Uwielbiany przez wszystkich sernik niejedno ma imię. Nie zawsze musicie go przygotowywać w tradycyjny sposób. Okazuje się bowiem, że spód ciasta wzbogacony o powidła śliwkowe i zawijasy z mielonym makiem, ma naprawdę niepowtarzalny smak, który zachwyci każdego.
Przepis na sernik pawi ogon
Będziecie potrzebować:
- 800 gramów mielonego twarogu
- 500 gramów mąki pszennej
- 300 gramów mielonego maku
- 200 gramów masła
- 200 gramów cukru
- 9 żółtek
- 6 białek
- 4 łyżek śmietany
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 słoiczka powideł śliwkowych
- 1 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- Budyniu śmietankowego
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną przesiejcie wprost na drewnianą stolnicę, dodajcie do niej 100 gramów masła, a następnie całość posiekajcie nożem. Dodajcie 5 żółtek, 100 gramów cukru, proszek do pieczenia oraz śmietanę i zagniećcie na jednolitą masę (powinna mieć „luźną” konsystencję).
- Tak przygotowane ciasto podzielcie na 5 części. Jedna z nich powinna być większa od pozostałych. To właśnie nią wyklejcie spód waszej blachy do pieczenia. Resztę ciasta (4 części) rozwałkujcie na wielkość blaszki.
- Wyłożoną na blaszkę pierwszą warstwę ciasta posmarujcie ulubionymi powidłami (mogą być śliwkowe, a nawet prażone jabłka, wszystko zależy od was).
- W czystej misce umieśćcie 2 białka i ubijcie je na sztywną pianę. Do tak przygotowanych białek dodajcie mak i ekstrakt migdałowy. Całość bardzo powoli, ale dokładnie wymieszajcie.
- Tak przygotowaną masą wysmarujcie wszystkie cztery kawałki rozwałkowanego wcześniej ciasta, a następnie każdy z nich zwińcie ciasno w rulon i przełóżcie na blaszkę. Właśnie tak powstają oryginalne zawijasy w cieście.
- W średniej wielkości misce umieśćcie pozostałe 100 gramów masła oraz 100 gramów cukru. Składniki utrzyjcie na puszystą masę, a następnie dodajcie do nich pozostałe (4) żółtka i wymieszajcie.
- Resztę białek (4) ubijcie na sztywną pianę. Dodajcie do nich budyń oraz twaróg. Masę delikatnie wymieszajcie, połączcie z miksturą na bazie masła i wylejcie na rolady.
- Tak przygotowane ciasto pieczcie przez ok. 1 godzinę w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.
Smacznego!
Źródło: gotujmy