kiszka
AdobeStock
Newsy

Pyszna kiszka ziemniaczana z piekarnika. Obłędne w smaku danie za mniej niż 10 zł

Sposób na wykorzystanie ziemniaków? Pyszna kiszka ziemniaczana! To danie wschodniej kuchni jest naprawdę wyjątkowe i bardzo smaczne.
Katarzyna Wyborska
grudzień 06, 2020

W polskiej kuchni istnieje mnóstwo sposobów na wykorzystanie ziemniaków: placki, kopytka, kartacze, kluski śląskie, farsz do pierogów czy klasyczne puree. Nic dziwnego – te warzywa są sycące, tanie, a odpowiednio doprawione mogą być przepyszne! Jeżeli lubicie lekko pikantne ziemniaki, to na pewno posmakuje wam kiszka ziemniaczana. Sprawdźcie koniecznie przepis na to klasyczne danie – gwarantujemy, że będziecie wniebowzięci!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

O kiszce

Kiszka ziemniaczana z pozoru wygląda jak zwykła kiełbasa. Wykorzystuje się do niej jelito wieprzowe, jednak zamiast nadziewać je zmielonym mięsem, do środka wkłada się farsz z… ziemniaków! Są różne sposoby przygotowywania, jednak w najbardziej klasycznym przepisie farsz do kiszki smakuje jak nieco bardziej ostra wersja tego przyrządzanego do ruskich pierogów. Danie to przywędrowało do nas z Białorusi, gdzie nazywane jest „kiszka bulbianaja”. Popularne jest w sąsiadującym z tym krajem regionie Polski, czyli na Podlasiu. Kiszkę przyrządzają także Rosjanie, Ukraińcy i Litwini.

Przepis na kiszkę ziemniaczaną z piekarnika

Nadchodzące święta to dobra okazja do tego, by wypróbować przepis na tradycyjną kiszkę ziemniaczaną!

Przygotujcie poniższe składniki:

  • Jelita wieprzowe (ok. 50-60 cm)
  • 2 kg ziemniaków
  • 30 dag wędzonego podgardla
  • 1 cebula
  • Przyprawa do ziemniaków
  • Mąka ziemniaczana
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody.
  2. Podgardle zesmażyć na patelni i wytopić tłuszcz, a cebulę zetrzeć na małych oczkach.
  3. Następnie dodać podgardle i cebulę do ziemniaków. Wsypać przyprawę, dodać sól, pieprz i zagęścić mąką. Zamieszać.
  4. Tak przygotowanymi ziemniakami faszerujemy jelita, tak jak kiełbaski.
  5. Gotową kiszkę przekładamy na blachę, polewamy smalcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 2 do 3 godzin. Kiszka będzie gotowa, gdy się zarumieni na złoto.
Komentarze
stare ziemniaki przepisy
AdobeStock
Newsy To niewiarygodne, co możesz zrobić ze starych ziemniaków. Nigdy więcej nie wyrzucisz ich do kosza
Masz stare ziemniaki w piwnicy? Nie wyrzucaj ich! Możesz je wykorzystać do wielu pysznych dań.
Katarzyna Wyborska
grudzień 06, 2020

Ziemniak to baza większości polskich dań. Króluje na polskich stołach od kilkuset lat i jest uwielbiany przez wszystkich. Dlatego mamy mnóstwo sposobów na wykorzystanie tych warzyw do różnych potraw! To pomocne zwłaszcza wtedy, gdy ziemniaki robią się zleżałe i nie nadają się już na aromatyczne puree. Co można zamiast tego z nich zrobić? Pomysły na ziemniaki Zdarza się, że kupimy ziemniaki w sklepie z myślą o jutrzejszym obiedzie, a podczas gotowania już widzimy, że warzywa są „mączne”. Nie pachną zbyt ładnie i zdecydowanie nie będą dobrze smakować przyprawione jedynie solą i odrobiną masła. Na całe szczęście w polskiej kuchni jest mnóstwo potraw, do których można wykorzystać nawet zleżałe i niezbyt świeże ziemniaki! Oczywiście nie mamy na myśli zepsutych bulw, bo ich miejsce znajduje się tylko w koszu. Co można zrobić ze starych ziemniaków? Placki ziemniaczane – zleżałe ziemniaki są wręcz wskazane w przypadku placków ziemniaczanych, ponieważ zawierają mało wody i lepiej się smażą! Wystarczy je obrać, zetrzeć na tarce, dodać jajka, mąkę, cebulę i doprawić, a następnie usmażyć na oleju. Palce lizać! Talarki – czyli plastry ziemniaków smażone na patelni. Ziemniaki obieramy, gotujemy, a następnie kroimy w plastry i smażymy. Najlepiej doprawić je solą i naszymi ulubionymi przyprawami, np. papryką albo aromatycznymi ziołami. Zapiekanka warzywna – do zapiekanki najczęściej trafiają te warzywa, które już nie są pierwszej świeżości. Zapieczone smakują bardzo dobrze i co najważniejsze – nie zawierają dużo wody, więc upieczone będą chrupiące, a nie rozgotowane. Domowe chipsy – robi się je podobnie jak talarki, tylko zamiast smażyć je na patelni, pieczemy plastry ziemniaków w piekarniku. Kluski śląskie i kopytka...

Przeczytaj