Nawet nie wiecie jakie dobro macie tuż pod nosem. Nie tylko pełne smaku, lecz również wartości odżywczych. Te grzyby mogą być ważnym składnikiem wielu potraw, a także same mogą tworzyć wartościowe danie. Są lekkostrawne i łatwe w obróbce, a do tego wciąż tanie. 

Które grzyby są korzystne dla zdrowia? 

Istnieje kilka gatunków grzybów, o których mówi się, że są wartościowe dla zdrowia. Są wśród nich ulubione grzyby Japończyków – shiitake, Włochów – porcini, bogaczy – czarne trufle, jak również coraz bardziej popularne w naszym kraju boczniaki. 

Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę, że tak naprawdę jednymi z najzdrowszych grzybów są znane i lubiane pieczarki. 

Zobacz także:

Do czego można wykorzystywać pieczarki? 

Pieczarki mają szerokie zastosowanie w kuchni europejskiej. W polskich domach dodaje się je do różnego rodzaju dań.  Poczynając od śniadania w postaci jajecznicy z pieczarkami i natką pietruszki. Poprzez lekkie dania obiadowe jak choćby zupa pieczarkowa, risotto i makaron z pieczarkami.  

Są świetnym dodatkiem do kasz i sałatek, a także niezastąpionym składnikiem sosów i farszy. Nie mogą się obyć bez nich: pizza, bitki, gulasze, zrazy, a także duszony kurczak. 

Pieczarki obniżają poziom złego cholesterolu 

Pieczarki zna cały świat. W Wielkiej Brytanii, pod pojęciem grzyby funkcjonują w zasadzie tylko pieczarki. Najwidoczniej Brytyjczycy wiedzą co dobre dla ich zdrowia.  

  • Są lekkostrawne i niskokaloryczne. Jeżeli więc chcecie zrzucić nadprogramowe kilogramy, sięgajcie po nie jak najczęściej. 

  • Zawierają duże ilości witamin z grupy B, jak również witaminę D, C i ważne składniki mineralne. 

  • Związki zawarte w pieczarkach wykazują działanie antynowotworowe. Co więcej, wykorzystuje się je w leczeniu niektórych rodzajów raka.  

  • Popularne pieczarki pomagają również obniżyć tzw. zły cholesterol, który przyczynia się do powstawania chorób układu krążenia. 

  • Te niepozorne grzyby mają również znaczenie w profilaktyce rozwoju cukrzycy, gdyż poprawiają gospodarkę glukozy. Warto je jeść nawet codziennie. 

Źródło: zywienie.medonet.pl