
To przyprawa, która często w naszym kraju jest mylona z popularnym w Polsce kminkiem. Jest jednak całkowicie inną rośliną, w odróżnieniu od polskiego kminku, który rośnie też dziko, kumin pozyskiwany jest wyłącznie z upraw.
Kmin rzymski ma bardzo długą historię. Był używany w Egipcie już 5000 lat temu, nasiona kuminu znaleziono w piramidach. Kiedyś był symbolem chciwości i złośliwości. W nowożytnych czasach zmieniło się postrzeganie tej rośliny. W wielu miejscach jest uważany za symbol dobrobytu i wierności.
Kumin – czym jest i jak działa?
To roślina jednoroczna z rodziny selerowatych. Już w średniowieczu była wykorzystywana zarówno w ziołolecznictwie, jak i w kuchni. Dziś jest uprawiana w wielu regionach świata: w Maroku, Iranie, Turcji, Indiach, Chinach czy obu Amerykach i ma zastosowania w daniach kuchni tych regionów.
Ma także szerokie właściwości lecznicze, m.in:
- Obniża poziom złego cholesterolu i pomaga pozbyć się z organizmu toksycznych substancji Wspomaga układ trawienny.
- Przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i jest stosowany na odchudzanie
- Wspiera leczenie anemii
- Dzięki zawartości kuminolu i kuminaldehydu stymuluje trzustkę do produkcji insuliny i utrzymuje stężenie glukozy we krwi na prawidłowym poziomie.
- Ma działanie rozkurczowe i moczopędne
- Okłady z kuminu działają łagodząco na obrzęki
Odchudzające właściwości kuminu potwierdziły badania
Magazyn medyczny "Complementary Therapies in Clinical Practice" opublikował wyniki badania przeprowadzonego na grupie 88 kobiet. Badanie trwało 3 miesiące i jego celem było sprawdzenie odchudzającego działania kminu rzymskiego.
Kobiety zostały podzielone na 2 grupy, jedna codziennie spożywała wraz z jogurtem 3 g sproszkowanego kuminu. Obie grupy kobiet, w czasie trwania badania, stosowały tę samą dietę.
Co pokazało badanie? Kobiety zjadające jogurt z kminem rzymskim traciły o 50% więcej masy ciała od tych, które nie spożywały tej przyprawy. Przytoczone badanie nie było jedynym potwierdzających odchudzające działanie kminu rzymskiego.
Przepis na jogurt z kuminem
Składniki
- 1 łyżeczka sproszkowanego kuminu
- 250 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie
- Dosypcie do jogurtu sproszkowany kumin i wymieszajcie wszystko dokładnie. Najlepiej to zrobić ręcznym blenderem.
- Pijcie, a w przypadku gęstego jogurtu jedzcie zaraz po przygotowaniu, 1 raz dziennie
Przepis na napar z kuminu
Mikstura z ziarenek kuminu także pozytywnie wpłynie na układ trawienny. Dodatkowo złagodzi biegunkę i nudności. Pobudzi też pracę trzustki poprzez zwiększenie wydzielanie żółci i enzymów trawiennych.
Składniki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 szklanka gorącej wody
Przygotowanie
- Ziarna kuminu wsypcie do kubka lub szklanki, zalejcie gorącą, ale nie wrząca wodą i pozostawcie na 10 minut.
- Napar pijcie raz dziennie
Źródło: O2, Ofeminin, Poradnik Zdrowie, zielnachata.pl