Obniża cholesterol, przyspiesza odchudzanie. Dodajcie 1 łyżeczkę do jogurtu i jedzcie codziennie
Adobe Stock
Newsy

Obniża cholesterol, przyspiesza odchudzanie. Dodajcie 1 łyżeczkę do jogurtu i jedzcie codziennie

Kmin rzymski, znany także jako kumin, to przyprawa stosowana w wielu kuchniach świata. Ma oryginalny, orientalny smak, jest składnikiem mieszanki curry. Ma właściwości lecznicze i odchudzające.

To przyprawa, która często w naszym kraju jest mylona z popularnym w Polsce kminkiem. Jest jednak całkowicie inną rośliną, w odróżnieniu od polskiego kminku, który rośnie też dziko, kumin pozyskiwany jest wyłącznie z upraw.

Kmin rzymski ma bardzo długą historię. Był używany w Egipcie już 5000 lat temu, nasiona kuminu znaleziono w piramidach. Kiedyś był symbolem chciwości i złośliwości. W nowożytnych czasach zmieniło się postrzeganie tej rośliny. W wielu miejscach jest uważany za symbol dobrobytu i wierności.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kumin – czym jest i jak działa?

To roślina jednoroczna z rodziny selerowatych. Już w średniowieczu była wykorzystywana zarówno w ziołolecznictwie, jak i w kuchni. Dziś jest uprawiana w wielu regionach świata: w Maroku, Iranie, Turcji, Indiach, Chinach czy obu Amerykach i ma zastosowania w daniach kuchni tych regionów.

Ma także szerokie właściwości lecznicze, m.in:

  • Obniża poziom złego cholesterolu i pomaga pozbyć się z organizmu toksycznych substancji Wspomaga układ trawienny.
  • Przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i jest stosowany na odchudzanie
  • Wspiera leczenie anemii
  • Dzięki zawartości kuminolu i kuminaldehydu stymuluje trzustkę do produkcji insuliny i utrzymuje stężenie glukozy we krwi na prawidłowym poziomie.
  • Ma działanie rozkurczowe i moczopędne
  • Okłady z kuminu działają łagodząco na obrzęki

Odchudzające właściwości kuminu potwierdziły badania

Magazyn medyczny "Complementary Therapies in Clinical Practice" opublikował wyniki badania przeprowadzonego na grupie 88 kobiet. Badanie trwało 3 miesiące i jego celem było sprawdzenie odchudzającego działania kminu rzymskiego.

Kobiety zostały podzielone na 2 grupy, jedna codziennie spożywała wraz z jogurtem 3 g sproszkowanego kuminu. Obie grupy kobiet, w czasie trwania badania, stosowały tę samą dietę.

Co pokazało badanie? Kobiety zjadające jogurt z kminem rzymskim traciły o 50% więcej masy ciała od tych, które nie spożywały tej przyprawy. Przytoczone badanie nie było jedynym potwierdzających odchudzające działanie kminu rzymskiego.

Przepis na jogurt z kuminem

Składniki

  • 1 łyżeczka sproszkowanego kuminu
  • 250 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie

  1. Dosypcie do jogurtu sproszkowany kumin i wymieszajcie wszystko dokładnie. Najlepiej to zrobić ręcznym blenderem.
  2. Pijcie, a w przypadku gęstego jogurtu jedzcie zaraz po przygotowaniu, 1 raz dziennie

Przepis na napar z kuminu

Mikstura z ziarenek kuminu także pozytywnie wpłynie na układ trawienny. Dodatkowo złagodzi biegunkę i nudności. Pobudzi też pracę trzustki poprzez zwiększenie wydzielanie żółci i enzymów trawiennych.

Składniki

  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 szklanka gorącej wody

Przygotowanie

  1. Ziarna kuminu wsypcie do kubka lub szklanki, zalejcie gorącą, ale nie wrząca wodą i pozostawcie na 10 minut.
  2. Napar pijcie raz dziennie

Źródło: O2, Ofeminin, Poradnik Zdrowie, zielnachata.pl

Placki z kiszonej kapusty
gotujmy.pl/bożenamatuszczyk
Newsy
Świąteczne jedzenie wciąż zalega wam w lodówce? Zróbcie placki z kiszonej kapusty
Z marnotrawienia jedzenia nie wynika nic dobrego. Szczególnie jeśli mówimy o nadmiarze jedzenia, z jakim związany jest czas pomiędzy świętami a Sylwestrem.

Jednym ze składników, którego nie brakowało na wigilijnych stołach, była kapusta. Kapuście można dać drugie życie. Wystarczy kilka prostych składników i macie danie jak marzenie! Polacy od lat uwielbiają placki Każdy region ma swoje placki. W zależności od tego, co lubicie widzieć w ich towarzystwie, można je podawać na słodko lub słono, ze śmietaną, z korniszonami lub sosem grzybowym. Placki wyjdą wam także z kapusty. Te w wersji kapuścianej mają nawet swoją oryginalną nazwę. Bowiem fuczki to potrawa ukraińska, która jest bardzo dobrze znana w Bieszczadach. Wyrabia się ją z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Smakują jak dobrze doprawione racuchy czy placki ziemniaczane. Smaży się je w tłuszczu. Dodatek kapusty kiszonej do placków Kapusta kiszona jest niskokaloryczna, co jednocześnie nie przeszkadza jej być szalenie korzystną dla zdrowia. Posiada wiele właściwości cennych dla organizmu. Dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry. Kapusta kiszona zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Jest także świetnym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego, powstających w procesie fermentacji, jest produktem bardzo zdrowym, zalecanym w profilaktyce chorób układu pokarmowego i dla zachowania właściwej flory bakteryjnej jelit. Jest również źródłem błonnika pokarmowego, co szczególnie przydatne jest dla osób odchudzających się lub cierpiących na zaparcia. Błonnik pozwala również obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca. Kapusta kiszona jest świetna dla osób mających...

bezsenność sposoby
AdobeStock
Newsy
Macie problemy z zasypianiem? Ten sok w mig się z tym rozprawi
Wielu Polaków cierpi na bezsenność. Stres, korzystanie ze smartfonów i długie przesiadywanie wieczorami - wszystkie te czynniki składają się na problemy z zasypianiem. Zacznijcie pić ten sok, który pomoże wam zasnąć!

Coraz więcej osób cierpi na problemy z bezsennością. Zamiast stosować pigułki z apteki, pijcie regularnie ten naturalny sok! Uspokaja, wzmacnia odporność i świetnie smakuje – nie ma lepszego lekarstwa. Bezsenność – choroba cywilizacyjna Współcześnie bezsenność jest jedną z najczęstszych przypadłości, na którą skarżą się ludzie – szczególnie w krajach rozwiniętych. Co jest tego powodem? Socjologowie zwracają uwagę na problem silnego stresu obecnego w naszym życiu już od najmłodszych lat. Nastawieni na sukces, bardzo ciężko pracujemy od samego początku, a zewsząd gonią nas terminy i rodzice, nauczyciele, a później pracodawcy, którzy oczekują, że zadania zostaną wykonane „na wczoraj”. Do tego dochodzi zaburzony rytm dobowy przez wielogodzinne siedzenie przed telewizorem, komputerem i ekranem smartfona lub tabletu. Właściwości soku z wiśni Naturalnym remedium na bezsenność jest sok z owoców wiśni! Przeprowadzono badanie wśród osób cierpiących na problemy z zasypianiem. Podzielono ich na dwie grupy – jedna z nich przez kilka tygodni piła placebo (w tym przypadku dowolny, obojętny dla organizmu napój), a druga sok z wiśni. Wyniki badania były oszałamiające! Osoby będące w grupie, która piła sok stwierdziły, że o wiele łatwiej im się zasypiało i byli bardziej wyspani. Sok z wiśni na bezsenność Działanie soku z wiśni można wyjaśnić tym, że zawiera on melatoninę. To ona odpowiada za nasz prawidłowy sen oraz rytm dobowy. U osób cierpiących na bezsenność poziom melatoniny jest zaburzony i zaleca im się przyjmować ten hormon w tabletkach. Jednak po co brać leki, jeśli można pić naturalny i smaczny sok? Nie jest on co prawda tak skuteczny jak leki z melatoniną, ale zdecydowanie sprawdzi się przy łagodnych problemach z zasypianiem. Warto przez...

Gruba kobieta
Krakenimages.com/Adobe Stock
Zdrowie
W MIG spali tłuszcz i zbędne kilogramy! Wystarczą 3 proste składniki!
Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować? Czym jest imbir? Imbir to jedna z najzdrowszych przypraw świata. Pochodzi z korzenia rośliny o nazwie Zingiber officinale. Imbir można stosować w postaci świeżej, suszonej, sproszkowanej a nawet jako sok. W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i skuteczne lekarstwo na infekcje wirusowe. Właściwości zdrowotne imbiru Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości. Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi. Oto 5 korzyści zdrowotnych imbiru! Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich! Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości). Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w...

Sok "bomba witaminowa"
Pixabay/Febe Gracia
Newsy
Witaminowa bomba, która wzmocni odporność i nawodni organizm. Pijcie codziennie 1 szklankę
Po szaleństwie sylwestrowej nocy, nawet jeśli będzie to noc spędzona w domu, najlepiej wymyślić kilka postanowień na Nowy Rok. Jeden z najlepszych dotyczą większej dbałości o zdrowie.

Starty rok kończą znaczące podsumowania. Zazwyczaj zliczacie swoje sukcesy i przypominacie porażki. Warto na chwilę przystanąć i mieć w głowie siebie, swoich bliskich i dbałość o zdrowie. Organizm po świętach potrzebuje specjalnej dawki witamin Świąteczne dania, jakkolwiek pyszne, obciążają układ pokarmowy, spowalniają trawienie i procesy przemiany materii. Po świętach najlepiej przejść na sokowy detoks albo zaserwować sobie zdrowe koktajle, które w błyskawiczny sposób rozprawią się z ociężałym brzuchem i problemami z trawieniem. Picie soków z warzyw i owoców nie potrzebuje specjalnej reklamy. To zdrowy nawyk, który można wprowadzić do swojego życia na stałe. Dodatkowo, niektóre produkty działają zbawiennie na cały nasz organizm. Na pewno macie je w domu.  Właściwości prozdrowotne imbiru Zimowy towarzysz wieczornych herbat i naparów.  Jego korzenie zawierają węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest źródłem olejków eterycznych o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Herbatka z imbirem łagodzi kaszel, rozrzedza śluz oraz jest w stanie zahamować skurcze oskrzeli. Zalecana jest przy nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Napój z imbirem ma właściwości silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe. Imbir to prawdziwy sprzymierzeniec zdrowienia. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu Ten popularny cytrus ma w sobie także witaminy z grupy B, E, potas, magnez, sód i żelazo. Cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu. Jeśli myślicie o schudnięciu ponadprogramowych kilogramów, sięgajcie właśnie po cytrynę. Kurkuma korzystnie wpływa na organizm Kurkumina...