Obniża cholesterol, przyspiesza odchudzanie. Dodajcie 1 łyżeczkę do jogurtu i jedzcie codziennie
Adobe Stock
Newsy

Obniża cholesterol, przyspiesza zbijanie kilogramów. Dodajcie 1 łyżeczkę do jogurtu i jedzcie codziennie

Kmin rzymski, znany także jako kumin, to przyprawa stosowana w wielu kuchniach świata. Ma oryginalny, orientalny smak, jest składnikiem mieszanki curry. Ma właściwości lecznicze i odchudzające.

To przyprawa, która często w naszym kraju jest mylona z popularnym w Polsce kminkiem. Jest jednak całkowicie inną rośliną, w odróżnieniu od polskiego kminku, który rośnie też dziko, kumin pozyskiwany jest wyłącznie z upraw.

Kmin rzymski ma bardzo długą historię. Był używany w Egipcie już 5000 lat temu, nasiona kuminu znaleziono w piramidach. Kiedyś był symbolem chciwości i złośliwości. W nowożytnych czasach zmieniło się postrzeganie tej rośliny. W wielu miejscach jest uważany za symbol dobrobytu i wierności.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kumin – czym jest i jak działa?

To roślina jednoroczna z rodziny selerowatych. Już w średniowieczu była wykorzystywana zarówno w ziołolecznictwie, jak i w kuchni. Dziś jest uprawiana w wielu regionach świata: w Maroku, Iranie, Turcji, Indiach, Chinach czy obu Amerykach i ma zastosowania w daniach kuchni tych regionów.

Ma także szerokie właściwości lecznicze, m.in:

  • Obniża poziom złego cholesterolu i pomaga pozbyć się z organizmu toksycznych substancji Wspomaga układ trawienny.
  • Przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i jest stosowany na odchudzanie
  • Wspiera leczenie anemii
  • Dzięki zawartości kuminolu i kuminaldehydu stymuluje trzustkę do produkcji insuliny i utrzymuje stężenie glukozy we krwi na prawidłowym poziomie.
  • Ma działanie rozkurczowe i moczopędne
  • Okłady z kuminu działają łagodząco na obrzęki

Odchudzające właściwości kuminu potwierdziły badania

Magazyn medyczny "Complementary Therapies in Clinical Practice" opublikował wyniki badania przeprowadzonego na grupie 88 kobiet. Badanie trwało 3 miesiące i jego celem było sprawdzenie odchudzającego działania kminu rzymskiego.

Kobiety zostały podzielone na 2 grupy, jedna codziennie spożywała wraz z jogurtem 3 g sproszkowanego kuminu. Obie grupy kobiet, w czasie trwania badania, stosowały tę samą dietę.

Co pokazało badanie? Kobiety zjadające jogurt z kminem rzymskim traciły o 50% więcej masy ciała od tych, które nie spożywały tej przyprawy. Przytoczone badanie nie było jedynym potwierdzających odchudzające działanie kminu rzymskiego.

Przepis na jogurt z kuminem

Składniki

  • 1 łyżeczka sproszkowanego kuminu
  • 250 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie

  1. Dosypcie do jogurtu sproszkowany kumin i wymieszajcie wszystko dokładnie. Najlepiej to zrobić ręcznym blenderem.
  2. Pijcie, a w przypadku gęstego jogurtu jedzcie zaraz po przygotowaniu, 1 raz dziennie

Przepis na napar z kuminu

Mikstura z ziarenek kuminu także pozytywnie wpłynie na układ trawienny. Dodatkowo złagodzi biegunkę i nudności. Pobudzi też pracę trzustki poprzez zwiększenie wydzielanie żółci i enzymów trawiennych.

Składniki

  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 szklanka gorącej wody

Przygotowanie

  1. Ziarna kuminu wsypcie do kubka lub szklanki, zalejcie gorącą, ale nie wrząca wodą i pozostawcie na 10 minut.
  2. Napar pijcie raz dziennie

Źródło: O2, Ofeminin, Poradnik Zdrowie, zielnachata.pl

Czy kumin i kminek ot to samo? Czym się różnią?
Adobe Stock
Newsy
Czy kumin i kminek to to samo? Czym różnią się te przyprawy?
Polski kminek i egzotyczny kmin rzymski zwany z angielska kuminem przypadkiem nazywają się podobnie. To jednak 2 całkiem różne rośliny. Jak je rozpoznać i do czego używać?

Kminek zwyczajny, bardzo popularny w polskiej kuchni, to dwuletnia roślina z rodziny selerowatych, często dziko rosnąca na łąkach, polanach czy przy drogach. Z kolei kmin rzymski, zwany też kuminem, to roślina jednoroczna pochodząca z basenu Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. Kumin od lat nie rośnie dziko, pochodzi jedynie z upraw. Rośliny mają zupełnie inny smak i pasują do innych potraw. Coś je jednak ze sobą łączy. To właściwości zdrowotne. Jak odróżnić od siebie kminek i kumin? Ziarenka kminku są wygięte, przypominają kształtem miniaturowe banany. Jego smak i zapach dobrze znamy. Ma dość silny korzenny zapach i aromatyczny, lekko palący i cierpki smak. Ziarenka kminku są jasnobrązowe, przyprawa po zmieleniu staje się brązowa. Ziarna kuminu są większe od kminku, podłużne i symetryczne, nie mają bananowego wygięcia, które jest charakterystyczne dla kminku. Jego smak jest orientalny, intensywny z delikatną cytrusową nutą. Kmin rzymski ma jaśniejszy kolor, a proszek powstały z utarcia kuminu nabiera złotej barwy.  Obie przyprawy wykorzystywane są w kuchni. Do czego stosuje się kminek? W kuchni polskiej kminek jest jedną z podstawowych przypraw. Używa się go do kiszonej kapusty, surówek na bazie kapusty, a także bigosu. Pasuje też do: Ziemniaków. Jest doskonały z pieczonymi ziemniakami Buraków. Dodaje się go do ćwikły Cebuli Marchewki Zup. Kminek jest jedną z przypraw używanych do przyrządzenia zupy grzybowej, kapuśniaku, kminkowej Tłustych mięs i mięsnych sosów Serów Wódek i likierów Wypieków. Jest dodawany do pieczywa żytniego i pszennego, a także wytrawnych ciast i ciasteczek Do czego używany jest kmin rzymski? Zapach kuminu kojarzy się z dalekimi, orientalnymi krainami, indyjskimi potrawami. Używany jest od Afryki...

Naturalny spalacz tłuszczu? Ostropest plamisty! Gdzie go znaleźć i jak wykorzystać?
Pixabay
Newsy
Ostropest plamisty to naturalny spalacz tłuszczu. Gdzie go znaleźć i jak wykorzystać?
Ostropest plamisty nie tylko chroni wątrobę, ale przyspiesza też metabolizm. Nie sięgaj po tabletki odchudzające – postaw na naturalne spalacze tłuszczu, które działają bez obciążania organizmu.

Ostropest plamisty, czyli Silybum marianum, to roślina znana ze swoich prozdrowotnych właściwości już od wieków. Reguluje pracę wątroby i woreczka żółciowego, a także przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu. Jak wykorzystać jego działanie? Ostropest plamisty – zastosowania Liście tej rośliny są jadalne, a z owoców i łupinek po nasionach wydobywa się cenne składniki takie jak witamina C i K, fitosterole, flawonoidy czy białka. Substancje te wspomagają regenerację wątroby , woreczka żółciowego, a także znacząco pobudzają metabolizm i usuwają nadmierną tkankę tłuszczową. Co za tym idzie? Obniża się poziom złego cholesterolu, a także ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Znajdująca się w ostropeście sylimaryna wzmacnia także ściany naczyń krwionośnych, zapobiega ich nadmiernemu pękaniu oraz przeciwdziała krwotokom czy zakrzepom .  To właśnie ta substancja odpowiada też za całe działanie odchudzające. Ostropest na odchudzanie? Sylimaryna działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i detoksykująco. Dzięki wysokiej zawartości kwasów organicznych w ostropeście, trawienie błyskawicznie przyspiesza, a organizm staje się oczyszczony z niestrawionych resztek oraz nadmiaru tłuszczu. To doskonały składnik na wzdęcia, trawienie i odchudzanie . Zamiast sięgać po syntetyczne, apteczne czy drogeryjne „spalacze tłuszczu” – znacznie korzystniej dla zdrowia jest szukanie naturalnych metod. Wspomagacze odchudzania w tabletkach mogą sprawić, że każda dieta bez ich udziału stanie się znacznie cięższa i mniej efektywna, a organizm, przyzwyczajony do „spalaczy”, spowolni swoje naturalne możliwości trawienne. Teorie te potwierdzają lekarze, którzy przez 19 lat badali skuteczność różnych tabletek na odchudzanie . Jak stosować ostropest na diecie? Ostropest można...

Liście laurowe
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Kuracja liściem laurowym trwa tylko 3 dni i działa cuda. To najlepsze remedium na tę dolegliwość
Liście laurowe dodajecie zazwyczaj do rosołu. To nie jedyny sposób, w jaki możecie ich użyć. Będziecie zdziwieni, jak cenne posiadają właściwości.

Liście laurowe to zioło, które ma liczne właściwości lecznicze. Od wpływu na układ trawienny, po walkę z cholesterolem i infekcjami dróg oddechowych. Leczyć możecie się w domu. Jak? O tym za chwilę. Najbardziej podstawowym zastosowaniem liście laurowych jest dodawanie ich do zup. Właśnie one pozwalają wydobyć z gotowanych warzyw odpowiedni aromat. Liść laurowy to także doskonała przyprawa wzbogacająca smak domowych wędlin, pieczonych mięs i kiełbas. Właściwości liści laurowych Nieraz nazywa się je także liśćmi bobkowymi lub bobkowym zielem. Zawarte w liściach olejki eteryczne mają działanie bakteriobójcze. Wykazują także zdolność do usuwania złego cholesterolu, chroniąc układ sercowo-naczyniowy. Jeżeli macie problemy w tym obszarze, pamiętajcie o liściach laurowych. Liście będą doskonałym pomocnikiem przy gojeniu się ran. Mogą ponadto wesprzeć leczenie chorych stawów i bólów reumatycznych. Jeśli lubicie popijać cały dzień gorące napary, polecamy zalanie ich wrzącą wodą i gotowanie przez kilka minut. Odcedzony napój można popijać przez cały dzień. Napar z liści laurowych ma również właściwości pielęgnacyjne - doskonale tonizuje skórę i łagodzi stany zapalne. Poza tym, dzięki właściwościom bakterio- i grzybobójczym, może pomóc osobom zmagającym się z łupieżem i trądzikiem. Liście laurowe naprawdę działają na skórę. Przyprawa występuje naturalnie na południu Europy, w północnej Afryce i na zachodzie Azji. Obecnie liście laurowe znajdują zastosowanie głównie w kuchni. Co ciekawe, dawniej liść laurowy miał także inne zastosowanie - w czasach starożytnych tworzono z niego wieńce, które zdobiły głowy ważnych osób. Napój z liści laurowych ma silne działanie oczyszczające Nie mogą go pić kobiety ciężarne i osoby w podeszłym wieku. Jeśli jesteście w fazie oczyszczania liśćmi...

napar z pietruszki
Adobe Stock
Newsy
Napar z tego warzywa odchudza i pomaga pozbyć się nadmiaru wody i toksyn. Pijcie codziennie 1 szklankę
Kto by pomyślał, że napar przygotowany na bazie korzenia i natki pietruszki ma tyle cennych właściwości. Wystarczy pić 1 szklankę dziennie, by pozbyć się wielu problemów i zgubić zbędne kilogramy. Przyrządzenie tej mikstury jest banalnie proste.

Choć pietruszka wykorzystywana jest zazwyczaj do przyrządzania różnego rodzaju zup, sałatek, soków i obiadów, z powodzeniem można z niej zrobić również napar lub, jak kto woli, herbatę . Ta czynność zajmie wam zaledwie 20 minut, a efekty będą powalające. Bowiem tego typu napój to istna kopalnia cennych właściwości leczniczych.  Właściwości naparu z pietruszki Okazuje się, że napar z korzenia i natki pietruszki pomaga na wiele dolegliwości. Oprócz tego, że wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, to na dodatek działa moczopędnie i detoksykująco. Nie można również zapomnieć, że napój pozytywnie wpływa na układ trawienny, zmniejsza bóle menstruacyjne, poprawia dotlenienie mózgu i ułatwia koncentrację. Na tym jednak nie koniec. Picie herbaty z pietruszki zaleca się przede wszystkim osobom, które stale męczy kaszel, ale również kobietom w ciąży. Bowiem napar dostarcza przyszłym matkom cennego kwasu foliowego, poprawia odporność oraz przyspiesza rekonwalescencję po porodzie. Nie można również zapomnieć, że napój korzystnie wpływa na libido. Wystarczy 1 szklanka dziennie, by poczuć różnicę. Przepis na napar z korzenia pietruszki Będziecie potrzebować 1 korzeń pietruszki 1 pęczek natki pietruszki 500 ml wody Opcjonalnie 1 łyżeczka miodu Przygotowanie Korzeń obierzcie, a następnie drobno posiekajcie. Tak przygotowany umieśćcie w niewielkim rondelku i zalejcie wodą. Od momentu, w którym mikstura zacznie wrzeć, gotujcie ją jeszcze przez ok. 17 minut, na wolnym ogniu. Po upływie tego czasu dodajcie do naparu drobno posiekaną natkę i gotujcie jeszcze przez ok. 3 minuty. Następnie odcedźcie napar, dodajcie do niego miód i poczekajcie kilka minut, aż nieco ostygnie. Gotowe!...