Nie ma to jak karkówka! Może i takie danie jest dość ciężkie dla żołądka, ale za to jakie pyszne! Soczysta karkówka w sosie z dodatkiem warzyw jest tak smaczna, że wasi domownicy będą prosić o dokładkę. Zróbcie ją sami z prostego przepisu!
Przepis na karkówkę po zbójnicku
Ta karkówka jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Nie wymaga wiele pracy i mycia naczyń, ponieważ zrobicie ją w jednym garnku! Genialnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkania w większym gronie. Wszyscy mięsożercy będą zachwyceni. Z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i ogóreczków konserwowych, ta karkówka smakuje po prostu obłędnie.
Do przygotowania karkówki po zbójnicku będą wam potrzebne poniższe składniki:
Składniki:
- 600 g karkówki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 papryki czerwone
- 2 szklanki wody
- 1 kostka rosołowa
- 3 łyżki natki pietruszki
- Pół szklanki ketchupu o smaku łagodnym
- Trochę mąki do obtaczania
- Czosnek granulowany
- Papryka ostra mielona
- Przyprawa do mięsa
- Przyprawa do karkówki
- Liść lubczyku
- Olej
Przygotowanie:
- Umytą i osuszoną karkówkę pokrójcie w plastry o szerokości około 1 centymetra. Posypcie ją przyprawami do mięsa i karkówki, włóżcie do miski, przykryjcie talerzykiem i odstawcie do lodówki na kilka godzin.
- Po kilku godzinach wyjmijcie mięso i rozgrzejcie olej na patelni. Plastry karkówki obtaczajcie w mące i smażcie na rumiany kolor.
- W rondlu lub głębokiej patelni usmażcie pokrojoną w piórka cebulę oraz paprykę pokrojoną w kosteczkę.
- Kiedy warzywa już zmiękną, połóżcie na nich usmażone mięso.
- Nie myjcie patelni po karkówce! Wlejcie do niej dwie szklanki wody i zagotujcie. Następnie dodajcie pół szklanki ketchupu, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz granulowany, ostrą paprykę i lubczyk. Wlejcie do garnka z mięsem.
- Dodajcie kostkę rosołową oraz świeżą natkę pietruszki. Lekko zamieszajcie i duście przez 1,5 godziny. Jeśli większość sosu odparuje, dolejcie trochę wody. Smacznego!