karkówka przepis
VioletoweKucharzenie/gotujmy.pl
Newsy

Obłędna karkówka po zbójnicku. Temu mięsu z warzywami nikt się nie oprze. Zjecie po 2 talerze od razu

Jeśli przepadacie za karkówką, to koniecznie musicie spróbować przepisu na to mięso w lekko pikantnym sosie. Wychodzi pyszne!

Nie ma to jak karkówka na obiad! Może i takie danie jest dość ciężkie dla żołądka, ale za to jakie pyszne! Soczysta karkówka w sosie z dodatkiem warzyw jest tak smaczna, że wasi domownicy będą prosić o dokładkę. Zróbcie ją sami z prostego przepisu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na karkówkę po zbójnicku

Ta karkówka jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Nie wymaga wiele pracy i mycia naczyń, ponieważ zrobicie ją w jednym garnku! Genialnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkania w większym gronie. Wszyscy mięsożercy będą zachwyceni! Z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i ogóreczków konserwowych, ta karkówka smakuje po prostu obłędnie. Musicie jej spróbować!

Do przygotowania karkówki po zbójnicku będą wam potrzebne poniższe składniki:

Składniki:

  • 600 g karkówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • Pół szklanki ketchupu o smaku łagodnym
  • Trochę mąki do obtaczania
  • Czosnek granulowany
  • Papryka ostra mielona
  • Przyprawa do mięsa
  • Przyprawa do karkówki
  • Liść lubczyku
  • Olej
Zobacz także
Ziołowe kotlety z karkówki zachwycają swoim smakiem. Jeden dodatek sprawia, że są wyjątkowo pyszne

Ziołowe kotlety z karkówki zachwycają swoim smakiem. 1 dodatek sprawia, że są wyjątkowo pyszne

Czarna karkówka na kanapki

Przepis na czarną karkówkę. Idealna na kanapki. Tak dobrej kupicie w żadnym sklepie

Przygotowanie:

  1. Umytą i osuszoną karkówkę pokrójcie w plastry o szerokości około 1 centymetra. Posypcie ją przyprawami do mięsa i karkówki, włóżcie do miski, przykryjcie talerzykiem i odstawcie do lodówki na kilka godzin.
  2. Po kilku godzinach wyjmijcie mięso i rozgrzejcie olej na patelni. Plastry karkówki obtaczajcie w mące i smażcie na rumiany kolor.
  3. W rondlu lub głębokiej patelni usmażcie pokrojoną w piórka cebulę oraz paprykę pokrojoną w kosteczkę.
  4. Kiedy warzywa już zmiękną, połóżcie na nich usmażone mięso.
  5. Nie myjcie patelni po karkówce! Wlejcie do niej dwie szklanki wody i zagotujcie. Następnie dodajcie pół szklanki ketchupu, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz granulowany, ostrą paprykę i lubczyk. Wlejcie do garnka z mięsem.
  6. Dodajcie kostkę rosołową oraz świeżą natkę pietruszki. Lekko zamieszajcie i duście przez 1,5 godziny. Jeśli większość sosu odparuje, dolejcie trochę wody. Smacznego!
szynka przepis
iwa643 / gotujmy.pl
Newsy
Zapomnijcie o schabowych. Szynka podana w tym sosie to prawdziwy hit. Pyszny i tani obiad w 30 minut
Smaczny, tani i szybki obiad? To możliwe! Spróbujcie pysznej szynki w sosie z tego przepisu.

Sprawdzonym daniem na rodzinny obiad są bezsprzecznie kotlety schabowe. Ale i nie tylko! Mięso można podać na wiele sposobów, które wcale nie muszą być trudne ani drogie. Na przykład szynkę wieprzową można genialnie przyrządzić w smacznym i aromatycznym sosie dosłownie za grosze. Zróbcie ją sami w domu z tego prostego przepisu! Przepis na szynkę w klasycznym sosie Szynka z tego przepisu doskonale sprawdzi się na obiad i nie tylko. Będzie świetnie smakowała również na zimno z dodatkiem ketchupu lub chrzanu albo na kanapkę. Do przygotowania szynki w sosie będą wam potrzebne poniższe składniki, które na pewno każdy z was ma w domu: 0,5 kg szynki wieprzowej 1 opakowanie marynaty do mięs klasycznej 1 kostka rosołowa (lub dwie szklanki rosołu) Kilka łyżek ketchupu 1 łyżka mąki 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie Szynkę umyjcie i osuszcie papierowymi ręcznikami. Poodcinajcie błonki. Pokrójcie szynkę w plastry o grubości 0,5-1 cm i posmarujcie marynatą klasyczną. Odstawcie do lodówki na minimum pół godziny (lub kilka godzin, jeżeli macie więcej czasu – im dłużej mięso będzie w marynacie, tym lepiej). Obierzcie ząbki czosnku i przeciśnijcie przez praskę. Do rondelka wlejcie dwie szklanki wody, zagotujcie i rozpuśćcie jedną kostkę rosołową. Jeżeli macie gotowy rosół, to pomińcie ten krok. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie czosnek. Następnie zacznijcie smażyć mięso, po równo z obu stron. Gdy już się ozłoci, wlejcie dwie szklanki bulionu i duście przez pół godziny. Dodajcie około trzy łyżki ketchupu, wymieszajcie i duście do miękkości mięsa. Na koniec zagęśćcie sos łyżką mąki. Smacznego!   Źródło: gotujmy.pl

zapiekanka z mięsem mielonym przepis
MałaMi89/gotujmy.pl
Newsy
Świetny przepis na szybkie danie z mięsa mielonego. Zrobicie je w 25 min z tanich składników
Proste przepisy są najsmaczniejsze! Wypróbujcie zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami. Palce lizać!

Jeżeli przepadacie za prostymi przepisami na obiad z piekarnika, to na pewno posmakuje wam ta zapiekanka z mięsem mielonym! Z dodatkiem pysznych przypraw i ziemniaków, jest bardzo smaczna i sycąca, a do tego przygotowuje się ją naprawdę błyskawicznie. W niecałą godzinę obiad dla całej rodziny będzie gotowy! Sprawdźcie poniższy przepis. Przepis na zapiekankę z mięsa mielonego Przygotowanie tej zapiekanki jest bardzo proste! Potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 500 g mięsa mielonego 200 g żółtego sera 100 g kapusty kiszonej 50 ml śmietany 30% 20 ziemniaków 1 kiszony ogórek 1 papryka czerwona 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka pikantnego ketchupu 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej Kilka szczypt soli Olej do smażenia Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i ugotujcie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i ostudzeniu pokrójcie ziemniaki w plastry. Rozgrzejcie na patelni olej i podsmażcie na nim mięso tak, by żaden fragment nie pozostał surowy. Obierzcie czosnek i cebulę. Posiekajcie bardzo drobno. Pokrójcie w kostkę paprykę i ogórka kiszonego. Przełóżcie kapustę kiszoną na sitko i przelejcie dwa razy zimną wodą, by pozbyć się kwasu. Odciśnijcie i posiekajcie jak najdrobniej. Na patelnię z usmażonym mięsem wrzućcie cebulę i czosnek. Smażcie do momentu, aż się zeszklą. Dodajcie ogórka, paprykę i kiszoną kapustę. Wymieszajcie i duście pod przykryciem przez około 15 minut. Doprawcie słodką i ostrą papryką, ketchupem oraz solą i pieprzem. Wymieszajcie. Pokrojone w plastry ziemniaki podzielcie na dwie części. Włóżcie pierwszą na dno żaroodpornego naczynia, na to połóżcie część farszu i posypcie startym na tarce...

Gołąbki farsz
Gotujmy.pl/peggi
Newsy
Jaki ryż jest najlepszy do farszu na gołąbki? Doświadczone gospodynie domowe używają tylko tego
Mięso mielone i ryż to główne składniki gołąbków. Dzięki odpowiedniemu doborowi produktów wyjdą idealne. Do przyrządzenia gołąbków tylko jeden rodzaj ryżu się sprawdza. Sprawdźcie ten patent najlepszych gospodyń!

Gołąbki to jedna z popularniejszych polskich potraw. Delikatne, aromatyczne zawinięte w miękkie liście kapusty oraz farsz pół mięsny. Najczęściej z dodatkiem ryżu. Uwielbiają je wszyscy, ci mali i ci więksi, a to wszystko za sprawą wyjątkowego smaku. Najlepszy ryż do gołąbków Farsz do gołąbków jest przygotowywany z mięsa mielonego, zeszklonej cebulki, przypraw i ryżu bądź kaszy. Ryż nadaje daniu delikatności oraz scala całe nadzienie. Dlatego też kluczowy jest wybór odpowiedniej odmiany. Według domowych gospodyń, najlepiej sprawdza się ryż krótkoziarnisty , gdyż świetnie się klei i wiąże cały farsz. Jego gotowanie również jest stosunkowo krótkie w porównaniu do innych rodzajów ryżu, co przyspiesza cały proces. Przepis na gołąbki z ryżem Składniki: 1 większa główka białej kapusty 1 cebula 500 g mielonego mięsa ½ szklanki ryżu olej do smażenia ½ pęczka koperku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól pieprz ½ łyżeczki granulowanego czosnku ½ łyżeczki suszonego majeranku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki tymianku opcjonalnie kilka łodyg pietruszki i koperku bulion ziele angielskie liście laurowe Przygotowanie: Z główki kapusty zdejmijcie wierzchnie, brzydsze liście, a następnie wykrójcie z niej głąb. W większym garnku zagotujcie wodę z jedną łyżeczką soli. Po chwili włóżcie do niego główkę kapusty z dziurą po głąbie do góry. Po kilku minutach gotowania zdejmujcie już pierwsze liście. Całość powtarzajcie do momentu oddzielenia wszystkich liści. Ryż wsypcie do garnka oraz zalejcie go trzema porcjami wody, czyli na pół szklanki ryżu potrzeba 1 ½ szklanki wody. Gotujcie na...

kotlety mielone z ogórkiem
gosia p./Gotujmy.pl
Newsy
To nieoczekiwane warzywo genialnie podkręca smak mielonych. Niebanalne połączenie, które pokochacie od 1 kęsa
Pyszne kotlety mielone są gwarancją udanego obiadu! Sprawdźcie, jaki składnik sprawi, że będą jeszcze lepsze.

Kotlety mielone są bardzo wdzięcznym daniem. Przygotowuje się je łatwo, a do tego pasuje do nich mnóstwo ciekawych dodatków. Z pewnością znacie przepisy na kotlety mielone z pieczarkami, serem albo jajkiem. A czy słyszeliście o mielonych z ogórkiem kiszonym? Połączenie może brzmi zaskakująco, ale uwierzcie – jest przepyszne! W końcu kiszone ogórki doskonale pasują jako dodatek do usmażonych kotletów. Dlaczego więc nie spróbować zrobić mielonych z ogórkami w środku? Dzięki temu wychodzą bardzo soczyste, a kwas zawarty w ogórkach nadaje im niesamowitego charakteru. Spróbujcie sami! Przepis na wyjątkowe kotlety mielone Do przygotowania przepysznych kotletów mielonych, potrzebne wam będą poniższe składniki – w tym wyjątkowy dodatek! Sprawdźcie, czy macie wszystkie produkty z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram mięsa wieprzowego z łopatki 4 kiszone ogórki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej Przyprawa do gyrosa Papryka ostra mielona Czosnek granulowany Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Mięso umyjcie, osuszcie i zmielcie w maszynce. Jeśli nie macie maszynki, kupcie po prostu gotowe mięso mielone, a najlepiej poproście obsługę w sklepie mięsnym o zmielenie kawałka łopatki na miejscu. Przełóżcie mięso do miski. Dodajcie 2 łyżki bułki tartej, 2 całe jajka i przyprawy: ostrą paprykę, czosnek granulowany, sól, pieprz i przyprawę do gyrosa. Ponieważ przyprawa jest dość słona, uważajcie by nie przesadzić z solą! Dokładnie wyróbcie masę tak, by składniki się połączyły. Ogórki kiszone pokrójcie w ćwiartki. Nakładajcie kawałek mięsa na dłoń, rozpłaszczcie i połóżcie na tym kawałek ogórka. Zwińcie brzegi i zlepcie. Zróbcie to samo z resztą masy. Gdy...