Uwielbiany przez wszystkich sernik niejedno ma imię. Nie zawsze musicie go przygotowywać w tradycyjny sposób. Okazuje się bowiem, że spód ciasta wzbogacony o powidła śliwkowe i zawijasy z mielonym makiem, ma naprawdę niepowtarzalny smak, który zachwyci każdego. 

Przepis na sernik pawi ogon

Będziecie potrzebować:

  • 800 gramów mielonego twarogu
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 300 gramów mielonego maku
  • 200 gramów masła
  • 200 gramów cukru
  • 9 żółtek 
  • 6 białek
  • 4 łyżek śmietany
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 słoiczka powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • Budyniu śmietankowego

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną przesiejcie wprost na drewnianą stolnicę, dodajcie do niej 100 gramów masła, a następnie całość posiekajcie nożem. Dodajcie 5 żółtek, 100 gramów cukru, proszek do pieczenia oraz śmietanę i zagniećcie na jednolitą masę (powinna mieć „luźną” konsystencję).
  2. Tak przygotowane ciasto podzielcie na 5 części. Jedna z nich powinna być większa od pozostałych. To właśnie nią wyklejcie spód waszej blachy do pieczenia. Resztę ciasta (4 części) rozwałkujcie na wielkość blaszki.
  3. Wyłożoną na blaszkę pierwszą warstwę ciasta posmarujcie ulubionymi powidłami (mogą być śliwkowe, a nawet prażone jabłka, wszystko zależy od was).
  4. W czystej misce umieśćcie 2 białka i ubijcie je na sztywną pianę. Do tak przygotowanych białek dodajcie mak i ekstrakt migdałowy. Całość bardzo powoli, ale dokładnie wymieszajcie. 
  5. Tak przygotowaną masą wysmarujcie wszystkie cztery kawałki rozwałkowanego wcześniej ciasta, a następnie każdy z nich zwińcie ciasno w rulon i przełóżcie na blaszkę. Właśnie tak powstają oryginalne zawijasy w cieście. 
  6. W średniej wielkości misce umieśćcie pozostałe 100 gramów masła oraz 100 gramów cukru. Składniki utrzyjcie na puszystą masę, a następnie dodajcie do nich pozostałe (4) żółtka i wymieszajcie.
  7. Resztę białek (4) ubijcie na sztywną pianę. Dodajcie do nich budyń oraz twaróg. Masę delikatnie wymieszajcie, połączcie z miksturą na bazie masła i wylejcie na rolady.
  8. Tak przygotowane ciasto pieczcie przez ok. 1 godzinę w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.

Smacznego!

Źródło: gotujmy