karkówka przepis
VioletoweKucharzenie/gotujmy.pl
Newsy

Obłędna karkówka po zbójnicku. Temu mięsu z warzywami nikt się nie oprze. Zjecie po 2 talerze od razu!

Jeśli przepadacie za karkówką, to koniecznie musicie spróbować przepisu na to mięso w lekko pikantnym sosie. Wychodzi pyszne!

Nie ma to jak karkówka na obiad! Może i takie danie jest dość ciężkie dla żołądka, ale za to jakie pyszne! Soczysta karkówka w sosie z dodatkiem warzyw jest tak smaczna, że wasi domownicy będą prosić o dokładkę. Zróbcie ją sami z prostego przepisu!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na karkówkę po zbójnicku

Ta karkówka jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Nie wymaga wiele pracy i mycia naczyń, ponieważ zrobicie ją w jednym garnku! Genialnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkania w większym gronie. Wszyscy mięsożercy będą zachwyceni! Z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i ogóreczków konserwowych, ta karkówka smakuje po prostu obłędnie. Musicie jej spróbować!

Zobacz także

Do przygotowania karkówki po zbójnicku będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • 600 g karkówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • Pół szklanki ketchupu o smaku łagodnym
  • Trochę mąki do obtaczania
  • Czosnek granulowany
  • Papryka ostra mielona
  • Przyprawa do mięsa
  • Przyprawa do karkówki
  • Liść lubczyku
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Umytą i osuszoną karkówkę pokrójcie w plastry o szerokości około 1 centymetra. Posypcie ją przyprawami do mięsa i karkówki, włóżcie do miski, przykryjcie talerzykiem i odstawcie do lodówki na kilka godzin.
  2. Po kilku godzinach wyjmijcie mięso i rozgrzejcie olej na patelni. Plastry karkówki obtaczajcie w mące i smażcie na rumiany kolor.
  3. W rondlu lub głębokiej patelni usmażcie pokrojoną w piórka cebulę oraz paprykę pokrojoną w kosteczkę.
  4. Kiedy warzywa już zmiękną, połóżcie na nich usmażone mięso.
  5. Nie myjcie patelni po karkówce! Wlejcie do niej dwie szklanki wody i zagotujcie. Następnie dodajcie pół szklanki ketchupu, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz granulowany, ostrą paprykę i lubczyk. Wlejcie do garnka z mięsem.
  6. Dodajcie kostkę rosołową oraz świeżą natkę pietruszki. Lekko zamieszajcie i duście przez 1,5 godziny. Jeśli większość sosu odparuje, dolejcie trochę wody. Smacznego!
Komentarze