Ciasto wiewiórka
Gotujymy.pl/Katarzyna J.
Newsy

Obłędnie dobre ciasto dla miłośników bakalii - słynna Wiewiórka z tego przepisu jest najlepsza

Idealny deser do kawy lub herbaty? Ciasto szybkie i łatwe do przygotowania. Odpowiedź może być tylko jedna - Wiewiórka.
Aleksandra Jaworska
grudzień 09, 2020

Zdaje się, że jesień poszła w niepamięć. Jednak z sentymentu do niej, warto zrobić coś prostego, słodkiego i z łatwo dostępnych składników. Ciasto Wiewiórka to kwintesencja złotej pory roku, które zrobi furorę na waszych stołach. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Jabłka, cynamon, orzechy i rodzynki

Połączenie smaków momentami może zaskakiwać. Często bowiem gotujemy na zasadzie sprzątania lodówki. W tym przypadku jabłka, cynamon, orzechy i rodzynki spotykają się w jednym cieście. Niektórzy pamiętają je z dzieciństwa, inni robią je z zachwytem do dziś. 

Przepis na to ciasto bywał obowiązkową pozycją w każdym zeszycie z przepisami kucharskimi. Niekiedy właśnie na tym cieście amatorzy gotowania uczą się piec. Wiewiórka to prawdziwie sentymentalna podróż, szalenie prosta w wykonaniu!

Suszone owoce

Suszone owoce służą jako idealna baza pod wszelkiego rodzaju ciasta. To te owoce, z których większość pierwotnej zawartości wody została usunięta naturalnie, poprzez suszenie na słońcu lub za pomocą specjalistycznych suszarek lub odwadniaczy.

Tego typu owoce mają długą tradycję stosowania. Są cenione ze względu na słodki smak, wartość odżywczą oraz długi okres przydatności do spożycia. Obecnie spożycie suszonych owoców jest powszechne.

Popularne owoce, pochodzące z suszenia, to m.in.: rodzynki, śliwki, figi, morele, brzoskwinie, jabłka czy gruszki. Niektóre produkty sprzedawane jako suszone owoce, takie jak papaja, kiwi i ananasy są jednak najczęściej kandyzowanymi owocami, konserwowanymi poprzez smażenie w słodkim syropie.

Ciasto z bakaliami

Nie wszystkie owoce w sezonie jesienno-zimowym smakują nam równie dobrze. Nie wszystkie są również dostępne. Z suszonymi owocami nie ma takiego problemu. Dostaniemy je o każdej porze roku.

Składniki na ciasto Wiewiórka z rodzynkami:

  • 4 jajka

  • ¾ szklanki cukru

  • 2 szklanki mąki tortowej

  • ½ szklanki oleju

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

  • 3 duże jabłka

  • 50g rodzynek

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

Przygotowanie

  1. Jajka razem z cukrem ubijamy na puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie cienkim strumykiem wlewamy olej. Na końcu do ciasta wrzucamy orzechy, rodzynki oraz pokrojone w kostkę jabłka. Łączymy.

  2. Ciasto przekładamy na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni.

  3. Rozpuszczamy czekoladę nad kąpielą wodną. Płynną robimy na wierzchu ciasta fantazyjne zygzaki. 

Smacznego!

 

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
maryla
ONS
Newsy Maryla Rodowicz obchodzi dziś 75. urodziny. Nie zgadniecie, jaką stosuje dietę by być w formie
Ma 75 lat i wygląda fantastycznie, a do tego ma tyle energii! Maryla zdecydowanie nie wybiera się na emeryturę. Sprawdźcie, jaką dietę stosuje - my jesteśmy szczerze zaszokowani!
Katarzyna Wyborska
grudzień 08, 2020

Legenda polskiej estrady obchodzi dziś 75. urodziny! Maryla nie zwalnia tempa i pewnie gdyby nie pandemia koronawirusa, to w sylwestra jak co roku zagrałaby koncert w telewizji. Jak ona to robi? Otóż okazuje się, że prawdopodobnie sekret Maryli Rodowicz na to, by w wieku 75 lat mieć wciąż tyle energii jest odpowiednia dieta. Gwiazda zdradziła w jaki sposób się odżywia – my jesteśmy w szoku! Karkówka na odchudzanie Wyznanie Maryli wprawiło niejedną osobę w konsternację. Piosenkarka zdradziła, że na co dzień je bardzo tłusto! Karkówka, boczek czy żeberka z grubą warstwą tłuszczu to podstawa jej diety. Jakim cudem można schudnąć odżywiając się w ten sposób? Co więcej, Maryla stwierdziła, że zamierza schudnąć dzięki takiej diecie aż 10 kilogramów! Przyznała ze śmiechem na jednym z portali internetowych, że obsługa lokalnego sklepu, w którym robi zakupy, była wstrząśnięta gdy pierwszy raz przyszła z listą produktów do kupienia, a na niej znajdowały się same tłuste mięsa. Jednak wygląda na to, że rzeczywiście stosując taką dietę można stracić sporo na wadze! W jaki sposób? Dieta ketogeniczna Stosowana przez Marylę Rodowicz dieta jest coraz popularniejsza w naszym kraju. Nazywa się „dieta ketogeniczna” i w dużym skrócie polega na jedzeniu tylko i wyłącznie tłuszczu i białka. Węglowodany są w niej zabronione! Podobno po dłuższym czasie takiego odżywiania się organizm wchodzi w stan ketozy, co oznacza, że zaczyna pobierać energię prosto ze zmagazynowanego tłuszczu i tym samym zaczyna się tracić na wadze. Do zalet diety keto można zaliczyć: Mniejsze uczucie głodu, niż na standardowych dietach niskowęglowodanowych Zwiększenie kondycji Spadek masy ciała Polepszenie stanu zdrowia Złagodzenie objawów cukrzycy Zmniejszenie poziomu cholesterolu i...

Przeczytaj