Obłędnie pyszny filet z kurczaka w panierce. Rozkosznie chrupiący i smaczny dzięki 1 składnikowi
Adobe Stock
Newsy

Obłędnie pyszny filet z kurczaka w panierce. Dodajcie do niego ten 1 składnik, a wyjdzie lepiej niż zwykle

Szukacie pomysłu na obiad? Kotlety z piersi kurczaka są dość naturalnym wyborem dla wielu z was. Warto go nieco urozmaicić.

Smażony filet z kurczaka w panierce to ulubione danie wielu Polaków. Zwłaszcza tych nieco młodszych. Dzieciaki uwielbiają zwłaszcza tzw. nuggetsy, czyli małe kawałeczki kurzej piersi smażone w panierce, najlepiej doprawioną tak jak w restauracji KFC.

Nuggetsy zwykle podaje się z sosami. Sos ostry, sos tysiąca wysp, sos słodko-kwaśny – wybór w tej kwestii jest szeroki. Starsi smakosze wolą jednak raczej płaskie kotlety z kurczaka, przygotowane dość podobnie jak sznycle po wiedeńsku czy też po prostu jak schabowe.

Panierka zapewnia mięsu z piersi nie tylko chrupkość. Dzięki jej obecności, filet zachowuje nieco więcej wilgotności. Nie wysusza się zupełnie podczas smażenia. Dlatego też warto obtoczyć swojego fileta z piersi kurczaka w mące, jajku i bułce tartej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak poprawić smak piersi kurczaka w panierce?

Doświadczeni kucharze twierdzą, że ciekawym pomysłem na jeszcze bardziej chrupiącą panierkę jest obtoczenie kawałków kurczaka w mące ziemniaczanej.

Zamiast tradycyjnego panierowania, kawałeczki kurczaka w skrobi powinno się smażyć dwukrotnie. Po pierwszym wysmażeniu, należy je wyłożyć na papierowy ręcznik, a za chwilę wysmażyć raz jeszcze.

Ten wybór zostawiamy już wam. Zastanówmy się za to, jak można jeszcze bardziej podkreślić smak samego mięsa z piersi kurczaka. Kurzy filet sam w sobie jest mięsem delikatnym i dobrze przyswajającym inne smaki. Można nadać mu nieco charakteru, skrapiając kawałki mięsa cytryną, a dopiero potem przystępować do panierowania.

Zobacz także
Najlepsza marynata do filetu z kurczaka. Do pieczenia, smażenia i grillowania

Najlepsza marynata do filetu z kurczaka. Do pieczenia, smażenia i grillowania

Pierś z kurczaka

Jak sprawdzić w sklepie czy filet z kurczaka jest świeży? Jeśli zauważycie ten szczegół, nigdy go nie kupujcie

Filet z kurczaka w panierce z cytryną

Składniki:

  • Podwójny filet z kurczaka
  • Bułka tarta
  • 2 jajka
  • Mąka pszenna
  • 2 łyżki soku z cytryny (1-2 plastry)
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie z błonek, żył i tłuszczów.
  2. Pokrójcie filet na wybrane przez was kształty. Ważne, by kawałki nie były zbyt grube – mięso może nie wysmażyć się wówczas równomiernie.
  3. W razie potrzeby mięso można delikatnie rozbić tłuczkiem.
  4. Doprawcie mięso solą i pieprzem i skropcie je sokiem z cytryny.
  5. Panierujcie kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  6. Smażcie na złoty kolor z obu stron na rozgrzanej patelni z olejem.
  7. Podawajcie np. z ziemniakami i kapustą kiszoną.
kotlety z fileta z piersi kurczaka
Adobe Stock
Newsy
Mięciutkie i soczyste panierowane kotlety z piersi kurczaka. Dzięki sekretnej przyprawie będą smakować niesamowicie
Nie macie pomysłu na fileta z piersi kurczaka? Dzisiaj proponujemy wam usmażyć go w nietypowy sposób.

To nie będą zwykłe, oklepane nuggetsy, czyli małe kąski piersi z kurczaka w panierce. Dla odmiany możecie przyrządzić je w nieco większych rozmiarach. Dlatego nieodzowne będzie delikatne rozbicie piersi z kurczaka na bardziej płaskie kotlety, nieco przypominające schabowe. Interesujący miks Do tej czynności potrzebny będzie tłuczek do kotletów. Pamiętajcie tylko, by nie rozbijać swoich filetów tą samą końcówką, którą rozbijacie schabowe! Kratkowana powierzchnia tłuczka, mogłaby wręcz zmiażdżyć delikatną pierś z kurczaka. Lepiej zrobić to płaskim tłuczkiem lub tym z podłużnymi zagłębieniami. Kiedy już będziecie mieli gotowe drobiowe kotlety, postarajcie się o ich ciekawą oprawę. A ta będzie możliwa dzięki dodatkom. Na dziś proponujemy interesujący miks skórki z cytryny i tartego parmezanu. Cytryna ożywi kotlety, a parmezan nada im głębszego smaku. Po prostu pycha! Wiemy, że niektórzy mogą mieć problemy z dostaniem w sklepie tego właśnie sera. Nie macie się czego obawiać. Parmezan śmiało można zastąpić innym twardym, żółtym serem.  Doskonale nada się angielski cheddar, twarda gouda czy też na przykład litewski dziugas czy włoski grana padano. Taki oto przepyszny i intensywny w smaku ser zetrzyjcie na tarce. Nie będziecie potrzebowali go zbyt dużo. Oprócz tego możecie do roztrzepanego na panierkę jajka, dodać także nieco zielonej pietruszki. Jeżeli oczywiście macie jeszcze jej zapasy w zamrażarce! Całość dopełnia obowiązkowy zestaw, czyli bułka tarta i mąka. Tak przygotowane kotlety, podajcie z ziemniakami i dowolnie wybranymi dodatkami. Pycha! Pyszne kotlety z piersi kurczaka Składniki: Pierś z kurczaka (podwójna) 2 jajka Mąka pszenna Bułka tarta Ok. 5 dag tartego, twardego sera żółtego ...

Kotleciki szu szu
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Znacie kotleciki szu szu? Raz, dwa i obiad gotowy. Z talerzy znikają jeszcze szybciej
Ryż i kotleciki szu szu – perfekcja rodem z Azji. Nie oprzecie się tej kombinacji aromatycznych przypraw i delikatnego smaku kurczaka.

Nie macie na potrawę z piersi kurczaka? Wypróbujcie tego oto właśnie dania. Kawałeczki kurczaka wysmażycie na złoty kolor, a mimo tego nie stracą swojej soczystości. Jak to możliwe? Już spieszymy z wyjaśnieniami. Tajną bronią podczas panierowania kurczaka będzie mąka ziemniaczana. Bez mąki pszennej, bez bułki tartej, a nawet bez jajka! Zapytacie, czy to w ogóle możliwe? Oczywiście, wystarczy tylko obtoczyć kawałki mięsa w skrobi. Zanim przejdziecie jednak do panierki, wcześniej wasze kotleciki szu szu muszą odstać swoje w marynacie. To właśnie intensywna w smaku mieszanka kilku składników nada waszemu mięsu mocny, wyrazisty, azjatycki smak. Poczujecie orient w swojej kuchni, gdy zamarynujecie kurczaka w czosnku i ostrej papryce i podacie go potem z ryżem. Szu szu i gotowe! Skąd nietypowa nazwa kotlecików szu szu? Wydaje się, że nie sięga ona swoimi korzeniami do któregoś z azjatyckich języków. Szu szu to nic innego jak polska językowa wariacja na temat szybkiego obiadu z chińskim sznytem. Zanim przejdziemy do przepisu, na koniec jeszcze jedna uwaga dotycząca smażenia kotlecików szu szu. Jak sama nazwa wskazuje, mówimy o kotlecikach, a nie o kotletach. Krótko mówiąc – szu szu są naprawdę maleńkimi kawałeczkami kurczaka. Weźcie to pod rozwagę w czasie smażenia mięsa na patelni. Dosłownie kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni wystarczy, by kotleciki dosmażyły się w środku Dzięki krótkiemu czasowi smażenia i zastosowaniu panierki z bułki tartej, kawałeczki będą wciąż delikatnie wilgotne w środku. Przepis na kotleciki szu szu Składniki: Pierś z kurczaka 2-3 ząbki czosnku Papryka mielona słodka Papryka wędzona w proszku Kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany Sos sojowy (ewentualnie możecie użyć po prostu...

Devolaille z oscypkiem
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Dewolaje z tym dodatkiem rządzą. Aż trudno uwierzyć, czym zostały nadziane. Pomysł jest wręcz genialny
Masło, masło z pietruszką, a może ser? Dodatków do kotletów z kurczaka, czyli popularnych dewolajów jest co niemiara. A co powiecie na oscypka?

Kotlet de volaille mimo swej nazwy wcale nie pochodzi z Francji. Jako pierwsi tego rodzaju zawijasy z drobiowego mięsa zaczęli przyrządzać kucharze w Rosji i na Ukrainie. De volaille po francusku oznacza ni mniej, ni więcej jak: „z drobiu”. Francuska nazwa miała po prostu zachęcić wybrednych klientów szynków i restauracji do zakupu takiego wyrobu. Kotlety z ubijanego drobiu z dodatkami są popularne i u nas. Przyrządzając dewolaja, musicie pamiętać o przekrojeniu fileta na pół, a potem właściwym jego zawinięciu. Po drodze jest jeszcze oczywiście ubicie go delikatnie tłuczkiem do mięsa. Podczas zawijania postarajcie się, by przekrojona część fileta znalazła się wewnątrz kotleta. Dzięki temu kotlet będzie stabilniejszy, a  wasze dodatki nie powinny wypłynąć na wierzch. Takie jak np. oscypek. Podhalański ser genialnie pasuje do smażonej w panierce piersi kurczaka. Spróbujcie! Dewolaj z oscypkiem - przepis Składniki:  2 piersi z kurczaka 2-3 oscypki Sól i pieprz Mąka pszenna Bułka tarta 2 jajka Olej do smażenia Przygotowanie: Piersi przekrójcie na pół i delikatnie rozbijcie na większe placki z użyciem folii spożywczej. Uważajcie, by mięso się nie porwało podczas ubijania. Ubity filet z piersi doprawcie solą i pieprzem. Do środka włóżcie podłużny kawałek oscypka i zawijajcie dewolaja w podobny sposób, jak zawija się gołąbki. Panierujcie kotlety kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażcie kotlety na oleju przez kilka minut na średnim ogniu, tak długo, by uzyskały złoty kolor i dosmażyły się w środku. Podawajcie z ulubioną surówką i ziemniakami. Smacznego!

Dzięki tej sztuczce schabowe będą rozpływały się w ustach. Stosują ją najwięksi szefowie kuchni
Adobe Stock
Newsy
Dzięki tej sztuczce kotlety schabowe będą rozpływały się w ustach. Stosują ją szefowie kuchni
Na kotletach schabowych niejedna gospodyni domowa zjadła już zęby. Co jest tajemnicą ich chrupkości na zewnątrz i miękkości w środku?

Odpowiedź na to pytanie nurtujące niejednego z adeptów sztuki kucharskiej zawarta jest w dwóch słowach. Marynata i panierka. To klucz do sprawnego i umiejętnego przygotowania kotletów schabowych. O panierce nie zapomną nawet początkujący. Ale czy stosowaliście w swoich kuchniach marynowanie mięsa schabowego? Jak marynować kotlety schabowe? Rozbite kotlety warto pomoczyć w mleku z dodatkiem plastrów cebuli przez dobrych kilka godzin. Taka kąpiel nada im wybitnie mięciutkiego smaku w środku. Tego typu postępowanie z mięsem na kotlety schabowe to standard w kuchniach dobrych restauracji. Na szerszą skalę taką marynatę rozpropagowała Magda Gessler. Jeżeli nie macie czasu na całoroczne moczenie kotletów w mlecznej marynacie, warto dłużej potrzymać je w jajku. Zróbcie to w czasie panierowania. Po obtoczeniu mięsa w mące, zostawcie je w jajku z dodatkiem łyżki mleka na kilka minut. Nawet taka „kuracja” powinna pomóc. Dzięki temu udadzą się wam chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Przepis na schabowe Składniki: Pokrojone na plastry mięso ze schabu wieprzowego – około 5 plastrów 2 jajka Mąka pszenna do panierowania Bułka tarta do panierowania Cebula Pół szklanki mleka Pieprz i sól Olej do smażenia lub smalec Przygotowanie: Kotlety rozbijcie na dość cienkie placki i doprawcie solą i pieprzem. Cebulę pokrójcie w piórka. Mięso przełóżcie do półmiska, obłóżcie cebulą i odstawcie na noc do lodówki lub przynajmniej na kilka godzin. Następnego dnia mięso należy solidnie odsączyć i przystąpić do panierowania. Najpierw zanurzcie mięso w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażcie schabowe na rozgrzanym oleju rzepakowym lub smalcu na złoto-brązowy kolor. Podawajcie tradycyjnie z ziemniakami puree i surówką. Smacznego!...