jednak zastrzec, że przed kuracją dobrze jest skonsultować się z lekarzem. Nie można także leczyć się liśćmi dłużej niż dwa, trzy tygodnie, gdyż ich przedawkowanie może okazać się groźne dla zdrowia – dodaje. Pamiętajcie też, aby zbierać owoce i liście na terenach czystych ekologicznie. Korzyści zdrowotne jagód Jagody bardzo korzystnie działają na wzrok , wzmacniają układ odpornościowy , usuwają z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii oraz działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Owoce te są wyjątkowo niskokaloryczne – w 100 g jagód jest tylko około 51 kcal. Jagody zawierają: witaminę A witaminę K witaminę C witaminy z grupy B (takie jak B1 i B2 oraz niacyna) żelazo fosfor cynk...