Przepis na śledzie w sosie majonezowym według Magdy Gessler
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Obłędnie delikatne śledzie z przepisu Magdy Gessler. Gwiazda zdradziła fantastyczną recepturę na sos majonezowy

Śledzie to smaczna i niesamowicie zdrowa przekąska. Śmiało można je spożywać nie tylko w czasie świąt, ale również na co dzień. Te z sosem majonezowym według przepisu Magdy Gessler wychodzą naprawdę genialnie.

Śledzie to źródło nieskończonych kulinarnych inspiracji. Pomysłów na ich przyrządzenie jest naprawdę bez liku. Choć ryba ta głównie kojarzy się ze świętami, z powodzeniem można ją przecież jadać również na co dzień, nie tylko z dodatkiem oleju lub śmietany.

Znana restauratorka, Magda Gessler, proponuje spróbować ich w wersji po niemiecku – z sosem majonezowym z dodatkiem anchois, musztardy, cebuli oraz jabłek. Przyrządzony według tej receptury z pewnością skradnie serce niejednego smakosza.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na śledzia z sosem majonezowym według Magdy Gessler

Będziecie potrzebować:

  • 1 opakowania matiasów w oleju
  • 3 twardych jabłek
  • 2 cebul
  • 250 gramów domowego majonezu
  • 1 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżki octu spirytusowego 
  • 5 sztuk anchois
  • 3 łyżek śmietany 36 proc.
  • 4 łyżek cukru
  • Przypraw: pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. W szklanym, wysokim naczyniu (może być wyparzony wcześniej słoik) umieśćcie 4 łyżki domowego majonezu (jeśli nie macie domowego skorzystajcie ze sklepowego, jednak Magda Gessler zachęca do przyrządzenia go samodzielnie).
  2. Do majonezu dodajcie anchois i kawałek fileta ze śledzia (dosłownie ¼ fileta). Całość przykryjcie resztą majonezu, musztardą oraz octem, a następnie zblendujcie na gładko.
  3. W czystej misce umieśćcie śmietanę, dodajcie do niej ziele angielskie oraz liście laurowe i wstawcie na dwie godziny do lodówki.
  4. Po upływie tego czasu wyjmijcie ze śmietany przyprawy i dodajcie do niej cukier. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie połączcie z wcześniej przyrządzonym sosem majonezowym.
  5. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra. Jabłka również obierzcie, usuńcie z nich gniazda nasienne oraz pestki, a następnie pokrójcie je w ósemki. Tak przygotowane składniki połączcie z sosem. Całość doprawcie pieprzem i zamieszajcie.
  6. Filety ze śledzia podzielcie na pół, ułóżcie na półmisku, zalejcie gotowym sosem majonezowym i wstawcie do lodówki na około 3 godziny.

Smacznego!

śledź w śmietanie przepis
Gotujmy.pl/Wafelek2601
Newsy
Przepyszny śledź w śmietanie. Dodaj do niego ten owoc a goście oszaleją
Śledź w śmietanie to istny przysmak, którego nie może zabraknąć na wigilijnej kolacji. Jeśli chcecie, by wasi goście tęsknili za jego smakiem przez okrągły rok, do jego przygotowania koniecznie użyjcie… jabłka! Ten owoc niesamowicie podkręci smak ryby!

Choć połączenie na pierwszy rzut oka może wydawać się dziwne, w rzeczywistości korzysta z niego wiele doświadczonych pań domu. Jabłko serwowane w towarzystwie śmietany i śledzia smakuje naprawdę rewelacyjnie! Jeśli jeszcze nie próbowaliście świątecznej ryby w takiej odsłonie, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości! Przepis na śledzia w śmietanie Będziecie potrzebować 400 gramów filetów śledziowych 1 cebulę 4 ogórki konserwowe 1 jabłko 2 łyżki majonezu 200 gramów śmietany 18 proc. 1 cytrynę 1 łyżeczkę cukru Szczyptę pieprzu Przygotowanie Filety śledziowe umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie pokrójcie pod skosem w paski o szerokości ok. 3 cm. Tak przygotowaną rybę umieśćcie w średniej wielkości szklanej misce. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie dodajcie do śledzia. Podobnie zróbcie z ogórkami konserwowymi. Koniecznie odsączcie z nich wodę, pokrójcie w kosteczkę i umieśćcie w misce ze śledziem i cebulą. Jabłko umyjcie, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne i pestki, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę i skropcie sokiem z połówki cytryny. Tak przygotowany owoc połączcie z pozostałymi składnikami. W małej miseczce umieśćcie śmietanę, majonez, pieprz oraz cukier. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą polejcie śledzie przed samym wyłożeniem na stół. Jeśli nie planujecie tego robić natychmiast, schowajcie składniki do lodówki w dwóch oddzielnych miskach. Smacznego! Źródło: gotujmy

sałatka imprezowa przepis
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Nie obejdzie się bez niej żadna polska domówka. Goście będą błagać o przepis na tę sałatkę
Polska domówka to impreza, na której jak nigdzie królują sałatki. Ich przyrządzenie jest przecież banalnie proste i szybkie, a użyte składniki zazwyczaj są bardzo sycące. Najlepiej wypadają te z dodatkiem kurczaka. Dlatego też udostępniamy wam ten genialny przepis!

Jak to mówią „gość w dom, Bóg w dom”. W imię tej zasady polskie rodziny należą do bardzo gościnnych. Panie domu najczęściej już od progu proponują swoim gościom herbatę, kawę, ciasteczko lub inne przysmaki.  Podczas niemniej chętnie urządzanych domówek królują z kolei sałatki. Trzeba jednak ogromnej wyobraźni, by za każdym razem wymyślić na nie kilka nowych przepisów. Spieszymy więc z pomocą. Przepis na imprezową sałatkę Będziecie potrzebować 2 piersi z kurczaka 200 gramów ryżu Warzywa: 1 duża cebula, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chili, 1 brokuł, 2 ogórki konserwowe. 1 cytryna Natka pietruszki Olej Sos sojowy Przyprawy: sól, pieprz, curry Przygotowanie Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie pokrójcie w kostkę i umieśćcie w średniej wielkości misce. Dodajcie ok. 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju, pieprz oraz curry. Całość zamieszajcie i wstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę. Ryż wraz z wodą i solą umieśćcie w niewielkim garnku i gotujcie zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu (będzie się ona nieco różnić w zależności od rodzaju ryżu).  Papryczkę chili oraz natkę pietruszki umyjcie, a następnie bardzo drobno posiekajcie. Kiedy ryż ostygnie dodajcie do niego skórkę oraz sok z połowy wyparzonej cytryny, 1 łyżkę oleju oraz posiekaną papryczkę i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kosteczkę. Tak przygotowaną umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie sokiem z pozostałej połówki cytryny oraz posypcie ½ łyżeczki cukru. Wymieszajcie i odstawcie. Czerwoną paprykę umyjcie, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie w kostkę. Podobnie zróbcie z ogórkami...

Okrasa śledzie przepis
IG/Adobe Stock
Newsy
Jak przygotować idealną marynatę do śledzia? Karol Okrasa zdradził swój największy sekret
Karol Okrasa, znany przede wszystkim z programu „Okrasa łamie przepisy”, zdradził sekret idealnej marynaty do wigilijnego śledzia. Kto by się spodziewał, że jednym ze składników są... goździki! Koniecznie przetestujcie ten przepis.

Śledzie to źródło nieskończonych kulinarnych inspiracji. Pomysłów na ich przyrządzenie jest naprawdę bez liku. Choć ryba ta głównie kojarzy się ze świętami, z powodzeniem można ją przecież jadać również na co dzień, nie tylko z dodatkiem oleju lub śmietany.  Znany kucharz, Karol Okrasa, proponuje spróbować ich w wersji po mazursku – z goździkami. Przyrządzona według jego przepisu marynata, z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Przepis na śledzie po mazursku według Karola Okrasy Będziecie potrzebować 10 filetów śledziowych 2 cebule 250 ml octu spirytusowego 750 ml wody 50 gramów mąki pszennej 4 łyżki cukru Olej do smażenia Przypraw: szczypta soli, 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 1 goździk Przygotowanie W rondelku umieśćcie wodę, ocet, cukier oraz przyprawy i zagotujcie.  Cebulę obierzcie, pokrójcie w grube krążki i dodajcie do składników umieszczonych w rondelku. Całość gotujcie przez ok. 5 minut, a następnie odstawcie do ostygnięcia. Śledzie dokładnie opukajcie pod bieżącą wodą i oczyśćcie z ości. Rybę natrzyjcie solą oraz pieprzem. Na płaskim talerzu umieśćcie mąkę pszenną, a następnie obtoczcie w niej filety. Na patelni rozgrzejcie olej i dodajcie obtoczone w mące filety. Smażcie z obu stron na złoty kolor, a następnie odsączcie przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowane śledzie umieśćcie w pozycji pionowej w czystym, najlepiej wyparzonym słoiku. Całość zajecie marynatą na bazie wody oraz octu i szczelnie zamknijcie. Koniecznie pamiętajcie, by w słoiku znalazły się również cebula i inne składniki z jej przygotowania. Śledzie po mazursku umieśćcie w lodówce. Po 3 dniach będą gotowe do jedzenia, jednak najlepszy smak i aromat zyskają po tygodniu....

domowy kebab przepis
Gotujmy.pl/mania
Newsy
Koniec z wydawaniem pieniędzy - kebab z tego przepisu smakuje lepiej niż kupny
Nie ulega wątpliwości, że domowy kebab to nie tylko oszczędność pieniędzy, ale również zdrowia. Tak przygotowany fast-food na pewno nie zaszkodzi waszemu organizmowi. Na dodatek będzie smakował o wiele lepiej niż kupny. Możecie go jeść nawet codziennie!

Po co trwonić pieniądze na mieście, skoro można zrobić kebaba w domu. Przepis jest dziecinnie prosty i szybki, a smak… zachwyci całą waszą rodzinę. Jeśli macie słabość do tego typu przekąsek, koniecznie przetestujcie ten przepis. Przepis na domowy kebab Składniki 4 piersi z kurczaka ¼ główki młodej kapusty 1 mały ogórek świeży ½ z każdego koloru papryki – czerwonej, zielonej i żółtej ½ czerwonej cebuli 10 pomidorków koktajlowych 1 cebula dymka ze szczypiorem 4 ząbki czosnku 100 gramów śmietany 18 proc. 3 łyżki majonezu 6 łyżek oleju Chlebki typu pita (można kupić w każdym markecie spożywczym) Przyprawa do kebaba Przygotowanie Piersi z kurczaka dokładnie umyjcie, odetnijcie z nich błony, tłuszcz i ścięgna, a następnie pokrójcie w kostkę. W misce umieśćcie olej oraz przyprawę do kebaba. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie dodajcie pokrojonego kurczaka. Zamarynowane mięso przykryjcie folią i odstawcie do lodówki na całą noc. Młodą kapustę posiekajcie. Papryki umyjcie i pokrójcie w kosteczkę. Ogórka również umyjcie i pokrójcie w półplasterki. Czerwoną cebulę obierzcie i posiekajcie w pióra. Dymkę ze szczypiorkiem również posiekajcie. Z kolei pomidorki koktajlowe umyjcie i przekrójcie na połówki lub ćwiartki. Wszystkie warzywa umieśćcie w dużej misce i delikatnie wymieszajcie. W małej miseczce umieśćcie śmietanę, majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos dokładnie wymieszajcie i odstawcie do przeniknięcia smaków, na ok. 15 minut. Mięso wraz z całą marynatą umieśćcie na rozgrzanej patelni i smażcie przez kilka minut na złoty kolor. Pitę podgrzejcie na patelni grillowej lub zwykłej, a następnie przełóżcie...