Śledzie to źródło nieskończonych kulinarnych inspiracji. Pomysłów na ich przyrządzenie jest naprawdę bez liku. Choć ryba ta głównie kojarzy się ze świętami, z powodzeniem można ją przecież jadać również na co dzień, nie tylko z dodatkiem oleju lub śmietany.

Znana restauratorka, Magda Gessler, proponuje spróbować ich w wersji po niemiecku – z sosem majonezowym z dodatkiem anchois, musztardy, cebuli oraz jabłek. Przyrządzony według tej receptury z pewnością skradnie serce niejednego smakosza.

Przepis na śledzia z sosem majonezowym według Magdy Gessler

Będziecie potrzebować:

  • 1 opakowania matiasów w oleju
  • 3 twardych jabłek
  • 2 cebul
  • 250 gramów domowego majonezu
  • 1 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżki octu spirytusowego 
  • 5 sztuk anchois
  • 3 łyżek śmietany 36 proc.
  • 4 łyżek cukru
  • Przypraw: pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. W szklanym, wysokim naczyniu (może być wyparzony wcześniej słoik) umieśćcie 4 łyżki domowego majonezu (jeśli nie macie domowego skorzystajcie ze sklepowego, jednak Magda Gessler zachęca do przyrządzenia go samodzielnie).
  2. Do majonezu dodajcie anchois i kawałek fileta ze śledzia (dosłownie ¼ fileta). Całość przykryjcie resztą majonezu, musztardą oraz octem, a następnie zblendujcie na gładko.
  3. W czystej misce umieśćcie śmietanę, dodajcie do niej ziele angielskie oraz liście laurowe i wstawcie na dwie godziny do lodówki.
  4. Po upływie tego czasu wyjmijcie ze śmietany przyprawy i dodajcie do niej cukier. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie połączcie z wcześniej przyrządzonym sosem majonezowym.
  5. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra. Jabłka również obierzcie, usuńcie z nich gniazda nasienne oraz pestki, a następnie pokrójcie je w ósemki. Tak przygotowane składniki połączcie z sosem. Całość doprawcie pieprzem i zamieszajcie.
  6. Filety ze śledzia podzielcie na pół, ułóżcie na półmisku, zalejcie gotowym sosem majonezowym i wstawcie do lodówki na około 3 godziny.

Smacznego!