Obniża cholesterol, przyspiesza odchudzanie. Dodajcie 1 łyżeczkę do jogurtu i jedzcie codziennie
Adobe Stock
Newsy

Obniża cholesterol, przyspiesza odchudzanie. Dodajcie 1 łyżeczkę do jogurtu i jedzcie codziennie

Kmin rzymski, znany także jako kumin, to przyprawa stosowana w wielu kuchniach świata. Ma oryginalny, orientalny smak, jest składnikiem mieszanki curry. Ma właściwości lecznicze i odchudzające.

To przyprawa, która często w naszym kraju jest mylona z popularnym w Polsce kminkiem. Jest jednak całkowicie inną rośliną, w odróżnieniu od polskiego kminku, który rośnie też dziko, kumin pozyskiwany jest wyłącznie z upraw.

Kmin rzymski ma bardzo długą historię. Był używany w Egipcie już 5000 lat temu, nasiona kuminu znaleziono w piramidach. Kiedyś był symbolem chciwości i złośliwości. W nowożytnych czasach zmieniło się postrzeganie tej rośliny. W wielu miejscach jest uważany za symbol dobrobytu i wierności.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kumin – czym jest i jak działa?

To roślina jednoroczna z rodziny selerowatych. Już w średniowieczu była wykorzystywana zarówno w ziołolecznictwie, jak i w kuchni. Dziś jest uprawiana w wielu regionach świata: w Maroku, Iranie, Turcji, Indiach, Chinach czy obu Amerykach i ma zastosowania w daniach kuchni tych regionów.

Ma także szerokie właściwości lecznicze, m.in:

  • Obniża poziom złego cholesterolu i pomaga pozbyć się z organizmu toksycznych substancji Wspomaga układ trawienny.
  • Przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i jest stosowany na odchudzanie
  • Wspiera leczenie anemii
  • Dzięki zawartości kuminolu i kuminaldehydu stymuluje trzustkę do produkcji insuliny i utrzymuje stężenie glukozy we krwi na prawidłowym poziomie.
  • Ma działanie rozkurczowe i moczopędne
  • Okłady z kuminu działają łagodząco na obrzęki

Odchudzające właściwości kuminu potwierdziły badania

Magazyn medyczny "Complementary Therapies in Clinical Practice" opublikował wyniki badania przeprowadzonego na grupie 88 kobiet. Badanie trwało 3 miesiące i jego celem było sprawdzenie odchudzającego działania kminu rzymskiego.

Kobiety zostały podzielone na 2 grupy, jedna codziennie spożywała wraz z jogurtem 3 g sproszkowanego kuminu. Obie grupy kobiet, w czasie trwania badania, stosowały tę samą dietę.

Co pokazało badanie? Kobiety zjadające jogurt z kminem rzymskim traciły o 50% więcej masy ciała od tych, które nie spożywały tej przyprawy. Przytoczone badanie nie było jedynym potwierdzających odchudzające działanie kminu rzymskiego.

Przepis na jogurt z kuminem

Składniki

  • 1 łyżeczka sproszkowanego kuminu
  • 250 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie

  1. Dosypcie do jogurtu sproszkowany kumin i wymieszajcie wszystko dokładnie. Najlepiej to zrobić ręcznym blenderem.
  2. Pijcie, a w przypadku gęstego jogurtu jedzcie zaraz po przygotowaniu, 1 raz dziennie

Przepis na napar z kuminu

Mikstura z ziarenek kuminu także pozytywnie wpłynie na układ trawienny. Dodatkowo złagodzi biegunkę i nudności. Pobudzi też pracę trzustki poprzez zwiększenie wydzielanie żółci i enzymów trawiennych.

Składniki

  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 szklanka gorącej wody

Przygotowanie

  1. Ziarna kuminu wsypcie do kubka lub szklanki, zalejcie gorącą, ale nie wrząca wodą i pozostawcie na 10 minut.
  2. Napar pijcie raz dziennie

Źródło: O2, Ofeminin, Poradnik Zdrowie, zielnachata.pl

Czy kumin i kminek ot to samo? Czym się różnią?
Adobe Stock
Newsy
Czy kumin i kminek to to samo? Czym różnią się te przyprawy?
Polski kminek i egzotyczny kmin rzymski zwany z angielska kuminem przypadkiem nazywają się podobnie. To jednak 2 całkiem różne rośliny. Jak je rozpoznać i do czego używać?

Kminek zwyczajny, bardzo popularny w polskiej kuchni, to dwuletnia roślina z rodziny selerowatych, często dziko rosnąca na łąkach, polanach czy przy drogach. Z kolei kmin rzymski, zwany też kuminem, to roślina jednoroczna pochodząca z basenu Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. Kumin od lat nie rośnie dziko, pochodzi jedynie z upraw. Rośliny mają zupełnie inny smak i pasują do innych potraw. Coś je jednak ze sobą łączy. To właściwości zdrowotne. Jak odróżnić od siebie kminek i kumin? Ziarenka kminku są wygięte, przypominają kształtem miniaturowe banany. Jego smak i zapach dobrze znamy. Ma dość silny korzenny zapach i aromatyczny, lekko palący i cierpki smak. Ziarenka kminku są jasnobrązowe, przyprawa po zmieleniu staje się brązowa. Ziarna kuminu są większe od kminku, podłużne i symetryczne, nie mają bananowego wygięcia, które jest charakterystyczne dla kminku. Jego smak jest orientalny, intensywny z delikatną cytrusową nutą. Kmin rzymski ma jaśniejszy kolor, a proszek powstały z utarcia kuminu nabiera złotej barwy.  Obie przyprawy wykorzystywane są w kuchni. Do czego stosuje się kminek? W kuchni polskiej kminek jest jedną z podstawowych przypraw. Używa się go do kiszonej kapusty, surówek na bazie kapusty, a także bigosu. Pasuje też do: Ziemniaków. Jest doskonały z pieczonymi ziemniakami Buraków. Dodaje się go do ćwikły Cebuli Marchewki Zup. Kminek jest jedną z przypraw używanych do przyrządzenia zupy grzybowej, kapuśniaku, kminkowej Tłustych mięs i mięsnych sosów Serów Wódek i likierów Wypieków. Jest dodawany do pieczywa żytniego i pszennego, a także wytrawnych ciast i ciasteczek Do czego używany jest kmin rzymski? Zapach kuminu kojarzy się z dalekimi, orientalnymi krainami, indyjskimi potrawami. Używany jest od Afryki...

Naturalny spalacz tłuszczu? Ostropest plamisty! Gdzie go znaleźć i jak wykorzystać?
Pixabay
Newsy
Ostropest plamisty to naturalny spalacz tłuszczu. Gdzie go znaleźć i jak wykorzystać?
Ostropest plamisty nie tylko chroni wątrobę, ale przyspiesza też metabolizm. Nie sięgaj po tabletki odchudzające – postaw na naturalne spalacze tłuszczu, które działają bez obciążania organizmu.

Ostropest plamisty, czyli Silybum marianum, to roślina znana ze swoich prozdrowotnych właściwości już od wieków. Reguluje pracę wątroby i woreczka żółciowego, a także przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu. Jak wykorzystać jego działanie? Ostropest plamisty – zastosowania Liście tej rośliny są jadalne, a z owoców i łupinek po nasionach wydobywa się cenne składniki takie jak witamina C i K, fitosterole, flawonoidy czy białka. Substancje te wspomagają regenerację wątroby , woreczka żółciowego, a także znacząco pobudzają metabolizm i usuwają nadmierną tkankę tłuszczową. Co za tym idzie? Obniża się poziom złego cholesterolu, a także ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Znajdująca się w ostropeście sylimaryna wzmacnia także ściany naczyń krwionośnych, zapobiega ich nadmiernemu pękaniu oraz przeciwdziała krwotokom czy zakrzepom .  To właśnie ta substancja odpowiada też za całe działanie odchudzające. Ostropest na odchudzanie? Sylimaryna działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i detoksykująco. Dzięki wysokiej zawartości kwasów organicznych w ostropeście, trawienie błyskawicznie przyspiesza, a organizm staje się oczyszczony z niestrawionych resztek oraz nadmiaru tłuszczu. To doskonały składnik na wzdęcia, trawienie i odchudzanie . Zamiast sięgać po syntetyczne, apteczne czy drogeryjne „spalacze tłuszczu” – znacznie korzystniej dla zdrowia jest szukanie naturalnych metod. Wspomagacze odchudzania w tabletkach mogą sprawić, że każda dieta bez ich udziału stanie się znacznie cięższa i mniej efektywna, a organizm, przyzwyczajony do „spalaczy”, spowolni swoje naturalne możliwości trawienne. Teorie te potwierdzają lekarze, którzy przez 19 lat badali skuteczność różnych tabletek na odchudzanie . Jak stosować ostropest na diecie? Ostropest można...

Na wzdęcia, trawienie i odchudzanie. Ten napar czyni cuda
AdobeStock
Newsy
Na wzdęcia, trawienie i odchudzanie. Ten napar czyni cuda
Składniki na ten napój macie w kuchni. Jedna szklanka po posiłku przyniesie ulgę przy wzdęciach!

Po obfitym posiłku często mogą wam towarzyszyć takie dolegliwości jak uczucie pełności w żołądku, ból brzucha czy wzdęcia . W aptekach dostępne są nieustannie reklamowane suplementy, które mają pomóc uporać się z tymi objawami. Nie musicie jednak kupować tabletek, ponieważ składnik na przygotowanie naparu na trawienie i wzdęcia macie w swojej kuchni. Sprawdźcie, jak go przygotować! Napar z nasion kminku na wzdęcia i trawienie Nie od dziś wiadomo, że kminek doskonale wpływa na układ trawienny. Dodaje się go do bigosu i kapusty , a także innych ciężkostrawnych potraw. Niekoniecznie musicie go dodawać jednak do jedzenia, ponieważ już napar z nasion kminku przyniesie wam dużą ulgę przy wzdęciach i innych dolegliwościach. Jak go przygotować? Będziecie potrzebowali: 1 łyżeczki nasion kminku Gorącej wody Moździerza Należy 1 łyżeczkę nasion kminku rozetrzeć w moździerzu i zalać jedną szklanką gorącej wody. Napar powinien się zaparzać przez około 15 minut. Po tym czasie odcedźcie napój i wypijcie. Można go pić po każdym cięższym posiłku. Jeżeli nie macie moździerza, możecie użyć także kminku mielonego, choć o wiele lepiej jest zmielić całe nasiona samodzielnie – to właśnie w nich znajdują się cenne olejki eteryczne! Właściwości kminku Nasiona kminku są tak chętnie wykorzystywane w kuchni nie tylko ze względu na ich smak i aromat, ale także ich wspaniałe właściwości. Kminek działa: Rozkurczowo Przeciwbólowo Moczopędnie Przeciwzapalnie Picie naparu z nasion kminku oraz dodawanie ich do różnych potraw pomoże wam przede wszystkim w problemach trawiennych i ze wzdęciami. Napar można podawać także dzieciom, które skarżą się na ból brzucha po ciężkim posiłku składającym się głównie z kapusty lub fasoli ....

Przytyłyście w czasie menopauzy? Neurobiolodzy zaskakują: jedźcie z rana mleczną czekoladę, żeby schudnąć
Adobe Stock
Newsy
Przytyłyście w czasie menopauzy? Neurobiolodzy: jedźcie z rana mleczną czekoladę, żeby schudnąć
Kto by się spodziewał, jakie skutki może przynieść codzienne jedzenie czekolady z samego rana!

Przekwitanie, czyli menopauza to etap w życiu kobiety, który zaczyna się w momencie przejścia z tak zwanego wieku rozrodczego do fazy starzenia się organizmu. Dla wielu pań zmiany wewnątrz organizmu skutkują dodatkowo efektem w postaci znacznego przybrania na masie . Ostatnie badania wykazały, że panie po 50-tce, mają jedną, nieoczekiwaną sojuszniczkę w walce z otyłością w czasie przekwitania. Chodzi o czekoladę mleczną… Co daje jedzenie czekolady w okresie menopauzy? Choć na pozór ta informacja może wydawać się głupim żartem, badanie przeprowadzone przez zespół neurobiologów z USA i Hiszpanii przyniosło doprawdy niezwykłe rezultaty. Okazuje się bowiem, że posądzana zwykle o bycie tuczącą czekolada pozwala zbijać kilogramy w czasie menopauzy. Pozytywny skutek przynieść ma konkretnie jedzenie jej niewielkich ilości z rana przez kobiety w okresie przekwitania. Naukowy eksperyment przeprowadzony na grupie kobiet jasno wykazał, że czekolada mleczna może pomóc: W zmniejszeniu obwodu w talii W obniżeniu poziomu glukozy we krwi W obniżeniu poziomu hormonu stresu, czyli kortyzolu A także w poprawie procesów spalania tłuszczu Jak to możliwe? Dlaczego czekolada może wpłynąć na zahamowanie wzrostu masy w czasie menopauzy? Źródło nietypowego działania czekolady tkwi w wysokiej jakości flawonolach w niej zawartych, czyli związkach organicznych zawartych w składzie czekolady. Badanie wykazało, że u żadnej z badanych grup nie stwierdzono przybrania na wadze mimo zwiększenia przyjmowanych kalorii dziennie. Co ciekawe, najlepsze skutki przyniosło jedzenie kilku kostek czekolady z rana. To właśnie spośród tej grupy badanych odnotowano najkorzystniejsze efekty eksperymentu. Z kolei panie, które jadły czekoladę pod wieczór, nie odniosły w przeważającej...