zapiekanki ze szprotkami
Adobe Stock
Newsy

Obłędne zapiekanki ze szprotkami. Będziecie żałowali, że wcześniej o nich nie słyszeliście

Nie kupujecie sardynek, bo nie macie pomysłu na ich podanie? Rozwiążemy ten wasz problem. Wprost pokochacie te zapiekanki!

Szprotki, nazywane także przez niektórych sardynkami, straciły nieco na popularności w ostatnich latach.

Małe rybki, które niegdyś stanowiły nie lada przysmak, dzisiaj przegrywają już rywalizację ze śledziem, makrelą czy nawet łososiem.

Szproty wciąż dostępne są dalej w szerokiej sprzedaży w większości naszych sklepów. Dominują dwie wersje – w pomidorach lub w oleju.

Obydwie dostaniecie głównie w puszkach. Warto kupić je od czasu do czasu, by przypomnieć sobie ich nieporównywalny z niczym innym smak.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób na szprotki                                  

Jeżeli zdecydujecie się na zakup szprotek „zapuszkowanych” w zalewie olejowej, warto przyrządzić je w jakiś ciekawy sposób.

A takim będą właśnie zapiekanki. Wystarczy, że zaopatrzycie się w białe pieczywo. Najlepsza do tego dania będzie bułka wrocławska.

Ten wypiek znany jest gdzieniegdzie także pod nazwą bułki paryskiej. Zapiekanki ze szprotkami wyjdą jednak także z innym, białym pieczywem.

Przekąska lub śniadanie

Oprócz tego potrzebny będzie także majonez i odrobinę cytryny do skropienia zapiekanek. Całość możecie przyozdobić świeżymi ziołami.

Tego rodzaju przekąska świetnie odnajdzie się na stole podczas różnego rodzaju imprez, prywatek czy domówek.

Na pewno polubią ją także wasze dzieci. Dlatego nie wahajcie się przygotować zapiekanek ze szprotkami np. na sobotnie czy niedzielne śniadanie.

Przepis na zapiekanki ze szprotkami

Zobacz także
serniczki placki z twarogu

Przepis na serniczki, słodkie placki z twarogu. Za wschodnią granicą jada się je na śniadanie w każdym domu

lane kluski

Kluski lane wyszły wyszły zbyt grube? Dzięki jednemu trikowi będą idealnie cieniutkie

Składniki

  • Puszka szprotów w oleju w puszce
  • Bułka wrocławska (paryska), bagietka lub inne białe pieczywo
  • Majonez
  • Cytryna
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeże zioła do udekorowania

Przygotowanie:

  1. Szprotki odsączcie z oleju.
  2. Bułkę pokrójcie na kromki.
  3. Każdą kromkę bułki posmarujcie niewielką ilością majonezu – ryba jest dość tłusta sama w sobie.
  4. Na każdą kromkę wyłóżcie po 1 lub 2 sardynki.
  5. Zapieczcie bułkę ze szprotkami w piekarniku przez ok. 10 minut w temp. 180 st. C.
  6. Kiedy zapiekanki nabiorą złotego koloru, wyjmijcie je z piekarnika.
  7. Skropcie zapiekanki sokiem z cytryny, doprawcie w razie potrzeby solą i pieprzem.
  8. Podawajcie udekorowane świeżymi ziołami.
  9. Smacznego!

 

 

Zapiekanka
Flickr/Dorota - dstroy
Przepisy
Najlepsze na świecie chrupiące zapiekanki z serem, szynką lub pieczarkami. Rodzina będzie zachwycona
Domowy fast food, który tak bardzo kojarzy nam się z dzieciństwem? Oczywiście, że zapiekanki!

Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem, opcjonalnie dodatkowo także z szynką. To najlepsze co możecie zrobić dla swoich bliskich. Proste i smaczne danie wywoła uśmiechy również na twarzach najmłodszych. Ich podawanie będziecie powtarzać nie raz, nie dwa. To możemy wam zagwarantować! Zapiekanki kojarzą się z dzieciństwem. To także danie na zasadzie sprzątania lodówki. Na zapiekanki możemy wrzucić wszystko, na co aktualnie mamy ochotę. Najlepiej smakują na klasycznej bagietce. Pyszna przekąska Największym problemem domowej kuchni są źródła wiedzy, z jakiej można czerpać kolejne przepisy, które zadowolą podniebienia bliskich. Elementem decydującym jest nie tylko kreatywność kucharza, ale także zasoby domowego budżetu. Sposobów na tanie gotowanie znajdziemy w Internecie całe mnóstwo. Tych smacznych, które zapadną w pamięć na dłużej jest znacznie mniej. Mówiąc przekąska mamy na myśli coś łatwego, dostępnego i taniego. Przekąska powinna być też szybka w przyrządzaniu. Kilka składników, które zmieniają się w coś pysznego? Brzmi jak zapiekanka. To jedzenie lubiane przez dużych i małych łasuchów. Zapiekankę możecie przygotować na śniadanie, podać ją w wersji mięsnej obiadowej, albo zaproponować jako sycącą kolację.  Sprawdzony przepis Uwielbienie dla zapiekanek? Po tym przepisie poczujecie o czym mówimy. Nie uwierzycie jakie to proste! Składniki na domowe zapiekanki: dobrze wypieczona bagietka, pieczarki ok. 300 g, masło klarowane 3 łyżki, 1 duża cebula, 2 łyżki bułki tartej, żółty ser ok. 150 g, wędlina (opcjonalnie) natka pietruszki lub szczypiorek, pół łyżeczki tymianku, pieprz, sól.   Rozgrzewamy patelnię, na którą dodajemy masło klarowane oraz...

grzanki
AdobeStock
Newsy
Uwielbiacie zapiekanki? Zróbcie je z serem halloumi. Są tak pyszne, że od razu zjecie je wszystkie na raz
Zapiekanki zawsze się sprawdzają, gdy macie ochotę na szybką przekąskę na ciepło. Spróbujcie tych chrupiących zapiekanek z serem halloumi. Palce lizać!

Smaczne zapiekanki to zawsze dobry pomysł na szybki posiłek na ciepło. Z dodatkiem rozpływającego się sera są po prostu genialne! Można dodać do nich cokolwiek tylko chcecie – cebulę, pieczarki, szynkę i inne smaczne dodatki. Genialnie smakują z serem halloumi – specjalną odmianą z Cypru. Takie zapiekanki z serem, świeżymi pomidorkami i liśćmi bazylii wychodzą przepyszne. Zróbcie je sami z naszego przepisu! Smaki Cypru Prawdziwy ser halloumi robi się tylko na Cyprze. Nie ma w tym cienia przesady, ponieważ Cypryjczycy wywalczyli sobie prawa do tego wyrobu i tylko oni mogą robić ser halloumi. Wytwarza się go z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego i koziego. Na Cyprze jest szalenie popularny  - mieszkańcy wyspy jedzą nawet 8 kilogramów halloumi na rok! Przepadają za nim Brytyjczycy, a nawet w Polsce zaczyna być coraz bardziej popularny, chociaż jest stosunkowo drogi. Halloumi można jeść na surowo, ale najlepiej smakuje gdy się go podgrzeje w piekarniku lub na grillu. Docenią go osoby dbające o zgrabną sylwetkę, ponieważ ser ten ma stosunkowo niewiele kalorii w porównaniu z innymi serami. Przepis na zapiekanki z serem halloumi Te świetne zapiekanki sprawdzą się zarówno na śniadanie, kolację albo podwieczorek, lub po prostu jako przystawka do obiadu. Są doskonałe również jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Do przygotowania zapiekanek będziecie potrzebowali: 2 bułki ciabatty 2-3 pomidorki koktajlowe 4 plastry sera halloumi Masło 2 ząbki czosnku Świeże liście bazylii Sól Pieprz Przygotowanie: Bułki pokrójcie na pół. W miseczce zróbcie masło czosnkowe: wymieszajcie dokładnie 2 łyżki masła z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Dodajcie sól do smaku. Tak przygotowanym masłem posmarujcie przekrojone...

zapiekanki przepis
KRISTOFE / gotujmy.pl
Newsy
Co zrobić z resztkami mięsa po świętach? Wykorzystajcie ten przepis a nic się nie zmarnuje
Już po świętach, a wy macie mnóstwo wędlin w lodówce? Warto je wykorzystać do przygotowania tej szybkiej i smacznej przekąski!

Zostało wam dużo jedzenia po świętach? Nic nie szkodzi! Nie zmarnuje się, jeśli wykorzystacie je do innych dań i przekąsek - a pomysłów na nie jest naprawdę sporo! Gdy po świętach stwierdzicie, że wasza lodówka pełna jest wędlin i mięs, wykorzystajcie prosty przepis na ciepłą, mięsną przekąskę.   Nadmiar świątecznego jedzenia może przyprawić o ból głowy. Po trzech dniach jedzenia tego samego naprawdę nikt nie ma ochoty wciąż jeść tych samych potraw. Jednak co zrobić z nadwyżką? Można ją oddać potrzebującym – bardzo docenią ten gest, szczególnie w święta. Innym pomysłem jest wykorzystanie jedzenia ponownie! Wypróbujcie prosty przepis na pyszne zapiekanki ze świątecznymi wędlinami! Kanapki na ciepło z szynką Do przygotowania tych ekspresowych i smacznych zapiekanek potrzebujecie poniższych składników: Kilka kromek chleba lub bułek przekrojonych na pół Plastry szynki, schabu lub kiełbasy Żółty ser Masło Przygotowanie Chleb pokrójcie w kromki, a jeśli używacie bułki, to przekrójcie je na połówki. Każdą kromkę posmarujcie cienko masłem i połóżcie na niej wędliny, kiełbasy lub plastry schabu – wszystko, co wam zostało po świętach! Następnie na każdej kromce połóżcie z wierzchu plaster sera lub, jeśli macie ser w kostce, to zetrzyjcie go na tarce i posypcie nim kanapki. Gotowe kanapeczki ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do piekarnika. Powinny się piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Zapiekanki jemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika, gdy są jeszcze gorące. Smacznego!   Źródło: gotujmy.pl

Mięso z rosołu
Wanilioweimprowizacj/gotujmy.pl
Newsy
Zostało wam mięso z rosołu? Jest 1 genialny pomysł na jego wykorzystanie. Będziecie zaskoczeni
Po ugotowaniu rosołu zawsze zostaje nam mięso. Co przyrządzić, by wszyscy domownicy byli zadowoleni z naszego obiadu?

Gotowane godzinami mięso z rosołu nie jest wcale pozbawione smaku. Łatwo odchodzi od kości i aż prosi się o „obskubanie” i wykorzystanie w innym daniu! Pomysłów na mięso po rosole jest całe mnóstwo. Od sosu-potrawki, przez pierogi z mięsem, aż po bardziej nowoczesne potrawy. Taką niewątpliwie jest kanapka w rwaną wołowiną, wieprzowiną lub mięsem drobiowym. Pochodzącym właśnie z naszego niedzielnego obiadu. Tego typu modne danie z pewnością przypadnie do gustu dzieciom i młodszym członkom naszej rodziny. Wystarczy kilka trików, by nudne mięso przeistoczyło się w oryginalną i świetnie prezentującą się kanapkę. Niektórzy nazywają tego rodzaju kanapki z rwanym mięsem także burgerami. Burgery to jednak kotlety z mielonego mięsa, dlatego zostaniemy przy naszej polskiej, prostej nazwie. Co wiec zrobić, by rwane mięso z rosołu smakowało doskonale? Tutaj naszą tajną bronią będą różnego rodzaju sosy. Najłatwiej wybrać sos barbecue. Świetnie sprawdzi się także sos sojowy i sos worcester. Nie bójmy się także ich mieszanki. Mięso potraktowane takimi sosami nabierze charakteru i świetnie sprawdzi się w bułce. Jakie pieczywo powinniśmy wybrać? Powinna to być sporych rozmiarów pszenna bułka z dodatkiem sezamu lub maku. Przed zapakowaniem w nią mięsa, powinniśmy lekko ją podgrzać na suchej patelni. Nasza kanapka nie obędzie się bez dodatków. Ketchup, majonez, ogórek kiszony, świeże warzywa – tutaj także możliwości mamy całkiem sporo. Nasz przepis na kanapkę z rwanym mięsem po rosole Składniki: Rwane mięso wołowe, wieprzowe lub drobiowe po gotowaniu rosołu (przynajmniej 25-30 dag) 2-3 bułki (ich liczba zależy od ilości mięsa, którym dysponujemy) Sos worcester Sos sojowy Sos barbecue Pieprz Papryka słodka w proszku Ząbek czosnku...