karkówka przepis
VioletoweKucharzenie/gotujmy.pl
Newsy

Obłędna karkówka po zbójnicku. Temu mięsu z warzywami nikt się nie oprze. Zjecie po 2 talerze od razu

Jeśli przepadacie za karkówką, to koniecznie musicie spróbować przepisu na to mięso w lekko pikantnym sosie. Wychodzi pyszne!

Nie ma to jak karkówka na obiad! Może i takie danie jest dość ciężkie dla żołądka, ale za to jakie pyszne! Soczysta karkówka w sosie z dodatkiem warzyw jest tak smaczna, że wasi domownicy będą prosić o dokładkę. Zróbcie ją sami z prostego przepisu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na karkówkę po zbójnicku

Ta karkówka jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Nie wymaga wiele pracy i mycia naczyń, ponieważ zrobicie ją w jednym garnku! Genialnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkania w większym gronie. Wszyscy mięsożercy będą zachwyceni! Z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i ogóreczków konserwowych, ta karkówka smakuje po prostu obłędnie. Musicie jej spróbować!

Do przygotowania karkówki po zbójnicku będą wam potrzebne poniższe składniki:

Składniki:

  • 600 g karkówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • Pół szklanki ketchupu o smaku łagodnym
  • Trochę mąki do obtaczania
  • Czosnek granulowany
  • Papryka ostra mielona
  • Przyprawa do mięsa
  • Przyprawa do karkówki
  • Liść lubczyku
  • Olej
Zobacz także
Ziołowe kotlety z karkówki zachwycają swoim smakiem. Jeden dodatek sprawia, że są wyjątkowo pyszne

Ziołowe kotlety z karkówki zachwycają swoim smakiem. 1 dodatek sprawia, że są wyjątkowo pyszne

Czarna karkówka na kanapki

Przepis na czarną karkówkę. Idealna na kanapki. Tak dobrej kupicie w żadnym sklepie

Przygotowanie:

  1. Umytą i osuszoną karkówkę pokrójcie w plastry o szerokości około 1 centymetra. Posypcie ją przyprawami do mięsa i karkówki, włóżcie do miski, przykryjcie talerzykiem i odstawcie do lodówki na kilka godzin.
  2. Po kilku godzinach wyjmijcie mięso i rozgrzejcie olej na patelni. Plastry karkówki obtaczajcie w mące i smażcie na rumiany kolor.
  3. W rondlu lub głębokiej patelni usmażcie pokrojoną w piórka cebulę oraz paprykę pokrojoną w kosteczkę.
  4. Kiedy warzywa już zmiękną, połóżcie na nich usmażone mięso.
  5. Nie myjcie patelni po karkówce! Wlejcie do niej dwie szklanki wody i zagotujcie. Następnie dodajcie pół szklanki ketchupu, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz granulowany, ostrą paprykę i lubczyk. Wlejcie do garnka z mięsem.
  6. Dodajcie kostkę rosołową oraz świeżą natkę pietruszki. Lekko zamieszajcie i duście przez 1,5 godziny. Jeśli większość sosu odparuje, dolejcie trochę wody. Smacznego!
Zupa gulaszowa
Gotujmy.pl/Misia5
Newsy
Tak pyszna, że brak nam słów. Bogata w smaku zupa gulaszowa. Nie zapomnijcie dodać do niej tych 2 sekretnych składników
Jeśli lubicie syte i jednogarnkowe dania, a przy tym nie przepadacie za zbyt dużą ilością czasu spędzanego w kuchni, zupa gulaszowa jest idealna dla was. Dzięki dwóm sekretnym składnikom będzie jeszcze pyszniejsza, sprawdźcie!

Zupa gulaszowa to jedna z bardziej treściwych zup. Oprócz sporej ilości warzyw, zawiera także odpowiednią ilość mięsa. Dzięki temu może spokojnie zastąpić dwudaniowy obiad. Należy również dodać, że dzięki odpowiednim przyprawom, dobrze rozgrzewa organizm. Sprawdzi się idealnie w chłodniejsze dni.  Zupa gulaszowa, czyli danie (prawie) jednogarnkowe Ta potrawa jest dość szybka w przygotowaniu, dzięki niedużej ilości naczyń używanych podczas gotowania. Jednak można łatwo popsuć jej smak. Aby potrawa była nie tylko rozgrzewająca i syta, ale i aromatyczna i pełna głębokiego, trzeba dodać do niej tylko dwa składniki! Kluczową rolę ogrywa oczywiście mięso podsmażone razem z cebulką, dzięki temu całe danie zyska niepowtarzalny aromat. Jednak sekretnym składnikiem są leśne grzyby, które podkręcą cały smak. Z kolei naszym tajnym dodatkiem do zupy, który nada jej nieco głębszego wyrazu jest odrobina cukru - jego działanie będzie podobne jak w przypadku zupy pomidorowej. Tę sztuczkę wykorzystują nawet szefowie kuchni! Składniki: 800 g karkówki 500 g pieczarek 3 czerwone papryki 1 łyżka mąki kawałek ostrej papryczki chili kilka grzybów leśnych cebula papryka słodka papryka ostra liść laurowy cukier kilka ziarenek ziela angielskiego sól pieprz olej do podsmażenia Wykonanie: Papryki i pieczarki dokładnie umyjcie oraz osuszcie. Usuńcie z nich gniazda nasienne, a następnie pokrójcie w niewielkie paseczki, zaś pieczarki na ćwiartki bądź ósemki. Grzyby leśne namoczcie w wodzie. Karkówkę pokrójcie w niedużą kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażcie pieczarki, a później przełóżcie je do garnka, gdzie będzie się gotowała cała zupa. Na tej samej patelni przysmażcie paprykę i przełóżcie na talerz. Dolejcie trochę oleju na patelnię....

szynka przepis
iwa643 / gotujmy.pl
Newsy
Zapomnijcie o schabowych. Szynka podana w tym sosie to prawdziwy hit. Pyszny i tani obiad w 30 minut
Smaczny, tani i szybki obiad? To możliwe! Spróbujcie pysznej szynki w sosie z tego przepisu.

Sprawdzonym daniem na rodzinny obiad są bezsprzecznie kotlety schabowe. Ale i nie tylko! Mięso można podać na wiele sposobów, które wcale nie muszą być trudne ani drogie. Na przykład szynkę wieprzową można genialnie przyrządzić w smacznym i aromatycznym sosie dosłownie za grosze. Zróbcie ją sami w domu z tego prostego przepisu! Przepis na szynkę w klasycznym sosie Szynka z tego przepisu doskonale sprawdzi się na obiad i nie tylko. Będzie świetnie smakowała również na zimno z dodatkiem ketchupu lub chrzanu albo na kanapkę. Do przygotowania szynki w sosie będą wam potrzebne poniższe składniki, które na pewno każdy z was ma w domu: 0,5 kg szynki wieprzowej 1 opakowanie marynaty do mięs klasycznej 1 kostka rosołowa (lub dwie szklanki rosołu) Kilka łyżek ketchupu 1 łyżka mąki 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie Szynkę umyjcie i osuszcie papierowymi ręcznikami. Poodcinajcie błonki. Pokrójcie szynkę w plastry o grubości 0,5-1 cm i posmarujcie marynatą klasyczną. Odstawcie do lodówki na minimum pół godziny (lub kilka godzin, jeżeli macie więcej czasu – im dłużej mięso będzie w marynacie, tym lepiej). Obierzcie ząbki czosnku i przeciśnijcie przez praskę. Do rondelka wlejcie dwie szklanki wody, zagotujcie i rozpuśćcie jedną kostkę rosołową. Jeżeli macie gotowy rosół, to pomińcie ten krok. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie czosnek. Następnie zacznijcie smażyć mięso, po równo z obu stron. Gdy już się ozłoci, wlejcie dwie szklanki bulionu i duście przez pół godziny. Dodajcie około trzy łyżki ketchupu, wymieszajcie i duście do miękkości mięsa. Na koniec zagęśćcie sos łyżką mąki. Smacznego!   Źródło: gotujmy.pl

swiezonka
Gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić świeżynkę z cebulką? Zastosujcie ten trik a wyjdzie tak pyszna, że będziecie maczać w niej chleb
Nie ma to jak świeża smażona wieprzowina. Jeżeli macie do niej dostęp, nie zawahajcie przypomnieć sobie smaku tradycyjnej świeżynki.

Świeżonka, świeżyzna, a może świeżynka – różnie nazywa się w różnych częściach naszego kraju, mięsną potrawę ze świeżo ubitej świni. Jak zwał, tak zwał. Istotne jest to, że smak tej potrawy niemal zawsze jest perfekcyjny. To zasługa nie tylko mięsa, ale i dodatków. Doświadczeni rzeźnicy i wiejscy gospodarze dobrze wiedzą, że świeża wieprzowina musi „wystygnąć” i odparować. „Stygnięcie”, czyli nic innego jak po prostu ochładzanie świeżo ubitej świni jest konieczne, by zatrzymać procesy życiowe w komórkach mięsa, a także uniknąć psucia się mięsa. Tradycja świniobicia przewiduje jednak przygotowywanie posiłku ze świeżej wieprzowiny. Dawniej był nim choćby smażony z jajkiem móżdżek świni. Jakie mięso wybrać do smażenia świeżonki? Obecnie w nie wszystkich gospodarstwach szykuje się jeszcze takie rarytasy. Przetrwała za to tradycja smażenia świeżonki. To nic innego jak kilka gatunków mięs – podgardle, karkówka, łopatka, boczek – a wszystko to solidnie wysmażone na kawałku słoniny. Kluczem jest właśnie odpowiedni wybór rodzajów mięs do tak zwanej chłopskiej smażenicy. Ten smak jest po prostu obłędny. Koniecznie dodajcie do mięsa również pokrojoną cebulę i czosnek, a potem poduście chwilę całość pod przykryciem. Świeżonka – przepis Składniki: Kawałek łopatki – ok. 50 dag Kawałek karkówki, podgardla – ok. 50 dag Kawałek boczku – ok. 30-40 dag Niewielki kawałek słoniny do smażenia 2 cebule 1-2 ząbki czosnku Majeranek Pieprz ziołowy Pieprz Sól Przygotowanie: Mięso oczyśćcie, wysuszcie, pokrójcie na niewielkie kawałki. Doprawcie łopatkę, karkówkę i boczek pieprzem, solą i majerankiem. Na patelni rozpuście świeżą słoninę i smażcie na niej kawałki mięsa na złoty...

Czarna karkówka na kanapki
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy
Przepis na czarną karkówkę. Idealna na kanapki. Tak dobrej kupicie w żadnym sklepie
Domowe wędliny nie mają sobie równych. Jeśli chcecie zaserwować swoim bliskim coś pysznego i zdrowego, postawcie na czarną karkówkę.

Specjały przyrządzone w domu kochają wszyscy. W tej wędlinie zakochacie się po uszy! Nie zawiera sztucznych konserwantów, barwników, ani ulepszaczy smaku. Można ją podawać na każdą okazję. Czy się charakteryzuje schab karkowy? To część półtuszy wieprzowej, otrzymana za pomocą nacięć z jej odcinka szyjnego. Główne mięśnie składające się na karkówkę to mięśnie szyi i fragment mięśnia najdłuższego grzbietu. Właśnie ta część mięsa nadaje się idealnie na kanapki i na półmisek wędlin. Karkówka jest poprzerastana tkanką łączną i tłuszczową. Dzięki temu to idealne mięso do duszenia, przygotowania mas mielonych oraz smażonych steków. Po zapeklowaniu karkówki można z niej dodatkowo przygotowywać potrawy gotowane. Jak wybrać karkówkę? Karkówka, nazywana potocznie karczkiem, smakuje większości Polaków. Najczęściej jada się karkówkę wieprzową, choć można kupić też wołową, jagnięcą, cielęcą albo baranią. Jest ona mięsem o bogatym smaku, ale zarazem dość tłustym i kalorycznym.  Kupuje się ją dla walorów smakowych i soczystego mięsa. Najważniejsze, by kupić mięso dobrej jakości, które nie jest żylaste i twarde. Im mniejsza i zgrabniejsza, tym bardziej prawdopodobne, że pochodzi od młodego zwierzęcia, a co za tym idzie, będzie bardziej miękka. Przerosty nie mogą być żółte ani poszarzałe. Młoda i świeża karkówka wieprzowa powinna mieć jasnoróżowe, a najlepiej niemal białe przerosty. Lepiej wybierać też takie kawałki, w których przerosty tłuszczowe są nie za duże. Idealne mięso z karczku powinno być tylko trochę przerośnięte tłuszczem, który nada mu soczystości, ale nie zdominuje całej potrawy. Przepis na karkówkę pieczoną Karkówka wieprzowa dobrej jakości ma kolor ciemnoróżowy, nie brunatnoczerwony. Po upieczeniu jej wierzch będzie ciemnobrązowy lub nawet...