Adobe Stock
Newsy

Te produkty obniżają wiek metaboliczny od 5 do 10 lat. Wystarczy włączyć je do swojej diety

Marzycie o tym żeby jeść jak dawniej i jak dawniej nie tyć? Mamy podpowiedź co jeść, żeby przyspieszyć metabolizm.

Wiele osób z wiekiem zauważa, że beztroskie lata, gdy można było jeść bez opamiętania, szybko mijają. Nieubłaganie nadchodzi czas, gdy ciastko czy porcja frytek zostawiają ślady w postaci dodatkowych kilogramów. Dlaczego z biegiem lat metabolizm zwalnia i co zrobić, by go przyspieszyć?

Kotlety mielone

Czym jest metabolizm i wiek metaboliczny?

Gdy mówimy o metabolizmie, mamy na myśli zmiany wynikające z przemiany materii w organizmie, które zachodzą w trakcie procesu trawienia. Metabolizm zmienia się w trakcie trwania życia. Wiek metaboliczny, to wskaźnik, który określa tempo starzenia się organizmu.

Podstawą jest określenie szybkości spalania kalorii i wzoru tempa przemiany materii przypisanej jako norma dla określonego wieku metrykalnego. Wiek metaboliczny można zbadać np. korzystając z pomocy dietetyków, którzy jednocześnie są w stanie wskazać co należy zmienić w stylu życia i diecie, aby go zmniejszyć.

Jeśli wasz wiek metaboliczny jest wyższy od metrykalnego, w konsekwencji nie tylko wolniej trawicie zjedzone pokarmy, ale też szybciej się starzejecie. Dlatego warto się nim zainteresować, określić jego poziom i podjąć odpowiednie działania zmniejszające go.

Zobacz także
Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar natury

Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar

44-letnia Maja Hirsch ważyła kiedyś 25 kg więcej. Dziś jest na popularnej diecie i nie tyje

44-letnia Maja Hirsch ważyła kiedyś 25 kg więcej. Dziś jest na popularnej diecie i nie tyje

Produkty, które znacząco obniżają wiek metaboliczny

Metabolizm jest uwarunkowany genetycznie i, jak już ustaliliśmy, zmienia się z wiekiem. Można jednak do pewnego stopnia wpływać na jego działanie. Wystarczy włączyć do diety konkretne produkty, które przyspieszają przemianę materii, a także dbać o odpowiednią aktywność fizyczną. Produkty, które potrafią obniżyć wiek metaboliczny nawet o wiele lat:

  • Czerwona papryka. Zawiera silny przeciwutleniacz w postaci witaminy C: wzmacnia organizm, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, uszczelnia naczynia krwionośne, redukuje zmiany miażdżycowe, obniża ryzyko nowotworów i opóźnia procesy starzenia się organizmu
  • Owies. Dzięki dużej zawartości rozpuszczalnego błonnika, ziarna owsa potrafią obniżyć wysokie stężenie złego cholesterolu, zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
  • Jagody. Zawarte są w nich witaminy A i C oraz z grupy B, a także żelazo, wapń i fosfor. Pomagają pozbyć się toksycznych substancji z organizmu oraz usprawniają procesy metaboliczne. Jednocześnie wpływają pozytywnie na krążenie krwi i podnoszą odporność. Regularnie jedzone jagody poprawiają też florę bakteryjną jelit, prace układu immunologicznego i obniżają poziom cukru we krwi 
  • Wiśnie. Są bombą witaminowo-mineralną. Poprawiają przemianę materii, obniżają cholesterol, łagodzą objawy stanów zapalnych, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej i pomagają w stanach bezsenności

Źródło: O2, e-zikoapteka.pl

To warzywo zapobiega rakowi jelit i wątroby. Rośnie w Polsce, można je hodować nawet na balkonie
Adobe Stock
Newsy
To warzywo zapobiega chorobom serca i wątroby. Rośnie w Polsce, można je hodować nawet na balkonie
Krzak pełen soczystych owoców tej rośliny można hodować w ogródku, a także w doniczkach na balkonie czy nawet kuchennym oknie. Uprawa jest łatwa, a owoce obfite. Oto, po co je jeść.

Najzdrowsze warzywa rosną w… Polsce. A jedno z nich nie tylko jest korzystne dla zdrowia, ale też może je jeść zarówno na surowo, jak i w wielu gotowanych, smażonych i pieczonych potrawach. Jest dostępne w sklepach przez okrągły rok, choć w postaci gruntowej, dojrzewającej na słońcu, jest oczywiście najsmaczniejsze. Oto skarbnica zdrowia, którą możecie pokroić na kanapkę. Dlaczego pomidory są tak zdrowe? Nie tylko my, ale także nasi przodkowie nie pamiętaliby czasów, gdy nie było pomidorów. Choć to warzywo, które pochodzi z Ameryki Południowej, w Europie było znane już od XVI w. Początkowo krzaki pomidorów hodowane były jako roślina ozdobna. Nie jedzono tych warzyw, sądząc że mogą być trujące jak wilcze jagody. Dziś wiadomo, że pomidory są pełne wartości odżywczych, a do tego mają bardzo mało kalorii, tylko 18 w 100 g produktu. Są źródłem kwasu jabłkowego, kwasu cytrynowego, kwasu szczawiowego, białka, tłuszczy roślinnych, błonnika, węglowodanów, witamin A, C, E i K, a także witamin z grupy B. Mają też dużo mikroelementów: Cynk Fosfor Fluor Jod Magnez Kobalt Miedź Mangan Żelazo Potas Sód Wapń Jak pomidory działają na organizm? Najcenniejszą substancją zawartą w pomidorach jest likopen. Jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki któremu niszczone są wolne rodniki przyczyniające się do wielu chorób. Likopen może znacząco obniżyć ryzyko zawału serca, miażdżycy oraz nowotworu szyjki macicy i prostaty. Działanie pomidorów na organizm człowieka: Chronią przed chorobami serca. Jest to możliwe, dzięki zawartości potasu, błonnika, choliny i witaminy C. Wspomagają proces odchudzania. Zawierają one dużo wody i mało kalorii. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego,...

Wszyscy wyrzucają tę część mandarynek do kosza. Tymczasem to właśnie ona jest najzdrowsza
Pixabay
Newsy
Wszyscy wyrzucają tę część mandarynek do kosza. Tymczasem to właśnie ona jest najzdrowsza
Pozbywacie się tej części mandarynek? To błąd! Zacznijcie ją jeść dla waszego zdrowia.

Mandarynki to jedne z najpopularniejszych cytrusów w Polsce. Najwięcej tych owoców zjadamy w sezonie jesienno-zimowym. Czy wiecie, jaka część mandarynki jest uznawana za najzdrowszą? Możecie się zdziwić. Czy wiecie, że najzdrowszą częścią mandarynki jest biała skórka, czy tzw. albedo? Czym jest albedo? Albedo to nic innego, jak biała skórka, która pokrywa mandarynki. Znajduje się ona się między miąższem a właściwą skórką. Mimo iż albedo jest gorzkie i niesmaczne, w rzeczywistości to najzdrowsza część tego owocu. Dlaczego? Albedo jest bogatym źródłem pektyn. Pektyny pomagają w lepszym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego i kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Pektyny walczą również ze złym cholesterolem LDL we krwi. Albedo przeciwdziała procesowi starzenia wielu komórek. Eksperci porównują to do „liftingu od spodu" skóry.  Zjadanie mandarynek razem z albedo, zapewnia naszemu organizmowi moc witamin, takich jak witamina A, C i P, które mają korzystne działanie na układ odpornościowy. Wysoka zawartość błonnika w tej białej substancji, pomaga również w uzyskaniu uczucia sytości po zjedzeniu cytrusów. Albedo jest bogate w moc przeciwutleniaczy i poprawia krążenie krwi. Badania łączą je z działaniem antyseptycznym i przeciwzapalnym w walce z infekcjami dróg oddechowych. Pektyny w połączeniu z błonnikiem, regulują przemianę materii i korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Jedzenie tych owoców z białą skórką, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka kolczystokomórkowego skóry. Dlaczego warto jeść mandarynki? Mandarynki to wspaniały, smaczny, niskokaloryczny owoc, pełen witamin, składników odżywczych i minerałów, które zapewniają nam...

Proste triki, które przespieszają metabolizm i pomagają szybko zrzucić kilogramy. Wystarczy wprowadzić w życie
Adobe Stock
Newsy
Proste triki, które przyspieszą metabolizm i pomogą zrzucić kilogramy. Wystarczy wprowadzić je w życie
W skutecznym odchudzaniu ważne jest nie tylko co i jak dużo jecie. Zacznijcie rozumieć swój organizm i jeść... sprytnie.

Z wiekiem, choćbyście cały czas odżywiali się tak samo, zaczynacie tyć. Zastanawiacie się wtedy, o co chodzi? Przyczyną jest metabolizm, czyli przemiana materii. Z upływem lat metabolizm zmienia się i sprawia, że wielu z nas przybywa coraz więcej kilogramów. Wtedy istnieją zwykle dwa wyjścia: Zacząć mniej jeść. Lub dostarczać sobie produktów mniej kalorycznych Zacząć inaczej jeść. Dzięki temu poprawicie przemianę materii Sztuczki na lepszy metabolizm Istnieje 5 prostych metod, które pozwalają przyspieszyć metabolizm: Jedzcie śniadania. Dzięki śniadaniom jedzonym najlepiej około godzinę po obudzeniu pobudzacie organizm po nocy do działania. Śniadania jednocześnie pozwalają utrzymać wysoki poziom energii przez cały dzień oraz  uniknąć podjadania. Jedzcie błonnik. Zarówno na śniadanie jak i na pozostałe posiłki jedzcie potrawy zawierające dużo błonnika pokarmowego, np. owsiankę czy warzywa. Błonnik przechodząc przez układ pokarmowy ułatwia i przyspiesza trawienie, ułatwia wypróżnianie, zapobiega zaparciom. Pijcie kawę lub herbatę. Kofeina i teina pobudzają układ trawienny, przyspieszają trawienie zjedzonych pokarmów Unikajcie produktów przetworzonych i alkoholu. Wysoko przetworzona żywność jest zazwyczaj bogata w tłuszcze trans, cukier i sól. Tego typu jedzenie sprzyja tyciu i spowalnia metabolizm, działając  odwrotnie niż byśmy sobie tego życzyli. Alkohol z kolei to nie tylko puste kalorie, ale także substancja zaburzająca pracę całego organizmu. Do tego jako związek szkodliwy, jest usuwany, czyli trawiony i spalany w pierwszej kolejności, a to oznacza, że posiłki zjadane razem z alkoholem są „odkładane” na później… postaci tkanki tłuszczowej. Bądźcie aktywni fizycznie. Ruch nie tylko poprawia kondycję i dotlenia mózg, ale...

Jest zdrowsza niż wiśnie i czereśnie. Chroni przed miażdżycą, rakiem i chorobami serca
Pixabay
Newsy
Jest zdrowsza niż wiśnie i czereśnie. Chroni przed miażdżycą, rakiem i chorobami serca
Okres kwitnienia czarnej porzeczki przypada od kwietnia do maja, ale to właśnie w lipcu roślina ta wypuszcza swoje drogocenne owoce. Dlaczego warto je jeść?

Czarna porzeczka to jeden z najpopularniejszych krzewów owocowych w Polsce. Właśnie obrodziła w owoce. Owoce czarnej porzeczki są niezwykle zdrowe i mają szerokie działanie prozdrowotne. Dlaczego warto je jeść? Właściwości zdrowotne czarnej porzeczki Czarna porzeczka to nie tylko smaczny, kwaskowaty owoc. To także roślina o wspaniałych właściwościach zdrowotnych. Owoc czarnej porzeczki zawiera duże ilości witaminy C oraz PP. W 100 g tych owoców znajduje się aż 180 mg witaminy C, co stanowi aż 258 proc. dziennego zapotrzebowania człowieka. Porzeczka zawiera też witaminę A, B, kwas foliowy oraz biotynę a także niezliczone składniki mineralne takie jak magnez, wapń, potas i żelazo. Owoc ten przyspiesza przemianę materii, działa moczopędnie oraz zwiększa odporność organizmu . Znany jest również z tego, że ma działanie napotne oraz przeciwzapalne. Jest wykorzystywany do leczenia nieżytów żołądka i jelit oraz schorzeń w obrębie pęcherza i dróg moczowych, np. powtarzających się stanów zapalnych pęcherza moczowego.  Czarna porzeczka znana jest też z tego, że doskonale oczyszcza organizm oraz ma właściwości przeciwnowotworowe. Obecne w niej flawonoidy opóźniają procesy starzenia oraz obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko miażdżycy i chorób serca. Czarna porzeczka ma też działanie antybakteryjne i wspiera zdrowie wątroby. Nie tylko owoce Jeżeli macie dostęp do czarnej porzeczki, zerwijcie nie tylko jej owoce, ale również liście. Liście tego krzewu doskonale się sprawdzają jako okład na trudno gojące się rany oraz hamują swędzenie po ukąszeniach komarów. Można ich również użyć do przygotowania ogórków małosolnych . Jak wykorzystać czarną porzeczkę w kuchni? Jeżeli zebraliście owoce czarnej...