Zrazy wołowe to danie, które wielu z nas pamięta z czasów dzieciństwa. Zazwyczaj podawano je podczas uroczystego niedzielnego obiadu lub gdy w domu zawitali goście. Zawijane zrazy wołowe wymagają trochę wprawy a ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Wysiłek ten z pewnością jednak się opłaci, ponieważ danie smakuje obłędnie i zawsze robi piorunujące wrażenie na gościach.
Zrazy skąpane w aromatycznym sosie cebulowym dosłownie rozpływają się w ustach. Doskonale smakują zarówno z ziemniakami, jak i tradycyjnymi śląskimi kluskami.
Jak je przygotować? Podpowiadamy!
Składniki:
- Kilka płatów mięsa wołowego
- 1 ogórek konserwowy
- 1 czerwona cebula
- 2 średnie białe cebule
- łyżeczka musztardy
- filiżanka ciemnego sosu sojowego
- bulion wołowy
Sposób przygotowania:
Na początku rozbij lekko mięso i posmaruj je musztardą. Ogórka i czerwoną cebulkę pokrój na ćwiartki i ułóż na mięsie. Zawiń zraza i zawiąż go sznurkiem. Mięso obsmaż z obu stron na patelni.
Zobacz także:
Zrazy przełóż do garnka i zalej bulionem lub przegotowana wodą a następnie dodaj sos sojowy. Danie gotuj na wolnym ogniu, aż do uzyskania miękkości.
Cebulę pokrój w plasterki i dodaj do garnka w trakcie gotowania. Gotowe danie podawać z sosem cebulowym, kluskami śląskimi i duszoną czerwoną kapustą.
Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl