Przepis na sernik pawi ogon
Gotujmy.pl/BSz
Newsy

Cudowny w smaku i prosty w wykonaniu sernik pawi ogon. Nie uwierzycie, jak powstaje jego nietypowy spód

Nic nie smakuje tak dobrze jak sernik. Niesamowity pawi ogon, zachwyci każdego łasucha. Koniecznie sprawdźcie, jak go przygotować.

Uwielbiany przez wszystkich sernik niejedno ma imię. Nie zawsze musicie go przygotowywać w tradycyjny sposób. Okazuje się bowiem, że spód ciasta wzbogacony o powidła śliwkowe i zawijasy z mielonym makiem, ma naprawdę niepowtarzalny smak, który zachwyci każdego. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sernik pawi ogon

Będziecie potrzebować:

  • 800 gramów mielonego twarogu
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 300 gramów mielonego maku
  • 200 gramów masła
  • 200 gramów cukru
  • 9 żółtek 
  • 6 białek
  • 4 łyżek śmietany
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 słoiczka powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • Budyniu śmietankowego

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną przesiejcie wprost na drewnianą stolnicę, dodajcie do niej 100 gramów masła, a następnie całość posiekajcie nożem. Dodajcie 5 żółtek, 100 gramów cukru, proszek do pieczenia oraz śmietanę i zagniećcie na jednolitą masę (powinna mieć „luźną” konsystencję).
  2. Tak przygotowane ciasto podzielcie na 5 części. Jedna z nich powinna być większa od pozostałych. To właśnie nią wyklejcie spód waszej blachy do pieczenia. Resztę ciasta (4 części) rozwałkujcie na wielkość blaszki.
  3. Wyłożoną na blaszkę pierwszą warstwę ciasta posmarujcie ulubionymi powidłami (mogą być śliwkowe, a nawet prażone jabłka, wszystko zależy od was).
  4. W czystej misce umieśćcie 2 białka i ubijcie je na sztywną pianę. Do tak przygotowanych białek dodajcie mak i ekstrakt migdałowy. Całość bardzo powoli, ale dokładnie wymieszajcie. 
  5. Tak przygotowaną masą wysmarujcie wszystkie cztery kawałki rozwałkowanego wcześniej ciasta, a następnie każdy z nich zwińcie ciasno w rulon i przełóżcie na blaszkę. Właśnie tak powstają oryginalne zawijasy w cieście. 
  6. W średniej wielkości misce umieśćcie pozostałe 100 gramów masła oraz 100 gramów cukru. Składniki utrzyjcie na puszystą masę, a następnie dodajcie do nich pozostałe (4) żółtka i wymieszajcie.
  7. Resztę białek (4) ubijcie na sztywną pianę. Dodajcie do nich budyń oraz twaróg. Masę delikatnie wymieszajcie, połączcie z miksturą na bazie masła i wylejcie na rolady.
  8. Tak przygotowane ciasto pieczcie przez ok. 1 godzinę w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.

Smacznego!

Źródło: gotujmy

Sernik według przepisu Ewy Wachowicz. Dodaje do niego bardzo zaskakujący składnik
Adobe Stock
Newsy
Sernik według przepisu Ewy Wachowicz. Dodaje do niego bardzo zaskakujący składnik
Znana dziennikarka i prezenterka telewizyjna, Ewa Wachowicz, postanowiła zdradzić przepis na przepyszny sernik. Masa została wzbogacona o dodatek… ziemniaków.

Choć na pierwszy rzut oka połączenie sera i ziemniaków może wydawać się dziwne to przecież właśnie tak powstają uwielbiane przez wszystkich kopytka. Ewa Wachowicz postanowiła więc wykorzystać te składniki również w przypadku sernika. Jego smak z pewnością pozytywnie was zaskoczy. Przepis na sernik z ziemniakami według Ewy Wachowicz Do zrobienia spodu będziecie potrzebować: 250 gramów mąki pszennej 120 gramów cukru pudru 150 gramów zimnego masła 2 żółtek 1 łyżeczki proszku do pieczenia Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować: 300 gramów sera białego półtłustego 100 gramów sera śmietankowego 100 gramów ugotowanych ziemniaków 150 gramów cukru drobnego 1 opakowania cukru waniliowego 4 jajek 2 białek Dodatkowo będziecie potrzebować: 1 jajka do posmarowania wierzchu ciasta Świeżych owoców do dekoracji Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania spodu. Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie mąkę pszenną. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim przesiany cukier puder, proszek do pieczenia oraz masło.  Całość posiekajcie nożem tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków. Do sypkich składników i masła dodajcie żółtka. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto podzielcie na dwie nierówne części, zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie większą część ciasta z lodówki i zajmijcie się jego wałkowaniem. Tak przygotowany spód przełóżcie do formy na tarte wysmarowanej wcześniej masłem i odstawcie. Teraz zabierzcie się za przygotowanie masy serowej. W...

Magda Gessler zdradziła banalny trik na puszysty sernik. Dzięki niemu ciasto na Wielkanoc będzie idealne
Adobe Stock
Newsy
Magda Gessler zdradziła banalny trik na puszysty sernik. Dzięki niemu ciasto na Wielkanoc będzie idealne
Magda Gessler to jedna z największych fanek sernika. Restauratorka postanowiła zdradzić, jak przyrządza go we własnym domu. Ten przepis to gwarancja niesamowitego smaku i puszystości.

Magda Gessler, jest wielką fanką ciasta przyrządzanego na bazie twarogu. Ten tradycyjny wypiek bardzo często pojawia się w jej domu, nie brakuje go również podczas Świąt Wielkanocnych. Gwiazda „Kuchennych rewolucji” postanowiła zdradzić w czym tkwi sekret jego puszystości. Przepis na sernik wiedeński według Magdy Gessler Okazuje się, że Magda Gessler nie dodaje do masy serowej jajek w całości. Najpierw lądują w niej żółtka, a dopiero później ubite na sztywną pianę białka. To właśnie dzięki nim sernik staje się niesamowicie puszysty. Ponadto restauratorka wzbogaca smak ciasta aromatem z laski prawdziwej wanilii. Do zrobienia spodu będziecie potrzebować: 300 gramów mąki pszennej 200 gramów masła 100 gramów cukru pudru 1 jajka Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować: 1 kilograma twarogu 300 gramów masła 200 gramów cukru pudru 10 jajek 2 lasek wanilii 2 łyżek kaszy manny Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania spodu. Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie mąkę pszenną. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim przesiany cukier puder oraz masło.  Całość posiekajcie nożem tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków. Do sypkich składników i masła dodajcie jajko. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę.  Tak przygotowanym ciastem wyklejcie dno tortownicy o średnicy 27 cm. Całą jego powierzchnie ponakłuwajcie widelcem, tak aby podczas pieczenia nie wypełniło się powietrzem. Piekarnik rozgrzejcie do 200 st. C i wstawcie do niego spód na ok. 20 minut.  W tym czasie przygotujcie masę serową. Na tarce o dużych oczkach utrzyjcie masło. Tak przygotowane umieśćcie w dużej misce i połączcie z cukrem pudrem. Całość...

sernik z jogurtu
Gotujmy.pl/misia14
Newsy
Prosty i niezwykle delikatny sernik z jogurtu. Każdy kęs będzie rozpływać się w ustach
Sernik sam w sobie jest pyszny, ale przygotowany na bazie jogurtu greckiego jest jeszcze lepszy. Przygotujcie go na spotkanie z bliskimi, a nikt nie oprze się dokładce!

Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Na stole pojawia się na co dzień, jak i od święta. Toteż można się spotkać z jego różnymi rodzajami. Wśród najpopularniejszych jest sernik królewski, z brzoskwiniami, wiedeński, sernik z rosą, seromakowiec czy nowojorski. Bez względu na formę, każdy jest tak samo pyszny. Sernik na jogurcie Podstawą klasycznego sernika jest twaróg. Jednak przygotowanie tego ciasta na bazie jogurtu greckiego jest jeszcze prostsze, a deser jest równie smaczny. Dodatek czereśni w rumie oraz wiórek kokosowych jest uzupełnieniem całości. Taki sernik idealnie sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy, wizytę gości, a nawet zbliżające się święta wielkanocne. Z pewnością zachwyci smakiem każdego! Przepis na sernik z jogurtu Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 kopiaste łyżki cukru 3 kopiaste łyżki mąki szczypta proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 620 g jogurtu greckiego 4 jajka 120 g margaryny ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1 cytryna Dodatkowo: 2 łyżki wiórek kokosowych 200 g czereśni namoczonych w rumie Przygotowanie: Przygotowanie sernika zacznijcie od zrobienia biszkoptu. Jajka rozbijcie i oddzielcie białka od żółtek.  Białka ubijcie na sztywną pianę za pomocą miksera. Następnie dodawajcie stopniowo cukier, miksujcie do uzyskania błyszczącej masy.  Stale miksując, do białek dodawajcie po jednym żółtku. Na koniec do masy jajecznej dodajcie mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszajcie. Tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelejcie przygotowaną masę.  Blachę wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 25 minut. Upieczony biszkopt...

Przepis na makowiec
Gotujmy.pl/malgosia2661
Newsy
Mięciutki i wilgotny makowiec z ciasta drożdżowego. Najlepszy jaki uda wam się upiec
Makowiec idealnie sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc, ale również na co dzień. Zrobiony według tego przepisu będzie smakował obłędnie.

Zgodnie z ludowymi wierzeniami spożywanie maku zapewnia szczęście i chroni przed działaniem złych sił. Traktuje się go również jako symbol urodzaju i płodności. Jednak, bądźmy szczerzy, to nie dlatego gości na waszych stołach. Przyczyną, bez wątpienia, jest jego niesamowity smak. Do przyrządzenia najlepszego, mięciutkiego i wilgotnego makowca potrzebujecie aż ośmiu składników. Niech was to jednak nie zniechęca. Przepis jest naprawdę dziecinnie prosty. Przepis na przepyszny makowiec Będziecie potrzebować: 1 kilograma mąki pszennej 400 gramów cukru pudru 50 gramów drożdży w kostce 250 gramów margaryny 700 ml mleka 3 szklanek maku 3 łyżek miodu 7 żółtek 4 białek Przygotowanie: Mleko umieśćcie w rondelku, podgrzejcie (nie powinno być gorące tylko ciepłe), rozpuśćcie w nim drożdże i odstawcie na ok. 10 minut. W małym garnuszku rozpuśćcie 100 gramów margaryny i odstawcie ją na chwilę do wystudzenia. W czystej, dużej misce umieśćcie żółtka i utrzyjcie je przy pomocy miksera z 300 gramami cukru pudru.  Do utartych jajek dodajcie przygotowane wcześniej mleko z drożdżami, mąkę oraz rozpuszczoną margarynę. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę i odstawcie w ciepłe miejsce na około 20 minut. Mak umieśćcie w specjalnej maszynce i zmielcie dwukrotnie (jeśli kupiliście gotowy, już zmielony mak, pomińcie ten krok). Tak przygotowany umieśćcie w garnku i podgrzejcie. Po chwili do maku dodajcie miód, resztę cukru (100 gramów) oraz margaryny (150 gramów). Całość dokładnie wymieszajcie. Kiedy składniki się połączą zdejmijcie garnek z ognia i odstawcie do wystudzenia. W tym czasie ubijcie białka na sztywną pianę. Kiedy masa makowa wystygnie połączcie ją z białkami i dokładnie wymieszajcie...