Wiele wskazuje na to, że zima powoli się kończy! Już niedługo schowacie czapki i ciepłe kurtki do szafy i wyciągniecie z niej swoje ulubione wiosenne ubrania. Ale co w sytuacji, gdy piękne kreacje z zeszłego sezonu okażą się być za ciasne?

Zimą niestety wszyscy mają skłonność do podjadania, więc nic dziwnego, jeśli na wadze przybyło wam kilka kilogramów. Teraz macie ostatni dzwonek na to, by zadbać o sylwetkę przed rozpoczęciem letniego sezonu!

W diecie odchudzającej świetnie sprawdzają się produkty sycące i przy tym zawierające rozsądną ilość kalorii. Zdecydowanie należy do nich mięso z kurczaka, które jest chude i trudno od niego przytyć. Stanowi świetną alternatywę dla tłustej wieprzowiny!

A w dodatku kurczaka można przyrządzać na nieograniczoną ilość sposobów. Dobrze smakuje zarówno smażony, jak i pieczony czy gotowany. Spróbujcie zrobić go z poniższego przepisu – jest bardzo prosty, a mięso wychodzi przepyszne!

Zobacz także:

Przepis na piersi z kurczaka z pesto

Delikatnie mięso z piersi z kurczaka z dodatkiem wspaniałego sosu na bazie pesto to świetny pomysł na lekki i mało kaloryczny obiad! Do przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • Pół szklanki sosu pomidorowego
  • 1 łyżka pesto
  • 3 ząbki czosnku
  • Chili
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Na blaszce połóżcie dwa arkusze papieru do pieczenia jeden na drugim.
  2. Mięso z piersi kurczaka umyjcie i wysuszcie papierowymi ręcznikami.
  3. Papier do pieczenia posmarujcie sosem pomidorowym.
  4. Mięso doprawcie chili, solą i pieprzem. Ponacinajcie mięso w poprzek od góry, do dołu i posmarujcie łyżką pesto.
  5. Następnie zawińcie szczelnie piersi z kurczaka w posmarowany sosem pomidorowym papier do pieczenia – powstaną wam „paczuszki” z mięsem w środku. Ważne jest, byście tak je zawinęli, aby sos nie wypłynął podczas pieczenia.
  6. Blachę z paczuszkami z mięsem wstawcie do rozgrzanego do 120 stopni piekarnika i pieczcie przez około 40 minut. Smacznego!