zraz wołowy
Gotujmy.pl
Newsy

Obłędne w smaku zrazy w sosie cebulowym. Domownicy będą błagać o dokładkę

Zrazy wołowe to tradycyjne polskie danie, które świetnie się sprawdzi podczas rodzinnego obiadu. Jak je przygotować? Podpowiadamy!
Anna Borkowska
grudzień 16, 2020

Zrazy wołowe to danie, które wielu z nas pamięta z czasów dzieciństwa. Zazwyczaj podawano je podczas uroczystego niedzielnego obiadu lub gdy w domu zawitali goście. Zawijane zrazy wołowe wymagają trochę wprawy a ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Wysiłek ten z pewnością jednak się opłaci, ponieważ danie smakuje obłędnie i zawsze robi piorunujące wrażenie na gościach.

Zrazy skąpane w aromatycznym sosie cebulowym dosłownie rozpływają się w ustach. Doskonale smakują zarówno z ziemniakami, jak i tradycyjnymi śląskimi kluskami.

Jak je przygotować? Podpowiadamy!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • Kilka płatów mięsa wołowego
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 czerwona cebula
  • 2 średnie białe cebule
  • łyżeczka musztardy
  • filiżanka ciemnego sosu sojowego
  • bulion wołowy

Sposób przygotowania:

Na początku rozbij lekko mięso i posmaruj je musztardą. Ogórka i czerwoną cebulkę pokrój na ćwiartki i ułóż na mięsie. Zawiń zraza i zawiąż go sznurkiem. Mięso obsmaż z obu stron na patelni.

Zrazy przełóż do garnka i zalej bulionem lub przegotowana wodą a następnie dodaj sos sojowy. Danie gotuj na wolnym ogniu, aż do uzyskania miękkości.

Cebulę pokrój w plasterki i dodaj do garnka w trakcie gotowania. Gotowe danie podawać z sosem cebulowym, kluskami śląskimi i duszoną czerwoną kapustą.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
pyzy z mięsem
Gotujmy.pl
Newsy Tradycyjne polskie pyzy z mięsem i skwareczkami. Wasze kubki smakowe eksplodują
Prawdziwe polskie pyzy z mięsem – nazywane również kartaczami lub cepelinami – to danie, którego po prostu trzeba spróbować. Jak je przygotować? Oto sprawdzony przepis!
Anna Borkowska
grudzień 16, 2020

Nie są im w stanie dorównać żadne pyzy kupione w pobliskim supermarkecie. Prawdziwe polskie pyzy z mięsem, lub, jak kto woli – kartacze albo cepeliny – to obłędne w smaku danie, które jest podstawą tradycyjnej polskiej kuchni. Dobrze ugotowane pyzy są mięciutkie i mają rozpływający się w ustach farsz. Ich przygotowanie wymaga odrobiny czasu i wprawy, ale efekt końcowy z pewnością jest warty grzechu. Tradycyjne pyzy polewa się na koniec usmażoną na złoto cebulką i chrupiącymi skwareczkami. Ten przepis to prawdziwe mistrzostwo świata. Sprawdźcie sami! Do zrobienia ciasta będziesz potrzebowała: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 kg surowych ziemniaków 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej Sól Składniki na farsz: 300 gram mielonej łopatki 1 cebula 0,5 szklanki ugotowanej kasz gryczanej Składniki na skwarki: 300 gramów boczku 1 średnia cebula Przygotowanie: Gotujemy ziemniaki i przeciskamy je przez praskę. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce i odsączamy z nich nadmiar wody. Wszystko łączymy razem w jedną masę. Dodajemy jajko, obie mąki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Mięso gotujemy, mielimy i dodajemy kaszę gryczaną a następnie wszystko dokładnie razem mieszamy. Ciasto formujemy w małe kulki, rozpłaszczamy je na dłoni i wkładamy do środka farsz. Ciasto formujemy w kulki. Pyzy wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię. Pora na przygotowanie skwarek. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni z pokrojoną w kosteczkę cebulką. Pyzy polewamy okrasą. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl  

Przeczytaj
roladki drobiowe
Gotujmy.pl
Newsy Soczyste w środku, chrupiące na zewnątrz. Te doskonałe roladki drobiowe podbiją wasze kubki smakowe
Nie masz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Nie chcesz po raz kolejny przygotowywać oklepanych już schabowych i mielonych? Kup pierś z kurczaka i zrób z niej przepyszne roladki drobiowe z ogórkiem, wędzonym boczkiem i cebulą.
Anna Borkowska
grudzień 16, 2020

Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Roladki z naszego przepisu są doskonałą propozycją na szybki i prosty obiad. Są tak dobre, że na pewno nie poprzestaniecie na zjedzeniu jednej sztuki. Dodatkowym walorem roladek jest ich bogate wnętrze, które skrywa w sobie doskonałą kompozycję wędzonego boczku, kiszonego ogórka, żółtego sera i cebulki. To danie będzie prawdziwym wybawieniem, gdy będziesz chciała ugotować swoim bliskim coś oryginalnego a jednocześnie pysznego i łatwego w przygotowaniu. Potrzebne składniki: 1 kg piersi z kurczaka 2 ogórki kiszone, 4 plastry wędzonego boczku 1 średnia cebula 3 plastry żółtego sera łyżeczka słodkiej papryki 1 szklanka bułki tartej pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Mięso kroimy na plastry i rozbijamy je tłuczkiem bardzo cienko, ale nie za cienko, żeby ich nie przerwać. Mięso obsypujemy solą i pieprzem. Na brzegu każdego plastra układamy kawałeczek boczku, słupek żółtego sera i kawałek ogórka kiszonego. Drobno siekamy cebulę i posypujemy nią mięso, po czym zawijamy w roladki. Rozbijamy jajka i mieszamy je z łyżeczką słodkiej papryki. Każdą roladkę moczymy w jajkach a następnie panierujemy w bułce tartej. Zwijki smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl

Przeczytaj