Obłóżcie tym szynkę przed pieczeniem. Będzie soczysta i tak krucha, że zwariujecie
Adobe Stock
Newsy

Obłóżcie tym szynkę przed pieczeniem. Będzie soczysta i tak krucha, że zwariujecie

Pieczona szynka wieprzowa to rarytas jakich mało. Nie wszyscy jednak potrafią przygotować ją tak, by była soczysta. Ten patent pozwoli wam za każdym razem serwować wilgotne i miękkie pieczyste, które zachwyci wszystkich współbiesiadników. 

Szynka wieprzowa to szlachetne, aczkolwiek dość chude mięso. A jak wiadomo, to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku i soczystości w potrawach z mięsa. Możecie próbować ją nawilżyć na wiele różnych sposobów, jednak ten jest nie tylko skuteczny i banalnie prosty, lecz również dostarcza wam smakowitego dodatku do pieczeni. 

Kotlety mielone

W jaki sposób można zwiększyć soczystość pieczonego mięsa? 

Panie domu szykując pieczeń, często muszą uciekać się do różnego rodzaju sztuczek, by zapewnić sobie kulinarny sukces.

Takie mięsa jak schab lub szynka bez wątpienia wymagają dodatkowych zabiegów nawilżających. Efekt wilgotnego pieczystego można uzyskać np. mocząc mięso w mleku lub maślance, jak również nastrzykując je zalewą z przyprawami.  

Czym obłożyć pieczoną szynkę, by wyszła krucha i miękka? 

Obłożenie mięsa słoniną to stary i niezawodny patent na poprawienie jego kruchości, jak również smaku. Plastry słoniny zabezpieczają szynkę wieprzową przed wysychaniem, co więcej wytapiany tłuszcz przenika w struktury chudego mięsa i nawilża je oraz wpływa na ich smak.

Taka pieczeń to niebo w gębie, a przyrumieniona, chrupiąca słonina to dodatek obiadowy prima sort. Spróbujcie zrobić ją z tego przepisu.

Zobacz także
pieczeń z karkówki przepis

Prosta i wyborna czosnkowa pieczeń z karkówki. Trzeba tylko pilnować piekarnika w tym 1 momencie

Zanurzcie schab w tym płynie i włóżcie do piekarnika. Będzie mięciutki i delikatny jak nigdy dotąd

Zanurzcie schab w tym płynie i włóżcie do piekarnika. Będzie mięciutki i delikatny jak nigdy dotąd

Przepis na pieczoną szynkę w słoninie 

Składniki: 

  • 100 g słoniny  
  • 700 g szynki wieprzowej bez kości 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka soli  
  • 1 łyżeczka pieprzu  
  • 1 łyżka majeranku  
  • 1 łyżeczka cząbru 

Sposób przygotowania: 

  1. Do dużej miski wsypcie wszystkie zioła, sól i czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  2. Szynkę możecie rozciąć na pół i zwinąć w roladę lub pozostawić ją w całości. Natrzyjcie mięso przygotowaną mieszanką ziół i odstawcie na godzinę. 
  3. Po tym czasie pokrójcie słoninę w plastry i podzielcie na dwie równe części. 
  4. Jedną z nich wyłóżcie naczynie żaroodporne, a drugą obłóżcie szynkę. 
  5. Mięso pieczcie w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Pierwsze 30 minut pod przykryciem, a kolejne bez przykrycia. Pozwoli to daniu złapać piękny rumieniec. 

Smacznego! 

Źródło: AniaGotuje.pl 

Szynka w sosie chrzanowym
gotujmy.pl/kloruś
Newsy
Uroczysty obiad świąteczny. Rozpływająca się w ustach pieczona szynka z sosem chrzanowym
Święta to nie tylko Wigilia. Zaraz po niej czas na Boże Narodzenie i spotkania z bliskimi. Jeśli planujecie wydać obiad, mamy propozycję nie do odrzucenia.

To ostatni moment, aby pomyśleć co byście chcieli podać gościom na świąteczny obiad. Kapusta, barszcz i grzyby na pewno się wam objedzą. Ale bez obaw! Oto nasza mięsna, bezbłędna propozycja obiadowa.  Pyszna glazurowana szynka pieczona z sosem chrzanowym Zależy wam na efektownym daniu na uroczysty świąteczny obiad? Z pewnością zaciekawi was to pieczone mięso. Zróbcie pieczeń Wellington. To szynka upieczona w rękawie albo zamykanym naczyniu żaroodpornym. Jesteśmy przekonani, że zaskoczycie jej smakiem całą rodzinę! Tak przygotowana szynka jest aromatyczna i niewysuszona Jeśli zdecydujecie się na domowe pieczenie mięsa, wiecie, że największy problem stanowi wysychanie pieczeni. Może się również zdarzyć, że szynka wyjdzie nijaka, bez smaku. Sukces w dużej mierze zależy od jakości mięsa, jakie zdecydujecie się kupić. Pamiętajcie, że należy zacząć się przygotowywać do pieczenia szynki chwilę wcześniej. Kluczem jest wspomniane już, dobre jakościowo mięso. Lepiej wydać więcej pieniędzy i kupić świeże ze sprawdzonego źródła, niż ryzykować promocyjny zakup w markecie. Jak przygotować szynkę, żeby nie była zbyt sucha? Jeśli zauważycie, że szynka zbyt szybko przypieka się z wierzchu, zmniejszcie temperaturę lub przykryjcie jej najbardziej spieczoną część folią aluminiową. Możecie też postawić na rękaw do pieczenia. Dzięki temu rozwiązaniu szynka mocniej przeniknie smakiem i aromatem przypraw.  Składniki:  Solanka 3 l wody 3 opakowania soli peklowej 3 kg szynki wieprzowej 8 sztuk liści laurowych 1 łyżka majeranku 10 sztuk goździków 10 ząbków czosnku 1 łyżka pieprzu czarnego 8 sztuk ziela angielskiego Glazura 3 łyżeczki miodu...

Marzy się wam domowa szyneczka jak dawniej? Upieczcie ją w ten sposób, a będzie cudownie krucha
PrzyślijPrzepis!
Newsy
Marzy się wam domowa szynka jak dawniej? Upieczcie ją w ten sposób, a będzie cudownie krucha
Poznajcie sekret najlepszej domowej wędliny. Po upieczeniu trudno się będzie powstrzymać, żeby od razu nie zjeść jej w całości.

Choć wędlin w sklepach nie brakuje, wielu z was przyzna, że najlepiej smakuje domowa szynka, przygotowana zupełnie samodzielnie. W końcu doskonale wówczas wiecie, co się w niej znajduje. Taka szynka jest pozbawiona sztucznych dodatków, barwników, aromatów i innych ulepszaczy. Pachnie swojsko świeżymi przyprawami, a smakuje tak, że żadna inna nie może się z nią równać. Poznajcie kilka porad, dzięki którym wasza pieczona szynka będzie jeszcze lepsza.  Jak piec szynkę, by była krucha i soczysta? Mięso warto przed pieczeniem zamarynować lub przynajmniej zamoczyć w wodzie - co na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu po upieczeniu będzie przyjemnie soczyste. Ale to nie wszystko. W przypadku domowej szynki, niezwykle ważne jest stałe kontrolowanie mięsa w piekarniku. Nie wystarczy włożyć brytfanny z szynką do pieca i czekać, aż się upiecze. Czas i temperatura, jakie podaje się w przepisach na wędliny, są orientacyjne. Każdy piekarnik jest inny i czasami temperatura musi być nieco wyższa lub niższa. Może się też okazać, że mięso należy co jakiś czas obrócić, ponieważ piekarnik nie grzeje równomiernie. Z tych powodów, pieczoną szynkę należy uważnie obserwować co jakiś czas w trakcie pieczenia. Jeśli robi się nieco spieczona z góry - zmniejszcie moc piekarnika i obróćcie mięso. Jeśli jest wciąż surowa - zwiększcie moc. Nie zapomnijcie też o podlewaniu szynki naturalnym sosem, jaki się wytworzy w trakcie pieczenia - w ten sposób zapewnicie jej kruchość i soczystość.  Przepis na pieczoną szynkę z ananasem Kolejnym sposobem na aromatyczną i soczystą szynkę jest dodanie do niej ananasa - ten owoc nada mięsu ciekawego smaku oraz sprawi, że będzie przyjemnie kruche. Wykorzystajcie poniższy przepis na pieczoną szynkę, a się nie zawiedziecie.  Składniki: ok. 1,5 kg peklowanej szynki...

Od poniedziałku tania kiełbasa, szynka i jaja w Lidlu. Tak tanio jeszcze nigdy nie było
AdobeStock
Newsy
Od poniedziałku tania kiełbasa, szynka i jaja w Lidlu. Tak tanio jeszcze nigdy nie było
Jeżeli jeszcze nie kupiliście potrzebnych produktów na Wielkanoc, odwiedźcie jutro Lidl. Od poniedziałku 29.03 rozpoczynają się atrakcyjne promocje!

Jak idą wam przygotowania do Wielkanocy? Warto zaopatrzyć się w najpotrzebniejsze produkty w Lidlu, który przygotował świetnie promocje na święta! Sprawdźcie sami. Promocje w Lidlu Od poniedziałku 29 marca poniższe produkty kupicie w Lidlu o wiele taniej: Rzeźnik, Szynka wieprzowa XXL: 8,95 zł (taniej o 55%) Pikok, kiełbasa biała premium z szynki 500g: 5,95 zł Złota Nioska, Polskie jaja M 10 szt.: 2,99 zł Kania, Majonez klasyczny z żółtkiem od kur z wolnego wybiegu 400 ml: 1,99 zł Pilos, Polski twaróg sernikowy 6% 1 kg: 4,99 zł Przepis na wielkanocną szynkę pieczoną Kupioną na promocji szynkę warto wykorzystać do zrobienia pysznej szynki pieczonej na wielkanocny stół! Do jej przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Do szynki: 1,2-1,3 kg szynki wieprzowej 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżeczki majeranku Pół łyżeczki tymianku 3 ząbki czosnku Na marynatę: 2 litry wody 4 ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 ziarna czarnego pieprzu 4 łyżki soli do peklowania Oraz rękaw do pieczenia i niecałe pół szklanki wody. Przygotowanie: Zagotujcie wodę w garnku, wsypcie 4 łyżki soli do peklowania, wymieszajcie i ostudźcie. Gdy woda będzie już chłodna, dodajcie do niej ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszajcie. Szynkę umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami, ponacinajcie ostrym nożem w kratkę. Włóżcie do przygotowanej marynaty i odstawcie do lodówki na 2 dni. Po tym czasie wyjmijcie szynkę z marynaty i osuszcie. Obierzcie czosnek, przeciśnijcie przez praskę i natrzyjcie nim szynkę. Dodajcie resztę przypraw....

Ta pieczona domowa szynka smakuje wszystkim. Idealna na wielkanocny stół. Lepszej nie kupicie w żadnym sklepie
mysza75/gotujmy.pl
Newsy
Ta pieczona domowa szynka smakuje wszystkim. Idealna na wielkanocny stół. Lepszej nie kupicie w żadnym sklepie
Szukacie sprawdzonego przepisu na domową wędlinę? Sprawdźcie recepturę na domową pieczoną szynkę!

Już niedługo Wielkanoc, dlatego to ostatni dzwonek na przygotowanie peklowanej, pieczonej szynki! Taka wędlina domowej roboty będzie prawdziwym hitem w trakcie świąt wielkanocnych – żadna szynka ze sklepu nie może się z nią równać! Zwróćcie uwagę na to, by kupić mięso dobrej jakości. Najlepiej poszukajcie go w dobrym sklepie mięsnym zamiast kupować je w supermarkecie! To da wam gwarancję, że szynka wyjdzie idealnie smaczna. Przepis na wielkanocną szynkę pieczoną w rękawie Do przygotowania smacznej, pieczonej szynki idealnej na Wielkanoc potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego z szynki 1,5 litra wody 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 2 liście laurowe 5 ząbków czosnku 60 g soli peklowej Pół łyżeczki cukru 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: Umyjcie szynkę pod zimną, bieżącą wodą i osuszcie papierowymi ręcznikami. Do garnka wlejcie 1,5 litra wody, wsypcie 5 ziaren ziela angielskiego i tyle samo ziaren jałowca, 2 liście laurowe, pół łyżeczki cukru oraz dwa ząbki czosnku. Zagotujcie. Kiedy woda z przyprawami się zagotuje, dodajcie jeszcze 60 g soli peklowej. Mieszajcie, aż sól się rozpuści i ostudźcie. Kiedy zalewa będzie już całkiem zimna, włóżcie do niej mięso, przykryjcie pokrywką i odstawcie do lodówki na kilka dni. Każdego dnia przekładajcie mięso, by peklowało się równomiernie. Po tym czasie przełóżcie szynkę do naczynia żaroodpornego i osuszcie. Natrzyjcie ją dwiema łyżeczkami słodkiej papryki mielonej oraz jedną łyżeczką majeranku. Za pomocą sznurka zwiążcie szynkę w poprzek i dookoła. Włóżcie ją do rękawa do pieczenia i przełóżcie do brytfanny. Brytfannę z mięsem bez pokrywki...