Smażony filet z kurczaka w panierce to ulubione danie wielu Polaków. Zwłaszcza tych nieco młodszych. Dzieciaki uwielbiają zwłaszcza tzw. nuggetsy, czyli małe kawałeczki kurzej piersi smażone w panierce, najlepiej doprawioną tak jak w restauracji KFC.
Nuggetsy zwykle podaje się z sosami. Sos ostry, sos tysiąca wysp, sos słodko-kwaśny – wybór w tej kwestii jest szeroki. Starsi smakosze wolą jednak raczej płaskie kotlety z kurczaka, przygotowane dość podobnie jak sznycle po wiedeńsku czy też po prostu jak schabowe.
Panierka zapewnia mięsu z piersi nie tylko chrupkość. Dzięki jej obecności, filet zachowuje nieco więcej wilgotności. Nie wysusza się zupełnie podczas smażenia. Dlatego też warto obtoczyć swojego fileta z piersi kurczaka w mące, jajku i bułce tartej.
Jak poprawić smak piersi kurczaka w panierce?
Doświadczeni kucharze twierdzą, że ciekawym pomysłem na jeszcze bardziej chrupiącą panierkę jest obtoczenie kawałków kurczaka w mące ziemniaczanej.
Zobacz także:
Zamiast tradycyjnego panierowania, kawałeczki kurczaka w skrobi powinno się smażyć dwukrotnie. Po pierwszym wysmażeniu, należy je wyłożyć na papierowy ręcznik, a za chwilę wysmażyć raz jeszcze.
Ten wybór zostawiamy już wam. Zastanówmy się za to, jak można jeszcze bardziej podkreślić smak samego mięsa z piersi kurczaka. Kurzy filet sam w sobie jest mięsem delikatnym i dobrze przyswajającym inne smaki. Można nadać mu nieco charakteru, skrapiając kawałki mięsa cytryną, a dopiero potem przystępować do panierowania.
Filet z kurczaka w panierce z cytryną
Składniki:
- Podwójny filet z kurczaka
- Bułka tarta
- 2 jajka
- Mąka pszenna
- 2 łyżki soku z cytryny (1-2 plastry)
- Sól
- Pieprz
- Olej
Przygotowanie:
- Mięso oczyśćcie z błonek, żył i tłuszczów.
- Pokrójcie filet na wybrane przez was kształty. Ważne, by kawałki nie były zbyt grube – mięso może nie wysmażyć się wówczas równomiernie.
- W razie potrzeby mięso można delikatnie rozbić tłuczkiem.
- Doprawcie mięso solą i pieprzem i skropcie je sokiem z cytryny.
- Panierujcie kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
- Smażcie na złoty kolor z obu stron na rozgrzanej patelni z olejem.
- Podawajcie np. z ziemniakami i kapustą kiszoną.