Szynka wieprzowa to szlachetne, aczkolwiek dość chude mięso. A jak wiadomo, to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku i soczystości w potrawach z mięsa. Możecie próbować ją nawilżyć na wiele różnych sposobów, jednak ten jest nie tylko skuteczny i banalnie prosty, lecz również dostarcza wam smakowitego dodatku do pieczeni. 

W jaki sposób można zwiększyć soczystość pieczonego mięsa? 

Panie domu szykując pieczeń, często muszą uciekać się do różnego rodzaju sztuczek, by zapewnić sobie kulinarny sukces.

Takie mięsa jak schab lub szynka bez wątpienia wymagają dodatkowych zabiegów nawilżających. Efekt wilgotnego pieczystego można uzyskać np. mocząc mięso w mleku lub maślance, jak również nastrzykując je zalewą z przyprawami.  

Czym obłożyć pieczoną szynkę, by wyszła krucha i miękka? 

Obłożenie mięsa słoniną to stary i niezawodny patent na poprawienie jego kruchości, jak również smaku. Plastry słoniny zabezpieczają szynkę wieprzową przed wysychaniem, co więcej wytapiany tłuszcz przenika w struktury chudego mięsa i nawilża je oraz wpływa na ich smak.

Zobacz także:

Taka pieczeń to niebo w gębie, a przyrumieniona, chrupiąca słonina to dodatek obiadowy prima sort. Spróbujcie zrobić ją z tego przepisu.

Przepis na pieczoną szynkę w słoninie 

Składniki: 

  • 100 g słoniny  
  • 700 g szynki wieprzowej bez kości 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka soli  
  • 1 łyżeczka pieprzu  
  • 1 łyżka majeranku  
  • 1 łyżeczka cząbru 

Sposób przygotowania: 

  1. Do dużej miski wsypcie wszystkie zioła, sól i czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  2. Szynkę możecie rozciąć na pół i zwinąć w roladę lub pozostawić ją w całości. Natrzyjcie mięso przygotowaną mieszanką ziół i odstawcie na godzinę. 
  3. Po tym czasie pokrójcie słoninę w plastry i podzielcie na dwie równe części. 
  4. Jedną z nich wyłóżcie naczynie żaroodporne, a drugą obłóżcie szynkę. 
  5. Mięso pieczcie w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Pierwsze 30 minut pod przykryciem, a kolejne bez przykrycia. Pozwoli to daniu złapać piękny rumieniec. 

Smacznego! 

Źródło: AniaGotuje.pl