Zrazy wołowe to danie, które wielu z nas pamięta z czasów dzieciństwa. Zazwyczaj podawano je podczas uroczystego niedzielnego obiadu lub gdy w domu zawitali goście. Zawijane zrazy wołowe wymagają trochę wprawy a ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Wysiłek ten z pewnością jednak się opłaci, ponieważ danie smakuje obłędnie i zawsze robi piorunujące wrażenie na gościach.

Zrazy skąpane w aromatycznym sosie cebulowym dosłownie rozpływają się w ustach. Doskonale smakują zarówno z ziemniakami, jak i tradycyjnymi śląskimi kluskami.

Jak je przygotować? Podpowiadamy!

Składniki:

  • Kilka płatów mięsa wołowego
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 czerwona cebula
  • 2 średnie białe cebule
  • łyżeczka musztardy
  • filiżanka ciemnego sosu sojowego
  • bulion wołowy

Sposób przygotowania:

Na początku rozbij lekko mięso i posmaruj je musztardą. Ogórka i czerwoną cebulkę pokrój na ćwiartki i ułóż na mięsie. Zawiń zraza i zawiąż go sznurkiem. Mięso obsmaż z obu stron na patelni.

Zobacz także:

Zrazy przełóż do garnka i zalej bulionem lub przegotowana wodą a następnie dodaj sos sojowy. Danie gotuj na wolnym ogniu, aż do uzyskania miękkości.

Cebulę pokrój w plasterki i dodaj do garnka w trakcie gotowania. Gotowe danie podawać z sosem cebulowym, kluskami śląskimi i duszoną czerwoną kapustą.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl