Smaczne, drożdżowe paszteciki to pyszny dodatek do wigilijnego barszczu. Tradycyjnie robi się je z kapustą i grzybami, ale warto zamienić ten pierwszy składnik na coś innego, co sprawi, że paszteciki będą świetnie smakowały i jednocześnie będą wyróżniały się spośród innych wigilijnych dań. Śmiało będziecie mogli je położyć na stole obok pierogów z kapustą i grzybami czy obok kapusty z grochem.
Z czym zrobić paszteciki do barszczu?
Farsz, który znajdzie się w pasztecikach, powinien dobrze komponować się z barszczem - dlatego najczęściej jego bazą są grzyby. Karol Okrasa proponuje, by jego bazą zamiast kapusty była zielona soczewica, najlepiej w proporcji 1:1 z grzybami. Ciekawy smak soczewicy zupełnie odmieni takie paszteciki, a do tego sprawi, że będą przyjemnie sycące.
Przepis Karola Okrasy na paszteciki soczewicowo-grzybowe
Składniki:
Ciasto:
-
1,5 szklanki mąki pszennej
-
1 jajko
-
50 ml mleka
-
40 g masła
-
30 g drożdży (świeżych)
-
1 łyżka cukru
Farsz:
-
20 dag soczewicy zielonej
-
20 dag świeżych grzybów (lub namoczonych)
-
2 ząbki czosnku
-
3 gałązki tymianku
-
1 łyżka masła
-
sól
-
pieprz
Dodatkowo:
-
1 jajko
-
4 łyżki mleka
Przygotowanie:
-
Wymieszajcie drożdże z cukrem. Następnie dodajcie lekko podgrzane mleko, nieco mąki i zamieszajcie. Tak przygotowany rozczyn przykryjcie i odłóżcie w ciepłe miejsce na kwadrans.
-
Po tym czasie połączcie rozczyn z resztą mąki, jajkiem i wymieszajcie.
-
Następnie dodajcie rozpuszczone (ale nie gorące) masło, wymieszajcie jeszcze raz, przykryjcie i odstawcie na pół godziny w ciepłe miejsce.
-
W tym czasie zróbcie farsz. Soczewicę ugotujcie do miękkości i odcedźcie.
-
Obrane i pokrojone ząbki czosnku zeszklijcie na patelni. Dodajcie pokrojone grzyby, tymianek i smażcie parę minut.
-
Następnie dodajcie masło, ugotowaną soczewicę, doprawcie solą i pieprzem i smażcie jeszcze przez chwilę.
-
Gdy ciasto już wyrośnie, zagniećcie je i rozwałkujcie na placek o grubości około 1 centymetra. Pokrójcie na kawałki o wielkości 10x20 cm. Na każdym z nich umieśćcie farsz, a następnie zawińcie w kształt rulonu.
-
Każdy pasztecik posmarujcie jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypcie czarnuszką, kminkiem lub sezamem. Rozłóżcie paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika, w termoobiegu. Pieczcie przez 25 minut.
Źródło: Kuchnia Lidla