Kurczak w cytrynie
Gotujmy.pl/Ela Dz
Newsy

Obłędnie pyszny filet z kurczaka w panierce. Rozkosznie chrupiący i smaczny dzięki 1 składnikowi

Szukacie pomysłu na obiad? Kotlety z piersi kurczaka są dość naturalnym wyborem dla wielu z was. Warto go nieco urozmaicić.
Hubert Rój
styczeń 28, 2021

Smażony filet z kurczaka w panierce to ulubione danie wielu Polaków. Zwłaszcza tych nieco młodszych.

Dzieciaki uwielbiają zwłaszcza tzw. nuggetsy, czyli małe kawałeczki kurzej piersi smażone w panierce, najlepiej doprawioną tak jak w restauracji KFC.

Nuggetsy zwykle podaje się z sosami. Sos ostry, sos tysiąca wysp, sos słodko-kwaśny – wybór w tej kwestii jest szeroki.

Starsi smakosze wolą jednak raczej płaskie kotlety z kurczaka, przygotowane dość podobnie jak sznycle po wiedeńsku czy też po prostu jak schabowe.

Panierka zapewnia mięsu z piersi nie tylko chrupkość. Dzięki jej obecności, filet zachowuje nieco więcej wilgotności. Nie wysusza się zupełnie podczas smażenia.

Dlatego też warto obtoczyć swojego fileta z piersi kurczaka w mące, jajku i bułce tartej.

Zobacz także

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Pomysły na zmiany

Doświadczeni kucharze twierdzą, że ciekawym pomysłem na jeszcze bardziej chrupiącą panierkę jest obtoczenie kawałków kurczaka w mące ziemniaczanej.

Zamiast tradycyjnego panierowania, kawałeczki kurczaka w skrobi powinno się smażyć dwukrotnie. Po pierwszym wysmażeniu, należy je wyłożyć na papierowy ręcznik, a za chwilę wysmażyć raz jeszcze.

Ten wybór zostawiamy już wam. Zastanówmy się za to, jak można jeszcze bardziej podkreślić smak samego mięsa z piersi kurczaka.

Kurzy filet sam w sobie jest mięsem delikatnym i dobrze przyswajającym inne smaki. Można nadać mu nieco charakteru, skrapiając kawałki mięsa cytryną, a dopiero potem przystępować do panierowania.

Zobacz także

Filet z kurczaka w panierce

Składniki:

  • Podwójny filet z kurczaka
  • Bułka tarta
  • 2 jajka
  • Mąka pszenna
  • 2 łyżki soku z cytryny (1-2 plastry)
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie z błonek, żył i tłuszczów.
  2. Pokrójcie filet na wybrane przez was kształty. Ważne, by kawałki nie były zbyt grube – mięso może nie wysmażyć się wówczas równomiernie.
  3. W razie potrzeby mięso można delikatnie rozbić tłuczkiem.
  4. Doprawcie mięso solą i pieprzem i skropcie je sokiem z cytryny.
  5. Panierujcie kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  6. Smażcie na złoty kolor z obu stron na rozgrzanej patelni z olejem.
  7. Podawajcie np. z ziemniakami i kapustą kiszoną.

 

Komentarze