Chlebek ziołowy Jakuba Kuronia, fani za nim szaleją. Składa się go w harmonijkę i można odrywać palcami.
Adobe Stock
Newsy

Przepis na obłędny chlebek ziołowy Jakuba Kuronia. Można odrywać go palcami

Jaka przygotować przekąskę na spotkanie towarzyskie, która będzie smakowała każdemu?

Nietypowy sposób składania ciasta przed pieczeniem powoduje, że staje się ono łatwe do odrywania palcami. Pokazujemy tak je składa Jakub Kuroń.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie sosy zrobić do chlebka Jakuba Kuronia?

Ten ziołowy chleb jest idealną przekąską na spotkania towarzyskie. Żeby go jeść, nie trzeba siedzieć przy stole. Chleb odrywacie palcami i maczacie w sosie, nie przerywając rozmów z przyjaciółmi. Pieczywo jest puszyste i miękkie. Ma przyjemny, ziołowo-czosnkowy smak, choć masło, którym smarowane jest ciasto może mieć też inne smaki. Ten wariant pieczywa dobrze będzie smakował z masłem orzechowym.

A jakie sosy zrobić do chleba? Puszysty drożdżowy kawałek, po oderwaniu od całego chleba dobrze jest zamoczyć w jakimś sosie. W oryginalnym przepisie Jakuba Koronia jest propozycja, żeby jako sosu użyć po prostu… ketchupu.

Jaki sos będzie najlepszy zamiast ketchupu?

  • Domowy sos pomidorowy
  • Sos pomidorowo-paprykowy
  • Sos szpinakowy
  • Sos serowy
Zobacz także
Błyskawiczne domowe bułki. Wyjdą doskonałe jeśli podczas pieczenia zrobicie tę 1 rzecz

Błyskawiczne domowe bułki. Wyjdą doskonałe, jeśli podczas pieczenia zrobicie tę 1 rzecz

Jakub Kuroń podał przepis na szyszki rodem z PRL-u. Potrzebujecie tylko 3 składników

Jakub Kuroń podał przepis na szyszki rodem z PRL-u. Potrzebujecie tylko 2 składników

Przepis na chlebek czosnkowy Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Kilka gałązek świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • Czarny pieprz
  • Ketchup — do podania

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozkruszcie, wymieszajcie z połową wody i cukrem. Odstawcie w ciepłe miejsce, na około 15 minut, aż zaczną się pienić.
  2. Do dużej miski przesiejcie mąkę pszenną, dodajcie sól, olej roślinny, pozostałą wodę i pracujący zaczyn. Wymieszajcie składniki, aż się połączą.
  3. Masę przełóżcie na blat i wyróbcie gładkie, elastyczne ciasto. Przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce, na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. W tym czasie przygotujcie masło czosnkowo – ziołowe. Wymieszajcie miękkie masło, posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i czarny pieprz.
  5. Wyrośnięte ciasto zagniećcie. Rozwałkujcie na prostokąt o grubości 0,5 cm. Posmarujcie całą powierzchnię masłem czosnkowo – ziołowym i pokrójcie w pasy szerokości 5 cm.
  6. Pasy składajcie w „harmonijkę”, układajcie tortownicy.
  7. Piekarnik rozgrzejcie do 190°C „góra – dół” i pieczcie 40-45 minut.

Źródło: Instagram/gotujzkuroniem

Przepis na śledzie musztardowe Jakuba Kuronia......
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Przepis na śledzie musztardowe Jakuba Kuronia. Wypróbujcie przepis i przyrządźcie je potem na święta
Jak zrobić śledzika w sosie musztardowym? Będziecie potrzebowali dwóch rodzajów musztardy i miodu. I oczywiście śledzia.

Zaczyna się śledziowy czas. Przed świętami ten gatunek ryby cieszy się ogromną popularnością w Polsce od wieków. Wiązało się to z przygotowaniami do katolickich świąt, adwentem, postem i niejako wskazanym w tym czasie jedzeniem ryb. Nie bez znaczenia jest też to, że śledź jest delikatną rybą, którą większość osób po prostu uwielbia. A ilość sposobów przyrządzenia surowego, marynowanego, smażonego śledzia jest tak duża, że można o nim mówić bez końca. Miłośnikiem śledzi jest także kucharz, Jakub Kuroń, który postanowił za pośrednictwem swoich mediów społecznościowych rozbudzić wam apetyty na rybę: - Uwielbiam śledzie! Dlatego do Świąt będę Was zasypywał moimi przepisami na tę rybę! Dziś śledzie w sosie musztardowym!         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przepis na śledzie musztardowe Jakuba Kuronia Składniki: 600 g filetów śledziowych w oleju 5 łyżek musztardy wikinga 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu np. lipowego 2 żółtka 100 ml oleju np. rzepakowego 1 cebula Sól i pieprz Przygotowanie: Jeżeli śledzie są słone namoczcie je w mleku, aż stracą nadmierną słoność. Powinno to trwać 3-4 godziny. Osuszcie rybę i pokrójcie na niewielkie kawałki. W osobnej misce wymieszajcie 2 rodzaje musztardy, miód, żółtka. Zacznijcie powoli wlewać olej cały czas mieszając rózgą, aż do połączenia składników. Doprawcie solą i pieprzem do smaku. Na...

Śledź po skandynawsku Jakuba Kuronia. Poznajcie rytuał klanu Kuroniów
Instagram / Jakub Kuroń, Adobe Stock
Newsy
Śledzie po skandynawsku Jakuba Kuronia. Zróbcie je wcześniej, by składniki się „przegryzły”
Tę rybę przyrządzaną na przystawkę zawsze lepiej jest zrobić kilka dni wcześniej, a śledzia korzennego nawet do 2 tygodni wcześniej. Tylko tak składniki mogą się „przegryźć”

Rozpoczął się śledziowy sezon. Jakub Kuroń podaje przepis na śledzia i podpowiada, że danie świetnie się sprawdzi jako przekąska karnawałowa. Przygotujcie je w towarzystwie innych śledzi np. po kaszubsku, po żydowsku czy śledzi w sosie musztardowym. Rodzinne przepisy na śledzie Kuroniów W tej kucharskiej rodzinie śledziami zajadano się od zawsze. Jakub Kuroń uważa, że jego dzisiejsze umiejętności, to zasługa jego ojca, Macieja Kuronia: - Nieskromnie przyznam, że w przygotowywaniu śledzi radze sobie całkiem nieźle. Bez wątpienia bardzo duża w tym zasługa mojego taty. To on nauczył mnie wszystkiego na temat tej ryby. Razem zawsze zajmowaliśmy się śledziami na wigilijny stół, to był nasz rytuał. Przepisów na dania ze śledzi jest dużo. Kuroń proponuje śledzia w pomidorach, po skandynawsku:  - Szczególnie dumny jestem ze śledzia po skandynawsku. Przez wiele lat zabierałem się do napisania przepisu, który zawsze robiłem na oko. Teraz na szczęście udało mi się przenieść go na „papier”. - Pamiętajcie, aby użyć jak najlepszego śledzia, to gwarancja sukcesu.          Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przepis na skandynawskie śledzie Jakuba Kuronia Składniki: 600 g filetów śledziowych w oleju 2 małe cebule 500 ml wody 25 goździków 8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 10 ziaren pieprzu czarnego 2 kawałki kory cynamonu 1 ząbek czosnku 4 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego 1...

Jakub Kuroń „wziął się za siebie”. Kucharz schudł 7 kg w 3 miesiące dzięki specjalnej diecie
Instagram
Newsy
Jakub Kuroń „wziął się za siebie”. Kucharz schudł 7 kg w 3 miesiące dzięki specjalnej diecie
Dla niemal każdego kucharza słowo „dieta” to ostatnie słowo, które chciałby usłyszeć. Przepyszne zupy, treściwe drugie dania, rozpływające się w ustach desery – gdzie tu miejsce na redukcję, kiedy na stole co rusz pojawiają się pyszności?

Jakub Kuroń to znany i lubiany kucharz młodego pokolenia, który zdobywa coraz większą popularność i sympatię. Tym razem jednak weźmiemy na warsztat dietę popularnego kucharza, bo w bardzo krótkim czasie udało mu się zgubić 7 kilogramów. Jak chudł Jakub Kuroń? Jakub Kurón postanowił wziąć się za siebie. Decyzję o wejściu w reżim odchudzający podjął w marcu i od tamtej pory święci niemal same sukcesy. Przez pierwsze miesiące schudł 7 kg, po czym wcale nie zamierzał osiąść na laurach: – Dzisiaj śmiało mogę powiedzieć, że to jedna z najlepszych decyzji, jakie podjąłem w życiu. W ciągu 3 miesięcy waga poszła w dół o 7 kg, sylwetka nabrała kształtów. Ja natomiast jestem w dużo lepszej kondycji zarówno psychicznej, jak i fizycznej (…). Dziękuje i przepraszam, że się chwale, ale jestem z siebie cholernie dumny – szczerze napisał na Instagramie szczęśliwy Jakub Kuroń. Jak to zwykle bywa, na zrzucenie zbędnych kilogramów nałożyło się w przypadku Kuronia kilka czynników. Nie obyło się oczywiście bez treningów w pocie czoła. Swoje zrobiło też odpowiednie odżywianie. Kuroń musiał zrezygnować z najbardziej tuczących smakołyków i wprowadzić do swojego jadłospisu więcej świeżych warzyw . Jakub Kuroń kontynuuje rodzinną tradycję Jego ojca, Macieja, kochała cała Polska za sympatyczne i ciepłe programy telewizyjne, w których prezentowane były smakołyki nie tylko polskiej kuchni. Coś wspólnego z kulinariami miał także dziadek Jakuba, czyli Jacek. Opozycjonista z czasów PRL-u przeszedł w latach 90. na drugą stronę barykady i stał się ministrem pracy i polityki socjalnej. Zgodnie ze swoimi przekonaniami nie miał jednak w głowie siedzenia wyłącznie za biurkiem. Dziadek Jakuba zasłynął choćby z publicznego rozdawania...

kapuśniak przepis Kuroń
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy
Niezastąpiona receptura na pyszny i zdrowy kapuśniak. Kuroń się wygadał
Nic tak nie zachęca do gotowania zup, jak mróz za oknem. Sezon jesienno-zimowy jest więc szczególnie obfity w tego typu potrawy. Wśród nich nie może oczywiście zabraknąć pysznego kapuśniaku! Ten z przepisu Jakuba Kuronia na pewno wam posmakuje!

Jakub to syn słynnego kucharza Macieja Kuronia. To właśnie po nim mężczyzna odziedziczył miłość do gotowania. Dania z przepisów Jakuba od lat pieszczą podniebienia Polaków. Nie inaczej jest w przypadku kapuśniaku! Przepis na kapuśniak Będziesz potrzebować 400 gramów kiszonej kapusty 400 gramów żeberek wieprzowych 2 litry wody 3 duże ziemniaki 3 ząbki czosnku Olej do smażenia Włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek pora i selera Przyprawy i zioła: pieprz, sól, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, kminek, majeranek, pietruszka (najlepiej świeża, ale może być też suszona) Przygotowanie Żeberka dokładnie umyj, mięso pokrój na mniejsze kawałki, a następnie dopraw solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i umieść pokrojone żeberka. Podsmaż na rumiany kolor z obu stron. Po kilku minutach zdejmij mięso z patelni i przełóż do dużego garnka (na razie nie wstawiaj go na ogień). Cebulę obierz i pokrój w niewielką kosteczkę, a następnie umieść na tej samej patelni, na której smażyłaś żeberka i zeszklij. Po minucie dodaj poszatkowanego pora, zamieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost na patelnię, na której smaży się cebula i por. Całość dopraw łyżeczką majeranku oraz kminku, zamieszaj i smaż jeszcze przez ok. 1 minutę. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz i pokrój w kostkę lub, jeśli wolisz, w plasterki, a następnie umieść w garnku z żeberkami. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej dwoma litrami wody i gotuj przez ok. 35 minut. W tym czasie, w oddzielnym garnku ugotuj obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki.  Do kapuśniaku dodaj usmażoną wcześniej cebulę z porem. Z kapusty kiszonej odlej wodę, a następnie ją...