Zdaje się, że jesień poszła w niepamięć. Jednak z sentymentu do niej, warto zrobić coś prostego, słodkiego i z łatwo dostępnych składników. Ciasto Wiewiórka to kwintesencja złotej pory roku, które zrobi furorę na waszych stołach. 

Jabłka, cynamon, orzechy i rodzynki

Połączenie smaków momentami może zaskakiwać. Często bowiem gotujemy na zasadzie sprzątania lodówki. W tym przypadku jabłka, cynamon, orzechy i rodzynki spotykają się w jednym cieście. Niektórzy pamiętają je z dzieciństwa, inni robią je z zachwytem do dziś. 

Przepis na to ciasto bywał obowiązkową pozycją w każdym zeszycie z przepisami kucharskimi. Niekiedy właśnie na tym cieście amatorzy gotowania uczą się piec. Wiewiórka to prawdziwie sentymentalna podróż, szalenie prosta w wykonaniu!

Suszone owoce

Suszone owoce służą jako idealna baza pod wszelkiego rodzaju ciasta. To te owoce, z których większość pierwotnej zawartości wody została usunięta naturalnie, poprzez suszenie na słońcu lub za pomocą specjalistycznych suszarek lub odwadniaczy.

Zobacz także:

Tego typu owoce mają długą tradycję stosowania. Są cenione ze względu na słodki smak, wartość odżywczą oraz długi okres przydatności do spożycia. Obecnie spożycie suszonych owoców jest powszechne.

Popularne owoce, pochodzące z suszenia, to m.in.: rodzynki, śliwki, figi, morele, brzoskwinie, jabłka czy gruszki. Niektóre produkty sprzedawane jako suszone owoce, takie jak papaja, kiwi i ananasy są jednak najczęściej kandyzowanymi owocami, konserwowanymi poprzez smażenie w słodkim syropie.

Ciasto z bakaliami

Nie wszystkie owoce w sezonie jesienno-zimowym smakują nam równie dobrze. Nie wszystkie są również dostępne. Z suszonymi owocami nie ma takiego problemu. Dostaniemy je o każdej porze roku.

Składniki na ciasto Wiewiórka z rodzynkami:

  • 4 jajka

  • ¾ szklanki cukru

  • 2 szklanki mąki tortowej

  • ½ szklanki oleju

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

  • 3 duże jabłka

  • 50g rodzynek

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

Przygotowanie

  1. Jajka razem z cukrem ubijamy na puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie cienkim strumykiem wlewamy olej. Na końcu do ciasta wrzucamy orzechy, rodzynki oraz pokrojone w kostkę jabłka. Łączymy.

  2. Ciasto przekładamy na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni.

  3. Rozpuszczamy czekoladę nad kąpielą wodną. Płynną robimy na wierzchu ciasta fantazyjne zygzaki. 

Smacznego!

 

Źródło: Gotujmy.pl