Śledzie to źródło nieskończonych kulinarnych inspiracji. Pomysłów na ich przyrządzenie jest naprawdę bez liku. Choć ryba ta głównie kojarzy się ze świętami, z powodzeniem można ją przecież jadać również na co dzień, nie tylko z dodatkiem oleju lub śmietany.
Znana restauratorka, Magda Gessler, proponuje spróbować ich w wersji po niemiecku – z sosem majonezowym z dodatkiem anchois, musztardy, cebuli oraz jabłek. Przyrządzony według tej receptury z pewnością skradnie serce niejednego smakosza.
Przepis na śledzia z sosem majonezowym według Magdy Gessler
Będziecie potrzebować:
- 1 opakowania matiasów w oleju
- 3 twardych jabłek
- 2 cebul
- 250 gramów domowego majonezu
- 1 łyżki musztardy rosyjskiej
- 1 łyżki octu spirytusowego
- 5 sztuk anchois
- 3 łyżek śmietany 36 proc.
- 4 łyżek cukru
- Przypraw: pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego
Przygotowanie:
- W szklanym, wysokim naczyniu (może być wyparzony wcześniej słoik) umieśćcie 4 łyżki domowego majonezu (jeśli nie macie domowego skorzystajcie ze sklepowego, jednak Magda Gessler zachęca do przyrządzenia go samodzielnie).
- Do majonezu dodajcie anchois i kawałek fileta ze śledzia (dosłownie ¼ fileta). Całość przykryjcie resztą majonezu, musztardą oraz octem, a następnie zblendujcie na gładko.
- W czystej misce umieśćcie śmietanę, dodajcie do niej ziele angielskie oraz liście laurowe i wstawcie na dwie godziny do lodówki.
- Po upływie tego czasu wyjmijcie ze śmietany przyprawy i dodajcie do niej cukier. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie połączcie z wcześniej przyrządzonym sosem majonezowym.
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra. Jabłka również obierzcie, usuńcie z nich gniazda nasienne oraz pestki, a następnie pokrójcie je w ósemki. Tak przygotowane składniki połączcie z sosem. Całość doprawcie pieprzem i zamieszajcie.
- Filety ze śledzia podzielcie na pół, ułóżcie na półmisku, zalejcie gotowym sosem majonezowym i wstawcie do lodówki na około 3 godziny.
Smacznego!