zapiekanki ze szprotkami
Adobe Stock
Newsy

Obłędne zapiekanki ze szprotkami. Będziecie żałowali, że wcześniej o nich nie słyszeliście

Nie kupujecie sardynek, bo nie macie pomysłu na ich podanie? Rozwiążemy ten wasz problem. Wprost pokochacie te zapiekanki!
Hubert Rój
luty 14, 2021

Szprotki, nazywane także przez niektórych sardynkami, straciły nieco na popularności w ostatnich latach.

Małe rybki, które niegdyś stanowiły nie lada przysmak, dzisiaj przegrywają już rywalizację ze śledziem, makrelą czy nawet łososiem.

Szproty wciąż dostępne są dalej w szerokiej sprzedaży w większości naszych sklepów. Dominują dwie wersje – w pomidorach lub w oleju.

Obydwie dostaniecie głównie w puszkach. Warto kupić je od czasu do czasu, by przypomnieć sobie ich nieporównywalny z niczym innym smak.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób na szprotki                                  

Jeżeli zdecydujecie się na zakup szprotek „zapuszkowanych” w zalewie olejowej, warto przyrządzić je w jakiś ciekawy sposób.

A takim będą właśnie zapiekanki. Wystarczy, że zaopatrzycie się w białe pieczywo. Najlepsza do tego dania będzie bułka wrocławska.

Ten wypiek znany jest gdzieniegdzie także pod nazwą bułki paryskiej. Zapiekanki ze szprotkami wyjdą jednak także z innym, białym pieczywem.

Przekąska lub śniadanie

Oprócz tego potrzebny będzie także majonez i odrobinę cytryny do skropienia zapiekanek. Całość możecie przyozdobić świeżymi ziołami.

Tego rodzaju przekąska świetnie odnajdzie się na stole podczas różnego rodzaju imprez, prywatek czy domówek.

Na pewno polubią ją także wasze dzieci. Dlatego nie wahajcie się przygotować zapiekanek ze szprotkami np. na sobotnie czy niedzielne śniadanie.

Przepis na zapiekanki ze szprotkami

Zobacz także

Składniki

  • Puszka szprotów w oleju w puszce
  • Bułka wrocławska (paryska), bagietka lub inne białe pieczywo
  • Majonez
  • Cytryna
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeże zioła do udekorowania

Przygotowanie:

  1. Szprotki odsączcie z oleju.
  2. Bułkę pokrójcie na kromki.
  3. Każdą kromkę bułki posmarujcie niewielką ilością majonezu – ryba jest dość tłusta sama w sobie.
  4. Na każdą kromkę wyłóżcie po 1 lub 2 sardynki.
  5. Zapieczcie bułkę ze szprotkami w piekarniku przez ok. 10 minut w temp. 180 st. C.
  6. Kiedy zapiekanki nabiorą złotego koloru, wyjmijcie je z piekarnika.
  7. Skropcie zapiekanki sokiem z cytryny, doprawcie w razie potrzeby solą i pieprzem.
  8. Podawajcie udekorowane świeżymi ziołami.
  9. Smacznego!

 

 

Komentarze
Zapiekanka
Flickr/Dorota - dstroy
Przepisy Najlepsze na świecie chrupiące zapiekanki z serem, szynką lub pieczarkami. Rodzina będzie zachwycona
Domowy fast food, który tak bardzo kojarzy nam się z dzieciństwem? Oczywiście, że zapiekanki!
Aleksandra Jaworska
listopad 23, 2020

Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem, opcjonalnie dodatkowo także z szynką. To najlepsze co możecie zrobić dla swoich bliskich. Proste i smaczne danie wywoła uśmiechy również na twarzach najmłodszych. Ich podawanie będziecie powtarzać nie raz, nie dwa. To możemy wam zagwarantować! Zapiekanki kojarzą się z dzieciństwem. To także danie na zasadzie sprzątania lodówki. Na zapiekanki możemy wrzucić wszystko, na co aktualnie mamy ochotę. Najlepiej smakują na klasycznej bagietce. Pyszna przekąska Największym problemem domowej kuchni są źródła wiedzy, z jakiej można czerpać kolejne przepisy, które zadowolą podniebienia bliskich. Elementem decydującym jest nie tylko kreatywność kucharza, ale także zasoby domowego budżetu. Sposobów na tanie gotowanie znajdziemy w Internecie całe mnóstwo. Tych smacznych, które zapadną w pamięć na dłużej jest znacznie mniej. Mówiąc przekąska mamy na myśli coś łatwego, dostępnego i taniego. Przekąska powinna być też szybka w przyrządzaniu. Kilka składników, które zmieniają się w coś pysznego? Brzmi jak zapiekanka. To jedzenie lubiane przez dużych i małych łasuchów. Zapiekankę możecie przygotować na śniadanie, podać ją w wersji mięsnej obiadowej, albo zaproponować jako sycącą kolację.  Sprawdzony przepis Uwielbienie dla zapiekanek? Po tym przepisie poczujecie o czym mówimy. Nie uwierzycie jakie to proste! Składniki na domowe zapiekanki: dobrze wypieczona bagietka, pieczarki ok. 300 g, masło klarowane 3 łyżki, 1 duża cebula, 2 łyżki bułki tartej, żółty ser ok. 150 g, wędlina (opcjonalnie) natka pietruszki lub szczypiorek, pół łyżeczki tymianku, pieprz, sól.   Rozgrzewamy patelnię, na którą dodajemy masło klarowane oraz...

Przeczytaj
zapiekanki przepis
KRISTOFE / gotujmy.pl
Newsy Co zrobić z resztkami mięsa po świętach? Wykorzystajcie ten przepis a nic się nie zmarnuje
Już po świętach, a wy macie mnóstwo wędlin w lodówce? Warto je wykorzystać do przygotowania tej szybkiej i smacznej przekąski!
Katarzyna Wyborska
grudzień 26, 2020

Zostało wam dużo jedzenia po świętach? Nic nie szkodzi! Nie zmarnuje się, jeśli wykorzystacie je do innych dań i przekąsek - a pomysłów na nie jest naprawdę sporo! Gdy po świętach stwierdzicie, że wasza lodówka pełna jest wędlin i mięs, wykorzystajcie prosty przepis na ciepłą, mięsną przekąskę.   Nadmiar świątecznego jedzenia może przyprawić o ból głowy. Po trzech dniach jedzenia tego samego naprawdę nikt nie ma ochoty wciąż jeść tych samych potraw. Jednak co zrobić z nadwyżką? Można ją oddać potrzebującym – bardzo docenią ten gest, szczególnie w święta. Innym pomysłem jest wykorzystanie jedzenia ponownie! Wypróbujcie prosty przepis na pyszne zapiekanki ze świątecznymi wędlinami! Kanapki na ciepło z szynką Do przygotowania tych ekspresowych i smacznych zapiekanek potrzebujecie poniższych składników: Kilka kromek chleba lub bułek przekrojonych na pół Plastry szynki, schabu lub kiełbasy Żółty ser Masło Przygotowanie Chleb pokrójcie w kromki, a jeśli używacie bułki, to przekrójcie je na połówki. Każdą kromkę posmarujcie cienko masłem i połóżcie na niej wędliny, kiełbasy lub plastry schabu – wszystko, co wam zostało po świętach! Następnie na każdej kromce połóżcie z wierzchu plaster sera lub, jeśli macie ser w kostce, to zetrzyjcie go na tarce i posypcie nim kanapki. Gotowe kanapeczki ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do piekarnika. Powinny się piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Zapiekanki jemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika, gdy są jeszcze gorące. Smacznego!   Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
bułka tarta przepis
Adobe Stock
Newsy Jak zrobić domową bułkę tartą? Ta ze sklepu jest taka chemiczna, że mogłaby świecić w ciemności
Choć nazwa brzmi zdrowo, w rzeczywistości kupowana w sklepie bułka tarta to produkt niemający zbyt wiele wspólnego z naturalnością. Kto by pomyślał, że w jej składzie znajduje się tak wiele ulepszaczy! Aby ograniczyć ich spożywanie przygotujcie własną bułkę tartą. To banalnie proste!
Weronika Kępa
grudzień 18, 2020

Kupując bułkę tartą wiele osób nie zastanawia się nad jej składem. Czytanie etykiety uznaje się przecież za stratę czasu. Okazuje się jednak, że to duży błąd. Bowiem w dostępnej na sklepowych półkach bułce tartej w rzeczywistości… jest niewiele bułki tartej! Większość produktu stanowią ulepszacze do żywności. Co zawiera kupna bułka tarta? Tradycyjnie starta na tarce bułka powinna zawierać w swoim składzie te same produkty, z których została upieczona – mąkę, jajka, drożdże, wodę, sól. Jednak w gotowych propozycjach próżno ich szukać. Produkty są tak chemiczne, że z powodzeniem mogłyby świecić w ciemności. Pewnie większość z was bardzo zdziwi fakt, że kupna bułka zawiera głównie stabilizatory, emulgatory, kwas askorbinowy, cukier, tłuszcze roślinne oraz chemię w postaci E472 . Wszystkie wyżej wymienione mają za zadanie przedłużyć trwałość produktu, poprawić jego wygląd i przede wszystkim zmniejszyć koszty produkcji. Przepis na domową bułkę tartą Z racji, że bułka tarta to produkt powszechnie wykorzystywany w polskiej kuchni, między innymi do panierowania mięsa, powinniście zadbać o jego wysoką jakość. Najlepiej będzie jeśli po prostu przyrządzicie ją samodzielnie, w domowym zaciszu. Wtedy będziecie mieli pewność, że nie zawiera żadnych substancji chemicznych. Przyrządzenie domowej bułki tartej jest dziecinnie proste. Wystarczy poczekać, aż zakupione przez was bułki, pszenne lub grahamki, sczerstwieją, a następnie dosuszyć je w piekarniku w temperaturze 100 st. C. Pamiętajcie, że możecie użyć do tego również chleba. Tak przygotowane pieczywo należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach , przesiać przez sitko, a następnie umieścić w papierowych woreczkach lub plastikowych pojemniczkach.  Pamiętajcie jednak, by pieczywo, z którego...

Przeczytaj
zapiekanka z pieczarkami przepis
Adobe Stock
Newsy Przygotowanie tej zapiekanki zajmuje mniej niż 15 minut. Smakuje lepiej niż w budce
Zapiekanki, jak i każdy inny fast-food, możemy z powodzeniem przygotować w domowym zaciszu. Ten sposób da nam gwarancję, że wszystkie składniki będą zdrowe i naturalne. Dodatkowo realizacja przepisu zajmie nie dłużej niż 15 minut. Do dzieła!
Weronika Kępa
grudzień 11, 2020

Obok pizzy, kebabów i burgerów, zapiekanki to jeden z ulubionych fast-foodów Polaków. Szybkość przyrządzenia i niesamowity smak sprawiają, że sięgamy po nie naprawdę często, szczególnie spędzając czas na mieście. Okazuje się jednak, że te przygotowane w domu wcale nie odstają od tych zakupionych w budce. Sami się przekonajcie! Przepis na domowe zapiekanki Będziesz potrzebować 2 małe bagietki lub jedną dużą 150 gramów mozzarelli sypanej 1 średnia cebula 30 gramów pieczarek Olej do smażenia Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka Przygotowanie Cebulę obierz i posiekaj w niewielką kosteczkę. Pieczarki umyj i pokrój (nie musisz obierać). Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, umieść na niej pokrojoną cebulę i dopraw obficie solą, pieprzem oraz papryką (to sprawi, że podczas pieczenia cebula odda smak do bułki i pieczarek). Całość zamieszaj i zeszklij. Po kilku minutach na patelni umieść również pieczarki. Na początku duś je pod przykrywką, następnie zdejmij pokrywkę i smaż jeszcze przez chwilę, aż do całkowitego odparowania wody. Dwie bagietki przetnij wzdłuż, tak aby powstały 4 części. Każdą z nich wydrąż do płowy. To sprawi, że składniki nie będą z niej zlatywać, a ty nie ubrudzisz się podczas jedzenia. Na tak przygotowane bagietki nałóż cebulkę z pieczarkami. Całość posyp mozzarellą w wiórkach. Zapiekanki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 160 st. C. Piecz przez ok. 8 minut, aż do roztopienia i przyrumienienia się sera. Podawaj z keczupem lub innym ulubionym sosem. Smacznego!

Przeczytaj