kurczak fit przepis
AdobeStock
Newsy

Obłędnie pyszna pierś z kurczaka w aromatycznym sosie. Obiad, który pomoże wam schudnąć

Szukacie sprawdzonych „fit” przepisów, które sprawdzą się przy diecie odchudzającej? Zróbcie tego lekkiego kurczaka zapiekanego z pysznym sosem!

Wiele wskazuje na to, że zima powoli się kończy! Już niedługo schowacie czapki i ciepłe kurtki do szafy i wyciągniecie z niej swoje ulubione wiosenne ubrania. Ale co w sytuacji, gdy piękne kreacje z zeszłego sezonu okażą się być za ciasne?

Zimą niestety wszyscy mają skłonność do podjadania, więc nic dziwnego, jeśli na wadze przybyło wam kilka kilogramów. Teraz macie ostatni dzwonek na to, by zadbać o sylwetkę przed rozpoczęciem letniego sezonu!

W diecie odchudzającej świetnie sprawdzają się produkty sycące i przy tym zawierające rozsądną ilość kalorii. Zdecydowanie należy do nich mięso z kurczaka, które jest chude i trudno od niego przytyć. Stanowi świetną alternatywę dla tłustej wieprzowiny!

A w dodatku kurczaka można przyrządzać na nieograniczoną ilość sposobów. Dobrze smakuje zarówno smażony, jak i pieczony czy gotowany. Spróbujcie zrobić go z poniższego przepisu – jest bardzo prosty, a mięso wychodzi przepyszne!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na piersi z kurczaka z pesto

Delikatnie mięso z piersi z kurczaka z dodatkiem wspaniałego sosu na bazie pesto to świetny pomysł na lekki i mało kaloryczny obiad! Do przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • Pół szklanki sosu pomidorowego
  • 1 łyżka pesto
  • 3 ząbki czosnku
  • Chili
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Jaka mąka do placków ziemniaczanych?

Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące

buraki

Jak ugotować buraki, żeby zachowały piękny, ciemny kolor? Ten trik babci zawsze działa

Przygotowanie:

  1. Na blaszce połóżcie dwa arkusze papieru do pieczenia jeden na drugim.
  2. Mięso z piersi kurczaka umyjcie i wysuszcie papierowymi ręcznikami.
  3. Papier do pieczenia posmarujcie sosem pomidorowym.
  4. Mięso doprawcie chili, solą i pieprzem. Ponacinajcie mięso w poprzek od góry, do dołu i posmarujcie łyżką pesto.
  5. Następnie zawińcie szczelnie piersi z kurczaka w posmarowany sosem pomidorowym papier do pieczenia – powstaną wam „paczuszki” z mięsem w środku. Ważne jest, byście tak je zawinęli, aby sos nie wypłynął podczas pieczenia.
  6. Blachę z paczuszkami z mięsem wstawcie do rozgrzanego do 120 stopni piekarnika i pieczcie przez około 40 minut. Smacznego!
Gołąbki z kurczakiem i kapustą. Łatwy przepis na obiad
Konczi/gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z kurczakiem i kapustą. Tak pyszne, że każdy poprosi o dokładkę
Pieczone gołąbki z kurczakiem i kapustą w sosie pomidorowym to prawdziwy hit. Wypróbujcie ten przepis!

Gołąbki z kurczakiem to świetny pomysł na niedrogi i prosty obiad dla całej rodziny. Szczególnie smaczne wychodzą zapiekane w piekarniku, z farszem z ryżu, mięsa i kapusty. Wypróbujcie przepis autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z kurczakiem Do przygotowania smacznych gołąbków z kurczakiem w sosie pomidorowym potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Główka kapusty włoskiej średniej wielkości 1 torebka ryżu (100 g) 500 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 kostka rosołowa 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka sosu sojowego Sól Pieprz Sos pomidorowy do gołąbków: Koncentrat pomidorowy 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 2 łyżki mąki Świeża natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Oczyśćcie kapustę z wierzchnich liści i wytnijcie głąb. Oparzcie kapustę, zdejmijcie z niej około 15 liści i zostawcie 1/3 kapusty. Z każdego liścia wytnijcie twarde łyko. Mięso z kurczaka umyjcie, włóżcie do garnka, dodajcie kostkę rosołową i zalejcie zimną wodą. Zagotujcie i gotujcie przez około 40 minut. W osolonej wodzie ugotujcie torebkę ryżu i ostudźcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno. Podobnie pokrójcie resztę kapusty. Gdy mięso już się ugotuje, zmielcie je w maszynce. Rozgrzejcie na patelni dwie łyżki oliwy i podsmażcie cebulę na złoty kolor. Po chwili dodajcie zmielone mięso z kurczaka oraz kapustę i podsmażajcie. Gdy farsz będzie już usmażony, przełóżcie go do dużej miski i wymieszajcie z ugotowanym ryżem. Doprawcie solą, pieprzem i wlejcie łyżeczkę sosu sojowego. Dokładnie wymieszajcie do połączenia wszystkich składników. Gotowy farsz połóżcie na przygotowane liście i dokładnie zawińcie – najpierw...

Pierś z kurczaka zapiekana z mozarellą
Patty/gotujmy.pl
Newsy
Zapiekana pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą. Łatwy przepis na błyskawiczny obiad
Pierś z kurczaka to jedno z najchętniej spożywanych przez nas mięs. Jak sprawić, by po przygotowaniu było soczyste? Rozwiązaniem może być ten przepis na zapiekankę.

Filety z piersi kurczaka to szlachetne, bogate w białko mięso. Lubią je szczególnie najmłodsi – zawiera w końcu o wiele mniej tłuszczu niż choćby mięso z podudzia. Ten mały szczegół sprawia także, że zupełnie różni się sposób przygotowania obu tych części kurczaka. Kiedy mięso z udka wymaga długiego pieczenia, smażenia czy duszenia, z piersią jest zupełnie odwrotnie. Jej delikatna tekstura bardzo źle znosi długą obróbkę termiczną. Mięso staje się wtedy wysuszone, niezależnie od tego czy było gotowane w zupie czy w sosie. Kurczak soczysty, a nie wysuszony Jak temu zaradzić? Odpowiedź może być tylko jedna – nie należy przesadzać z czasem obróbki cieplnej. Warto więc być ostrożnym, szczególnie gdy przygotowujemy kurczaka zapiekanego w sosie. Uważajmy, by sos nie był zbyt rzadki – do piekarnika należy wstawić gęsty sos, by nie czekać w nieskończoność na wyparowanie nadmiaru wody. W ten sposób nasza pierś wysuszy się na dobre. Przepis na szybką w przygotowaniu zapiekaną pierś z kurczaka z pomidorami i mozzarellą . Składniki: 2 piersi z kurczaka 200 ml przecieru pomidorowego Małe opakowanie zielonych oliwek Kawałek mozzarelli (1 kulka powinna wystarczyć) Oliwa z oliwek 2 łyżki papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka chilli w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku Sól i pieprz Przygotowanie: Zacznijmy od przygotowania sosu pomidorowego. W garnuszku zagotowujemy przecier pomidorowy z dodatkiem oliwy i przypraw (jeżeli chcemy, sos można przygotować na bazie cebuli i czosnku – podobnie jak w przypadku sosu bolońskiego). Na koniec gotowania do sosu wsypujemy starty na tarce ser mozzarella. Kurczaka kroimy na średniej wielkość i kostkę i...

Szaszłyki
gotujmy.pl/beatris
Newsy
Pomysł na błyskawiczny i tani obiad. Ogniste i soczyste szaszłyki z warzywami z patelni
Pomysł na błyskawiczny i tani obiad. Ogniste i soczyste szaszłyki z warzywami z patelni

Soczyste szaszłyki z kurczakiem i warzywami to świetny pomysł na obiad. Aromatyczne, opieczone mięso oraz warzywa w duecie z pikantnym sosem, będą smakować jeszcze lepiej.  Soczyste, aromatyczne szaszłyki z kurczakiem i warzywami Szaszłyki są pyszne, sycące i nisko kaloryczne. Niewiele jest też z nimi roboty. Wcale nie potrzebujemy grilla, aby je przyrządzić. Wystarczy patelnia grillowa albo zwykła.   Świetnie smakują zarówno z mięsa z piersi z kurczaka, karkówki, polędwiczek czy baraniny. Z mięsa wołowego również, musimy jednak pamiętać, że przygotowuje się je wtedy znacznie dłużej.   Przepis na pyszne szaszłyki Do zrobienia około 6 szaszłyków, będziecie potrzebować: 40 dag mięsa z piersi kurczaka 25 dag boczku wędzonego 3 pieczarki 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 2 cebule 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka Pieprz cayenne 2 łyżki oliwy Składniki na ognisty sos:  4 łyżki soku pomidorowego 5 łyżek keczupu pikantnego  1 opakowanie mieszanki do sosu  Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi, oczyszczamy z chrząstek i włókien i kroimy na większe kawałki, mniej więcej o wielkości 2,5 cm. Następnie przekładamy mięso do miski. Dodajemy 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, trochę pieprzu cayenne, 1 łyżkę oliwy i dokładnie mieszamy. Tak zamarynowane mięso, przekładamy na 10 minut do lodówki aby nabrało aromatu przypraw.  W międzyczasie, przygotowujemy resztę składników do szaszłyków. Boczek, cebulę i pieczarki kroimy w plasterki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Gdy mięso będzie już zamarynowane, nabijamy wszystkie składniki na szaszłykowe patyczki w dowolnej kolejności. Na patelni grillowej rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i...

skrzyedłka
gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy
Czas na coś pysznego. Te glazurowane skrzydełka z przepisu Ewy Wachowicz biją na głowę wszystkie inne
Skrzydełka to nie tylko pomysł grilla, ale i na niedzielne spotkanie z rodziną przy stole. Ten przepis sprawdzi się również podczas imprezy jako przekąska! Soczyste, aromatyczne mięso w połączeniu z chrupiącą, ostrą sałatką to duet idealny!

Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać. Tym razem podzieliła się ze swoimi odbiorcami znakomitym przepisem na przepyszne glazurowane skrzydełka. Obok takiego obiadu nikt nie przejdzie obojętnie!  Skrzydełka z kurczaka są smaczne i stosunkowo niedrogie. Idealnie sprawdzą się w przygotowaniu bardziej treściwego obiadu czy przekąski. To mięso jest neutralne w smaku, więc dużo w tej mierze zależy od użytych przypraw. Dobrze komponuje się z sosem sojowym, miodem czy ziołami.  Sprawdźcie jedyny w swoim rodzaju przepis na glazurowane skrzydełka!  Przepis na glazurowane skrzydełka  Składniki: 1 kg skrzydełek Marynata:  8 łyżek sosu sojowego 8 łyżek oliwy soku z ½ cytryny 4 łyżki miodu ½ łyżeczki soli kilka małych cebulek Sałata: 1 kapusta pekińska ½ łyżeczki chili 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki soli 2 łyżki oliwy Wykonanie: Z połowy cytryny wyciśnijcie sok, a następnie rozpuśćcie w nim miód. Do glazurowania najlepiej sprawdzą się miody jasne, takie jak akacjowy czy wielokwiatowy. Do powstałego syropu, dodajcie sos sojowy, sól i oliwę. Wszystkie składniki energicznie wymieszajcie, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Do powstałej marynaty włóżcie skrzydełka oraz dorzućcie kilka małych cebulek obranych z łupin. Tak przygotowane mięso przełóżcie wraz z sosem, cebulkami do zamkniętego opakowania. Zostawcie na kilka godzin w lodówce. Najlepiej jest to przygotować dzień wcześniej, przed pieczeniem bądź grillowaniem, aby wszystkie smaki mogły przejść. Wówczas należy w czasie leżakowania kilka razy przemieszać delikatnie skrzydełka, aby marynata oblała całe mięso. Ruszt lub naczynie żaroodporne dokładnie wysmarujcie olejem, aby skrzydełka do niego nie przywarły....