Nawet nie wiecie jakie dobro macie tuż pod nosem. Nie tylko pełne smaku, lecz również wartości odżywczych. Te grzyby mogą być ważnym składnikiem wielu potraw, a także same mogą tworzyć wartościowe danie. Są lekkostrawne i łatwe w obróbce, a do tego wciąż tanie.
Które grzyby są korzystne dla zdrowia?
Istnieje kilka gatunków grzybów, o których mówi się, że są wartościowe dla zdrowia. Są wśród nich ulubione grzyby Japończyków – shiitake, Włochów – porcini, bogaczy – czarne trufle, jak również coraz bardziej popularne w naszym kraju boczniaki.
Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę, że tak naprawdę jednymi z najzdrowszych grzybów są znane i lubiane pieczarki.
Zobacz także:
Do czego można wykorzystywać pieczarki?
Pieczarki mają szerokie zastosowanie w kuchni europejskiej. W polskich domach dodaje się je do różnego rodzaju dań. Poczynając od śniadania w postaci jajecznicy z pieczarkami i natką pietruszki. Poprzez lekkie dania obiadowe jak choćby zupa pieczarkowa, risotto i makaron z pieczarkami.
Są świetnym dodatkiem do kasz i sałatek, a także niezastąpionym składnikiem sosów i farszy. Nie mogą się obyć bez nich: pizza, bitki, gulasze, zrazy, a także duszony kurczak.
Pieczarki obniżają poziom złego cholesterolu
Pieczarki zna cały świat. W Wielkiej Brytanii, pod pojęciem grzyby funkcjonują w zasadzie tylko pieczarki. Najwidoczniej Brytyjczycy wiedzą co dobre dla ich zdrowia.
-
Są lekkostrawne i niskokaloryczne. Jeżeli więc chcecie zrzucić nadprogramowe kilogramy, sięgajcie po nie jak najczęściej.
-
Zawierają duże ilości witamin z grupy B, jak również witaminę D, C i ważne składniki mineralne.
-
Związki zawarte w pieczarkach wykazują działanie antynowotworowe. Co więcej, wykorzystuje się je w leczeniu niektórych rodzajów raka.
-
Popularne pieczarki pomagają również obniżyć tzw. zły cholesterol, który przyczynia się do powstawania chorób układu krążenia.
-
Te niepozorne grzyby mają również znaczenie w profilaktyce rozwoju cukrzycy, gdyż poprawiają gospodarkę glukozy. Warto je jeść nawet codziennie.
Źródło: zywienie.medonet.pl