Obniżają cholesterol i normują cukier we krwi. Te grzyby są wyjątkowo zdrowe i tanie
Pixabay
Newsy

Obniżają cholesterol i normują cukier we krwi. Te grzyby są wyjątkowo zdrowe i tanie

Czy grzyby są zdrowe? To pytanie szczególnie często zadawane jest późnym latem i jesienią, gdy grzybiarze ruszają do lasów. Odpowiedź w dużej mierze zależy od ich gatunku. Z całą pewnością istnieją takie grzyby, które wyjątkowo korzystnie wpływają na ludzki organizm. 

Nawet nie wiecie jakie dobro macie tuż pod nosem. Nie tylko pełne smaku, lecz również wartości odżywczych. Te grzyby mogą być ważnym składnikiem wielu potraw, a także same mogą tworzyć wartościowe danie. Są lekkostrawne i łatwe w obróbce, a do tego wciąż tanie. 

Które grzyby są korzystne dla zdrowia? 

Istnieje kilka gatunków grzybów, o których mówi się, że są wartościowe dla zdrowia. Są wśród nich ulubione grzyby Japończyków – shiitake, Włochów – porcini, bogaczy – czarne trufle, jak również coraz bardziej popularne w naszym kraju boczniaki. 

Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę, że tak naprawdę jednymi z najzdrowszych grzybów są znane i lubiane pieczarki. 

Zobacz także
Kiedy solicie pieczarki? Przed, w trakcie czy na końcu smażenia? Od dziś róbcie tylko tak

Kiedy solicie pieczarki? Przed, w trakcie czy na końcu smażenia? Od dziś róbcie tylko tak

Jak mrozić pieczarki? Koniecznie zróbcie 1 rzecz przed zamrożeniem, żeby nie straciły koloru

Jak mrozić pieczarki? Koniecznie zróbcie 1 rzecz przed zamrożeniem, żeby nie straciły koloru

Do czego można wykorzystywać pieczarki? 

Pieczarki mają szerokie zastosowanie w kuchni europejskiej. W polskich domach dodaje się je do różnego rodzaju dań.  Poczynając od śniadania w postaci jajecznicy z pieczarkami i natką pietruszki. Poprzez lekkie dania obiadowe jak choćby zupa pieczarkowa, risotto i makaron z pieczarkami.  

Są świetnym dodatkiem do kasz i sałatek, a także niezastąpionym składnikiem sosów i farszy. Nie mogą się obyć bez nich: pizza, bitki, gulasze, zrazy, a także duszony kurczak. 

Pieczarki obniżają poziom złego cholesterolu 

Pieczarki zna cały świat. W Wielkiej Brytanii, pod pojęciem grzyby funkcjonują w zasadzie tylko pieczarki. Najwidoczniej Brytyjczycy wiedzą co dobre dla ich zdrowia.  

  • Są lekkostrawne i niskokaloryczne. Jeżeli więc chcecie zrzucić nadprogramowe kilogramy, sięgajcie po nie jak najczęściej. 

  • Zawierają duże ilości witamin z grupy B, jak również witaminę D, C i ważne składniki mineralne. 

  • Związki zawarte w pieczarkach wykazują działanie antynowotworowe. Co więcej, wykorzystuje się je w leczeniu niektórych rodzajów raka.  

  • Popularne pieczarki pomagają również obniżyć tzw. zły cholesterol, który przyczynia się do powstawania chorób układu krążenia. 

  • Te niepozorne grzyby mają również znaczenie w profilaktyce rozwoju cukrzycy, gdyż poprawiają gospodarkę glukozy. Warto je jeść nawet codziennie. 

Źródło: zywienie.medonet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

jak suszyć grzyby
AdobeStock
Triki kulinarne
Jak przygotować grzyby do suszenia? Ten trik znają tylko wtajemniczeni!
Jesteś miłośniczką grzybobrania? Sprawdź, czy znałaś ten trik który sprawi, że ususzone grzyby będą idealne!

Sezon grzybowy dobiega końca! Szczególnie po deszczu lasy jeszcze pachną grzybami, które aż proszą, żeby je zebrać. Gdy już po całym dniu zbierania wrócimy do domu z kilkoma koszami grzybów pojawia się dylemat – co teraz z nimi zrobić? Od razu zjeść? Marynować? Zamrozić? Ususzyć? Ponieważ nikt nie ma na tyle zdrowia, żeby przez tydzień jeść tylko grzyby, najczęściej suszymy je i sukcesywnie zużywamy. Aromatyczna pieczeń lub bigos smakują fenomenalnie, gdy doda się do nich suszone grzyby! A jak je prawidłowo ususzyć? Podpowiadamy! Polska tradycja Zbieranie grzybów zdecydowanie można zaliczyć do zainteresowań charakterystycznych dla naszego narodu. Wielu mieszkańców europejskich krajów słowem „grzyb” określa pieczarki, podgrzybki, kurki, prawdziwki, maślaki, a nawet muchomory. Nikt szczególnie nie zastanawia się nad nazwami poszczególnych grzybów, ponieważ mało kto je tam zbiera! Spotykane są najczęściej jako dodatek do pizzy lub składnik mięsnych dań w eleganckich restauracjach. Zbieranie grzybów to nasz narodowy sport! Jak suszyć grzyby? Ponieważ tradycja grzybobrania jest tak długa i rozpowszechniona w naszym kraju, istnieje mnóstwo sposobów suszenia grzybów. Kiedyś wieszano je nad piecem, a gdy Polacy przenieśli się z domów do mieszkań, to sznurki z grzybami ozdabiały kaloryfery. Suszy się je też w piekarniku, a coraz częściej korzysta się ze specjalnych suszarek do grzybów. Przygotowanie grzybów do suszenia Prawidłowy proces przygotowania grzybów do ich ususzenia powinien przebiegać następująco: Zebrane grzyby należy za pomocą nożyka bardzo dokładnie oczyścić z ziemi i igliwia. Zawsze rób to na sucho i nigdy nie myj grzybów! Pokrój grzyby w plastry. Jeżeli będziesz suszyć je na...

To purchawka jest jadalna? Trzeba tylko pamiętać o 1 rzeczy.
Pixabay
Newsy
To purchawka jest jadalna? Trzeba tylko pamiętać o 1 rzeczy
Wiedzieliście, że purchawki to grzyby z rodziny pieczarkowatych? W środku bywają białe jak pieczarki. I to ważna wskazówka, jeśli chcemy zbierać jadalne purchawki.

Nie lubimy purchawek. Czasem żartujemy sobie z ich nietypowego środka i nadeptujemy żeby następnie patrzeć na brunatny pył, który wydobywa się z wnętrza. Omijamy je i nie zbieramy podczas grzybobrania . A warto wiedzieć, że to grzyby jak każde inne. Są wśród nich zarówno trujące jak i jadalne. I te jadalne są bardzo smaczne. Jak je rozpoznać i co z nich robić? Podpowiadamy. Tak szukajcie jadalnych pieczarek Purchawki rosną we wszystkich rejonach naszej planety. Podobno można je znaleźć nawet na Grenlandii. Spotykamy je od wczesnego lata do późnej jesieni. Rosną w lasach, w gęstych zaroślach oraz na pniach drzew. Jada się wyłącznie młode grzyby. Tylko takie w środku są białe i przypominają miąższ pieczarki . Z wiekiem wnętrze purchawki ciemnieje, staje się mniej smaczne. Takie stare purchawki mogą nadawać potrawie nieprzyjemny smak. Należy więc omijać je i nie dokładać do koszyka z grzybami. Mini przewodnik dla zbieracza purchawek:  purchawka biała w środku – zbieramy purchawka ciemna w środku – nie zbieramy Jest jednak pewne, „ale”. Trzeba pamiętać, że w rodzinie purchawkowatych występują zarówno grzyby jadalne, jak i trujące. Uważajcie na trujące purchawki. Mają gruszkowaty kształt Najczęściej zbieraną purchawką jadalną jest purchawka chropowata. To właśnie ona, gdy jest młoda jest biała w środku. Chcąc zacząć dokładać purchawki do swojego koszyka podczas grzybobrania, trzeba nauczyć się ją odróżniać od jej trującej kuzynki, purchawki gruszkowatej. Trująca purchawka gruszkowata najczęściej rośnie na pniach drzew i największa trudność w odróżnieniu jej od jadalnej wersji jest taka, że młode purchawki gruszkowate także są w środku białe. Ten biały środek purchawki jadalnej i trującej powoduje, że...

Dlaczego latem grzyby są takie robaczywe? Odpowiedź zna tylko geniusz
Pixabay
Newsy
Dlaczego latem grzyby są aż tak robaczywe? Odpowiedź znają tylko doświadczeni grzybiarze
Lato to czas, gdy w polskich lasach pojawiają się pierwsze okazy grzybów. Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego są one wówczas tak robaczywe?

W polskich lasach pojawiły się już pierwsze grzyby . Zapaleni grzybiarze pochwalili się premierowymi koszami pełnymi kurek , a nawet natrafili na pierwsze prawdziwki i podgrzybki . Jeśli mieliście kiedyś okazję zobaczyć letnie grzyby, na pewno zwróciliście uwagę na fakt, że są one zwykle w tym okresie jednak bardzo robaczywe. Z czego to może wynikać? Dlaczego letnie grzyby są robaczywe? Letnie grzyby zwykle są pełne robaków. Pani Elżbieta, która jest zapaloną grzybiarką narzeka, że zebrane przez nią ostatnio okazy miały „niechcianych lokatorów”. - W okolicy Kutna uzbierałam mały koszyk prawdziwków i podgrzybków. Moja radość była jednak przedwczesna, przy czyszczeniu grzybów okazało się, że niemal połowa ma lokatorów. Zostało mi pól niewielkiego koszyka, akurat na sos do obiadu. Zbieram grzyby od lat, jesienią nigdy nie trafiłam na taką ilość robaczywych, co latem. Nie są to tylko moje obserwacje, ciekawe czemu tak się dzieje - powiedziała portalowi strefaagro.pl. Dlaczego grzyby latem są robaczywe? Przyczyny takiego stanu rzeczy należy szukać w aurze panującej o tej właśnie porze roku. Winna jest wysoka temperatura, która sprzyja namnażaniu larw. - Niższa temperatura, to nie tylko wolniejszy wzrost owocników ale i mniejsza konkurencja ze strony owadów. Zwłaszcza, jeśli wystąpiły już jesienne przymrozki, ilość zaczerwionych („robaczywych”) grzybów znacznie maleje. Latem masowo rosną między innymi: pieprznik jadalny, borowik szlachetny, płachetka zwyczajna. Specyfiką letnich grzybobrań są dokuczliwe owady, od których trzeba się oganiać podczas grzybobrań. Wysoka temperatura powoduje też szybki rozwój larw owadów żyjących w owocnikach grzybów – wyjaśniają specjaliści z portalugrzyby.pl. A co na ten temat sądzą profesjonalni badacze specyfiki grzybów? Oddajmy głos...

Robicie tak z grzybami? Przez ten fatalny błąd nawet jadalne grzyby mogą stać się trujące
Adobe Stock
Newsy
Robicie tak z grzybami? Przez ten fatalny błąd nawet jadalne grzyby mogą stać się trujące
Wybieracie się na grzyby? Pod żadnym pozorem nie róbcie 1 rzeczy. Chodzi o sposób ich zbierania, który może okazać się opłakany w skutkach.

W polskich lasach pojawiły się pierwsze wielkie wysypy grzybów . Jeśli wybieracie się na grzybobranie, koniecznie pamiętajcie o pewnej prostej zasadzie. Może wam ona uratować zdrowie. Dlaczego nie można zbierać grzybów do plastikowych reklamówek? W polskich lasach aż zaroiło się od grzybów. Nic dziwnego, że grzybiarze wyruszają już o świcie na grzybobranie. Z grzybów można przygotować wiele smacznych potraw. Możemy je usmażyć z cebulką , zamarynować w słoiku , zrobić z nich zupę lub dodać do sosu. Ale czy wiecie, jak prawidłowo zbierać grzyby? Jeśli wybieracie się zbierać grzyby, ale nie za bardzo się w nich orientujecie, koniecznie zabierzcie ze sobą osobę, która bardzo dobrze zna się na grzybach. Poza odpowiednim ubiorem i scyzorykiem, niezbędny wam również będzie wiklinowy koszyk. Pod żadnym pozorem nie zbierajcie grzybów do plastikowej reklamówki lub wiaderka. Dlaczego? Jak wyjaśnia dietetyczka Małgorzata Gajewczyk, wielogodzinne przechowywanie grzybów w reklamówce może powodować ich zaparzanie i przyspieszone psucie. Może to być niebezpieczne dla naszego zdrowia, ponieważ w grzybach wytwarzają się wtedy toksyny. Najlepiej grzyby zbierać do koszyka wiklinowego, ewentualnie bawełnianej torby, czyli tam, gdzie dostęp ma powietrze – powiedziała w rozmowie z portalem WP abcZdrowie Małgorzata Gajewczyk. Jeśli dojdzie do zaparzenia grzybów, obecne w nich białko zetnie się i ulegnie rozkładowi, co może doprowadzić do zatrucia. O czym należy pamiętać podczas zbierania grzybów? Jeśli już uda wam się zebrać grzyby, po powrocie do domu pamiętajcie o pewnej bardzo ważnej rzeczy. Nie chowajcie ich do lodówki, tylko od razu zabierzcie się za ich przebieranie. Dlaczego? Grzyby najlepiej przebrać tuż po powrocie do domu...