Nietypowy sposób składania ciasta przed pieczeniem powoduje, że staje się ono łatwe do odrywania palcami. Pokazujemy tak je składa Jakub Kuroń.

Jakie sosy zrobić do chlebka Jakuba Kuronia?

Ten ziołowy chleb jest idealną przekąską na spotkania towarzyskie. Żeby go jeść, nie trzeba siedzieć przy stole. Chleb odrywacie palcami i maczacie w sosie, nie przerywając rozmów z przyjaciółmi. Pieczywo jest puszyste i miękkie. Ma przyjemny, ziołowo-czosnkowy smak, choć masło, którym smarowane jest ciasto może mieć też inne smaki. Ten wariant pieczywa dobrze będzie smakował z masłem orzechowym.

A jakie sosy zrobić do chleba? Puszysty drożdżowy kawałek, po oderwaniu od całego chleba dobrze jest zamoczyć w jakimś sosie. W oryginalnym przepisie Jakuba Koronia jest propozycja, żeby jako sosu użyć po prostu… ketchupu.

Jaki sos będzie najlepszy zamiast ketchupu?

Zobacz także:

  • Domowy sos pomidorowy
  • Sos pomidorowo-paprykowy
  • Sos szpinakowy
  • Sos serowy

Przepis na chlebek czosnkowy Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Kilka gałązek świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • Czarny pieprz
  • Ketchup — do podania

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozkruszcie, wymieszajcie z połową wody i cukrem. Odstawcie w ciepłe miejsce, na około 15 minut, aż zaczną się pienić.
  2. Do dużej miski przesiejcie mąkę pszenną, dodajcie sól, olej roślinny, pozostałą wodę i pracujący zaczyn. Wymieszajcie składniki, aż się połączą.
  3. Masę przełóżcie na blat i wyróbcie gładkie, elastyczne ciasto. Przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce, na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. W tym czasie przygotujcie masło czosnkowo – ziołowe. Wymieszajcie miękkie masło, posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i czarny pieprz.
  5. Wyrośnięte ciasto zagniećcie. Rozwałkujcie na prostokąt o grubości 0,5 cm. Posmarujcie całą powierzchnię masłem czosnkowo – ziołowym i pokrójcie w pasy szerokości 5 cm.
  6. Pasy składajcie w „harmonijkę”, układajcie tortownicy.
  7. Piekarnik rozgrzejcie do 190°C „góra – dół” i pieczcie 40-45 minut.

Źródło: Instagram/gotujzkuroniem