Zamiast wydawać krocie na sztuczne serniki od znanych producentów, zróbcie własny, cudowny sernik na zimno z sera białego i serków homogenizowanych! Wystarczy wziąć do ust jeden kęs tego sernika, by raz na zawsze zrezygnować z wybierania „gotowców” i półproduktów.

Jak zrobić pyszny sernik na zimno?

Sernik będzie idealnie gładki i puszysty, jeśli zmielicie twaróg 2-3 razy w maszynce. Z kolei wspaniały smak zapewni mu sok z cytryny. Słodki, lekko kwaśnawy, z finiszem w postaci efektownej, żółtawej galaretki w kolorach cytryny. Ach, aż ślinka cieknie!

Spód możecie przyrządzić z biszkoptu własnej roboty lub ciasteczek – biszkoptów czy herbatników. Wszystko gotowe? Nie pozostaje już nic innego, jak zakasać rękawy i brać się do pracy!

Przepis na sernik cytrynowy bez pieczenia

Składniki:

  • 50 dag sera białego półtłustego (ok. 2 kostki twarogu)
  • 50 dag serka homogenizowanego waniliowego (ok. 3-4 opakowania)
  • Niecałe 2 szklanki wody
  • 25 dag okrągłych biszkoptów (zamiast biszkoptów możecie użyć także herbatników lub krakersów)
  • 15 dag cukru pudru
  • 12 dag galaretki cytrynowej
  • 50 ml soku z cytryny (sok z ok. 1 cytryny)
  • 30 g żelatyny

Przygotowanie:

  1. Ser zmielcie w maszynce 2-3 razy. Im mocniej ser będzie zmielony, tym bardziej kremowy i puszysty będzie wasz sernik.
  2. Dodajcie do sera cukier puder.
  3. Zmiksujcie ser z cukrem i dodawajcie stopniowo serek homogenizowany.
  4. Na koniec pierwszej fazy przygotowania sera, dodajcie do masy świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
  5. W ok. 1/4 szklanki zimnej wody rozpuśćcie żelatynę i odstawcie do napęcznienia.
  6. Gotową żelatynę lekko podgrzejcie i dodajcie ostrożnie do masy serowej, cały czas mieszając łyżką całość.
  7. Przygotujcie tortownicę o średnicy 22 cm.
  8. Wyłóżcie dno tortownicy ciasteczkami.
  9. Wylejcie na biszkopty przygotowaną masę serową.
  10. Schłodźcie ciasto w lodówce przez ok. 2 godziny.
  11. Po tym czasie przygotujcie galaretkę na wierzch.
  12. Zalejcie proszek ok. 200 ml ciepłej wody i rozpuście, mieszając.
  13. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylejcie ją na wierzch waszego ciasta.
  14. Odstawcie do schłodzenia na kolejne 2 godziny.