Zamiast wydawać krocie na sztuczne serniki od znanych producentów, zróbcie własny, cudowny sernik na zimno z sera białego i serków homogenizowanych! Wystarczy wziąć do ust jeden kęs tego sernika, by raz na zawsze zrezygnować z wybierania „gotowców” i półproduktów.
Jak zrobić pyszny sernik na zimno?
Sernik będzie idealnie gładki i puszysty, jeśli zmielicie twaróg 2-3 razy w maszynce. Z kolei wspaniały smak zapewni mu sok z cytryny. Słodki, lekko kwaśnawy, z finiszem w postaci efektownej, żółtawej galaretki w kolorach cytryny. Ach, aż ślinka cieknie!
Spód możecie przyrządzić z biszkoptu własnej roboty lub ciasteczek – biszkoptów czy herbatników. Wszystko gotowe? Nie pozostaje już nic innego, jak zakasać rękawy i brać się do pracy!
Przepis na sernik cytrynowy bez pieczenia
Składniki:
- 50 dag sera białego półtłustego (ok. 2 kostki twarogu)
- 50 dag serka homogenizowanego waniliowego (ok. 3-4 opakowania)
- Niecałe 2 szklanki wody
- 25 dag okrągłych biszkoptów (zamiast biszkoptów możecie użyć także herbatników lub krakersów)
- 15 dag cukru pudru
- 12 dag galaretki cytrynowej
- 50 ml soku z cytryny (sok z ok. 1 cytryny)
- 30 g żelatyny
Przygotowanie:
- Ser zmielcie w maszynce 2-3 razy. Im mocniej ser będzie zmielony, tym bardziej kremowy i puszysty będzie wasz sernik.
- Dodajcie do sera cukier puder.
- Zmiksujcie ser z cukrem i dodawajcie stopniowo serek homogenizowany.
- Na koniec pierwszej fazy przygotowania sera, dodajcie do masy świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
- W ok. 1/4 szklanki zimnej wody rozpuśćcie żelatynę i odstawcie do napęcznienia.
- Gotową żelatynę lekko podgrzejcie i dodajcie ostrożnie do masy serowej, cały czas mieszając łyżką całość.
- Przygotujcie tortownicę o średnicy 22 cm.
- Wyłóżcie dno tortownicy ciasteczkami.
- Wylejcie na biszkopty przygotowaną masę serową.
- Schłodźcie ciasto w lodówce przez ok. 2 godziny.
- Po tym czasie przygotujcie galaretkę na wierzch.
- Zalejcie proszek ok. 200 ml ciepłej wody i rozpuście, mieszając.
- Gdy galaretka zacznie tężeć, wylejcie ją na wierzch waszego ciasta.
- Odstawcie do schłodzenia na kolejne 2 godziny.