Obniża ciśnienie i koi serce. Wystarczy jeść je regularnie
Flickr
Newsy

Obniża ciśnienie i koi serce. Wystarczy jeść je regularnie

Ten egzotyczny owoc nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też działa korzystnie na zdrowie. Czego chcieć więcej?

Nadciśnienie tętnicze prowadzące do zawałów i udarów to prawdziwa zmora dzisiejszych czasów. Narodowy Fundusz Zdrowia wylicza, że jest diagnozowane już u co trzeciego Polaka. Prawidłowa dieta jest podstawowym sposobem walki z tą dolegliwością. Są takie produkty, które szczególnie warto wybierać, żeby obniżyć ciśnienie i wzmocnić serce. Takie jak choćby ten owoc.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Regularne spożywanie mango pomaga na nadciśnienie

Mango to soczyste, tropikalne owoce z dużą pestką. Ich smak jest kwintesencją egzotycznych smaków. Jest owocem coraz bardziej popularnym w Polsce.

Skąd się bierze korzystne działanie mango na ciśnienie? Możliwość wyregulowania ciśnienia krwi jest możliwe dzięki składnikom owocu takim jak: błonnik pokarmowy, magnez i potas. Regularne jedzenie mango pomaga zahamować produkcję noradrenaliny, która wywiera ucisk na naczynia krwionośne i utrudnia prawidłowy przepływ krwi. Jeśli w organizmie gromadzi się nadmiar tego związku, rozwija się tzw. nadciśnienie.

Nie musicie jeść codziennie wyłącznie mango. Ponieważ podobnie działających owoców jest kilka, zróbcie ich listę i każdego dnia włączajcie do jadłospisu jeden z nich.

Inne owoce, które podobnie działają na organizm to:

  • Banan
  • Kiwi
  • Granat
  • Arbuz
  • Borówka
  • Brzoskwinia
  • Truskawka
  • Cytryna
  • Pomarańcza
Zobacz także
Nie jedzcie takich bananów. Mogą zaszkodzić

Nie jedzcie bananów z czarnym nalotem w środku. Mogą wam zaszkodzić

Jak szybko obrać kiwi? Zróbcie tak a w mig odejdzie skórka

Jak szybko obrać kiwi? Zróbcie tak, a skórka odejdzie w try miga

Wartości odżywcze i zdrowotne działanie owoców mango

W mango znajdziecie takie witaminy jak A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także miedź, żelazo, beta-karoten i przeciwutleniacze.

Oto jak działają jego składniki na organizm:

  • Błonnik pokarmowy korzystnie wpływa na prace jelit, zapobiega zaparciom i zapewnia uczucie sytości 
  • Witamina A dobrze wpływa na stan skóry i wzrok
  • Witaminy C i E, pełnią rolę antyoksydacyjną, usuwając z organizmu wolne rodniki
  • Witamina B6 (pirydoksyna) korzystnie działa na układ nerwowy; kontroluje również stężenia homocysteiny we krwi zmniejszając ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych
  • Potas. Reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, reguluje ciśnienie krwi i wpływa na prawidłową pracę serca
  • Miedź. Jest potrzebna do produkcji czerwonych krwinek
  • Antyoksydanty. Dzięki nim jedzenie mango dobrze wpływa na wygląd i zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów

Źródło: msn.com, medonet.pl

Ten owoc obniża ciśnienie i cholesterol oraz pomaga na niestrawność. Polacy rzadko po niego sięgają
Pixabay
Newsy
Ten owoc obniża ciśnienie i cholesterol oraz pomaga na niestrawność. Polacy za rzadko po niego sięgają
Pomelo jest największym przedstawicielem wśród wszystkich owoców cytrusowych. W smaku przypomina grejpfruta i ma więcej witaminy C niż cytryna. Dlaczego jeszcze warto go jeść?

Pomelo to największy owoc spośród wszystkich cytrusów. Podobnie jak inne owoce cytrusowe, owoce pomelo zawierają wysoką zawartość witaminy C. Owoc ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest może być śmiało stosowany w leczeniu gorączki, kaszlu i problemów żołądkowo-jelitowych. Dlaczego warto włączyć do swojej diety pomelo? Właściwości zdrowotne pomelo Pomelo to owoc, którego kolor może być żółty lub lekko zielony. Miąższ pomelo jest słodki, ale może też być słodko-kwaśny z lekką nutą goryczy. Dojrzałe pomelo mierzy około 15 do 25 centymetrów w średnicy i zwykle waży około 1 do 2 kilogramów. Dlaczego warto go jeść? Silny układ odpornościowy. Czy wiecie, że owoc pomelo zawiera aż 600% dziennego zapotrzebowania na witaminę C? Witamina C jest kluczem dla utrzymania silnego układu odpornościowego. Poprawia stan układu pokarmowego. Pomelo dostarcza aż 25% dziennego zapotrzebowania na błonnik, który wspomaga prawidłowe trawienie oraz zapobiega powstawaniu biegunek i zaparć, utrzymując prawidłową pracę układu pokarmowego. Zmniejsza ciśnienie krwi. Owoc pomelo zawiera mnóstwo witamin i minerałów, w tym potas i miedź. Potas pomaga regulować równowagę płynów i ciśnienie krwi w organizmie a jedno pomelo dostarcza aż 37% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Potas rozszerza również naczynia krwionośne oraz wspomaga krążenie krwi i dotlenienie narządów. Regularne jedzenie pomelo zmniejsza ryzyko zawału serca, miażdżycy i udaru mózgu. Zapobiega przerzutom nowotworowym. Pomelo zawiera przeciwutleniacz o nazwie naringenina, który pomaga zabijać komórki raka prostaty i trzustki, spowalniając rozprzestrzenianie się raka. Zmniejsza skurcze. Pomelo jest bogate w potas, który...

Co jeść, gdy łykacie witaminę D? Które produkty wspomagają jej działanie?
Flickr
Newsy
Co jeść, gdy łykacie witaminę D? Te produkty wspomogą jej działanie
Posiłek, przy którym bierzecie różne lekarstwa i suplementy, często ma duże znaczenie. Tak jest np. w przypadku witaminy D. Zobaczcie, co powinniście zjeść, zanim połkniecie tak zwaną witaminę słońca.

Wiele osób przyjmuje witaminę D w postaci suplementów w okresie jesienno-zimowym lub nawet przez cały rok. Dzieje się tak przez ograniczoną ilość promieni słonecznych, niezbędnych organizmowi do produkcji witaminy D. Powinniście jednak pamiętać, że jej przyswajanie będzie ograniczone, jeżeli nie zastosujecie się do pewnych zasad.   Na co pomaga witamina D?  Witamina D odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu. To suplement o szerokim spektrum działania. Być może przyjmujecie go nie wiedząc nawet, jak wiele dobrego może zrobić dla waszego zdrowia.  Witamina D reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową, co oznacza prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i kostno-szkieletowego Pobudza układ odpornościowy Korzystnie wpływa na napięcie mięśniowe Poprawia barierę skóry i pomaga w zwalczaniu stanu zapalnego Zmniejsza ryzyko występowania niektórych chorób nowotworowych i cukrzycy typu 2 Reguluje ciśnienie tętnicze. Oddziałuje na procesy krzepnięcia krwi Wykazuje pozytywne działanie w zmniejszaniu ilości tkanki tłuszczowej w organizmie Dlaczego witaminę D powinno przyjmować się z tłuszczami? Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach. Tego typu uwarunkowanie oznacza, że jeżeli nie weźmiecie jej po posiłku zawierającym tłuszcze, nie zostanie w pełni wchłonięta w jelicie cienkim. Prawidłowe jej wchłanianie zapewni posiłek zawierający ok. 10 g tłuszczu.  Skoro już dbacie o zdrowie, przyjmując witaminę D, pamiętajcie by wybierać do posiłków również pełnowartościowe, zdrowe tłuszcze.  Krótko mówiąc - nie wchodzą w grę przesiąknięte olejem frytki, ociekające smalcem czy masłem pączki  inne delikatesy z piekła rodem. Niewiele dobrego wchłanianiu witaminy D przyniesie także...

Czy sok z kiszonej kapusty pić na czczo czy po posiłku? Sprawdźcie, która metoda jest prawidłowa
Adobe Stock
Newsy
Czy sok z kiszonej kapusty lepiej pić na czczo czy po posiłku? Sprawdźcie, która metoda jest prawidłowa
Picie soku z kiszonej kapusty może przynieść korzyści. Pytanie tylko kiedy sięgnąć po szklankę z tym eliksirem zdrowia? I jak często go pić?

Szukacie różnych metod na poprawienie swojego stanu zdrowia? Kupowanie lekarstw i suplementów nie jest najlepszym rozwiązaniem. Zawsze warto zacząć od najprostszych sposobów czy wykorzystania naturalnych, dostępnych składników, które poprawiają funkcjonowanie organizmu. Na przykład od soku z kiszonej kapusty. Jakie wartości odżywcze ma kiszona kapusta? Kiszona kapusta czy ogórki to nie tylko porcja witamin, ale też naturalny probiotyk. Kiszone warzywa są źródłem kwasu mlekowego. To substancja powstająca w wyniku fermentacji. Oczyszcza organizm,  wzmacnia system obronny, chroniąc przed chorobami. Kiszona kapusta, a także jej sok, to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera witaminy C, B1, B2, K, E, a także minerały: magnez, potas, żelazo i wapń. Jest źródłem antyoksydantów, błonnika, beta-karotenu oraz innych zdrowotnych substancji. Kolejną wartością picia soku z kiszonek jest to, że to napój niskokaloryczny, a więc sprzyjający prowadzeniu diety odchudzającej. Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty? Regularne picie soku z kiszonki, ma dobry wpływ na zdrowie. Wspiera układ odpornościowy przez działanie żywych kultur bakterii. Wpływa pozytywnie na cerę, paznokcie i włosy dzięki zawartej siarce. Pomaga w zwalczaniu uciążliwej grzybicy stóp. Reguluje procesy trawienne. Przyspiesza metabolizm. Wspiera w walce ze zbędnymi kilogramami. Przyspiesza gojenie ran. Pomaga w odkwaszaniu organizmu dzięki właściwościom alkalizującym. Zwalcza skutki zatrucia pokarmowego. Opóźnia rozwój zaćmy i korzystnie wpływa na wzrok. Zwiększa potencję seksualną. Pomaga w walce z bezsennością. Kto nie powinien być soku z kiszonej kapusty? Soki z kiszonek, w tym z kapusty, zawierają dużą ilość sodu. Nie powinny więc w nadmiarze spożywać...

Ten tani produkt pomaga pobudzić metabolizm. Jest lekkostrawny i odkwasza organizm
AdobeStock
Newsy
Ten tani produkt pomaga pobudzić metabolizm. Jest lekkostrawny i odkwasza organizm
Ten popularny wyrób mleczny ma wiele zalet zdrowotnych. Koniecznie włączcie go do swojej diety.

Lubicie pić maślankę? Jeżeli tak, to świetnie, ponieważ jest ona bardzo zdrowa i doskonale pobudza metabolizm. Dlaczego jeszcze warto włączyć ją do swojej diety? Czym jest maślanka? Maślanka to gęsty napój, który jest produktem ubocznym procesu wytwarzania masła, powstającym w efekcie oddzielenia tłuszczu od „zmaślonej" śmietany. Z uwagi na wysoką zawartość żywych kultur bakterii, maślanka ma wiele korzyści zdrowotnych: przyspiesza przemianę materii reguluje trawienie usprawnia perystaltykę jelit zapobiega zaparciom pomaga zwalczać nadkwasotę Co jeszcze skrywa w sobie maślanka? jest produktem lekkostrawnym - czy wiecie, że w przewodzie pokarmowym jest rozkładana 2-3 razy szybciej niż mleko? zawiera ryboflawinę, która pomaga w przekształcaniu żywności w energię ryboflawina poprawia także czynność wątroby, jednocześnie promując detoksykację organizmu pomaga w wydzielaniu niektórych hormonów zawiera różnorodne minerały i witaminy, takie jak potas, fosfor, sód, selen, magnez, witamina B1, B2, B12 itp. jest również dobrym źródłem białka i innych składników odżywczych, a tym samym pomaga zrównoważyć niedobór witamin w organizmie maślanka jest doskonałym źródłem wapnia dla osób odchudzających się lub planujących odchudzanie, ponieważ zawiera minimalne ilości tłuszczu regularne spożywanie maślanki może znacznie obniżyć ciśnienie krwi z uwagi na obecność bioaktywnych białek, które mają właściwości obniżające poziom cholesterolu, maślanka jest polecana pacjentom, którzy zmagają się z tym problemem maślanka zawiera dużo elektrolitów, dzięki czemu zapobiega utracie wody z organizmu to produkt o działaniu odkwaszającym organizm Jak...