Obłóżcie tym szynkę przed pieczeniem. Będzie soczysta i tak krucha, że zwariujecie
Adobe Stock
Newsy

Obłóżcie tym szynkę przed pieczeniem. Będzie soczysta i tak krucha, że zwariujecie

Pieczona szynka wieprzowa to rarytas jakich mało. Nie wszyscy jednak potrafią przygotować ją tak, by była soczysta. Ten patent pozwoli wam za każdym razem serwować wilgotne i miękkie pieczyste, które zachwyci wszystkich współbiesiadników. 

Szynka wieprzowa to szlachetne, aczkolwiek dość chude mięso. A jak wiadomo, to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku i soczystości w potrawach z mięsa. Możecie próbować ją nawilżyć na wiele różnych sposobów, jednak ten jest nie tylko skuteczny i banalnie prosty, lecz również dostarcza wam smakowitego dodatku do pieczeni. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

W jaki sposób można zwiększyć soczystość pieczonego mięsa? 

Panie domu szykując pieczeń, często muszą uciekać się do różnego rodzaju sztuczek, by zapewnić sobie kulinarny sukces.

Takie mięsa jak schab lub szynka bez wątpienia wymagają dodatkowych zabiegów nawilżających. Efekt wilgotnego pieczystego można uzyskać np. mocząc mięso w mleku lub maślance, jak również nastrzykując je zalewą z przyprawami.  

Czym obłożyć pieczoną szynkę, by wyszła krucha i miękka? 

Obłożenie mięsa słoniną to stary i niezawodny patent na poprawienie jego kruchości, jak również smaku. Plastry słoniny zabezpieczają szynkę wieprzową przed wysychaniem, co więcej wytapiany tłuszcz przenika w struktury chudego mięsa i nawilża je oraz wpływa na ich smak.

Taka pieczeń to niebo w gębie, a przyrumieniona, chrupiąca słonina to dodatek obiadowy prima sort. Spróbujcie zrobić ją z tego przepisu.

Zobacz także
pieczeń z karkówki przepis

Przepis na czosnkową pieczeń z karkówki. Sekret jej smaku tkwi w tym sposobie pieczenia

Zanurzcie schab w tym płynie i włóżcie do piekarnika. Będzie mięciutki i delikatny jak nigdy dotąd

Zanurzcie schab w tym płynie i włóżcie do piekarnika. Będzie mięciutki i delikatny jak nigdy dotąd

Przepis na pieczoną szynkę w słoninie 

Składniki: 

  • 100 g słoniny  
  • 700 g szynki wieprzowej bez kości 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka soli  
  • 1 łyżeczka pieprzu  
  • 1 łyżka majeranku  
  • 1 łyżeczka cząbru 

Sposób przygotowania: 

  1. Do dużej miski wsypcie wszystkie zioła, sól i czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  2. Szynkę możecie rozciąć na pół i zwinąć w roladę lub pozostawić ją w całości. Natrzyjcie mięso przygotowaną mieszanką ziół i odstawcie na godzinę. 
  3. Po tym czasie pokrójcie słoninę w plastry i podzielcie na dwie równe części. 
  4. Jedną z nich wyłóżcie naczynie żaroodporne, a drugą obłóżcie szynkę. 
  5. Mięso pieczcie w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Pierwsze 30 minut pod przykryciem, a kolejne bez przykrycia. Pozwoli to daniu złapać piękny rumieniec. 

Smacznego! 

Źródło: AniaGotuje.pl 

Szynka w sosie chrzanowym
gotujmy.pl/kloruś
Newsy
Uroczysty obiad świąteczny. Rozpływająca się w ustach pieczona szynka z sosem chrzanowym
Święta to nie tylko Wigilia. Zaraz po niej czas na Boże Narodzenie i spotkania z bliskimi. Jeśli planujecie wydać obiad, mamy propozycję nie do odrzucenia.

To ostatni moment, aby pomyśleć co byście chcieli podać gościom na świąteczny obiad. Kapusta, barszcz i grzyby na pewno się wam objedzą. Ale bez obaw! Oto nasza mięsna, bezbłędna propozycja obiadowa.  Pyszna glazurowana szynka pieczona z sosem chrzanowym Zależy wam na efektownym daniu na uroczysty świąteczny obiad? Z pewnością zaciekawi was to pieczone mięso. Zróbcie pieczeń Wellington. To szynka upieczona w rękawie albo zamykanym naczyniu żaroodpornym. Jesteśmy przekonani, że zaskoczycie jej smakiem całą rodzinę! Tak przygotowana szynka jest aromatyczna i niewysuszona Jeśli zdecydujecie się na domowe pieczenie mięsa, wiecie, że największy problem stanowi wysychanie pieczeni. Może się również zdarzyć, że szynka wyjdzie nijaka, bez smaku. Sukces w dużej mierze zależy od jakości mięsa, jakie zdecydujecie się kupić. Pamiętajcie, że należy zacząć się przygotowywać do pieczenia szynki chwilę wcześniej. Kluczem jest wspomniane już, dobre jakościowo mięso. Lepiej wydać więcej pieniędzy i kupić świeże ze sprawdzonego źródła, niż ryzykować promocyjny zakup w markecie. Jak przygotować szynkę, żeby nie była zbyt sucha? Jeśli zauważycie, że szynka zbyt szybko przypieka się z wierzchu, zmniejszcie temperaturę lub przykryjcie jej najbardziej spieczoną część folią aluminiową. Możecie też postawić na rękaw do pieczenia. Dzięki temu rozwiązaniu szynka mocniej przeniknie smakiem i aromatem przypraw.  Składniki:  Solanka 3 l wody 3 opakowania soli peklowej 3 kg szynki wieprzowej 8 sztuk liści laurowych 1 łyżka majeranku 10 sztuk goździków 10 ząbków czosnku 1 łyżka pieprzu czarnego 8 sztuk ziela angielskiego Glazura 3 łyżeczki miodu...

Od poniedziałku tania kiełbasa, szynka i jaja w Lidlu. Tak tanio jeszcze nigdy nie było
AdobeStock
Newsy
Od poniedziałku tania kiełbasa, szynka i jaja w Lidlu. Tak tanio jeszcze nigdy nie było
Jeżeli jeszcze nie kupiliście potrzebnych produktów na Wielkanoc, odwiedźcie jutro Lidl. Od poniedziałku 29.03 rozpoczynają się atrakcyjne promocje!

Jak idą wam przygotowania do Wielkanocy? Warto zaopatrzyć się w najpotrzebniejsze produkty w Lidlu, który przygotował świetnie promocje na święta! Sprawdźcie sami. Promocje w Lidlu Od poniedziałku 29 marca poniższe produkty kupicie w Lidlu o wiele taniej: Rzeźnik, Szynka wieprzowa XXL: 8,95 zł (taniej o 55%) Pikok, kiełbasa biała premium z szynki 500g: 5,95 zł Złota Nioska, Polskie jaja M 10 szt.: 2,99 zł Kania, Majonez klasyczny z żółtkiem od kur z wolnego wybiegu 400 ml: 1,99 zł Pilos, Polski twaróg sernikowy 6% 1 kg: 4,99 zł Przepis na wielkanocną szynkę pieczoną Kupioną na promocji szynkę warto wykorzystać do zrobienia pysznej szynki pieczonej na wielkanocny stół! Do jej przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Do szynki: 1,2-1,3 kg szynki wieprzowej 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżeczki majeranku Pół łyżeczki tymianku 3 ząbki czosnku Na marynatę: 2 litry wody 4 ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 ziarna czarnego pieprzu 4 łyżki soli do peklowania Oraz rękaw do pieczenia i niecałe pół szklanki wody. Przygotowanie: Zagotujcie wodę w garnku, wsypcie 4 łyżki soli do peklowania, wymieszajcie i ostudźcie. Gdy woda będzie już chłodna, dodajcie do niej ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszajcie. Szynkę umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami, ponacinajcie ostrym nożem w kratkę. Włóżcie do przygotowanej marynaty i odstawcie do lodówki na 2 dni. Po tym czasie wyjmijcie szynkę z marynaty i osuszcie. Obierzcie czosnek, przeciśnijcie przez praskę i natrzyjcie nim szynkę. Dodajcie resztę przypraw....

Ta pieczona domowa szynka smakuje wszystkim. Idealna na wielkanocny stół. Lepszej nie kupicie w żadnym sklepie
mysza75/gotujmy.pl
Newsy
Ta pieczona domowa szynka smakuje wszystkim. Idealna na wielkanocny stół. Lepszej nie kupicie w żadnym sklepie
Szukacie sprawdzonego przepisu na domową wędlinę? Sprawdźcie recepturę na domową pieczoną szynkę!

Już niedługo Wielkanoc, dlatego to ostatni dzwonek na przygotowanie peklowanej, pieczonej szynki! Taka wędlina domowej roboty będzie prawdziwym hitem w trakcie świąt wielkanocnych – żadna szynka ze sklepu nie może się z nią równać! Zwróćcie uwagę na to, by kupić mięso dobrej jakości. Najlepiej poszukajcie go w dobrym sklepie mięsnym zamiast kupować je w supermarkecie! To da wam gwarancję, że szynka wyjdzie idealnie smaczna. Przepis na wielkanocną szynkę pieczoną w rękawie Do przygotowania smacznej, pieczonej szynki idealnej na Wielkanoc potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego z szynki 1,5 litra wody 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 2 liście laurowe 5 ząbków czosnku 60 g soli peklowej Pół łyżeczki cukru 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: Umyjcie szynkę pod zimną, bieżącą wodą i osuszcie papierowymi ręcznikami. Do garnka wlejcie 1,5 litra wody, wsypcie 5 ziaren ziela angielskiego i tyle samo ziaren jałowca, 2 liście laurowe, pół łyżeczki cukru oraz dwa ząbki czosnku. Zagotujcie. Kiedy woda z przyprawami się zagotuje, dodajcie jeszcze 60 g soli peklowej. Mieszajcie, aż sól się rozpuści i ostudźcie. Kiedy zalewa będzie już całkiem zimna, włóżcie do niej mięso, przykryjcie pokrywką i odstawcie do lodówki na kilka dni. Każdego dnia przekładajcie mięso, by peklowało się równomiernie. Po tym czasie przełóżcie szynkę do naczynia żaroodpornego i osuszcie. Natrzyjcie ją dwiema łyżeczkami słodkiej papryki mielonej oraz jedną łyżeczką majeranku. Za pomocą sznurka zwiążcie szynkę w poprzek i dookoła. Włóżcie ją do rękawa do pieczenia i przełóżcie do brytfanny. Brytfannę z mięsem bez pokrywki...

wielkanocna szynka Andrzeja Grabowskiego
ONS/Adobe Stock
Newsy
Andrzej Grabowski na Wielkanoc przygotowuje pieczoną szynkę. Dodaje 2 składniki, które nadają jej wyjątkowego smaku
Pieczona szynka przygotowana samodzielnie nie ma sobie równych. Jest idealna na świąteczne śniadanie. Doskonale wie o tym Andrzej Grabowski, który co roku przyrządza ją na Wielkanoc.

Andrzej Grabowski w jednym z wywiadów przyznał, że uwielbia gotować i przed Wielkanocą to on, a nie żona, wiedzie prym w kuchni. Według aktora to właśnie on gotuje o wiele lepiej. Jego specjalnością jest pieczona szynka z dodatkiem aromatycznego miodu i goździków. Te dwa składniki nadają mięsu wyjątkowego smaku i aromatu. W domu Andrzeja Grabowskiego na wielkanocnym stole nie może zabraknąć również domowych specjałów takich jak biała kiełbasa, pasztet czy pyszne mazurki. Aktor z radością przyznaje, że jego pasztety nie mają sobie równych i co roku zbierają mnóstwo pochwał. Grabowski został obdarzony nie tylko talentem aktorskim, ale i kulinarnym. Tak przygotowana szynka smakuje doskonale na ciepło z puree ziemniaczanym albo na zimno, pokrojona w cienkie plastry i podana jako wędlina na świąteczne śniadanie lub jako przystawka przed obiadem. Nie zawiera żadnych konserwantów ani zbędnych dodatków, tak dobrej nie kupicie w żadnym sklepie. Gwarantujemy, że rodzina i zaproszeni goście będą pod wielkim wrażeniem, gdy spróbują tak przyrządzonej szynki. Przepis na pieczoną szynkę w miodzie z goździkami Składniki 2,5-3kg wieprzowej szynki Duża łyżka miodu Szklanka soku pomarańczowego Pół szklanki brandy Garść goździków Przyprawa do wieprzowiny Oliwa do smażenia Przygotowanie Szynkę umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie za pomocą ręcznika papierowego.  Szynkę ponakłuwajcie ostrym nożem od góry, a w dziurki włóżcie całe goździki. Posypcie mięso przyprawą do wieprzowiny. W garnku podgrzejcie sok pomarańczowy, ale nie zagotowujcie go. Dodajcie brandy i miód i dobrze wymieszajcie, żeby składniki się połączyły. Szynkę przełóżcie na patelnię i podsmażcie na złoto na rozgrzanym oleju....