Jajka faszerowane
Gotujmy.pl/czarrna
Newsy

Jajeka faszerowane wędzoną rybą będą hitem na wielkanocnym stole. Znikną w kilka minut

Jajka faszerowane to prosty pomysł na smaczne, niecodzienne śniadanie. Przy wielkanocnym stole chętnie zajadać się nimi będą wasi bliscy.
Magdalena Kieblesz
marzec 18, 2021

Aby zrobić przepyszne faszerowane jajka nie potrzeba mieć specjalnych umiejętności. To naprawdę proste ale bardzo efektowne danie. Poznajcie na nie przepis i zróbcie je na święta dla swojej rodziny!

Tak przygotowane jajka to uwielbiana pozycja na wielkanocnym stole. W końcu jajka są podstawą wiosennych, wielkanocnych świąt. 

Ozdabiamy je, malujemy na piękne kolorowe pisanki. To zajęcie uwielbiane przez całą rodzinę.

Jajka symbolizują nadzieję na życie wieczne. Nie może ich zabraknąć w święconce, a także podczas uroczystego śniadania wielkanocnego. 

Jajkiem, tak jak opłatkiem podczas Wigilii, dzielimy się z wszystkimi domownikami i składamy im życzenia szczęścia, zdrowia i pomyślności. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem

Do zrobienia jajek faszerowanych rybą będziecie potrzebować jajek, wędzonego pstrąga, ogórka kiszonego, cebuli, majonezu oraz maksymalnie 25 minut. Tak niewiele potrzeba, by stworzyć to pyszne arcydzieło na wielkanocny stół. 

Do zrobienia jajek faszerowanych wędzonym pstrągiem będziecie potrzebować: 

  • 4 jajka
  • 1/2 wędzonego pstrąga tęczowego
  • 1 większy ogórek kiszony
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 łyżka majonezu
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka umieśćcie w garnku, zalejcie wodą i ugotujcie je na twardo. W zależności od ich wielkości powinno to trwać od 6 do 10 minut. 
  2. Po upływie tego czasu ugotowane jajka odcedźcie z wrzątku i zalejcie zimną wodą.
  3. Gdy nie będą już gorące i odpowiednio przestygną obierzcie i przekrójcie je na pół
  4. Żółtka z jajek wyjmijcie, przełóżcie do miseczki i rozgniećcie je widelcem.
  5. Wędzonego pstrąga wędzonego oczyśćcie z ości.
  6. Kiszonego górka pokrójcie w plasterki. 
  7. Cebulę obierzcie z łupin i posiekajcie drobno. 
  8. Wszystkie składniki oprócz ogórka przełóżcie do miseczki z żółtkami jaj, wymieszajcie z majonezem i doprawcie do smaku.
  9. Gotową pastą napełniajcie połówki jajek a ich wierzch udekorujcie plasterkami kiszonego ogórka.

Tak przygotowane jajka są gotowe do podania na wielkanocny stół. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze