Kurczak w cytrynie
Gotujmy.pl/Ela Dz
Newsy

Obłędnie pyszny filet z kurczaka w panierce. Rozkosznie chrupiący i smaczny dzięki 1 składnikowi

Szukacie pomysłu na obiad? Kotlety z piersi kurczaka są dość naturalnym wyborem dla wielu z was. Warto go nieco urozmaicić.

Smażony filet z kurczaka w panierce to ulubione danie wielu Polaków. Zwłaszcza tych nieco młodszych.

Dzieciaki uwielbiają zwłaszcza tzw. nuggetsy, czyli małe kawałeczki kurzej piersi smażone w panierce, najlepiej doprawioną tak jak w restauracji KFC.

Nuggetsy zwykle podaje się z sosami. Sos ostry, sos tysiąca wysp, sos słodko-kwaśny – wybór w tej kwestii jest szeroki.

Starsi smakosze wolą jednak raczej płaskie kotlety z kurczaka, przygotowane dość podobnie jak sznycle po wiedeńsku czy też po prostu jak schabowe.

Panierka zapewnia mięsu z piersi nie tylko chrupkość. Dzięki jej obecności, filet zachowuje nieco więcej wilgotności. Nie wysusza się zupełnie podczas smażenia.

Dlatego też warto obtoczyć swojego fileta z piersi kurczaka w mące, jajku i bułce tartej.

Zobacz także
co jeść by schudnąć

Zjedzcie to przed snem a wasz tłuszcz będzie topił się, jak szalony. To naprawdę działa. Potwierdzone naukowo

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pomysły na zmiany

Doświadczeni kucharze twierdzą, że ciekawym pomysłem na jeszcze bardziej chrupiącą panierkę jest obtoczenie kawałków kurczaka w mące ziemniaczanej.

Zamiast tradycyjnego panierowania, kawałeczki kurczaka w skrobi powinno się smażyć dwukrotnie. Po pierwszym wysmażeniu, należy je wyłożyć na papierowy ręcznik, a za chwilę wysmażyć raz jeszcze.

Ten wybór zostawiamy już wam. Zastanówmy się za to, jak można jeszcze bardziej podkreślić smak samego mięsa z piersi kurczaka.

Kurzy filet sam w sobie jest mięsem delikatnym i dobrze przyswajającym inne smaki. Można nadać mu nieco charakteru, skrapiając kawałki mięsa cytryną, a dopiero potem przystępować do panierowania.

Zobacz także
Tomasz Sekielski dieta

Tomasz Sekielski jest lżejszy o 90 kg. Zdradził co jadł na śniadanie i obiad. Dania są tanie i łatwe do zrobienia

Filet z kurczaka w panierce

Składniki:

  • Podwójny filet z kurczaka
  • Bułka tarta
  • 2 jajka
  • Mąka pszenna
  • 2 łyżki soku z cytryny (1-2 plastry)
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie z błonek, żył i tłuszczów.
  2. Pokrójcie filet na wybrane przez was kształty. Ważne, by kawałki nie były zbyt grube – mięso może nie wysmażyć się wówczas równomiernie.
  3. W razie potrzeby mięso można delikatnie rozbić tłuczkiem.
  4. Doprawcie mięso solą i pieprzem i skropcie je sokiem z cytryny.
  5. Panierujcie kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  6. Smażcie na złoty kolor z obu stron na rozgrzanej patelni z olejem.
  7. Podawajcie np. z ziemniakami i kapustą kiszoną.

 

Kotlety z kurczaka
Kuchnia MagdaLeny/gotujmy.pl
Newsy
Tak dobrych kotletów z kurczaka nie jedliście. Tylko 3 składniki, a ile smaku
Pierś z kurczaka to smaczne mięso, ale szybko może zacząć się nam nudzić. Z naszym przepisem na kotlety odkryjecie je na nowo!

Nuggetsy, czyli kawałki mięsa w panierce – tak najczęściej przygotowujemy mięso z fileta piersi z kurczaka. Ze względu na jego delikatną strukturę i małą ilość tłuszczu, tę część kurczaka najchętniej jedzą zwykle nasi najmłodsi smakosze. Niestety czasem bywa tak, że mamy już dość monotonii i chcemy zmian w naszym jadłospisie. Dobrym rozwiązaniem na kurczakową rutynę będzie ten właśnie przepis. Potrzebujecie jedynie mięsa, pieczarek i sera – po wymieszaniu tych trzech składników z niewielką ilością mąki otrzymacie prawdziwe cudeńka. Radzimy od razu przygotować podwójną porcję. Te kotlety znikają z talerza w oka mgnieniu. Przepis na kotlety z kurczaka z dodatkiem pieczarek i sera żółtego Składniki: 25 dag fileta z piersi kurczaka 15 dag świeżych pieczarek 5-10 dag żółtego sera w kawałku cebula ząbek czosnku 2 jajka łyżka mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej przyprawa do kurczaka natka pietruszki sól i pieprz olej Przygotowanie: Mięso kroimy na drobne kawałeczki. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy ją na patelni. Pieczarki kroimy drobno i następnie dusimy przez ok. 5-10 min z cebulą. Mięso doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy usmażone pieczarki, starty ser żółty, wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Dodajemy jeszcze natkę pietruszki posiekaną drobno. Mieszamy całość dokładnie. Smażymy kotlety z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Uważajmy podczas przewracania kotletów – najlepiej gdy „złapiemy” je dwiema szpatułkami albo łyżkami. W przeciwnym wypadku kotlety mogą nam się rozpaść podczas smażenia. Podajemy z ziemniakami albo z ryżem i z surówką.

grzyby suszone w panierce przepis
Adobe Stock
Newsy
Mięciutkie i równocześnie chrupiące. Świąteczny przepis na grzyby w panierce od Roberta Makłowicza
Na świątecznym stole nie może zabraknąć grzybów – to wie nawet dziecko. Te w panierce, z przepisu Roberta Makłowicza, zachwycą każdego smakosza!

Znany polski krytyk kulinarny, Robert Makłowicz, postanowił zdradzić przepis na przepyszne grzyby suszone w panierce. Ich przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 minut!  Przepis na suszone grzyby w panierce Będziesz potrzebować Ok. 100 gramów suszonych kapeluszy grzybów (najlepiej prawdziwków) 250 ml mleka 1 średniej wielkości jajko Woda Mąka pszenna Bułka tarta Masło Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie W niewielkiej miseczce umieść suszone grzyby, a następnie zalej je mlekiem i odstaw do namoczenia na całą noc. Tak przygotowane grzyby umieść w rondelku wraz z mlekiem, a następnie dodaj do nich troszkę wody. Całość zagotuj aż do miękkości. Po kilku minutach zdejmij rondelek z ognia, odsącz grzyby z mleka i wody, a następnie umieść w miseczce i przypraw solą oraz pieprzem. W niewielkim naczyniu rozkłóć jajko.  Na jednym talerzu umieść trochę mąki pszennej, a na drugim trochę bułki tartej. Oba produkty podłużą do panierowania. Grzyby mocz kolejno – najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła, a następnie umieść na niej panierowane grzyby. Całość smaż przez kilka minut, z każdej strony, aż do ładnego zarumienienia. Gotowe! Tak przygotowany przysmak serwuj od razu. Powinno się go jeść na świeżo.

Nuggetsy z kurczaka
maho/Adobe Stock
Zdrowie
Co się stanie, gdy będziecie regularnie jeść nuggetsy? Niektóre składniki mogą doprowadzić do długotrwałych problemów zdrowotnych!
Gotowe nuggetsy z kurczaka to szybkie i wygodne danie. Ich smak niemalże uzależnia. Chrupiące kąski mają jednak swoje ciemne strony. Czy są niezdrowe?

Świetnie przyrządzona panierka, smaczne mięso i trudna do opisania chrupkość – za to wszystko niektórzy z nas uwielbiają gotowe nuggetsy z kurczaka. Kupujemy je w sklepach, zamawiamy w barach. Ponadto często są ulubionym (niesłodkim) przysmakiem naszych dzieciaków. Jak nuggetsy szkodzą zdrowiu To danie, jak każda przetworzona żywność, ma swoje minusy. Dlatego jeżeli nie możemy się oprzeć po raz kolejny chrupiącej skórce i piersi z kurczaka, przemyślmy ten temat na spokojnie. Może czasem warto przyrządzić kurze mięso w domu, nieco innym sposobem? Nuggetsy z kurczaka sprzedawane na wynos to źródło nasyconych tłuszczów, których zbyt duże spożycie z pewnością zaszkodzi naszemu organizmowi. Ponadto w tych kawałeczkach kurzego mięsa obsmażonych we fryturze znajdziemy ogromne ilości sodu. To wszystko sprawi, że nuggetsy będą smaczne, ale ich wpływ na nasze zdrowie będzie opłakany. Tak nie stanie się oczywiście, jeżeli to danie występuje w naszej diecie tylko okazjonalnie. Jedzone regularnie nuggetsy, zwłaszcza w duecie z innymi fast-foodami, takimi jak frytki to prawdziwe zagrożenie dla naszego serca. Poszukiwanie zdrowego balansu Jakby tego było mało, taka dieta prowadzi w szybkim tempie do cukrzycy, a także przyspiesza przybieranie na wadze. Wspomniana nadwyżka sodu w organizmie, to z kolei szybka droga do podwyższonego ciśnienia tętniczego we krwi. O konsekwencjach tych chorób nikogo nie trzeba informować. Unikajmy więc zbyt dużej ilości pochłanianych nuggetsów i innych fast-foodów. Ważne, byśmy potrafili zaszczepić  odpowiednie zachowania żywieniowe wśród najmłodszych. Promujmy więc gotowanie we własnym domu i prowadzenie zdrowej i zbilansowanej diety wśród najbliższych. Co zamiast nuggetsów? Postarajmy się czasem o ugotowanie mięsa drobiowego. Idealnym...

Devolaille z oscypkiem
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Najlepszy sylwestrowy de volaille pod słońcem. Prawdziwe niebo w gębie
Sylwester to doprawdy najbardziej wystrzałowy dzień w roku. Wymaga więc od nas iście wystrzałowego dania, by zachwycić gości!

Kotlet de volaille – nie można chyba wyobrazić sobie bardziej francuskiej nazwy na jakiekolwiek danie. Tymczasem ta smaczna potrawa wcale nie pochodzi znad Sekwany. To bowiem specjalność kuchni rosyjskiej! Aby jeszcze bardziej zagmatwać sprawę nazewnictwa popularnego „dewolaja”, możemy dodać, że w rosyjskojęzycznym świecie to smaczne danie funkcjonuje dziś jako „kotlet po kijowsku”… Panierowane i zwinięte w rulon piersi kurczaka z nadzieniem, swoje korzenie mają właśnie w XIX-wiecznym Imperium Rosyjskim. Skąd wzięła się więc ta majestatycznie brzmiąca francuska nazwa „de volaille”? Legenda głosi, że szynkarze z Rosji i Ukrainy starali w ten właśnie osobliwy sposób reklamować nowo przyrządzone kotlety. Po francusku „de vollailie” oznacza po prostu „z drobiu”. Już teraz zrozumiałe jest więc, dlaczego ta francuskojęzyczna potrawa popularna jest tylko we wschodniej Europie – we Francji mało kto o niej słyszał. Ale czy to ważne? Istotniejsze dla nas jest to, że ten rosyjski kulinarny wynalazek jest naprawdę smaczny! Przepis na kotlet de volaille Składniki: 2 piersi z kurczaka 30 g masła Kilka łyżek bułki tartej Kilka łyżek mąki 1 jajko Sól i pieprz Olej rzepakowy Opcjonalnie – ser żółty (np. oscypek) Przygotowanie: Piersi z kurczaka dzielimy na pół i rozbijamy tłuczkiem na cieńsze placki, a następnie solimy i pieprzymy. Na każdym kotlecie układamy pokrojone  masło i zawijamy w coś na kształt roladek. W wersji z serem żółtym, w tym momencie wkładamy go do naszych de volaille’ów. Przygotowujemy na trzech talerzach panierkę – mąkę, roztrzepane jajko i bułkę tartą. Obtaczamy roladki w mące, jajku i bułce, a potem smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z...