Obłędne paszteciki do barszczu Karola Okrasy. Dodaje do nich 1 składnik, który zmienia wszystko
AdobeStock, ONS.pl
Newsy

Obłędne paszteciki do barszczu Karola Okrasy. Dodaje do nich 1 składnik, który zmienia wszystko

Do świątecznych pasztecików pasują nie tylko grzyby. Warto dodać do nich jeszcze jedną rzecz, która całkiem odmieni ich smak.

Smaczne, drożdżowe paszteciki to pyszny dodatek do wigilijnego barszczu. Tradycyjnie robi się je z grzybami, ale warto dodać jeszcze jeden składnik, który genialnie podkreśla ich smak. Zobaczcie, jak robi je Karol Okrasa. 

Jak podkręcić smak pasztecików? 

Farsz, który znajdzie się w pasztecikach, powinien dobrze komponować się z barszczem - dlatego najczęściej jego bazą są grzyby. Karol Okrasa proponuje, by oprócz grzybów dodać do niego ugotowaną, zieloną soczewicę, w proporcji 1:1. Ciekawy smak soczewicy zupełnie odmieni takie paszteciki, a do tego sprawi, że będą bardziej sycące. 

Zobacz także
Sposób Karola Okrasy na pyszne kotlety mielone. Robi 1 nietypową rzecz z cebulą

Karol Okrasa smaży kotlety mielone tylko na tym 1 tłuszczu: „Na tym, co daje smak i aromat”

Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Kucharz podzielił się świetnym trikiem

Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Przypomniał stare babcine triki

Przepis Karola Okrasy na paszteciki do barszczu z grzybami

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 50 ml mleka

  • 40 g masła

  • 30 g drożdży (świeżych)

  • 1 łyżka cukru

Farsz:

  • 20 dag soczewicy zielonej

  • 20 dag świeżych grzybów (lub namoczonych)

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 gałązki tymianku

  • 1 łyżka masła

  • sól

  • pieprz

Dodatkowo:

  • 1 jajko

  • 4 łyżki mleka 

Przygotowanie:

  1. Wymieszajcie drożdże z cukrem. Następnie dodajcie lekko podgrzane mleko, nieco mąki i zamieszajcie. Tak przygotowany rozczyn przykryjcie i odłóżcie w ciepłe miejsce na kwadrans.

  2. Po tym czasie połączcie rozczyn z resztą mąki, jajkiem i wymieszajcie.

  3. Następnie dodajcie rozpuszczone (ale nie gorące) masło, wymieszajcie jeszcze raz, przykryjcie i odstawcie na pół godziny w ciepłe miejsce.

  4. W tym czasie zróbcie farsz. Soczewicę ugotujcie do miękkości i odcedźcie. 

  5. Obrane i pokrojone ząbki czosnku zeszklijcie na patelni. Dodajcie pokrojone grzyby, tymianek i smażcie parę minut.

  6. Następnie dodajcie masło, ugotowaną soczewicę, doprawcie solą i pieprzem i smażcie jeszcze przez chwilę. 

  7. Gdy ciasto już wyrośnie, zagniećcie je i rozwałkujcie na placek o grubości około 1 centymetra. Pokrójcie na kawałki o wielkości 10x20 cm. Na każdym z nich umieśćcie farsz, a następnie zawińcie w kształt rulonu. 

  8. Każdy pasztecik posmarujcie jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Rozłóżcie paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika, w termoobiegu. Pieczcie przez 25 minut. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Paszteciki z mięsem
femme0fatale/gotujmy.pl
Newsy
Paszteciki z mięsem z rosołu. Są nie tylko pyszne, ale też niedrogie
Nie macie pomysłu na to, co zrobić z mięsem z rosołu? Jeżeli dysponujecie maszynką do mielenia mięsa i odrobiną wolnego czasu – problem z głowy.

Wigilijny barszcz często zostaje jeszcze na pierwszy i drugi dzień świąt. To już świąteczna norma. Z przepisem na paszteciki z mięsem z rosołu mile zaskoczycie biesiadników, które doskonale pasują do świątecznego barszczu. Paszteciki z mięsem z rosołu to jednak propozycja nie tylko na święta. Jak sama ich nazwa wskazuje, to doskonała opcja dla wszystkich tych, którzy po zjedzeniu złocistej zupy z makaronem nie wiedzą co zrobić z wygotowanym mięsem. Nawet nie myślcie o jego wyrzucaniu! W kuchni nic nie powinno się marnować – weźmy sobie do serca tę dawną zasadę naszych mam i babć. Mięso dowolnego gatunku z rosołu na początku trzeba będzie oddzielić od kości – nie powinno być to szczególnie trudne zadanie ze względu na to, że gotowało się dość długo w naszym bulionie. Następnie kawałki mięsa należy przekręcić w maszynce do mięsa z dodatkiem marchewki i cebuli i farsz gotowy! Jeżeli będzie jednak zbyt gęsty i twardy, warto dodać do niego nieco rosołu lub nawet wody. Co z ciastem na paszteciki? Tutaj warto polecić recepturę Roberta Makłowicza . Znany i lubiany kulinarny ekspert i podróżnik zaleca użycie ciasta krucho-drożdżowego. Jeżeli chcemy, by było jeszcze bardziej szlachetne, użyjmy do jego wypieku prawdziwego masła. Przepis na paszteciki z mięsem z rosołu Składniki: 70 dag mięsa z rosołu dowolnego gatunku oddzielonego od kości. Cebula Marchewka Sól i pieprz do doprawienia Olej do smażenia 50 dag mąki pszennej 2-3 jaja (lub 4 same żółtka) 4 łyżki śmietany 10 dag masła lub innego tłuszczu 25 g świeżych drożdży (ok. ¼ paczki) Łyżka cukru Łyżeczka soli Przygotowanie: Cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i marchewkę startą na tarce smażcie delikatnie na oleju. Mielcie warzywa i mięso...

Ewa Wachowicz kapuśniaczki
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Pyszne kapuśniaczki z ciasta drożdżowego z przepisu Ewy Wachowicz. Gwarantujemy, że lepszych nie jedliście
Ewa Wachowicz lubi zaskakiwać. Tym razem podzieliła się przepisem na przepyszne kapuśniaczki, którym nikt nie będzie w stanie się oprzeć. Koniecznie musicie ich spróbować!

Kapuśniaczki czy paszteciki, to mini bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty kiszonej, bądź w wersji z grzybami czy pieczarkami. Idealne nie tylko od święta. Świetnie się sprawdzą również na niedzielny obiad lub w formie przekąski. Mini bułeczki z farszem z kiszonej kapusty podawane z czerwonym barszczem najczęściej są kojarzone i serwowane podczas Wigilii czy świąt Bożego Narodzenia. Jednak idealnie zdadzą egzamin również podczas obiadu. Posypane kminkiem są niezwykle aromatyczne, a ich niewielka forma sprawdzi się podczas różnych uroczystości w formie przekąski. Ewa Wachowicz prezentuje przepis na kapuśniaczki z kiszoną kapustą na delikatnym cieście drożdżowym, które wręcz rozpływa się w ustach. Przepis na drożdżowe kapuśniaczki według Ewy Wachowicz Składniki: Ciasto: 1 kg mąki ½ litra ciepłego mleka 40 g roztopionego masła 2 żółtka Rozczyn: 20 g świeżych drożdży 1 szczypta cukru 1 szczypta soli 1 łyżka ciepłego mleka 1 łyżeczka mąki Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 1 łyżka masła 1 cebula sól pieprz Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko kminek Wykonanie: Przygotowanie kapuśniaczków rozpocznijcie od przygotowania rozczynu. Świeże drożdże wymieszajcie razem z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru, solą oraz łyżeczką mąki. Odstawcie je do wyrośnięcia. Do większej miski wsypcie kilogram mąki. Dodajcie do niej żółtka, cukier, mleko oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyróbcie na gładkie, sprężyste ciasto. Gdyby było zbyt gęste, możecie dodać 1 lub 2 łyżki mleka. W międzyczasie roztopcie masło, ale pamiętajcie żeby nie było zbyt gorące. Później dodajcie je do ciasta i ponownie je wyróbcie. Tak przygotowane ciasto przykryjcie...

Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Newsy
Smaczne paszteciki z kapustą i grzybami. Idealne solo, jak i do barszczyku na Wigilię
Smakują wyśmienicie – ciasto jest bardzo delikatne, a wnętrze… palce lizać!

Paszteciki to obok uszek jeden z uwielbianych przez Polaków dodatków do czerwonego barszczu. Jest on jedną z tradycyjnych wigilijnych potraw, która pojawia się na większości stołów podczas świątecznej uczty. Gorący, esencjonalny barszcz doprawiony majerankiem wspaniale smakuje z pasztecikami z poniższego przepisu. Delikatne krucho-drożdżowe ciasto skrywa we wnętrzu przepyszny farsz z kiszonej kapusty i leśnych grzybów. Doskonale sprawdzają się zarówno na ciepło, jak i zimno. Przed podaniem można w piekarniku odgrzać upieczone  wcześniej paszteciki. Paszteciki z kapustą i grzybami Składniki na ciasto 250 g pszennej mąki 100 g masła 2 jajka Ćwierć szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki cukru 25 g świeżych drożdży 2 szczypty soli Składniki na farsz 300 g kiszonej kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów 1 cebula 2 szczypty majeranku Szczypta kurkumy Sól i pieprz Przygotowanie Suszone grzyby włóż do garnka i zalej gorącą wodą. Odstaw na kilka godzin, aby zmiękły. Ugotuj je w tej samej wodzie do miękkości. Dobrze odsącz. Cebulę pokrój w drobna kostkę i podsmaż na złoto na patelni Kapustę kiszoną możesz pokroić  na mniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne. Przełóż ją do garnka, zalej wodą i gotuj aż będzie miękka. Po wystudzeniu odciśnij nadmiar wody. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw i zmiel w maszynce do mięsa lub w blenderze na mniejsze kawałki. Połącz cukier, śmietanę i drożdże. Odstaw na 15 minut. Wymieszaj z pozostałymi składnikami i zagnieć. Ciasto rozwałkuj w kształt prostokąta. Przełóż farsz na ciasto i zwiń je w rulon. Pokrój na mniejsze kawałki – mniejsze lub większe, w zależności od tego jakie lubisz, na...

Przepyszne bliny
Gotujmy.pl/Kloruś
Newsy
Przepyszne bliny rosyjskie. Ich smak w połączeniu ze śmietaną jest jedyny w swoim rodzaju 
Klasyczne rosyjskie bliny gryczane są bardzo zdrowe i smaczne. Doskonale pasuje do nich gęsta, kwaśna śmietana. Czy już na samą myśl cieknie wam ślinka?

Bliny to rosyjski specjał. Nasi sąsiedzi to bardzo proste do przygotowania danie jedzą z oryginalnymi dodatkami, między innymi z łososiem lub kawiorem oraz z dodatkiem śmietany. Można je podawać także ze śledziami, grzybami, serem, jajkiem czy z rybnymi pastami. Na słodko z owocowymi konfiturami a nawet samym cukrem pudrem, również smakują wyśmienicie.  Bliny gryczane mają wyrazisty smak Placuszki te mają bardzo wyrazisty, jedyny w swoim rodzaju smak, przez udział mąki gryczanej. Jeśli nie przepadacie za jej smakiem, możecie zastąpić jej część lub całość mąką pszenną.  Bliny bardzo przypominają naleśniki. Smażąc je na patelni, powinniście nalewać ciasto cienką warstwą tak, by pęcherzyki powietrza uwolniły się w idealnym momencie. Szybko stają się kruche, dlatego należy podawać je jeszcze ciepłe.  Przepis na rosyjskie bliny gryczane Składniki: 150 g maki gryczanej (lub zmielonej kaszy gryczanej) 150 g mąki pszennej Pół łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 350 ml mleka 50 g stopionego masła 2 jajka Olej do smażenia Dodatki według uznania: Gęsta kwaśna śmietana Śledzie Wędzony łosoś Cytryna Koperek  Kawior Szynka parmeńska Ogórek Groszek Papryka  Sposób przygotowania: Obie maki przesiejcie przez sitko. Dodajcie cukier, drożdże a następnie wlejcie ciepłe ale nie gorące mleko.  Całość dokładnie wymieszajcie, przykryjcie ściereczką i odłóżcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.  Oddzielcie żółtka od białek. Żółtka utrzyjcie z miękkim masłem. Białka ubijcie na sztywną pianę.  Do masy gryczanej dodajcie najpierw żółtka z masłem, a następnie białka i delikatnie...