Pyszna kiszka ziemniaczana z piekarnika. Obłędne w smaku danie za mniej niż 10 zł
Adobe Stock
Newsy

Przepis na kiszkę ziemniaczaną z piekarnika. To wspaniałe chłopskie danie zrobicie za mniej niż 10 zł

Sposób na wykorzystanie ziemniaków? Pyszna kiszka ziemniaczana! To danie wschodniej kuchni jest naprawdę wyjątkowe i bardzo smaczne.

W polskiej kuchni istnieje mnóstwo sposobów na wykorzystanie ziemniaków: placki, kopytka, kartacze, kluski śląskie, farsz do pierogów czy klasyczne puree. Nic dziwnego – te warzywa są sycące, tanie, a odpowiednio doprawione mogą być przepyszne!

Jeżeli lubicie lekko pikantne ziemniaki, to na pewno posmakuje wam kiszka ziemniaczana. Sprawdźcie koniecznie przepis na to klasyczne danie – gwarantujemy, że będziecie wniebowzięci!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest kiszka ziemniaczana?

Kiszka ziemniaczana z pozoru wygląda jak zwykła kiełbasa. Wykorzystuje się do niej jelito wieprzowe, jednak zamiast nadziewać je zmielonym mięsem, do środka wkłada się farsz z… ziemniaków! Są różne sposoby przygotowywania, jednak w najbardziej klasycznym przepisie farsz do kiszki smakuje jak nieco bardziej ostra wersja tego przyrządzanego do ruskich pierogów.

Danie to przywędrowało do nas z Białorusi, gdzie nazywane jest „kiszka bulbianaja”. Popularne jest w sąsiadującym z tym krajem regionie Polski, czyli na Podlasiu. Kiszkę przyrządzają także Rosjanie, Ukraińcy i Litwini.

Zobacz także
Genialny sposób na jeszcze bardziej puszyste placki ziemniaczane. Zróbcie tę 1 rzecz z jajkami

Genialny sposób na jeszcze bardziej puszyste placki ziemniaczane. Zróbcie tę 1 rzecz z jajkami

Deruny to ukraińskie placki ziemniaczane. Od naszych różnią się 2 szczegółami

Deruny to ukraińskie placki ziemniaczane. Od naszych różnią się 2 szczegółami

Przepis na kiszkę ziemniaczaną z piekarnika

Składniki:

  • Jelita wieprzowe (ok. 50-60 cm)
  • 2 kg ziemniaków
  • 30 dag wędzonego podgardla
  • 1 cebula
  • Mąka ziemniaczana
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody.
  2. Podgardle zesmażyć na patelni i wytopić tłuszcz, a cebulę zetrzeć na małych oczkach.
  3. Następnie dodać podgardle i cebulę do ziemniaków. Wsypać przyprawę, dodać sól, pieprz i zagęścić mąką. Zamieszać.
  4. Tak przygotowanymi ziemniakami faszerujemy jelita, tak jak kiełbaski.
  5. Gotową kiszkę przekładamy na blachę, polewamy smalcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 2 do 3 godzin. Kiszka będzie gotowa, gdy się zarumieni na złoto.
Kiszka ziemniaczana Karola Okrasy z kaszą gryczaną. 1 składnik dodaje jej oryginalnego smaku
ONS/AdobeStock
Newsy
Kiszka ziemniaczana Karola Okrasy z kaszą gryczaną. 1 składnik dodaje jej oryginalnego smaku
Lubicie jeść kiszkę ziemniaczaną? Przygotujcie ją z przepisu Karola Okrasy. Kucharz dodaje do niej bardzo nietypowy składnik. Jaki?

Karol Okrasa regularnie przemierza kraj w poszukiwaniu nowych smaków. Dużą uwagę poświęca tradycyjnym, regionalnym potrawom. Jedną z nich jest kiszka ziemniaczana, którą miał okazję spróbować i przygotowywać na Podlasiu. Co to jest kiszka ziemniaczana? Kiszka ziemniaczana lub kiszka kartoflana – jest to potrawa, w której jelito wieprzowe wypełnia się farszem ze startych na tarce surowych ziemniaków, skwarek z boczku i podsmażonej cebuli. Danie następnie umieszcza się w piecu lub piekarniku. Po upieczeniu kiszka wygląda jak rumiana kiełbasa. Potrawa ta jest tradycyjnym daniem kuchni podlaskiej i kurpiowskiej. Co roku na przełomie maja i czerwca w Supraślu nieopodal Białegostoku, organizowane są mistrzostwa w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej. Przepis na kiszkę ziemniaczaną Karola Okrasy Jak przygotować kiszkę ziemniaczana z przepisu Karola Okrasy? Przygotujcie ziemniaki, kaszę, cebulę oraz aromatyczne przyprawy. Nie zapomnijcie też o pewnym tajemniczym składniku, jakim są pomidory z zalewy olejowej. Nie wahajcie się ich użyć, bo doskonale podkręcają smak tego dania. Składniki: 2 cebule 600 g starych surowych ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z zalewy olejowej 2 łyżki palonej kaszy gryczanej 1 naturalny, gruby flak wieprzowy sól grubo mielony pieprz oliwa sznurek spożywczy do wiązania Sposób przygotowania:  Cebule pokrójcie w drobną kostkę i powoli, na bardzo małym ogniu smażcie aż cebula nabierze ładnego, bursztynowego koloru. Do startych surowych ziemniaków dorzućcie posiekany drobno czosnek, suszony majeranek, pieprz ziołowy, pieprz czarny, najlepiej świeżo rozgnieciony,...

kiszka ziemniaczana
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Kiszka ziemniaczana z Podlasia zachwyca smakiem. Ten przepis sprawi, że się w niej zakochacie
Smaki podlaskie to zdecydowanie potrawy bazujące na ziemniakach. Wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju zachwyca smakiem.

Podlasie słynie swoim regionem ze względu na różnorodne potrawy, których głównym składnikiem są ziemniaki. Będąc w tych okolicach, grzech nie spróbować kiszki ziemniaczanej. Podbija kubki smakowe swoim wyjątkowym aromatem.  Właściwości ziemniaków Ziemniaki to jeden z produktów, który jest największym eksporterem naszego kraju. Jego popularność nie słabnie, a wręcz z czasem rośnie. Jest tak uniwersalnym warzywem, z którego można przygotować szereg potraw. Warto dodać, iż ma także cenne właściwości, pozytywnie wpływające na zdrowie. Mają wiele witamin i mikroelementów. Ziemniaki są bogate w potas, sód, magnez, wapń czy żelazo. Kiszka ziemniaczana z Podlasia - przepis Składniki: 30 dag wędzonego boczku 2 kg ziemniaków 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 łyżka przyprawy do ziemniaków 1 garść majeranku 4 jajka sól  pieprz 5 metrów jelita wieprzowego olej  Sos pomidorowy: 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 słoik koncentratu pomidorowego 1 łyżka mielonej słodkiej papryki mąka do zagęszczenia sosu kucharek maggi ostra papryka w proszku olej Wykonanie: Jelita wieprzowe moczcie w wodzie przez 8 godzin. Wędzony boczek pokrójcie w drobną kostkę, a następnie przesmażcie na patelni do zarumienienia. Ziemniaki obierzcie, a później zetrzyjcie na tarce jak do placków ziemniaczanych. Odciśnijcie nadmiar wody. Obraną cebulę również zetrzyjcie na tarce, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Tak przygotowane warzywa dodajcie do ziemniaków razem z przesmażonym boczkiem, przyprawą do ziemniaków, majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie. Jelita odciśnijcie z wody, a następnie potnijcie na...

jak zrobić placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
Gotujmy.pl
Newsy
Nie wiecie co zrobić z ziemniakami z obiadu? Przyrządźcie z nich przepyszne placki ziemniaczane w 10 minut
To szybki i prosty przepis w sam raz na początek tygodnia. Czyli czas, w którym w lodówce zalegają jeszcze ziemniaki z niedzielnego obiadu. Przed wami placki z gotowanych ziemniaków!

Kiedy z rozpędu obierzecie za dużo ziemniaków na niedzielny obiad, potem na początku tygodnia nie ma wyjścia – trzeba zużyć je w inny sposób. Zwykle wybieracie więc zrobienie pierogów, klusków śląskich czy kopytek. Mamy dla was alternatywę. Będzie to ciekawa opcja zwłaszcza dla zadeklarowanych fanów placków ziemniaczanych. Okazuje się, że z ugotowanych ziemniaków też można zrobić coś podobnego! Jak można urozmaicić przepis na placki z gotowanych ziemniaków? Wystarczy zagnieść szybkie ciasto z dodatkiem jajka i mąki pszennej. Opcjonalnie do ciasta można dodać także mąkę ziemniaczaną. Na liście dodatków widnieje także podsmażona cebulka czy wzbogacające smak zioła – te jednak nie wszystkim muszą przypaść do gustu. Niezależnie od tego, jaką wersję przepisu wybierzecie, koniecznie wysmażcie swoje placuszki na ładny, brązowy kolor. Nikt im się nie oprze! Przepis na placki z gotowanych ziemniaków Składniki: 1 kg ziemniaków surowych lub ok. 60 dag ziemniaków ugotowanych 1-2 jajka Szczypta soli Ok. 25 dag mąki pszennej Opcjonalnie: mąka ziemniaczana Opcjonalnie: podsmażona cebulka Opcjonalnie: przyprawy i zioła, np. zioła prowansalskie Olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki w razie potrzeby przepuśćcie przez praskę lub utłuczcie na klasyczne puree. Do ziemniaków dodajcie większą część mąki, a resztę zostawcie do późniejszego podsypania na stolnicy. Wbijcie do ziemniaków jajko oraz sól i zagniećcie elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodawajcie odrobinę mąki – róbcie tak w przypadku, gdy ciasto będzie się wam za bardzo kleiło do rąk. Gotowe ciasto pokrójcie na plastry, które lekko spłaszczcie, tworząc ładnego...

Babka ziemniaczana
Gotujmy.pl/VioletoveKucharzenie
Newsy
Doskonały pomysł na obiad: babka ziemniaczana, którą pokochacie od pierwszego kęsa. Z tym sosem smakuje fenomenalnie
Babkę ziemniaczaną można zrobić na wiele sposobów. Jej najbardziej klasyczną wersją jest pieczona saute. Niektórzy proponują dodać do niej śmietanę. Pokazujemy, że można do babki podejść jeszcze inaczej!

Babka ziemniaczana to bardzo łatwe danie. Najlepiej smakuje w towarzystwie aromatycznego sosu kurkowego na bazie śmietany. Podajemy przepis. Spróbujcie koniecznie! Babka kartoflanka Tarciuch i kartoflarz to tylko niektóre z nazw, jakimi można opatrzeć babkę ziemniaczaną. Tradycyjnie robi się ją z utartych surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionego boczku lub słoniny. Babkę powinno się pikantnie przyprawiać i piec w piekarniku na złocisty kolor.  To tradycyjna potrawa kuchni białoruskiej. W Polsce jest równie znana i popularna. Dobrą opinią cieszy się głównie w północno-wschodnich krańcach kraju, na Podlasiu i Suwalszczyźnie. Między innymi na Mazurach i na Śląsku babka ziemniaczana nazywana jest kartoflakiem. Od kilkunastu lat corocznie w Supraślu odbywają się Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej. Szukając przepisów na babę ziemniaczana możemy też natknąć na nazwy: bugaj, pyrczok, rejbak, kajzer, czy kugiel. Niezwykła babka Ta klasyczna potrawa składa się ze startych ziemniaków oraz sporej porcji śmietany i jaj, doprawionych do smaku solą, pieprzem i startą cebulą. Wersja, na którą składniki znajdziecie poniżej, jest wzbogacona pasującym idealnie do dania sosem kurkowym. Składniki na babę ziemniaczaną: 2 kg ziemniaków 20 dag śmietany (12%) 1 jajko 10 dag cebuli 10 dag wędzonego boczku pieprz sól olej bułka tarta Składniki sos kurkowy: 20 dag kurek  5 dag cebuli 30 dag śmietany (12 %) sól pieprz olej natka pietruszki Przygotowanie Obrane i umyte ziemniaki trzemy na drobnej tarce i odcedzamy na sitku. Zlewamy niepotrzebną wodę. Dodajemy jajka, sól, pieprz, śmietanę i podsmażoną z boczkiem cebulę....