
Pierzga to pokarm pszczół, jednak również człowiek może skorzystać z jego wspaniałych właściwości. Pszczoły wiedzą bowiem, co dobre - pierzga zawiera wiele cennych składników odżywczych, które mają dobroczynne działanie dla naszego zdrowia. Sprawdźcie, jak ją stosować i dlaczego warto włączyć pierzgę do swojej diety.
Co to jest pierzga?
Pierzga to nic innego, jak jedzenie dla pszczół. Zresztą pracowite owady same je wytwarzają. Pszczoły-zbieraczki, które możemy często zobaczyć na drzewkach owocowych i rabatach, zbierają pyłek kwiatowy, który następnie transportują do ula. Tam pyłek łączy się ze śliną pszczół i miodem, w efekcie czego powstaje pierzga - ciemnobrązowe grudki.
Pszczoły gromadzą pierzgę w plastrach w ulu. Tam dochodzi do fermentacji mlekowej, dzięki czemu pierzga jest odporna na pleśń i gnicie. W ten genialny sposób pszczoły praktycznie tworzą dla siebie zapasy na zimę. Pszczelarze często zbierają i przechowują pierzgę, by karmić nią swoje pszczoły wczesną wiosną. Jest to bowiem pokarm nie tylko dla dorosłych osobników, ale także dla larw.
Właściwości pierzgi
Nie tylko pszczoły mogą skorzystać z dobroczynnych właściwości pierzgi. Ten niezwykły produkt można kupić w sklepach zielarskich lub bezpośrednio od pszczelarza. Naprawdę warto! Pierzga ma bowiem szereg właściwości zdrowotnych:
-
regeneruje organizm i wzmacnia odporność
-
pomaga przy przewlekłym stresie
-
wspomaga koncentrację
-
dobroczynnie wpływa na pracę układu nerwowego, zwłaszcza w stanach depresyjnych
-
działa oczyszczająco na wątrobę
-
przeciwdziała zaparciom
-
opóźnia procesy starzeniowe w organizmie
Jak stosować pierzgę?
Kawałki pierzgi można stosować w wybrany przez siebie sposób. Można ją ssać jak jak cukierki albo rzuć. Za to osoby, które preferują przyjmowanie takich produktów w formie płynnej, mogą rozpuścić pierzgę w wodzie i wypić.
Najlepiej zalać ją wodą o temperaturze ok. 40 stopni Celsjusza i odstawić na kilkanaście godzin - w ten sposób można wydobyć z pierzgi jak najwięcej jej właściwości. Dziennie zaleca się stosować około 1 łyżkę pierzgi.
Na pierzgę powinny uważać jednak osoby ze skłonnościami do alergii. Jeżeli jesteście uczuleni na te pszczele wyroby, powinniście zrezygnować z jej spożywania.
Źródło: wapteka.pl