Przepis na śledzie w sosie majonezowym według Magdy Gessler
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Obłędnie delikatne śledzie z przepisu Magdy Gessler. Gwiazda zdradziła fantastyczną recepturę na sos majonezowy

Śledzie to smaczna i niesamowicie zdrowa przekąska. Śmiało można je spożywać nie tylko w czasie świąt, ale również na co dzień. Te z sosem majonezowym według przepisu Magdy Gessler wychodzą naprawdę genialnie.

Śledzie to źródło nieskończonych kulinarnych inspiracji. Pomysłów na ich przyrządzenie jest naprawdę bez liku. Choć ryba ta głównie kojarzy się ze świętami, z powodzeniem można ją przecież jadać również na co dzień, nie tylko z dodatkiem oleju lub śmietany.

Znana restauratorka, Magda Gessler, proponuje spróbować ich w wersji po niemiecku – z sosem majonezowym z dodatkiem anchois, musztardy, cebuli oraz jabłek. Przyrządzony według tej receptury z pewnością skradnie serce niejednego smakosza.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na śledzia z sosem majonezowym według Magdy Gessler

Będziecie potrzebować:

  • 1 opakowania matiasów w oleju
  • 3 twardych jabłek
  • 2 cebul
  • 250 gramów domowego majonezu
  • 1 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżki octu spirytusowego 
  • 5 sztuk anchois
  • 3 łyżek śmietany 36 proc.
  • 4 łyżek cukru
  • Przypraw: pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego
Zobacz także
ser żółty

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego w sklepie? Już nie dacie się oszukać

Warzywny sok z selera

Ten sok na maksa podkręca metabolizm. Po 2 tygodniach spodnie będą na was wisiały

Przygotowanie:

  1. W szklanym, wysokim naczyniu (może być wyparzony wcześniej słoik) umieśćcie 4 łyżki domowego majonezu (jeśli nie macie domowego skorzystajcie ze sklepowego, jednak Magda Gessler zachęca do przyrządzenia go samodzielnie).
  2. Do majonezu dodajcie anchois i kawałek fileta ze śledzia (dosłownie ¼ fileta). Całość przykryjcie resztą majonezu, musztardą oraz octem, a następnie zblendujcie na gładko.
  3. W czystej misce umieśćcie śmietanę, dodajcie do niej ziele angielskie oraz liście laurowe i wstawcie na dwie godziny do lodówki.
  4. Po upływie tego czasu wyjmijcie ze śmietany przyprawy i dodajcie do niej cukier. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie połączcie z wcześniej przyrządzonym sosem majonezowym.
  5. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra. Jabłka również obierzcie, usuńcie z nich gniazda nasienne oraz pestki, a następnie pokrójcie je w ósemki. Tak przygotowane składniki połączcie z sosem. Całość doprawcie pieprzem i zamieszajcie.
  6. Filety ze śledzia podzielcie na pół, ułóżcie na półmisku, zalejcie gotowym sosem majonezowym i wstawcie do lodówki na około 3 godziny.

Smacznego!

Przepis na śledzia w śmietanie według Jakuba Kuronia
Adobe Stock
Newsy
Oto ulubione śledzie Kuronia. Z tego przepisu wychodzą tak pyszne, że powtórzycie je nieraz
Z 6 składników da się wyczarować niejedno kulinarne cudo. Do tego grona można zaliczyć m.in. śledzie. Znany kucharz, Jakub Kuroń, zdradził, jak je przygotować. Przepis jest dziecinnie prosty.

Jakub Kuroń to syn słynnego kucharza Macieja Kuronia - właśnie po nim mężczyzna odziedziczył miłość do gotowania. Dania przyrządzane według jego przepisów od lat pieszczą podniebienia Polaków. Nie inaczej jest w przypadku śledzi z jabłkiem. Można się w nich zakochać. Pyszne śledzie z jabłkiem i śmietaną Niektórzy wolą jadać je w oleju, jeszcze inni z grzybami, jednak zdecydowana większość przepada za wersją ze śmietaną i jabłkiem. Nie inaczej jest w przypadku Kuby Kuronia, który postanowił zdradzić swoim obserwatorom, jak przyrządza tę popularną przekąskę. Receptura jest dziecinnie prosta. Jej odwzorowanie nie zajmie wam więcej niż 20 minut.  Przepis na śledzie z jabłkiem według Kuby Kuronia Będziecie potrzebować: 500 gramów filetów ze śledzia 2 łyżek kwaśnej śmietany 18 proc. 3 łyżek majonezu 2 jabłek 1 cebuli Przypraw: soli oraz pieprzu Przygotowanie: Jeśli używacie matiasów (czyli młodych, słabo solonych śledzi) możecie od razu przystąpić do ich krojenia na mniejsze, 3 centymetrowe kawałki. Jeśli jednak wybrany przez was rodzaj śledzi był konserwowany w solance o bardzo wysokim stężeniu, powinniście najpierw namoczyć rybę w mleku lub wodzie, tak by straciła swój intensywny smak. Cebule obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę. Jabłka również obierzcie, oczyśćcie z gniazd nasiennych i pestek, a następnie podzielcie na drobne słupki. Tak przygotowane składniki odciśnijcie z nadmiaru soków i umieśćcie w misce. Do pokrojonych jabłek oraz cebuli dodajcie majonez, kwaśną śmietanę, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie. Śledzie przełóżcie na talerz lub półmisek, na którym zamierzacie je zaserwować. Rybę przykryjcie przygotowanym wcześniej sosem. Całość...

Gotujmy.pl
Newsy
Jajka w domowym sosie tatarskim. 1 tajemny składnik doda im niesamowitego smaku
Jajka z sosem tatarskim to jedno z ulubionych wielkanocnych dań. Jeśli sos zrobicie sami z dodatkiem tego tajemnego składnika, będzie wam smakować jeszcze bardziej.

Lekko kwaśny i pikantny sos tatarski  idealnie pasuje do jajek na twardo, jak również domowych wędlin, smacznych mięs czy delikatnych ryb.  Robi się go na bazie majonezu, musztardy i dodatków takich jak marynowane w occie warzywa. Domowy sos tatarski smakuje sto razy lepiej niż ten ze sklepu, dlatego warto przyrządzić go w swojej kuchni.   Domowy sos tatarski  By sos był smaczny warto zrobić go z wysokiej jakości produktów. Jajka najlepiej kupić te z wolnego wybiegu, od szczęśliwych kur. To samo tyczy się majonezu. Nie musicie kupować go w sklepie. Możecie zrobić go sami w domu, na przykład z przepisu Magdy Gessler , która robi go błyskawicznie w 10 minut.   Do sosu tatarskiego pasuje wiele dodatków. Możemy przygotować go też w wersji z kaparami , które niesamowicie urozmaicą jego smak.   Przepis na jajka w domowym sosie tatarskim  Składniki: 8 jajek 3 łyżeczki kaparów 1 mała czerwona cebula 3 ogórki konserwowe lub kiszone 6 marynowanych grzybków 1 łyżka pokrojonego koperku 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 5 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka soku z cytryny Sól Pieprz Cukier Sposób przygotowania: Jajka ugotujcie na twardo w osolonej wodzie przez około 8-10 minut.  Ugotowane jajka ostudźcie i obierzcie ze skorupki. Ostudzone jajka pokrójcie na pół i ułóżcie na półmisku lub dużym talerzu.  Następnie zróbcie sos tatarski. Ogórki konserwowe lub kiszone, kapary i grzybki marynowane odsączcie z zalewy i pokrójcie drobno. Cebulę obierzcie z łupin i drobno pokrójcie. W miseczce wymieszajcie ze sobą 5 łyżek...

Biała kiełbasa w szarym sosie z przepisu Magdy Gessler. Oszalejecie, takie to dobre
Gotujmy.pl/Alex_M
Newsy
Biała kiełbasa w szarym sosie z przepisu Magdy Gessler. Oszalejecie, takie to dobre
Białą kiełbasę można przyrządzić dosłownie na milion sposobów. Jeden z nich proponuje sama Magda Gessler. Szary sos według jej przepisu genialnie podbija smak mięsa.

Biała kiełbasa w szarym sosie z przepisu Magdy Gessler to kulinarny hit, któremu z pewnością nie oprze się żaden smakosz. Podsmażone na patelni mięso polane przyrządzoną na bazie karmelu miksturą to istne niebo w gębie.  Potrawę możecie serwować nie tylko z ziemniaczkami i surówką, ale również z pieczywem – w obu przypadkach będzie smakować rewelacyjnie. Do odwzorowania tej receptury potrzebujecie zaledwie siedmiu składników. Przepis na białą kiełbasę w szarym sosie według Magdy Gessler Będziecie potrzebować: 400 ml domowego bulionu 30 gramów prawdziwego masła 30 gramów mąki pszennej 4 białych kiełbas 1 łyżki białego cukru 1 średniej cytryny 1 dużej cebuli Szczypty soli Przygotowanie: Cebulę obierzcie, pokrójcie w piórka i zeszklijcie na rozgrzanym oleju.  Białą kiełbasę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i umieśćcie na patelni z cebulą.  Po kilku minutach kiełbasa napęcznieje pod wpływem ciepła, wówczas powinniście ponakłuwać ją widelcem w kilku miejscach. Smażcie ją z obu stron aż do zarumienienia. Kiedy będzie gotowa przełóżcie ją na półmisek. W średniej wielkości garnku umieśćcie bulion i zagotujcie.  W niewielkim rondelku umieśćcie cukier, skropcie go odrobiną wody i zacznijcie powoli podgrzewać. W ten sposób po kilku minutach uzyskacie ładny, ciemnobrązowy karmel.  Tak przygotowany karmel od razu zdejmijcie z ognia i połączcie z 100 ml gorącego bulionu. Na czystej i suchej patelni umieśćcie mąkę. Kiedy się zarumieni dodajcie do niej masło. Całość dokładnie wymieszajcie i połączcie z 100 ml zimnej wody.  Do tak przygotowanej zasmażki dodajcie również resztę bulionu i zagotujcie miksturę. Po kilku...

Przepis na jajka faszerowane śledziem i cebulą
Adobe Stock
Newsy
Przepyszne jajka faszerowane śledziem i cebulką. Murowany hit wielkanocnego śniadania
Wielkanocne śniadanie nie mogłoby się obyć bez jajek oczywiście. Te faszerowane śledziem i cebulką z pewnością zachwycą waszą rodzinę. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste.

Jajka stanowią ważny symbol, który nie bez powodu każdego roku pojawia się na wielkanocnych stołach Polaków. Jest on ściśle związany z Zmartwychwstaniem Pańskim, które wówczas świętujemy. Czego symbolem jest jajko? Jajko to przede wszystkim symbol nowego życia i przezwyciężenia śmierci, ale również nadziei oraz cierpliwości. Nic więc dziwnego, że święcimy, a następnie jemy je podczas Świąt Wielkiej Nocy. Zaserwowane z farszem śledziowo-cebulowym zachwycą waszych gości.  Przepis na jajka faszerowane śledziem i cebulką Będziecie potrzebować: 1 ogórka konserwowego 2 filetów ze śledzia 4 łyżek majonezu 6 jajek ½ cebuli Przypraw: soli, pieprzu Jeśli chcecie zrobić więcej jajek pomnóżcie każdy składnik przez pożądaną ilość. Na przykład jeśli potrzebujecie 24 jajek do ich przygotowania powinniście wykorzystać 8 filetów, 4 ogórki i 2 cebule. Przygotowanie: Jajka umieśćcie w garnku wypełnionym wodą i ugotujcie je na twardo. W zależności od ich wielkości powinno to trwać od 8 do 10 minut.  Po upływie tego czasu odcedźcie je z wrzątku i zalejcie zimną wodą. Kiedy trochę wystygną zacznijcie obierać je ze skorupek. Tak przygotowane jajka przekrójcie wzdłuż na pół (zróbcie to bardzo delikatnie, uważajcie, by ich nie uszkodzić), a następnie oddzielcie białka od żółtek. Białka ułóżcie na dużym półmisku lub talerzu z kolei żółtka umieśćcie w średniej wielkości misce i dodajcie do nich majonez. Całość zblendujcie na gładko. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Filety śledziowe (wymoczone wcześniej przez kilka godzin w wodzie) również pokrójcie na malutkie kawałki. Podobnie zróbcie z ogórkami konserwowymi.  Tak...