Szprotki, nazywane także przez niektórych sardynkami, straciły nieco na popularności w ostatnich latach.

Małe rybki, które niegdyś stanowiły nie lada przysmak, dzisiaj przegrywają już rywalizację ze śledziem, makrelą czy nawet łososiem.

Szproty wciąż dostępne są dalej w szerokiej sprzedaży w większości naszych sklepów. Dominują dwie wersje – w pomidorach lub w oleju.

Obydwie dostaniecie głównie w puszkach. Warto kupić je od czasu do czasu, by przypomnieć sobie ich nieporównywalny z niczym innym smak.

Zobacz także:

Sposób na szprotki                                  

Jeżeli zdecydujecie się na zakup szprotek „zapuszkowanych” w zalewie olejowej, warto przyrządzić je w jakiś ciekawy sposób.

A takim będą właśnie zapiekanki. Wystarczy, że zaopatrzycie się w białe pieczywo. Najlepsza do tego dania będzie bułka wrocławska.

Ten wypiek znany jest gdzieniegdzie także pod nazwą bułki paryskiej. Zapiekanki ze szprotkami wyjdą jednak także z innym, białym pieczywem.

Przekąska lub śniadanie

Oprócz tego potrzebny będzie także majonez i odrobinę cytryny do skropienia zapiekanek. Całość możecie przyozdobić świeżymi ziołami.

Tego rodzaju przekąska świetnie odnajdzie się na stole podczas różnego rodzaju imprez, prywatek czy domówek.

Na pewno polubią ją także wasze dzieci. Dlatego nie wahajcie się przygotować zapiekanek ze szprotkami np. na sobotnie czy niedzielne śniadanie.

Przepis na zapiekanki ze szprotkami

Składniki

  • Puszka szprotów w oleju w puszce
  • Bułka wrocławska (paryska), bagietka lub inne białe pieczywo
  • Majonez
  • Cytryna
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeże zioła do udekorowania

Przygotowanie:

  1. Szprotki odsączcie z oleju.
  2. Bułkę pokrójcie na kromki.
  3. Każdą kromkę bułki posmarujcie niewielką ilością majonezu – ryba jest dość tłusta sama w sobie.
  4. Na każdą kromkę wyłóżcie po 1 lub 2 sardynki.
  5. Zapieczcie bułkę ze szprotkami w piekarniku przez ok. 10 minut w temp. 180 st. C.
  6. Kiedy zapiekanki nabiorą złotego koloru, wyjmijcie je z piekarnika.
  7. Skropcie zapiekanki sokiem z cytryny, doprawcie w razie potrzeby solą i pieprzem.
  8. Podawajcie udekorowane świeżymi ziołami.
  9. Smacznego!