Obniża cholesterol, czyści jelita i spowalnia starzenie. Jedzcie to codziennie
AdobeStock
Newsy

Obniża cholesterol, czyści jelita i spowalnia starzenie. Jedzcie to codziennie

Ten drogocenny pokarm pszczół może jeść także człowiek. Zobaczcie, dlaczego warto to robić.

Pierzga to pokarm pszczół, jednak również człowiek może skorzystać z jego wspaniałych właściwości. Pszczoły wiedzą bowiem, co dobre - pierzga zawiera wiele cennych składników odżywczych, które mają dobroczynne działanie dla naszego zdrowia. Sprawdźcie, jak ją stosować i dlaczego warto włączyć pierzgę do swojej diety. 

Co to jest pierzga?

Pierzga to nic innego, jak jedzenie dla pszczół. Zresztą pracowite owady same je wytwarzają. Pszczoły-zbieraczki, które możemy często zobaczyć na drzewkach owocowych i rabatach, zbierają pyłek kwiatowy, który następnie transportują do ula. Tam pyłek łączy się ze śliną pszczół i miodem, w efekcie czego powstaje pierzga - ciemnobrązowe grudki.

Pszczoły gromadzą pierzgę w plastrach w ulu. Tam dochodzi do fermentacji mlekowej, dzięki czemu pierzga jest odporna na pleśń i gnicie. W ten genialny sposób pszczoły praktycznie tworzą dla siebie zapasy na zimę. Pszczelarze często zbierają i przechowują pierzgę, by karmić nią swoje pszczoły wczesną wiosną. Jest to bowiem pokarm nie tylko dla dorosłych osobników, ale także dla larw. 

Zobacz także
Zamiast do kubka, wlejcie ją do miski i zanurzcie stopy. Pomoże na nadmierną potliwość

Zamiast do kubka, wlejcie ją do miski i zanurzcie stopy. Pomoże na nadmierną potliwość

Dla diabetyków i osób zagrożonych cukrzycą. Jedzcie garść dziennie, a obniżą cukier we krwi

Jedzcie garść dziennie, a obniżą cukier we krwi. Pozycja obowiązkowa dla diabetyków

Właściwości pierzgi

Nie tylko pszczoły mogą skorzystać z dobroczynnych właściwości pierzgi. Ten niezwykły produkt można kupić w sklepach zielarskich lub bezpośrednio od pszczelarza. Naprawdę warto! Pierzga ma bowiem szereg właściwości zdrowotnych:

  • regeneruje organizm i wzmacnia odporność

  • pomaga przy przewlekłym stresie

  • wspomaga koncentrację

  • dobroczynnie wpływa na pracę układu nerwowego, zwłaszcza w stanach depresyjnych

  • działa oczyszczająco na wątrobę

  • przeciwdziała zaparciom 

  • opóźnia procesy starzeniowe w organizmie

Jak stosować pierzgę?

Kawałki pierzgi można stosować w wybrany przez siebie sposób. Można ją ssać jak jak cukierki albo rzuć. Za to osoby, które preferują przyjmowanie takich produktów w formie płynnej, mogą rozpuścić pierzgę w wodzie i wypić.

Najlepiej zalać ją wodą o temperaturze ok. 40 stopni Celsjusza i odstawić na kilkanaście godzin - w ten sposób można wydobyć z pierzgi jak najwięcej jej właściwości. Dziennie zaleca się stosować około 1 łyżkę pierzgi. 

Na pierzgę powinny uważać jednak osoby ze skłonnościami do alergii. Jeżeli jesteście uczuleni na te pszczele wyroby, powinniście zrezygnować z jej spożywania.

Źródło: wapteka.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Znakomity nie tylko na nękające nas jesienią i zimą choroby dróg oddechowych. Poznaj największe korzyści zdrowotne propolisu
AdobeStock
Newsy
Idealny naturalny środek na choroby dróg oddechowych zimą i jesienią. Spożywajcie go regularnie
W stu procentach naturalny lek, pomocny przy wielu dolegliwościach. Poznajcie cudowne właściwości propolisu!

Co jest najlepsze na przeziębienie? Oczywiście miód! A czy próbowaliście propolisu? Jego właściwości zdrowotne są naprawdę imponujące! Warto stosować go zwłaszcza teraz, w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje. Jak powstaje propolis? Propolis, czyli kit pszczeli to substancja, która produkowana jest przez pszczoły z zebranego pyłku kwiatów. Kit może mieć różny kolor i grubość – to zależy od tego z jakich roślin owady zebrały pyłek. Propolisem wylepiają one wnętrze ula i tworzą w nim drogi którymi wlatują do środka. Kit pszczeli służy też tym owadom do zabezpieczania ich ula przed nadchodzącą zimą. Ponoć pszczelarze na podstawie obserwacji propolisu mogą przewidzieć nadejście srogiej zimy! Właściwości propolisu Kit pszczeli znany jest głównie jako remedium na wszelkie choroby wywoływane przez grzyby. Pomaga on leczyć m.in. grzybicę skóry i paznokci. Nieocenione jest także jego działanie przeciwwirusowe, bardzo pomocne przy wszelkich zakażeniach. Łagodzi skórę podrażnioną od opryszczki oraz goi afty powstające w jamie ustnej. Propolis stosuje się także w przypadku uszkodzeń skóry – przyśpiesza procesy ziarninowania oraz bliznowacenia, dlatego jest nieoceniony podczas leczenia oparzeń i ran. Jak stosować propolis? Propolis można spotkać pod postacią: Ekstraktu – stosuje się go doustnie na przeziębienia i w profilaktyce przeciwnowotworowej Maści – na oparzenia i rany na skórze oraz w obrębie jamy ustnej i ust Czopków – na hemoroidy Globulek – na infekcje i podrażnienia pochwy Kto nie powinien stosować propolisu? Propolis jest substancją, która może powodować silne reakcje alergiczne u osób, które są uczulone na miód,  wosk, pyłek...

drożdże rozpuszczone w mleku dla zdrowia
Adobe Stock
Zdrowie
Rozpuść to w mleku i pij przez miesiąc. Zaskakujące, co możesz dzięki temu zyskać
Niektórzy mówią „pij mleko, będziesz wielki”. My nieco przekształciliśmy to stwierdzenie w „pij mleko z drożdżami, będziesz zdrowy”. Ten napój może bowiem naprawdę korzystnie wpływać na twój organizm.

Rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże to przepis stary jak świat. Stosowały go nasze babcie i mamy. Nic dziwnego, bo drożdże to wspaniała i zdrowa alternatywa dla wyniszczających wątrobę tabletek i suplementów. Ich niesamowite właściwości mogą bowiem sprawić, że twoje ciało zyska nowy blask nie tylko na zewnątrz, ale również wewnątrz. Drożdże drożdżom nierówne Wszystkie drożdże dostępne na rynku są zdrowe, jednak z niektórymi ich rodzajami powinno się wyjątkowo uważać. Bowiem drożdży piekarniczych, które tak powszechnie dodajemy do ciasta, pod żadnym pozorem nie można spożywać na surowo. Najlepsze i jednocześnie najbezpieczniejsze dla organizmu okazują się drożdże piwowarskie. Drożdże i ich cenne wartości odżywcze Można powiedzieć, że drożdże nie mają sobie równych, jeśli chodzi o zawartość witamin z gruby B . Na tym jednak nie koniec ich zalet. Znajdujące się w nich żelazo, potas, magnez, fosfor, cynk oraz witamina H, potrafią zdziałać cuda w każdym organizmie. Picie drożdży rozpuszczonych w gorącym mleku zaleca się przede wszystkim osobom zmagającym się z problemami skórnymi, takimi jak na przykład trądzik. Z powodzeniem można więc przyrządzać tę miksturę swoim nastoletnim dzieciom, a przy okazji zostawić coś dla siebie. Bowiem drożdże to również idealny sposób na piękne, lśniące i mocne włosy . Produkt ten hamuje także ich siwienie i wypadanie. Drożdże mogą pozytywnie wpłynąć nie tylko na twój wygląd Napój może jednak poprawić nie tylko twój wygląd. Jeśli często zmagasz się z przemęczeniem i migreną , także powinnaś spróbować tego sposobu. Warto również wspomnieć, że drożdże pomagają w leczeniu rozmaitych chorób układu krążenia oraz pobudzają funkcjonowanie układu...

Jakie właściwości ma woda z brzozy? Pijcie 2 razy dziennie, a efekty was zachwycą
AdobeStock
Newsy
Jakie właściwości ma woda z brzozy? Pijcie 2 razy dziennie, a efekty was zachwycą
Picie soku z brzozy staje się coraz popularniejsze. Poznajcie wspaniałe właściwości zdrowotne soku z brzozy i dowiedzcie się, jak go bezpiecznie stosować, by wzmacniać odporność i łagodzić m.in. dolegliwości układu pokarmowego.

Pozyskiwany wprost z drzewa sok z brzozy (używa się także nazwy „woda brzozowa”) to napój, który doskonale wpływa na całe ciało. Wykorzystuje się go w medycynie naturalnej do łagodzenia różnych dolegliwości i zapobiegania chorobom. Właściwości soku z brzozy W soku brzozowym znajdują się silne, naturalne przeciwutleniacze, aminokwasy oraz niezbędna dla organizmu miedź, potas, wapń i żelazo. Regularne picie soku brzozowego: Wzmacnia odporność organizmu Łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego (zwłaszcza w przypadku choroby wrzodowej żołądka) Działa wspomagająco przy leczeniu chorób nerek, układu krwionośnego, anemii i rwy kulszowej Na co pomaga sok z brzozy? Picie soku z brzozy pozwoli wam zapobiegać wielu chorobom i łagodzić ból oraz dolegliwości spowodowane różnymi schorzeniami. Sprawdźcie, na co pomaga sok z brzozy: Działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – pomoże w przypadku sezonowych infekcji, grypy, a także bóli mięśni i stawów. Ulga w reumatyzmie – osoby cierpiące na reumatyzm, a zwłaszcza rwę kulszową, bardzo skorzystają z cennych właściwości brzozy. Najbardziej pomocna będzie maść z sokiem z brzozy stosowana miejscowo na bolące miejsca. Działanie moczopędne – zapobiega tworzeniu się kamieni moczowych Przeciwdziałanie zakrzepicy i lepsza praca układu krwionośnego Wzmacnia włosy Przyśpiesza gojenie się ran Jak stosować sok z brzozy? Sok z brzozy należy pić 3 razy dziennie, w ilości ¼ szklanki przez około 2-3 tygodnie. Woda brzozowa ma dość charakterystyczny smak, który nie wszystkim przypadnie do gustu, dlatego polecamy dodać do niej na przykład domowy sok owocowy albo miód. Sok z brzozy – przeciwwskazania Jak w przypadku większości naturalnych...

Czy powinniście jeść jedzenie, na którym usiadła mucha? Trucizna czy wasze przewrażliwienie?
Flickr
Newsy
Czy powinno się jeść jedzenie, na którym usiadła mucha? Potencjalna trucizna czy tylko przewrażliwienie? 
Mucha chodząca po stojących w kuchni owocach, czy właśnie przygotowanych kanapkach to częsty widok w okresie letnim. Zapewne czasami zastanawiacie się, jak powinniście postępować w sytuacji, gdy usiądzie ona na waszym jedzeniu. Poznajcie odpowiedź.

Kiedy zauważymy, że na kawałku jedzenia wylądowała mucha, często rezygnujemy z niego w obawie przed bakteriami lub po prostu z obrzydzenia. Tylko czy naprawdę muchy są aż tak niebezpieczne i czy żywność przez nie dotknięta nadaje się już tylko do wyrzucenia?   Do czego ciągnie muchy?  Można powiedzieć, że muchy nie są specjalnie wybredne, jeżeli chodzi o pożywienie. W ludzkiej percepcji muchy lubią, żeby śmierdziało i słodko lepiło się na potęgę, chociaż nie pogardzą również innymi doznaniami smakowo-zapachowymi.  Przyciągają je słodkie substancje, przejrzałe i uszkodzone owoce, rozlane słodkie soki, a także psujące się jedzenie i... odchody. Latem zapachy wabiące muchy stają się bardziej intensywne i zachęcają je do żerowania.  W jaki sposób żerują muchy?  Zanim jednak muchy rozpoczną ucztę, wydzielają specjalne enzymy, które mają za zadanie rozpuścić ich pokarm. Można wręcz obrazowo powiedzieć, że zanim zaspokoją głód, plują na jedzenie. Jeśli więc nawet przegonicie muchę ze swojej kanapki, jest duża szansa, że zdążyła się już zabrać się za jej pałaszowanie. A przecież nigdy nie macie pewności, gdzie dany owad był wcześniej i co w związku z tym przenosi. Dlatego dla całkowitego bezpieczeństwa lepiej wyrzucić nawet smaczny kąsek, który miał z nim styczność.  Co przenoszą muchy?  Nie chcemy wprowadzać paniki, jednakże wyniki badań są jednoznaczne. Jedna mucha może przenieść na sobie nawet 6 milionów mikroorganizmów, które u ludzi mogą wywołać poważne zagrożenia dla zdrowia. Te zagrożenia to m.in. gruźlica, choroba Heinego-Medina, wąglik czy salmonelloza. Prawdopodobieństwo przeniesienia najcięższych chorób jest niewielkie, jednak istnieje.  Jak zabezpieczać jedzenie przed owadami?  Jak...